[H-verkko] Arvosteltavaksi: niin&näin kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe Huhti 24 12:31:00 EEST 2020


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
 Jane Bennett: Materian väre. Olioiden poliittinen ekologia

Materian väre on yritys siirtää sekä politiikan teorian että yhteiskunta- ja ympäristöajattelun valokeila pois ihmisestä olioihin itseensä. Näkökulmanvaihdos paljastaa, että hirmumyrskyt, sademetsät ja bakteerikannat eivät olekaan passiivista materiaa, joka vuoroin helpottaa, vuoroin vaikeuttaa ihmisen toimintaa, vaan itsenäisiä toimijoita, jotka kuuluvat samaan aktiivisesti vaikuttavaan materiaan kuin ihmisetkin.

Professori Jane Bennett (s. 1957) on yhdysvaltalainen politiikan teoreetikko, joka työskentelee Johns Hopkins -yliopistossa. Tuotannossaan hän on keskittynyt muun muassa ympäristöfilosofiaan ja yhteiskuntateoriaan, ja hänen filosofiset vaikutteensa ulottuvat Spinozasta Deleuzeen ja Thoreausta Bergsoniin. Materian väre on ensimmäinen häneltä suomennettu teos.

***
Mies tahtoo muuttua
Miehet, maskuliinisuus ja rakkaus
bell hooks

Mitä feministisemmin miehet ajattelevat, sitä paremmin he voivat.

Väitettä seurannee mykistynyt hiljaisuus; onhan ajatus outo, uus'. Mies tahtoo muuttua paljastaa kuitenkin, että miesten valta-aseman takeeksi kuvitellut rakenteet ja ajattelutavat aiheuttavat suurimman osan miesten ongelmista. Ne muuttavat parisuhteet valtataisteluksi, työelämän henkiseksi ja fyysiseksi piinaksi ja seksuaalisuuden turhautumiseksi.

Miehet tietävät vallan hyvin, että voivat huonosti, mutta he eivät välttämättä tiedä, miksi. Mies tahtoo muuttua kertoo, miten rajoittava käsitys maskuliinisuudesta nutistaa miesten tunne-elämän. Samalla kirja myös vastaa helppotajuisesti moniin yleisiin feminismiä koskeviin väärinkäsityksiin.

bell hooks (s. 1952) on luettu ja rakastettu yhdysvaltalainen feministi. Mies tahtoo muuttua on kolmas hänen laajasta tuotannostaan suomennettu teos.
***
Alva Noë : Omituisia työkaluja. Taide ja ihmisluonto

Taide on kauneutta. Taide on lohdutusta. Taide on kokemusta. Taide on sitä, mitä taideyhteisö taiteeksi sanoo. Väärin kaikki. Kun taidetta tarkastellaan teoksina tai elämyksinä, lähdetään liikkeelle väärästä suunnasta. Filosofi ja kognitiotieteilijä Alva Noë (s. 1964) väittää, että taide on työkalu, jolla ihminen voi tutkia itseään. Tämän se tekee silkalla omituisuudellaan. Taidetta ei noin vain oteta käyttöön tai hyödynnetä määrätarkoitukseen: taiteelle on ominaista, että se pakottaa aina miettimään, mitä se on ja mitä se vastaanottajalleen tekee.

***
Lev Šestov : Tolstoin ja Nietzschen käsitys hyvästä
Ensi alkuun kirjallisuusjättiläiset Tolstoi ja Nietzsche tuntuvat kaukaisilta, vierassieluisilta. Mutta niin venäläinen kristitty kuin saksalainen uskonnon vihollinenkin uskoi, että Jumala on yhtä kuin hyvä. Ja tämä vakaumus ajoi heidät syvimpiin ajatuksiinsa ja voittamattomimpiin umpikujiinsa, väittää Lev Šestov. Hänen mukaansa ihmiselämää ei nimittäin voi suunnata mihinkään yksittäiseen päämäärään, ei sen enempää totuuteen, ristiriidattomuuteen kuin hyväänkään.

***
Donatella Di Cesare : Pysyvästi vieraana : muuttoliikkeen filosofiaa

Muuttoliike, siirtolaisuus, pakolaisuus – käytetään ilmiökimpusta mitä nimeä tahansa, se herättää mielikuvia valtion järjestystä vankuttavista ihmisvirroista. Elleivät tulokkaat ole suorastaan uhka yhteiskuntajärjestykselle ja kansalliselle identiteetille, vähintäänkin heistä on vaivaa ja vastusta. Filosofi Donatella Di Cesare (s. 1956) murtaa totunnaiset ajattelutavat. Maahanmuuttajat mielletään hänen mukaansa uhaksi ennen kaikkea siksi, etteivät kansallisvaltiot vain sovi yhteen demokratian ja ihmisoikeuksien kanssa. Valtion valta siirtolaisiin kun osoittautuu mielivallaksi, joka ei kestä ennakkoluulotonta tarkastelua.
***
John Dewey : Demokratia ja kasvatus

John Dewey (1859–1952) tunnetaan käytännön, kokemuksen ja kansanvallan ajattelijana. Hän siirsi filosofian ikuisuuskysymykset modernin yhteiskunnan näyttämölle. Deweyn kaikkia teoksia yhdistää hellittämätön pohdinta toimeliaisuudesta, elävien olentojen ja ympäristöjensä suhteesta. Yhdysvaltalaispragmatistin luomuksista suurelle yleisölle tunnetuin on ajatus tekemällä oppimisesta. Kirjassa Demokratia ja kasvatus Dewey puolustaa itsenäistä oppijaa, joka varttuu kansalaiseksi tasavertaisuutta ja aktiivisuutta tukevassa koulussa. Kasvatustieteilijät ja opettajat eivät ole koskaan unohtaneet Deweyn filosofiaa. Nyt siitä puhuvat kaikki muutkin. Tässä on Deweyn tuotannon kiistaton huipentuma.

***
Philip Cam Toim. Tomperi, Tuukka: 20 ajattelun työkalua
Opas tutkivan ajattelun opettamiseen

Mitä käytännössä tapahtuu, kun ajattelemme taitavasti? Millaisia välineitä käytämme, millaisia siirtoja teemme? Miten tutkivaa ajattelua voidaan harjoitella yhdessä toisten kanssa?

Ajattelutaitojen oppimisen tarpeesta puhutaan jatkuvasti, mutta tukea näiden taitojen opettamiseen on ollut tarjolla hyvin vähän. 20 ajattelun työkalua on askel askeleelta etenevä käytännönläheinen opas, josta on hyötyä niin eri oppiasteiden opettajille kuin kaikille yhteisajattelun harjoittelun ohjaajillekin. Perusasioita jäsentävä teos sopii myös itseopiskelun tueksi oman ajattelun kohentamisessa. Sen avulla opitaan muun muassa kyselemistä, väitteiden arviointia, keskustelun jäsentämistä, käsitteiden tarkastelua ja päättelemistä.

Suositun oppaan on kirjoittanut tunnettu kriittisen ja luovan ajattelun asiantuntija, lasten ja nuorten filosofoinnin johtaviin kehittäjiin kuuluva australialaisprofessori Philip Cam. Suomennoksen toimittanut Tuukka Tomperi on yhdessä kirjoittajan kanssa muokannut teoksen muutamia jaksoja uudelleen suomalaisia lukijoita varten.
***
Silvia Bovenschen: Vanheneminen
Muistiinpanoja

Ei kohtaloaan voi välttää rohkeinkaan. Vuosien vieriessä jokaisella on edessään fyysinen ja ehkä henkinenkin hapertuminen, heikkeneminen ja rapistuminen. Vanheneminen on Silvia Bovenschenin (1946–2017) essee ikääntymisestä, mutta samalla se on avomielinen ja sarkastinenkin kuvaus Saksan lähihistoriasta, kulttuurin muuttumisesta ja elämästä MS-taudin kanssa. Kun apeat näkymät vuorottelevat nokkelan huumorin kanssa, alkaakin piirtyä vanhenemisen koko kuva.

Silvia Bovenschen oli saksalainen esseisti, romaanikirjailija ja kirjallisuustieteilijä, jolle myönnettiin useita kirjallisuuspalkintoja. Hänen teoksistaan juuri Vanheneminen on saavuttanut saksalaisella kielialueella suuren suosion.

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.




-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20200424/e38899ac/attachment.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko