[H-verkko] Arvosteltavaksi: Aviadorin kevään 2020 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Helmi 25 13:55:25 EET 2020


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Aviadorin kevään 2020 kirjoja

Niko Jutila
Poikki! – toteutumattomat suomalaiset elokuvat

Millainen olisi ollut Jörn Donnerin ja Matti Kassilan Tuntematon sotilas, Renny Harlinin esikoiseksi kaavailtu Perintö tai Edvin Laineen elokuva Sibeliuksesta? Kuka olisi astunut Masa Niemen saappaisiin 1970-luvulla suunnitellussa Pekka ja Pätkä palokuntalaisina -elokuvassa? Miksi Rauni Mollbergin filmatisointi Puukkojunkkareista jäi toteutumatta, vaikka sillä oli Elokuvasäätiön tuki? Ja mitä ihmettä Martin Scorsesella, Francis Ford Coppolalla, John Landisilla, Michael Powellilla ja Leonardo DiCapriolla on tekemistä toteutumattomien kotimaisten elokuvien kanssa?
***
Kati Järvi – Jori Venemies – Janne Örnberg Emman perilliset – suomalaisen rautalankabeatin vuosikymmenet

Rautalankamusiikki on monelle pelkästään yli puolen vuosisadan takaista nostalgiaa. Kuitenkin harva musiikinlaji on yhtä ajaton – ja yhtä suomalainen – kuin Emma-iskelmän seurauksena syntynyt ja sittemmin monin tavoin jalostunut rautalankabeat. Syvällä pieteetillä ja suurella sydämellä aiheeseensa suhtautuva tämän kirjan kirjoittanut asiantuntijatrio Kati Järvi (s. 1983), Jori Venemies (s. 1966) ja Janne Örnberg (s. 1979) osoittaa, että rautalankabeat on koko historiansa ajan voinut hyvin ja voi edelleen.
***
Eila Kaarresalo-Kasari
Jazztyttö

Nuori Eila Kaarresalo ihaili James Deania, lähti etsimään tätä ja törmäsi Deanin löytäjään Elia Kazaniin. Jazzlaulajattaren urastakin haaveillut Eila ystävystyi New Yorkissa myös monien jazzlegendojen, muun muassa Ornette Colemanin kanssa. Elämänikäisen jazzkärpäsen puraisun saanut Eila pyöritti sittemmin Helsingissä nuorten lahjakkuuksien suosimaa musiikkiklubia. Jazztyttö on Eila Kaarresalo-Kasarin toinen kirja, jota ennen hän on julkaissut teoksen Silmänisku – flirtin ja valloitustaidon opas (WSOY, 1998)
***
Arto Julkunen & Markus Rantanen Suuri ukulelekirja

Suuri ukulelekirja on inspiroiva tietolähde jokaiselle tämän
koko maailman tunteman minisoittimen historiasta kiinnostuneelle. Kirja kertoo ukulelen värikkään tarinan Madeiralta Havaijin kautta maailmalle. Myös Suomessa lämminsointinen ukulele on noussut ihmisiä yhdistäväksi suosikkisoittimeksi, viime aikoina myös kouluissa. Ehkä muistat, millainen oli amerikkalaiskoomikoiden Stan Laurelin ja Oliver Hardyn rooli ukulelen historiassa. Mutta tiesitkö, että suomalainen kuplettimestari ja sota-ajan suosikkilaulaja Matti Jurva kirjoitti aikanaan ensimmäisen suomenkielisen ukuleleoppaan? Historiaosuutta täydentää tasavahvasti suomalaisten ukeharrastajien tarpeisiin luotu opetusosuus. Se on suunnattu erityisesti soittoharrastustaan aloitteleville. Ukuleletuntijat ja -opettajat Arto Julkunen & Markus Rantanen ovat koonneet suomalaisille tuhdin tieto- ja opetuspaketin, josta pääsevät nauttimaan niin lapset kuin aikuisetkin.
***
Kari K. Kuosma Arkkitehtuurin uudet vaatteet

Mikä on kaunista ja mikä rumaa ympäristöä, arkkitehtuuria ja rakentamista? Onko kauneus katsojan silmissä? Arkkitehti Kari K. Kuosma, piirtää ja kirjoittaa ”yksinkertaisena toisinajattelijana ja hovinarrina” alansa hyveistä ja paheista. Kuosma kirvoittaa pilakuvillaan ja teksteillään naurua umpivakavasta rakennustaiteesta – itseään ja kollegoitaan säästämättä. Samalla Arkkitehtuurin uudet vaatteet näyttää ajattoman kauneuden ja muotioikkujen välisen eron, jota voi omana aikana olla vaikea havaita.
***
Jorge Luis Borges Seitsemän iltaa

Argentiinalaisen kirjallisuuden uudistaja Jorge Luis Borges (1899–1986) tarttuu esseekokoelmassaan Seitsemän iltaa kirjallisuuden ikiaikaisiin klassikoihin, kuten Tuhannen ja yhden yön tarinoihin ja Danten Jumalaiseen näytelmään. Yhtä omaleimaisella otteella hän lähestyy muita esseidensä aiheita: painajaisunia, buddhismia, kabbalaa ja sokeutta, josta 35-vuotiaana sokeutuneella kirjailijalla oli syvän henkilökohtainen kokemus. Borgesin valtava lukeneisuus sekä runsas kielten, kirjallisuuden, filosofian ja mytologioiden tuntemus heijastuvat hänen esseissään hienovireisen huumorin sävyttämänä, lukemaan houkuttelevana tarinointina. Argentiinalainen mestari osoittaa tässäkin teoksessaan, että suuri viisaus voi olla samalla kepeää.

***
Jussi Marttinen
Robofobia

Miksi robotit herättävät niin monissa pelkoa? Joillekin robotti on mielikuvissa yhtä kuin ihmisen näköinen tunteeton kone, joka uhkaa viedä ihmiseltä työt. Vai onko kyse syvemmästä, outouden masinoimasta pelosta, jollainen ihmisellä on sisäänrakennettuna ja joka ilmenee pelkona kaikkea uutta ja erilaista kohtaan? Elämme aikaa, jona robotiikka ja sen pidemmälle viety ”velipuoli”, tekoäly, valtaavat yhä enemmän alaa arjessa. Silti tai siksi ne herättävät pelkoa useimmissa meistä.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20200225/1f6a0985/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko