[H-verkko] Arvosteltavaksi: Teoksen ja WSOY:n kevään 2020 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe Huhti 24 12:47:50 EEST 2020


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Teos: kevään 2020 kirjoja

Erkki Alaja: Olympiastadion

Yli 80 vuoden ajan Helsingin Olympiastadion on ollut maan tärkein urheilupyhättö sekä kulttuurin, viihteen ja turismin kohtauspaikka. Erkki Alajan Olympiastadion kertoo viihdyttävästi, kuinka tämä funkistyyliin luotu rakennus elää tapahtumien lisäksi joka ikinen päivä omaa arkeaan: harjoituksia, toimistojen kiirettä, retkeilymajan tarjoamia lepohetkiä, kahvilakeskusteluja, tornista aukeavia jumalallisia näkymiä Helsingin ylle.  Olympiastadion on jo itsessään tarina, jonka uumenista Alaja nostaa esille pieniä ja suuria tarinoita: sadasosasekunnin voittoja ja häviöitä, Tauno Palon jalkapallovirtuositeettia, sodan kauhuja, lempeää romantiikkaa, rauhanenkelin laskeutumista, Väätäisen kultaisia juoksuja, kunnallisia tanssiaisia, yksinäisten joulujuhlia, Urheilumuseon aarteita, saarnamiesten julistusta, Paavo Nurmesta kertovaa oopperaa, katsojia kihelmöivää jännitystä.
***

Marie de Rabutin-Chantal: Markiisitar de Sévignén kirjeet 1648–1696

Madame de Sévigné (1626–1696) oli ranskalainen markiisitar. Häneltä on säilynyt yli tuhannen kirjeen laajuinen kirjeenvaihto, joka on saanut klassikon aseman ranskalaisessa kirjallisuudessa. Kirjeistä piirtyy kuva nuorena leskeksi jääneen yläluokkaisen pariisittaren elämästä iloineen ja suruineen, muotia, sisustusta tai hovin juoruja sivuuttamatta. Kirjeiden laatija on ollut teräväkielinen, huumorintajuinen, sivistynyt ja asemastaan tietoinen kahden lapsen äiti, joka rakasti tytärtään yli kaiken. Sévignén kirjeet avaavat tietä tekstilajille, joka myöhemmin tunnetaan yksityisenä kirjeenä.

Kirjassa on yli 150 kirjeen lisäksi laaja historiallinen johdanto. Kirjeiden suomennokset on laatinut Helsingin yliopiston ranskan kielen ja kulttuurin opiskelijoista koostuva työryhmä.
***

Tommi Uschanov: Kuinka musiikkia käytetään

Miksi lauluissa on pakko olla sanat? Miksi 1950-luvun jazzkritiikki kuulostaa aivan tämän päivän someraivolta? Miten musiikki liittyy ilmastonmuutokseen? Mitä belgialainen popcorn voi opettaa musiikin merkityksestä?

Voiko musiikki enää olla yhtä tärkeää kuin ennen, kun sitä voi nykyään koska vain kuunnella niin paljon kuin haluaa?  Äänentallennuksen keksiminen 1800-luvulla muutti musiikin uudella tavalla konkreettiseksi: joksikin, jota voi ostaa ja myydä, mutta joka usein myös karkaa arvaamattomasti niin myyjien kuin ostajienkin näpeistä. Kuinka musiikkia käytetään on kirja siitä, miten musiikin muuttuminen taiteesta tavaraksi on vapauttanut ihmiset tekemään musiikilla uudenlaisia asioita, mutta myös musiikin tekemään ihmisille uudenlaisia asioita.

Samalla kirja nostaa esiin, miten monin eri tavoin musiikki voi liittyä erilaisiin itsensä ulkopuolisiin asioihin, kuten kieleen, historiaan, teknologiaan ja tanssiin – ja miten tietoisuus tästä voi vaikuttaa siihen, millä korvilla musiikkia kuuntelee.
***
Sakari Huovinen: Isän kädestä – Lauri Huovisen ensimmäinen elämä

Etäiseksi jääneellä isällä oli salaisuuksia, joista hän ei koskaan puhunut. Isän kädestä on Sakari Huovisen kertomus tunnetusta kirkonmiehestä Lauri Huovisesta, jonka ankaruuden takaa paljastuu syvästi haavoittunut ihminen.
Lauri Huovisen elämää varjosti ensimmäisen suuren rakkauden ja puolison varhainen kuolema. Kolme pientä poikaa Eero, Matti ja Sakari jäivät katselemaan isän mykkää surua, joka ei enää päästänyt lähelle.
Vuosikymmenten jälkeen Sakari Huovinen halusi selvittää isänsä salaisuuden. Päiväkirjoista ja vanhempiensa tiiviistä kirjeenvaihdosta hän löysi myös rakkauden tuskan, sota-ajan Helsingin, natsi-Saksan yliopistot ja modernisoituvan Suomen. Kirja kertoo elämänarvojemme historiasta: mielekkyyden, mielenrauhan ja tyydyttävän rakkauden etsinnästä menneinä vuosikymmeninä.
****
WSOY kevään 2020 kirjoja

JARI LINDSTRÖM
Syvään päähän. Muistelmani
Epätodennäköinen ministeri kertoo miltä politiikka oikeasti tuntuu.
Entinen työministeri Jari Lindströmin kertoo avoimesti ja itseään säästämättä miltä tuntui nousta irtisanotusta paperimiehestä valtakunnan huipulle ja takaisin.
***
HANNA RAJALAHTI, RISTO UIMONEN, ILPO SALONEN
Täällä Lontoo. BBC:n suomalaistoimittajat idän ja lännen välisessä informaatiosodassa
Länsimaisen Suomen ja vapaan sanan puolustajat.

BBC:n suomalaistoimitus tuotti sensuroimatonta tietoa aikana, jolloin journalistinen vapaus ei Suomessa ollut itsestäänselvyys. Teos kuvaa uutisvirran huippuhetkiä ja suomalaistoimittajien elämää Lontoon kuhinassa.
***
EERO HUOVINEN
Äitiä ikävä
Voiko mikään täyttää äidin jättämää aukkoa?

Helsingin emerituspiispa Eero Huovinen sukeltaa omaan lapsuuteensa ja varhain kuolleen äitinsä muistoon kauniissa ja ravisuttavassa Äitiä ikävä -muistelmateoksessaan.
***
EDWARD SNOWDEN
Pysyvästi merkitty. Edward Snowden omin sanoin.

Modernin historian suurimman vakoiluskandaalin paljastanut mies kertoo uskomattoman tarinansa tietokonenörtistä huippuvakoojaksi ja lopulta maailman etsityimmäksi tietovuotajaksi.
***
EDDY DE WIND
Pääteasema Auschwitz. Selviytyjän muistiinpanot leiriltä

”Me tiedämme, että tälle on vain yksi mahdollinen loppu, vain yksi vapautus tästä piikkilankojen ympäröimästä helvetistä: kuolema.” –Eddy de Wind
Ainutkertainen dokumentti keskitysleirin järkyttävästä arjesta; tositarina rakkaudesta, joka toi valoa maailman pimeimpään loukkoon.



***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20200424/339ee4b4/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko