[Kaupunkitutkimus] Åbos program för stadsforskning utlyser härmed forskarstipendier år 2013

Ruoppila Sampo sampo.ruoppila at turku.fi
Wed Oct 2 17:07:54 EEST 2013


*Vänligen cirkulera inom Åbo universitet och Åbo Akademi*


Åbo stad delar ut forskningsstipendier inom ramen för stadsforskningsprogrammet

Åbos program för stadsforskning utlyser härmed forskarstipendier år 2013. Utlysningen gäller forskare och stipendiet är avsett för forskning vid Åbo Universitet eller Åbo Akademi. Stipendierna finansieras av Åbo stad.

Åbos program för stadsforskning har som målsättning att utveckla Åbo som en mångsidig och framgångsrik stad (näringspolitiska teman), en människonära stad (välfärdsteman), en stad som satsar på hållbar utveckling och en stad som följer god förvaltningspraxis och utmärker sig för bra ledarskap.  Stadsforskningen är ett tvärvetenskapligt vetenskapsområde där staden är aktör och föremål för forskning. Till forskningsområdet räknas också sådana teman där staden, stadsborna eller fenomen som förknippas med staden utgör en väsentlig del.

Inom ramen för stadsforskningsprogrammet finansieras vetenskaplig forskning som kan ge intressant tillämpbar kunskap viktig för att utveckla staden. Vid bedömningen av ansökningarna kommer man att fästa särskild uppmärksamhet vid följande faktorer i forskningsplanen: de vetenskapliga meriterna, hur väl planen kan förverkligas, hur den erhållna kunskapen kan tillämpas, hur aktuell planen är och vilka nya synvinklar som framförs. Den önskade tillämpbara nyttan är att man samlar in kunskap för att kunna påverka stadens utveckling och se möjligheterna till förändring – med sikte på framtiden, men utan att glömma historien. Forskningen kan, men den behöver inte, empiriskt beröra Åbo eller Åbo stadsregion, om den tillämpliga nyttan annars är välgrundad.

Teman i utlysningen

I utlysningen beviljas ett års (12 månader) forskarstipendier för forskningsprojekt som inriktar sig på något eller några av följande teman:
(1) Städernas roll i en föränderlig värld
(2) Regional dragningskraft och konkurrenskraft
(3) Att göra det lockande att bo i en stad
(4)  Kulturmiljöer som en resurs i utvecklingen av staden
(5) Att minska skillnaden mellan stadsdelarna inom välfärden
(6) Att förebygga problem inom hälsovården och den sociala sektorn
(7) Att tillvarata invandrarnas arbetskraftspotential
(8) Att främja stadsbornas aktivitet och deltagande

Åbo stad har för forskarstipendierna år 2013 reserverat högst 250.000 euro och i forskningsutlysningen finansierar man högst 10 forskarstipendier. Dessutom utdelas i samma utlysning med samma villkor två stipendier som finansieras av Södra Finlands allmännyttiga bostadsstiftelse.

De personliga stipendierna för personer som arbetar på sin doktorsavhandling är 22.400 € och för disputerade forskare (post doc) 26.000 € . I de personliga stipendieandelarna ingår lagstadgade försäkringsavgifter på ca 12-15%.  Bidraget är skattefria inkomster. Dessutom betalas för varje person som fått ett stipendium ett allmänt kostnadstillägg på 1500 € till den institution som forskaren är anknuten till.

Ansökningstid och beslut

Forskningsutlysningen för Åbo stads program för stadsforskningen riktad till forskare vid Åbo Universitet och Åbo Akademi öppnas onsdagen 2.10.2013 och stängs måndagen 4.11.2013 kl 15.00. Ansökan med bilagor skickas elektroniskt till registrator vid Åbo stad kirjaamo at turku.fi<mailto:kirjaamo at turku.fi>

Besluten om finansiering fattas inom december 2013.

Ansökningsanvisningar

Ansökningsanvisningarna finns på Åbo stads nätsidor på adressen: www.turku.fi/stadsforskning<http://www.turku.fi/stadsforskning>

Tilläggsuppgifter
Forskningsdirektör Sampo Ruoppila, förnamn.efternamn at turku.fi





More information about the Kaupunkitutkimus mailing list