[H-verkko] Arvosteltavaksi: Uno Ullberg – Viipurin arkkitehti

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Elo 18 11:16:28 EEST 2020


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.

***
Uno Ullberg – Viipurin arkkitehti
Netta Böök ja Kari Immonen (Toim.)
416 s. Arkkitehtuurimuseo ja Uno Ullberg -seura 2020.

Uno Ullberg on suomalaisen arkkitehtuurin suuri tuntematon. Se, että merkittävimmät hänen töistään jäivät luovutettuun Karjalaan, jätti myös hänet itsensä arkkitehtuurihistorian marginaaliin. Tässä kirjassa suomalaiset ja venäläiset asiantuntijat nostavat hänen laajan tuotantonsa esiin ja tekevät sitä tunnetuksi.
Ullbergin ura kattoi pitkän kauden Venäjän vallan ajasta itsenäiseen Suomeen. Hän toimi suunnittelijana ja virka-arkkitehtina, ensin Viipurissa ja Viipurin läänissä, sitten muualla Suomessa. Arkkitehtuurissaan hän sovelsi tyylejä art nouveausta 1910-luvun ruotsalaisiin virtauksiin, kaksikymmenluvun klassismista funktionalismiin. Erityinen oli hänen taitonsa luoda yhteyksiä historialliseen kaupunkikuvaan. Hänen ennakkoluulottomat ja persoonalliset synteesinsä leimasivat rakennuksia pankkitaloista Pyöreään torniin, huviloista taidemuseoihin ja sairaaloihin. Suomalaisen arkkitehtikunnan piirissä Ullberg oli ihailtu ja arvostettu. Hänen rajan taakse jääneet rakennuksensa ovat tehneet hänestä merkittävän myös Neuvostoliitossa ja Venäjällä.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20200818/b210615d/attachment.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko