[H-verkko] Arvosteltavaksi: Minervan syksyn 2020 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Elo 18 12:41:18 EEST 2020


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Minerva syksy 2020

Esko Valtaoja & Juha Pihkala
ELÄMÄN MIELEN JÄLJILLÄ
Keskustelukirjeitä

Kaksi erilaisesta maailmankatsomuksesta nousevaa vaikuttajaa, emeritukset piispa ja tähtitieteen professori, ryhtyvät jälleen kymmenosaiseen kirjeenvaihtoon. Valtaoja ja Pihkala aloittivat keskustelun uskon ja tieteen välisestä suhteesta vuonna 2004 arvostelu ja myyntimenestyksellä Nurkkaan ajattelu Jumala. Sitä seurasi suosittu Tiedän uskovani – uskon tietäväni vuonna 2010.Sopupeliin ei suostuta kolmannessakaan osassa. Kirjeenvaihto etenee tasaväkisenä, sanan säilä heiluu ajoittain terävänä, välillä keskustelijat ajautuvat umpikujaan, ymmärtävät toisiaan väärin ja ärsyyntyvätkin. Näyttää jo siltä, että yhteistä siltaa kahden erilaisen katsomuksen välille on mahdotonta rakentaa.Ja siitä tässä kirjassa juuri on kysymys: katsomukseltaan erilaisten ihmisten rajojen ylittämisen vaikeudesta ja samalla sen välttämättömyydestä maailman tulevaisuuden vuoksi. Tästä molemmat kirjoittajat ovat yhtä mieltä: siltojen rakentaminen edellyttää myötätuntoista asennetta toista maailmankatsomusta edustavan ajatuksiin, mutta myös omien heikkojen kohtiensa tunnustamista, siis perinteistä nöyryyden hyvettä. Kirjeissä pureudutaan mm. seuraaviin kysymyksiin: Miten kirkolla tätä nykyä menee, entä tieteellä? Millainen maailma olisi ilman uskontoja – parempi vai pahempi? Miten kirjoittajat näkevät vanhuuden ja kuoleman?
***
Heinrich Fraenkel & Roger Manvell
HERMANN GÖRING
Nousu ja tuho

Kirja avaa ainutlaatuisen näkymän häikäilemättömän natsijohtajan kunnianhimoon, brutaaliin toimintaan ja ylelliseen yksityiselämään. Samalla se on vahva kuvaus Kolmannen valtakunnan noususta ja tuhosta. Kattava elämäkertateos perustuu amerikkalaisiin ja saksalaisiin arkistolähteisiin sekä Göringin perheenjäsenten, hänen alaisinaan palvelleiden ja muiden hänet tunteneiden haastatteluihin. Ensimmäisessä maailmansodassa ansioitunut taistelulentäjä Göring nousi nopeasti valtaasemaan Kolmannen valtakunnan johdossa. Hänestä tuli Luftwaffen ylipäällikkö ja Hitlerin oikea käsi, yksi natsiSaksan pelätyimmistä miehistä. Göringin aloitteesta perustettiin Gestapo ja laadittiin suunnitelmat juutalaiskysymyksen lopullisen ratkaisun läpi viemiseksi. Göring kokosi itselleen suuren omaisuuden ja rohmusi mm. sotasaaliiksi saatuja taideaarteita omiin kokoelmiinsa. Hänet tultiin tuntemaan mukavuudenhaluisena nautiskelijana.Lopulta Hitler sulki Göringin sisäpiirinsä ulkopuolelle, vaikka tästä oli aiemmin kaavailtu hänen seuraajaansa. Nürnbergissä Göring tuomittiin kuolemaan rikoksista ihmiskuntaa vastaan. Ennen kuin hirttotuomio ehdittiin panna täytäntöön, Göring teki itsemurhan vankilaan salakuljetetulla syanidikapselilla.
***
Seppo Aalto, JuhaMatti Granqvist & Sofia Gustafsson
LINNOITUSKAUPUNKI
Helsingin historia 1722–1807

Kirja kertoo Helsingin tarinan pikkukaupungista Ruotsin puolustuksen tärkeäksi osaksi. Kertomus alkaa raunioituneesta Helsingistä 1722 ja päättyy lopulliseen venäläisvalloitukseen 1807.Ruotsi aloittaa historiansa suurimman linnoitushankkeen, varautumisen idän kasvavaan uhkaan. Rakennetaan Viapori, Suomenlinna, joka on myös eurooppalaisittain aikansa mittavin rakennushanke. Samalla Helsingistä kasvaa yksi merkittävimmistä sota ja merenkulkukaupungeista Ruotsin valtakunnassa 1700luvulla.Teos jatkaa aiemmin julkaistuja Helsingin historioita Sotakaupunki: Helsingin Vanhankaupungin historia 1550–1639 (2012) ja Kruununkaupunki: Vironniemen Helsinki 1640–1721 (2015).

***
Wendy Holden
ÄIDIKSI KESKITYSLEIRILLÄ
Kolme selviytymistarinaa

Äidiksi keskitysleirillä on kolmen äidin ja kolmen lapsen uskomaton selviytymistarina, sydämeenkäyvä kertomus siitä, miten paljon rohkeutta, välittämistä, uskoa ja rakkautta voi ihmisestä löytyä myös käsittämättömän julmuuden keskellä.
***
Witold Pilecki
VAPAAEHTOISENA AUSCHWITZIIN
Vastarintaliikkeen soluttautujan uskomaton tarina

Vuonna 1940 Puolan maanalainen vastarintaliike halusi tietää, mitä vastikään avatussa Auschwitzin keskitysleirissä tapahtui. Puolan armeijan upseeri Witold Pilecki ilmoittautui vapaaehtoiseksi hengenvaaralliseen tehtävään. Leiristä salakuljetetut Pileckin raportit kuuluvat varhaisimpiin silminnäkijäkuvauksiin, joita Auschwitzista liittoutuneille kantautui. Äidiksi keskitysleirillä on kolmen äidin ja kolmen lapsen uskomaton selviytymistarina, sydämeenkäyvä kertomus siitä, miten paljon rohkeutta, välittämistä, uskoa ja rakkautta voi ihmisestä löytyä myös käsittämättömän julmuuden keskellä.
***
HansJoachim Lang
PARAKKI 10
Naiset Auschwitzin koeeläiminä

Parakki numero kymmenen oli yksi Auschwitzin keskitysleirin kammottavimmista paikoista. Siellä natsilääkärit tekivät julmia ihmiskokeita. Kauhujen laboratoriossa pahoinpideltiin vuosien 1943–1945 välisenä aikana noin 800 naista. Hengissä selvinneiden naisten kertomusten perusteella Lang on koonnut järkyttävän kuvauksen naisten elämästä Parakki 10:ssä.

***
Eero Ojanen & Anne Muhonen
KALEVALAN TARUOLENNOT

Kiehtova koko perheen tietoteos Suomen kansalliseepoksessa esiintyvistä hahmoista ja näihin liittyvistä tarinoista. Tutuiksi tulevat mm. vanha samaani Väinämöinen, suohon laulettu nuori Joukahainen, Kalevalan hurjapää Lemminkäinen, kaunis Kyllikki, ihmekone Sammon takonut Seppo Ilmarinen, ilkeä Pohjolan emäntä Louhi, onnettomien tähtien alla syntynyt Kullervo sekä Tuonelan jokea vartioiva Tuonen tytti. Mukana ovat myös taivaasta laskeutuva karhu, Hiisi ja Hiiden hirvi sekä itse Sampo. Helppolukuinen ja taidokkaasti kuvitettu kirja kertoo kaikista näistä ja monista muista Kalevalan olennoista, joiden luonteet, kiistat, kostoreissut, kosiomatkat ja muut edesottamukset ovat osaltaan olleet luomassa suomalaista kansallistunnetta ja inspiroineet taidettamme kautta aikojen.
***
Martti Häikiö
KUNSKAPENS METROPOL
Forskning, undervisning och media 1945–2010
Helsingfors stads historia efter 1945

Kunskapens metropol on ruotsinnos teoksesta Tiedon metropoli, jonka suomenkielisen version kustansi SKS.Teos antaa laajan kokonaiskuvan tietokulttuurin kehityksestä Helsingissä eri alojen käännekohtien ja keskeisten vaikuttajien näkökulmasta.

***
Leon Hendrix
VELJENI JIMI HENDRIX

Legendan tarina 1942–1970Veljestään Jimi Hendrixistä kirjoittamassaan intiimissä elämäkerrassa Leon Hendrix luotaa ikonisen kitaristin taustaa ja persoonaa lähempää ja syvemmältä kuin kukaan aiemmin. Leon kertoo veljesten ankarasta lapsuudesta Seattlessa ja Jimin uran ja elämän värikkäistä vaiheista. Kitaraan Hendrix tarttui toden teolla 15vuotiaana. Musiikki tarjosi pakotien vaikeasta perhe-elämästä. Suomenkielisen esipuheen on kirjoittanut toimittaja Petri Lahti, joka oli paikan päällä seuraamassa Hendrixin ainoaa Suomenkeikkaa Helsingin Kulttuuritalolla toukokuussa 1967.

***
Maurice Hamilton
NIKI LAUDA
Formulalegendan elämäkerta

Kirjan kansainvälinen julkaisupäivä 14.5.2020.Niki Laudan uskomattoman elämäntarinan kertoo hänet yli 40 vuotta tuntenut Maurice Hamilton. Teoksessa pääsevät ääneen myös Laudan perheenjäsenet, ystävät, kilpakumppanit ja työtoverit, joiden kertomukset ja anekdootit valottavat elävästi erikoislaatuista ja vaikuttavaa persoonaa. Lauda loukkaantui vakavasti Nürburgringin osakilpailussa 1.8.1976. Pahoista palovammoista huolimatta hän kuitenkin selvisi hengissä ja palasi takaisin radalle vain 42 päivää myöhemmin.Niki Laudan ura on keskeinen osa F1kisojen historiaa. Se alkoi 1970luvulla James Huntin kanssa käydyistä kuuluisista kaksinkamppailuista ja päättyi 1984 saavutettuun kolmanteen maailmanmestaruuteen ja sen jälkeiseen toimintaan formulatallien johtoryhmissä.
***
Michael Lemster
MOZART
Musiikkiperheen tarina

Ensimmäinen elämäkerrallinen teos Euroopan merkittävimmän musiikkisuvun vaiheista kuvaa Mozartin suvun nousua ja sammumista 1400luvun lopulta aina suvun viimeisen vesan kuolemaan vuonna 1965.Pääpaino on Wolfgang Amadeus Mozartissa (1756–1791), jonka kehitystä lapsineroksi isän tiukassa kasvatuksessa sekä viimeisiä vuosia palavasti rakastamansa Constanzen rinnalla kuvataan kiinnostavasti ja monipuolisesti. Mozartin suvun elämäntarinoista löytyy nousuja ja laskuja, vehkeilyjä ja viettelyksiä. Lemster siteeraa mm. Wolfgangin kirjeenvaihtoa, josta löytyy reippaan ronskejakin kirjeitä. Erityisen mielenkiintoisia ovat kuvaukset Leopoldisän ja ihmelapsien Wolfgangin ja Nannerlen konserttikiertueista ajan merkittäviin musiikin metropoleihin. Myöhemmin nuoreksi naiseksi varttunut Nannerl syrjäytettiin. Vaikka Nannerl oli musiikillisesti yhtä lahjakas kuin pikkuveljensä, isä pani kaiken tarmonsa poikansa uran edistämiseen.
***
Ji Seongho
PAKO, JONKA PITI OLLA MAHDOTON
Kainalosauvojen varassa vapauteen PohjoisKoreasta

Ji Seongho onnistui pakenemaan PohjoisKoreasta tavalla, joka rohkeudessaan ja sinnikkyydessään hakee vertaistaan. Vaikeasti invalidisoitunut ja nälkiintynyt nuorukainen vaelsi Kiinan ja KaakkoisAasian halki vapauteen. Ji Seongho kasvoi PohjoisKoreassa 1990luvun pahimman nälänhädän aikaan. Hän näki, miten koulutovereiden pulpetit jäivät tyhjiksi, kun nämä yksi toisensa jälkeen kuolivat nälkään. Hengenpitimikseen 14-vuotias Ji vaihtoi junista varastamaansa hiiltä ruokaan mustassa pörssissä. Kunnes hän eräällä pihistysretkellä menetti nälästä tajuntansa ja jäi junan telomaksi. Ji menetti vasemman kätensä ja jalkansa. Elämisen edellytykset PohjoisKoreassa muuttuivat heikoista olemattomiksi. Vuonna 2006 Ji lähti epätoivoiselta vaikuttaneelle pakomatkalle. Hän nilkutti isänsä tekemien kainalosauvojen varassa lähes 10 000 kilometrin matkan EteläKoreaan. Tämä on hänen tarinansa tuosta uskomattomasta matkasta, PohjoisKorean epäinhimillisistä olosuhteista sekä ennen kaikkea sinnikkyydestä ja toivosta.

***
Pirkko Vekkeli & Ismo Loivamaa
ANN SELIN
Ihminen, nainen, johtaja
Henkilökuva

Palvelualojen ammattiliitto PAMin pitkäaikainen puheenjohtaja Ann Selin täyttää 60 vuotta 22.7.2020.Ann Selin on vuosien varrella useasti antanut julkisuudessa kasvot koko ammattiyhdistysliikkeen arvoille ja kamppailuille. Ja nimenomaan naisen kasvot miesten hallitsemassa maailmassa. Ammattiliiton alimmalta portaalta työnsä nuorena aloittanut Ann Selin päätyi monien yhteiskunnallisten luottamustehtävien lisäksi lopulta vaikutusvaltaisen yksitoistamiljoonaisen kansainvälisen ammattijärjestön puheenjohtajaksi. Kesällä 2019 puheenjohtajan pestin jättänyt, suorapuheinen ja värikäs nainen on opittu tuntemaan työssään tinkimättömänä, reiluna ja hyvänä neuvottelijana. Hänet tunnetaan myös laulavana pomona, joka vetää tuhansien ihmisten tapaamisissa soolona Tina Turnerit ja Hyvästi yöt siinä missä yhteisesti lauletut työväenmarssit ja Maammelaulun. Liittojohtaja saattoi puheen sijasta laulaa jäähallintäydelle kokousväelle. Tässä kirjassa Ann Selin avaa pelottomasti myös yksityistä minäänsä vaikeuksineen ja selviytymisineen. Painavien yhteiskunnallisten asioiden takaa nousevat rehevät, hauskat, rohkeat, hassut ja karvaat sattumukset. Kirjassa ääneen pääsee myös koko joukko Anin tuntevia ystäviä ja vaikuttajia Lauri Ihalaisesta Jyrki Kataiseen, Jarkko Elorannasta Tarja Haloseen, Anneli Saaristosta Reiska Laineeseen ja EevaLiisa Inkeroisesta Klaus Thomassoniin.

***
J. K. Tamminen
MALMIN NAINEN
Mari Romanon tarina

Malmin naisena tunnetuksi tullut Mari Romano tuomittiin käräjillä 27.6.2018 3 vuoden ja 2 kuukauden vankeuteen törkeistä huumerikoksista Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion rikoskumppanina. Mari Romanon tarina on rankka matka rikollisuuden, huumekaupan ja viranomaistoiminnan harmaalle alueelle. Kirja perustuu pääosin kirjoittajan tekemiin Mari Romanon haastatteluihin. Kirjaan on haastateltu myös useita muita henkilöitä, niin rikollisia kuin poliisejakin. Osa haastatelluista ei halua nimeään julkisuuteen. Malmin nainen kertoo suomalaisesta naisesta rikollisuuden kehässä. On harvinaista, että nainen on ollut niin vahvasti mukana huumekaupassa, perinteisessä miesten maailmassa. Rikokset, poliisin salaiset operaatiot ja tasapainoilu rikollisten ja järjestäytyneen yhteiskunnan välillä tekivät Mari Romanon elämästä raastavaa. Hän tiesi pelottavan varmasti, että apua ei olisi saatavissa, vaan kiinnijäämisen hetkellä hän olisi yksin. Hinta oli kova. Kirja kuvaa rikosten maailmaa ja toiminnan lainalaisuuksia, mutta myös viranomaisten kulissien takaista julmuutta ja taipumuksia joustaa säännöistä ja moraalista. Paikoin uskomattomalta vaikuttava true crime lajityypin tarina on tosi.

***
Osmo Kärkkäinen
SUOMALAISET VIESTIHIIHDON SANKARIT 1934–2019

Kertomus suomalaisen hiihtourheilun kirkkaimmista saavutuksista, dramaattisista ja riemukkaista hetkistä, kun hiihtäjämme taistelivat olympia ja MM-mitaleista. Sankaritarinat täydentyvät jokaisen 87 mitalistin esittelyllä.1930luvulla Suomi oli hiihdon suurvalta. Viestihiihdoissa Suomi jäi hopealle vain kerran. Muulloin otettiin viestikulta, vaikka Kalle Jalkasen tavoin tekohampaatkin pudottaen. Kirja sisältää ennen julkaisematonta tietoa maailmanmestareita valmentaneen Esa ”Rasva” Rossin toiminnasta sekä hiihtäjien harjoituspäiväkirjoista 1930 ja 1940luvuilla. Nykyaikaisesta valmennuksesta kertovat pitkäaikainen päävalmentaja Immo Kuutsa ja Iivo Niskasen valmentaja Olli Ohtonen.

***
Pepe Forsberg & Niko Nappu
USKOMATON LUONTO
Erikoisia luonnonilmiöitä Suomessa

Pepe Forsberg ja Niko Nappu kulkevat tässä kirjassa Suomea ristiin rastiin ja hakevat selityksiä merkillisille luonnonilmiöille, jotka joskus yllättävät kokeneetkin tutkijat.Kirjassa perehdytään veden eri olomuotoihin, ihmetellään, miten syntyy mm. jääpallomeri ja ahtojäävuori sekä tutkitaan jääkauden jälkiä. Teos vie myös pinnan alle tutustumaan vedenalaisen elämän merkillisiin ilmiöihin. Kasvien ja puiden elämä on saanut oman osionsa, samoin eläinten ja lintujen käyttäytyminen sekä näyttävät ilmakehän ilmiöt, kuten esim. revontulet, pallosalamat ja trombit. Tietoa Pepe Forsbergin tulevista vuosien 2020 ja 2021 tv luontoohjelmista julkistetaan myöhemmin.

***
Elina Reenkola
KATEUS

Elina Reenkola kuvailee kirjassaan kateutta eri muodoissaan. Tunnistamalla kateuden ja sen syyt tuhoisaksi mielletty tunne on käännettävissä kasvua vauhdittavaksi voimaksi. Kateutta herää kaikilla. Se syntyy vertailuista, joissa tuntee itsensä muita huonommaksi. Paha kateus pyrkii tuhoamaan ja pilaamaan kateuden kohteen. Rakentavassa muodossa se kuitenkin motivoi ihmistä saavuttamaan tavoitteitaan. Tuskallisesta kateuden tunteesta voi päästä myös eroon. Keskittyminen omaan tekemiseen ja siitä nauttimiseen nostaa itsetuntoa ja vie maaperää kateudelta.Kateuskirjan helmi on Elena Ferranten Napolisarjan kateusteeman tulkinta. Reenkolalla on erityinen taito analysoida nykyelokuvia, näytelmiä ja tvsarjoja haastavien tunteiden näkökulmasta.

***
Annie Austen
HULLUNA KIRJOIHIN
Mitä kirjahyllysi sinusta kertoo?

”Ei ole kirjaa uskollisempaa ystävää” – Ernest Hemingway Hulluna kirjoihin on täpötäysien kirjahyllyjen puolustuspuhe. Se on suunnattu kirjojen rakastajille, jotka eivät halua kuulla puhuttavankaan konmarituksesta. Kirjahylly on osa omistajansa elämäntarinaa. Sen sisältö ja järjestys kertovat mieltymyksistä, harrastuksista, kiinnostuksen kohteista ja luonteesta. Mitä kirjasi kertovat sinusta? Kirja paljastaa mm. mitä löytyi Osama bin Ladenin tai Marilyn Monroen kirjahyllystä, tai mitä kirjoja Barack Obama valitsi lomalukemisekseen. Viihdyttävä teos tarjoaa myös runsaasti kirjoihin liittyvää triviaa sekä kuuluisien kirjailijoiden kuolemattomia ajatuksia kirjoista ja lukemisesta.Täydellinen lahjakirja, josta jokainen kirjahulluksi tunnustautuva löytää itsensä.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20200818/280ad9e5/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko