[H-verkko] Arvosteltavaksi: Editan, Eetoksen ja Gaudeamuksen syksyn 2019 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Elo 20 15:02:36 EEST 2019


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.

***
EDITAN syksyn 2019 kirjoja

Ville Blåfield : Hengenpimeyttä vastaan : puheenvuoroja sivistyksestä

"Sivistyksen pääperusteisiin kuuluvat äly ja tieto, tunne ja siveys, mutta ei ole olemassa eri älyä ja eri tietoa yläluokkaa ja alaluokkaa varten." Näin totesi Väinö Voionmaa, jonka aloitteesta perustettiin Työväen Sivistysliitto vuonna 1919. Sivistyksen ja sen myötä osallisuuden jakaminen kaikille kansanosille on ollut Suomen itsenäisyyden ajan suuri idea ja menestystarina. Kuka kantaa vastuuta sivistystyöstä nyt? Jakaako propaganda taas kansaa? Mitä sivistys ylipäätään tarkoittaa nyky-yhteiskunnassa? Tämä kirja luo katsauksen suomalaisen työväensivistystyön historiaan ja sivistysdebatin nykypäivään. Tutkijat, poliitikot, taiteilijat ja yhteiskunnalliset ajattelijat Kari Enqvististä Koko Hubaraan, Ronja Salmesta Eero Ojaseen, Tuomas Nevanlinnasta Anu Koivuseen ja Palefacesta Erkki Tuomiojaan esittävät poleemisia näkemyksiä sivistystyön tilasta ja sivistyksen merkityksestä.
***
Laura Ipatti & Juha Saunavaara : Suomi ja Japani : kaukaiset mutta läheiset

Japani Itä-Aasiassa on kaukana Euroopan äärilaidalla yli pohjoisen napapiirin kurottavasta Suomesta mutta se on monin tavoin suomalaisille läheinen. Mikä suomalaisia ja japanilaisia yhdistää? Teoksen kirjoittajat analysoivat suomalais-japanilaisia kohtaamisia aina kansainvälisestä kaupasta ja ulkomaisista investoinneista kieleen ja koulutukseen, kulttuurien väliseen vuorovaikutukseen ja henkilökohtaisiin kokemuksiin sekä tietoisina pyrkimyksinä että huomaamatta käynnistyneinä prosesseina. Tutkimustieto jaetusta menneisyydestä auttaa oivaltamaan, ettei Suomea ja Japania yhdistävä kertomus ole valmis, vaan alati kehittyvä kudelma, jota yhä uudet ihmiset ja ilmiöt täydentävät. Teos juhlistaa Suomen ja Japanin välisten diplomaattisten suhteiden satavuotista historiaa.
***
EETOS kirjat 2019

Kaisa Hiltunen & Nina Sääskilahti (toim.) : Kuulumisen reittejä taiteessa

Kuulumisesta ja kuulumisen politiikoista on tullut entistä tärkeämpiä teemoja yhteiskunnassa. Vastakkainasettelujen aikakaudella rajoja vaaditaan suljettavaksi, mutta samanaikaisesti pakotettu ja vapaaehtoinen liikkuvuus ovat lisääntyneet. Kuuluminen on saanut monia muotoja, ja siitä on tullut entistä häilyvämpää. Kuulumisen reittejä taiteessa -kokoelmassa tarkastellaan kuulumisen moninaisuutta ja tapoja, joilla suomalainen yhteiskunta ja taiteen kenttä määrittävät kuulumista. Kuulumisen (engl. belonging) ajatellaan usein ankkuroituvan erilaisiin konkreettisiin ja symbolisiin paikkoihin, joiden kuvaamiseen, rakentamiseen ja kyseenalaistamiseen taide osallistuu. Kirjan kuulumista ja kuulumisen politiikkaa käsittelevissä keskusteluissa paikan ja kuulumisen suhdetta tarkastellaan laajasti planetaarisesta ulottuvuudesta kansakunnan, kaupungin ja kodin kautta yksilön paikantumiseen omassa lähiympäristössään. Paikalla on näissä keskusteluissa maantieteellinen, sosiaalinen, ajallinen, affektiivinen, ruumiillinen ja symbolinen ulottuvuus. Taiteen ja kulttuurin tutkijat pohtivat kuulumisen kysymyksiä elokuvan, kuvataiteen, laululyriikan, runouden, soveltavan taiteen ja paikan tekemisen politiikan näkökulmista. Teos haastaa lukijan ajattelemaan kuulumista laajasti: minän ja maailman välisenä intiiminä suhteena ja toisessa ääripäässä laajoina planetaarisina kysymyksinä.
***
GAUDEAMUKSEN syksyn 2019 kirjoja

John Haldon:
Bysantin historia

Bysantin perusta syntyi, kun keisari Konstantinus I Suuri perusti vuonna 330 Konstantinopolin ja teki siitä Rooman imperiumin pääkaupungin, uuden Rooman. Kaupungin ympärille muotoutunut Itä-Rooman keisarikunta yhdisti Euroopan, Aasian ja Afrikan rajalla monia kansoja ja kulttuureja yhteisen kristillisen ja kreikankielisen hallinnon alle. Juuri Bysantin kautta antiikin kirjallinen ja kielellinen perinne välittyi eteenpäin sekä islamilaiseen maailmaan että myöhemmin Länsi-Euroopan renessanssihumanisteille. Bysantin historia on kokonaisesitys Bysantin lähes tuhatvuotisesta valtakunnasta. Se käsittelee valtakamppailujen, sotien ja kulttuurielämän lisäksi yhteiskunnan toimintatapoja ja talouselämää sekä etsii niistä selityksiä valtakunnan kukoistukselle ja lopulta kukistumiselle vuonna 1453. "Konstantinus ymmärsi, ettei keisarikuntaa enää voinut hallita Roomasta tehokkaasti yhtenä kokonaisuutena. Hän siirsi pääkaupungin idemmäksi Byzantioniin muinaisen Megaran siirtokunnan alueelle ja antoi sille uuden nimen, Konstantinoupolis, "Konstantinuksen kaupunki". Kaupungin sijainti Bosporin salmessa oli strateginen, sillä keisari saattoi ylläpitää sieltä yhteyksiä sekä länteen että itään." "Huomattavasti alivoimaisen keisarin armeijan ja heidän läntisten liittolaistensa urheasta vastarinnasta huolimatta janitsaarien valiojoukot onnistuivat viimein ylittämään muurit 29. toukokuuta vuonna 1453. Viimeinen keisari Konstantinos XI kuoli hyökkäyksessä, mutta hänen ruumistaan ei koskaan löydetty. Konstantinopolista tuli osmanien uusi pääkaupunki ja jäljellä olleet Egeanmeren saaret liitettiin osaksi osmani-imperiumia."

***
Martta Heikkilä:
Taidekritiikin perusteet

Millainen on taiteen asema nykymaailmassa? Kuka päättää siitä, mikä on hyvää taidetta? Mitä on taiteen kritiikki, ja kenelle sitä kirjoitetaan? Onko taiteesta puhumiselle sääntöjä? Johdatus taiteen kritiikkiin on ensimmäinen suomenkielinen taidekritiikin perusteos. Asiantuntija-kriitikot esittelevät yleistajuisesti ja havainnollisesti kritiikin erityisluonnetta ja sovelluksia eri taiteenaloille: kirjallisuuteen, teatteriin, kuvataiteeseen, elokuvaan ja musiikkiin. Lisäksi kirjassa tarkastellaan kritiikin filosofiaa. Kirja paneutuu taiteen tulkintaan ja arviointiin, kritiikin historiaan ja nykytodellisuuteen sekä kritiikkien kirjoittamisen käytäntöön. Teos on tarkoitettu taiteen tutkimuksen eri alojen oppikirjaksi, taiteen ammattilaisille ja tutkijoille, toimittajille, taideopetuksen oheismateriaaliksi ja kaikille, joita puhe taiteesta kiinnostaa.

***
Riku Juti:
Lyhyt metafysiikan historia

Metafysiikka tutkii olemisen merkitystä ja luonnetta eli olevaa itseään tai ”olevaa olevana”. Metafysiikan historia jakautuu kahteen perinteeseen. Aristoteelisen metafysiikan tavoitteena oli tuntea luonto ymmärtämällä sen oma ihannejärjestys. Uudella ajalla yleistynyt kvantitatiivinen selitysmalli korvasi aristoteelisen linjan paljon maallisemmalla tavoitteella: miten luonnonjärjestys olisi hyödynnettävissä ihmisen tarpeisiin? Lyhyt metafysiikan historia johdattaa lukijan aiheeseen syvällisesti, mutta tiiviisti ja yleistajuisesti. Metafysiikan pitkää ja monisäikeistä historiaa tarkastellaan sen kahden perinteen ja niiden vastakkainasettelun kautta. Teos pohtii, tarvitseeko nykyaikainen tieteellinen maailmankuva rinnalleen metafysiikkaa ja mikä on metafysiikan asema tänään. Mitä metafysiikan historia kertoo ihmisestä ja tämän tarpeesta selittää ympärillään avautuvaa todellisuutta?

***
Jaana Laine, Susanna Fellman, Matti Hannikainen & Jari Ojala (toim.) :
Vaurastumisen vuodet : Suomen taloushistoria teollistumisen jälkeen

Vielä toisen maailmansodan jälkeen Suomi oli teollistuva maatalousyhteiskunta, mutta puolessa vuosisadassa se nousi takamatkalta maailman vauraimpien maiden joukkoon, jälkiteolliseksi hyvinvointiyhteiskunnaksi. Talouspolitiikka siirtyi vuosikymmenten aikana vahvasta sääntelystä kohti liberaalia markkinataloutta. Vaurastumisen vuodet kuljettaa Suomen talouden nopeaan muutokseen 1960-luvulta nykypäivään. Teoksessa avautuu talouden eri osa-alueiden kehitys maa- ja metsätaloudesta energiantuotantoon ja liikenteestä kotitalouksien kulutukseen ja julkiseen talouteen. Vuosikymmenet näkivät paitsi nousukausien juhlaa myös talouden notkahduksia ja rahoitusmarkkinoiden murroksia, kuten 1990-luvun vaikean pankkikriisin ja laman. Koulutukseen ja teknologiaan panostanut Suomi kuuluu globalisaation menestyjiin. Vaikka lähtökohdat tulevaisuuden rakentamiselle ovat hyvät, vaurastumisella on myös varjopuolensa.

***
Petri Launiainen :
Värähtelevä maailma:
langattoman verkon lyhyt historia

Radioaallot ovat olleet osana maailmanhistorian merkittävissä käänteissä aina siitä lähtien, kun ne keksittiin vajaat 150 vuotta sitten. Niiden avulla on voitettu sotia, pelastettu ihmishenkiä sekä kiihdytetty kansanjoukkoja. Kehittyvä viestintäteknologia on muovannut myös arkielämämme perusteita. Nykyään elinympäristömme on langattomien yhteyksien kyllästämä - aivan kuten keksijä Nikola Tesla visioi jo vuonna 1926. Värähtelevä maailma kertoo langattoman viestinnän tarinan kipinälähettimistä 5G-verkkoihin. Tutuksi tulevat muun muassa radion ja television vaiheikas historia, satelliittiyhteydet monine sovellusalueineen sekä mobiilin internetin edelleen jatkuva voittokulku. Teoksesta selviää myös, mitä yhteistä on wifi-verkoilla ja mikroaaltouunilla sekä miten tietoa voidaan siirtää huonevalaistuksen mukana. Teos lähestyy langattoman viestinnän historiaa avaintapahtumien kautta ja tuo esille henkilöt ja yritykset innovaatioiden takana. Näkymättömien aaltojen varaan on rakennettu miljardiluokan liiketoimintaa, joten tarinaan kuuluu myös teknologiakuplia, patenttikiistoja ja taisteluja markkinoiden herruudesta.

***
Lasse Lehtonen:
Japanilainen musiikki : taiko-rumpujen kuminasta j-poppiin

Japanilaisella musiikilla on yli tuhatvuotiset perinteet. Se on erottamaton osa ikonisinta japanilaisuutta ja kietoutuu niin shintolaisuuden ja sumopainin rituaaleihin kuin geishojen viihdytystaitoihin. Japanilaiset videopeli-, anime- ja elokuvasäveltäjät ovat maailmankuuluja taide- ja viihdemusiikin välimaastoon asettuvilla teoksillaan, ja J-rockin vannoutuneita faneja löytyy jokaisesta maailmankolkasta. Teos esittelee japanilaisen musiikkikulttuurin koko kirjon salaperäisestä, keisarillisen hovin seesteisestä tunnelmasta riehakkaaseen kabuki-teatteriin, orkestraalisiin taideteoksiin ja pop- ja rock-hitteihin. Samalla se tutustuttaa maan historiallisiin vaiheisiin, yhteiskunnan piirteisiin ja omaperäiseen estetiikkaan. Kirjaa täydentävät ainutlaatuiset japanilaisten tekijöiden alkuperäishaastattelut, joissa ääneen pääsevät eri musiikkityylien edustajat legendaarisesta nykysäveltäjä Toshi Ichiyanagista miljoonia albumeita myyneeseen poptähti Takako Okamuraan. Tämä maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen perusteos kertoo muun muassa, miksi japanilaiset rakastavat karaokea, kuinka taiko-rummuttajien hypnoottinen syke valloitti maailman, miksi Japanissa populaarimusiikilla on niin poikkeuksellinen asema ja miten maasta tuli peli- ja elokuvamusiikin suurvalta. Se paljastaa myös, että Japanissa on tehty maailman ensimmäinen painettu nuotti 1400-luvulla sekä versioita suomalaisista pop-kappaleista jo 1960-luvulla.

***
Ilona Pajari, Jussi Jalonen, Riikka Miettinen & Kirsi Kanerva:
Suomalaisen kuoleman historia

”Kyyneleeni kyllin vuotaa, lievityst' ei itku tuota.” Kuolema on erottamaton osa elämää. Läheisen siirtyminen elävistä kuolleisiin on aina ollut mullistus, joka on täytynyt käsitellä tavalla tai toisella. Erilaisilla riiteillä, ruumiin pesemisellä ja pukemisella, surulauluilla ja kuolinilmoitukseen vuodatetuilla kaipauksen sanoilla on saateltu vainaja matkaan. Nykyään lohtua läheisen menetykseen saatetaan etsiä sosiaalisesta mediasta ja sen muistosivuista. Suomalaisen kuoleman historia taittaa matkan rautakautisista kalmistoista ja keskiajan katolisista hautajaisrituaaleista maallistuneeseen nykyhetkeen, jossa kuolema on siirtynyt kodeista sairaaloihin ja elämää suuremmasta tapahtumasta lääkärin toteamaksi asiantilaksi. Millaisia ovat olleet kuolemaan liittyvät uskomukset, ja miten suhde kuolemaan on muuttunut vuosisatojen kuluessa? Teoksessa tarkastellaan kiehtovia yksityiskohtia kuten kuoleman enteitä, hautausurakoitsijoiden mainoksia, suruasuja ja mestattujen vereen sisältyvää elinvoimaa. Se esittelee ikiaikaisia perinteitä, joilla kuoleman mysteeriä lähestyttiin tai torjuttiin, sekä historiamme kipukohtia, kuten nälkävuosia ja sotaa, jolloin kuolema saattoi tuntua tavanomaista epäoikeudenmukaisemmalta.

***
Heikki Pesonen, Tuula Sakaranaho & Sini Paukkunen (toim.):
Uskonto ja maailmanpolitiikka

Uskonto on yhteiskunnallisesti ja poliittisesti merkittävä tekijä kaikkialla maailmassa: maailmanpolitiikkaa on mahdotonta ymmärtää huomioimatta uskontojen roolia eri maissa. Uskonto pysyttelee suurten tapahtumien keskiössä, vaikka taloudellisen globalisaation, poliittisen liberalismin leviämisen sekä teknologian kehittymisen ennustettiin sysäävän sen pelkäksi yksityisasiaksi. Uskonto ja maailmanpolitiikka tarkastelee, miten uskonto vaikuttaa kansallisen politiikan kautta kansainvälisten suhteiden muotoutumiseen ja valtioiden tapoihin harjoittaa ulkopolitiikkaa. Samalla se avaa uskontojen kytköksiä konflikteihin ja niiden sisäistä moninaisuutta maailmanpolitiikan muovaajana sekä osoittaa, että uskonnollis-poliittista ääriajattelua esiintyy kaikissa uskontoperinteissä. Teoksessa liikutaan ympäri maailman ja selvitetään ajankohtaisten poliittisten tapahtumien uskonnollisia ulottuvuuksia Balkanilta Burmaan ja Saudi-Arabiasta Sudaniin. Kun Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit ottavat mittaa toisistaan, vastakkain ovat paitsi maailman suurimpien ydinasevaltojen myös itseään maailman kristittyjen ja konservatiivisten arvojen puolustajana pitävien kansakuntien johtohahmot.

***
Juhani Pietarinen:
Opas Spinozan Etiikkaan

Opas Spinozan Etiikkaan on selkeä ja kattava teos, joka auttaa ymmärtämään Benedictus de (Baruch) Spinozan (1632-1677) teosta Etiikka. Opas toimii samalla kertaa miellyttävänä lukukirjana ja helppokäyttöisenä käsikirjana Etiikan lukemisen ohessa. Spinozan Etiikan lähtökohtana on ääretön itseään ylläpitävä substanssi, voima, jonka seurausta kaikki muu maailmassa on. Voima ilmenee yhtäältä mentaalisesti - ajatteluna, tietämisenä, tahtomisena, haluina ja affekteina - ja toisaalta materiaalisesti kappaleiden liikkeinä. Tämän voima-tulkinnan näkökulmasta teoksessa käydään läpi kaikki Etiikan peruskäsitteet, aksioomat ja propositiot alkuperäisessä järjestyksessä ja selitetään niiden merkityksiä. Miten Spinoza yhdistää toisiinsa äärettömän ja äärellisen, ajattoman ja ajallisen? Mihin me ihmiset sijoitumme tuossa jaottelussa? Opas Spinozan Etiikkaan on Suomessa ja kansainvälisestikin erityislaatuinen teos: vaikeana pidetyn filosofian klassikkoteoksen yksityiskohtainen ja perinpohjainen kommentaari. Teos toimii apuvälineenä kaikille, joita Etiikka kiinnostaa mutta jotka eivät vielä ole päässeet sisälle sen ajatusmaailmaan. Viimeiseksi jääneessä teoksessaan Juhani Pietarinen kokoaa yhteen laajan ja pitkäaikaisen tutkimustyönsä Spinozan filosofian parissa.

***
Kari Raivio:
Näytön paikka : tutkimustiedon käyttö ja väärinkäyttö

Modernissa informaatiotulvassa on hankala suunnistaa. Internetin ansiosta tietoon on helppo päästä käsiksi, mutta sen laadusta ei ole takeita. Mediassa pinnalle nousevat koukuttavat klikkiotsikot, ja valeasiantuntijoita tai perättömiä väitteitä voi olla vaikea erottaa tutkitusta tiedosta. Tiede on itseään korjaava prosessi, jossa aiemman tutkimuksen tulokset saatetaan joskus uuden tutkimuksen perusteella kumota. Tästä huolimatta - tai juuri siksi - tutkimustieto on paljon tukevampi pohja päätöksenteolle kuin mutu-uskomukset, omia intressejään ajavien tahojen yksipuoliset tulkinnat tai suoranaiset valheet. Näytön paikka kuvaa asiantuntevasti tutkitun tiedon ja todisteiden käyttöä esimerkiksi yhteiskunnan päätöksenteossa, ilmastonmuutosta vastaan kamppailtaessa sekä lääketieteellisten hoitojen ja niiden vaikutusten arvioinnissa. Se tarkastelee tieteellisen tiedon luotettavuuden kriteereitä tarttuen myös tutkimuksen varjopuoliin: tulosten vääristelyyn, sepittämiseen ja plagiointiin. Tutkimustieto muuttaa yhteiskuntia, yritysmaailmaa ja ihmisten elämää. Siksi on tärkeää, että sen merkitys tunnustetaan ja että se kulkee tiiviisti mukana tulevaisuutta rakennettaessa.
***
Andrei Sergejeff:
Egyptin historia : Kleopatran ajasta arabikevääseen

Kristitty, egyptinkielinen Bysantin provinssi muuttui 600-luvulta alkaen valtaosin islamilaiseksi arabimaaksi ja lopulta maailman huomion keränneen arabikevään näyttämöksi. Miten Egyptin muodonmuutos tapahtui? Egypti on historiallisesti ollut useiden imperiumien kehto ja merkittävin arabimaa: islamilaisen kulttuurin sydän, taloudellinen ja sotilaallinen voima sekä kansainvälinen ja vaikutteille avoin ideologinen suunnannäyttäjä. Kaikki viime vuosisadan merkittävät Lähi-idän aatevirtaukset, kuten islamilainen modernismi, panarabialaisuus, islamismi ja jihadismi, ovat syntyneet tai kehittyneet Egyptissä. Egyptin historia esittelee maan värikkäät vaiheet antiikista nykyhetkeen. Roomalaisajasta ja arabivalloittajien saapumisesta kuljetaan suurten historiallisten kaarien kautta esimerkiksi osmanien kauteen, ranskalais- ja brittimiehityksen aikaan, Suezin kriisiin ja lopulta arabivallankumouksen täyttämille kaduille. Teos on myös täynnä kiehtovia yksityiskohtia esimerkiksi merkittävistä hallitsijoista, joihin islamilaisella ajalla on kuulunut kaksi naista, musta eunukki ja lukutaidoton albanialainen seikkailija.

***
Jaakko Tahkokallio:
Pimeä aika : kymmenen myyttiä keskiajasta

Huppupäiset pyövelit katkovat ihmisten kauloja, noitia poltetaan, taikausko kukoistaa. Kirkko päättää kaikesta ihmisten elämässä ja maapallon uskotaan olevan litteä. Tällaista oli elämä keskiajalla – vai oliko sittenkään? Ajatus pimeästä keskiajasta elää sitkeästi osana kertomusta modernin länsimaisen sivilisaation noususta. Keskiaika nähdään synkkänä kautena antiikin ja renessanssin loiston välissä, ja sille on varattu konnan rooli tarinassa yhteiskuntamme kehityksestä. Tätä väritettyä kuvaa on pönkitetty myös populaarikulttuurissa goottilaisesta kauhuromantiikasta moderniin fantasiakirjallisuuteen ja historiallisiin tv-sarjoihin. Pimeä aika -teoksessa keskiajan asiantuntija Jaakko Tahkokallio oikoo kymmenen yleistä väärinkäsitystä keskiajasta. Murtamalla myytin kerrallaan hän piirtää toden­peräisemmän kuvan aikakaudesta, jossa ihmiset eivät olleet vain väkivaltaisia tai kirkko tieteen kehityksen tiellä – ja miekkailu näytti aivan muulta kuin elokuvissa.
***
Rose-Marie Peake & Riikka-Maria Pöllä:
Korsetti ja krusifiksi : vaikutusvaltaisia barokin ajan pariisittaria

Urbanisoituvassa 1600-luvun Euroopassa pariisilaisnaiset olivat poikkeuksellisen itsenäisessä asemassa. Kurtisaani, aatelisnainen ja hyväntekeväisyystyölle omistautunut nunna kuuluivat kaikki barokin ajan eliittinaisiin, joiden elämäntapaa ja vaikutusvaltaa aikalaisetkin hämmästelivät. Korsetti ja krusifiksi vie lukijan aikamatkalle vaikutusvaltaisten pariisittarien arkeen ja juhlaan. Barokin yltäkylläinen maailma avautuu kolmen kiehtovan naisen – Ninon de Lenclos’n, madame de Sévignén ja Louise de Marillacin – kautta. Millä tavoin he toteuttivat itseään, ja miten he vaikuttivat ympäröivään yhteiskuntaan? Kirjassa tutustutaan koko naiseuden kaareen, joka iloineen, suruineen ja velvollisuuksineen yhdisti niin maallisen kuin hengellisenkin yläluokan pariisittaren. Toisaalta muodin ja kotien tarkastelu paljastaa myös ajan räikeän sosiaalisen eriarvoisuuden ja yläluokan kerskakulutuksen ja velkaantumisen.
***
Toni Alaranta : Turkin historia:
Atatürkista Erdoğaniin

Euroopan ja Lähi-idän portiksi muodostunutta nykyisen Turkin aluetta ovat hallinneet sivilisaatiot kreikkalaisista ja roomalaisista osmaneihin. Millaisen matkan osmani-imperiumin raunioille 1920-luvulla perustettu maallinen ja länsimaisia vaikutteita ottanut Turkin tasavalta on kulkenut muuttuessaan omaa tietään kulkevaksi toimijaksi islamilaisen maailman ja länsimaiden välissä? Turkista puhuttaessa esille nousevat usein uskonnon ja politiikan suhde, kurdivähemmistön asema sekä demokratian tila. Geopoliittisesti tärkeä sijainti on taannut ulkovaltojen kiinnostuksen Turkin kehitystä kohtaan. Eri vuosikymmeninä Turkki on herättänyt milloin lupauksia maan demokraattisesta tulevaisuudesta, milloin taas pelkoja luisumisesta autoritariaan. Turkin historia esittelee maan vaiheita itsenäisyyssodan sankarin Mustafa Kemal Atatürkin ajasta Recep Tayyip Erdoğaniin, jonka kaudella valtaa on kasattu yhä voimakkaammin presidentille. Teos vie Turkin modernisoitumiskamppailuista niin sotilasvallankaappauksien melskeisiin, Eurooppa-politiikan käänteisiin kuin Turkin nousuun maailmanpolitiikan aktiiviseksi peluriksi.
***
Jussi Jalonen:
Ayn Rand – kapitalismin valtiatar

Vuonna 2008 puhjennut finanssikriisi järisytti maailmantaloutta perustuksia myöten. Samalla se herätti kysymään, mitkä ovat kriisiin johtaneen talousajattelun moraaliset ja filosofiset perusteet. Vastausta etsivä törmää tavan takaa samaan, voimakkaitakin tunteita puolesta ja vastaan herättävään nimeen. Kuka on Ayn Rand? Venäläis-yhdysvaltalainen Rand teki varsinaisen uransa elokuvakäsikirjoittajana ja romaanikirjailijana mutta halusi profiloitua myös filosofina ja markkinatalousteoreetikkona. Individualismin nimeen vannonut Rand oli kapitalismin moraalisuuden vankkumaton puolestapuhuja, josta tuli 1950-luvulta lähtien yhdysvaltalaisen taloudellisen oikeiston tärkeä taustavaikuttaja. Vuoden tieteentekijänä palkitun Jussi Jalosen uutuusteos Ayn Rand – kapitalismin valtiatar kuvaa tämän moniulotteisen ja värikkään hahmon elämäntyötä kirjailijana, filosofina ja mielipidevaikuttajana. Kartoittamalla Randin ristiriitoja herättänyttä ajattelua ja sen jälkivaikutusta teos auttaa ymmärtämään Yhdysvaltoja toisen maailmansodan jälkeen mutta myös ajankohtaista poliittista ja taloudellista keskustelua Suomessa.
***
Kim Östman:
Mormonit : historia, oppi ja elämä

Suomessa mormoniuskonnosta tulee helposti ensimmäisenä mieleen pyöräilevät, pareittain liikkuvat nuoret pukumiehet. Vaikka lähetystyö on keskeinen osa uskontoa, monimuotoiseen uskontoon kuuluu paljon muutakin. Mormonit esittelee Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon värikästä historiaa sen myrskyisistä alkuvaiheista 1800-luvun Yhdysvalloissa 2000-luvun maailmanlaajuiseksi yhteisöksi. Teos selvittää mormonismin monimuotoista oppia ja sen vastauksia kaikkien uskontojen suuriin kysymyksiin: mistä ihminen on tullut, miksi ihminen on maailmassa ja mihin hän menee kuoleman jälkeen. Esille tulevat muun muassa mormonien pyhät kirjat, mormonismin ja perinteisen kristinuskon opilliset eroavaisuudet, kirkon monimutkainen suhde moniavioisuuteen sekä jopa mystisen leiman saaneet ulkopuolisilta suljetut temppeliseremoniat. Samalla teos kuvaa elävästi mormonien arkista elämää sääntöineen ja käytäntöineen. Miten internet on vaikuttanut sanoman levittämiseen, yhteisöllisyyteen ja keskusteluun uskon ongelmakohdista? Millaista nuorten lähetyssaarnaajien elämä on? Mikä on sallittua, mikä kiellettyä?
***
Marja Itkonen-Kaila (toim.), Plinius nuorempi:
Kirjeitä keisariajan Roomasta

Plinius nuorempi (Gaius Plinius Caecilius Secundus, n. 63–113) oli roomalainen kirjailija, virkamies ja maaherra. Parhaiten hänet kuitenkin tunnetaan sadoista kirjeistään. Kirjeitä keisariajan Roomasta sisältää Pliniuksen kirjeitä omaisille, ystäville ja tuttaville sekä kirjeenvaihtoa keisari Trajanuksen kanssa. Kirjeissään Plinius pohtii paitsi henkilökohtaisia myös yleisempiä asioita, kuten senaatin äänestyksiä, oikeudenkäyntejä, orjien asemaa ja koulujen perustamisen tarpeellisuutta. Aiheina ovat muun muassa aikalaisten kevytmielisyys ja kilpa-ajohulluus sekä virkistävä villisianmetsästys, yli äyräidensä tulviva Tiber ja harmillinen silmäsairaus. Plinius suomii terävästi sekä saiturin kutsuja että kiittämätöntä päivällisvierasta. Myös yliluonnolliset aiheet kiinnostivat: Plinius kirjoittaa kummituksista ja analysoi ennusunia. Virallisissa kirjeissä puhutaan muun muassa palokunnan perustamisesta ja uuden vesijohdon rakentamisesta. Kirjeisiin sisältyy ainoa säilynyt silmin­näkijäkuvaus Vesuviuksen purkauksesta, joka tuhosi Pompejin elokuussa 79.
***
Wilfried Nippel:
Karl Marx : poliitikko, tutkija ja lehtimies

Keskustelussa kommunismista, sosialismista tai kapitalismista toistuu vääjäämättä yksi nimi: Karl Marx. Tunnetuimpiin yhteiskunnallisiin ajattelijoihin lukeutuvaan Marxiin viitataan taajaan, mutta usein ajatusten historiallinen tausta jää huomiotta. Millaiseen maailmaan syntyivät maanpaossa kirjoitetut tekstit, ja kuinka valmistuivat Kommunistinen manifesti ja ”sosialismin raamattu” Pääoma? Omana aikanaan lehtimiehenä ja poliitikkona tunnettu Marx syventyi talouskysymyksiin aluksi osin ystävänsä Friedrich Engelsin kehotuksesta. Vallankumouksellisena ja puoluepoliitikkona hän vastasi lukuisista työväen­liikkeen julkilausumista. Yhteistyö Engelsin kanssa sai vuosien aikana monia ulottuvuuksia: milloin Engels lainoitti rahapulasta kärsinyttä Marxia, milloin kirjoitti Marxilta pyydetyn lehtijutun. Karl Marx matkaa Marxin mukana Preussiin, Ranskaan, Belgiaan ja Englantiin sekä tutustuttaa hänen poliittisen toimintansa ja tieteellisen tuotantonsa keskeisiin kohtiin. Vaikka moni elämäkerrallinen yksityiskohta Marxista on jäänyt pimentoon, hänen vaikutusvaltaisiksi nousseet ajatuksensa talou­desta ja yhteiskunnasta tunnetaan vielä tänäkin päivänä.
***
Juhani Koponen & Sakari Saaritsa:
Nälkämaasta hyvinvointivaltioksi : Suomi kehityksen kiinniottajana

Sata vuotta sitten Suomi oli monella mittarilla tarkasteltuna kehitysmaa, ja vielä 1960-­luvulla täällä vastaanotettiin kehitysapua. Länsi-Euroopan rikkaiden maiden joukkoon Suomi nousi vasta 1980-luvulta alkaen. Miten Suomesta muotoutui vauras teollisuusmaa ja hyvinvointiyhteiskunta? Muiden maiden tavoin Suomi loi vaurautensa osana kansainvälistä taloutta. Teollistumisen alkuvaiheessa ulkomaiset investoinnit ja ulkomaisen teknologian omaksuminen olivat elintärkeitä. Hyvinvoinnin edellytyksenä olevat instituutiot talonpoikaisesta metsänomistuksesta universaaliin sosiaaliturvaan ovat puolestaan muotoutuneet paljolti yhteiskunnallisten kamppailujen tuloksena. Nälkämaasta hyvinvointivaltioksi tarkastelee Suomen taloudellista ja yhteiskunnallista kehitystä 1500-luvulta nykypäivään ja analysoi, kuinka pitkälti se on ollut suunnitelmallista ja mikä on ollut sattuman vaikutus. Teos tarkastelee kriittisesti ”suomalaisen menestystarinan” ympärille rakentuneita myyttejä ja peilaa samalla Suomen historiaa nykyisten kehitysmaiden tilanteeseen. Kirjoittajina on eturivin historioitsijoita ja yhteiskuntatieteilijöitä Markku Kuismasta Hanna Snellmaniin ja Risto Alapuroon.
***
Pasi Tuunainen:
Talven soturit : talvisotataito Suomessa 1918–1940

Talvisodankäynti on ollut harvinaista maailmanhistoriassa, mutta suomalaisilla on talvitaistelijoina pitkä historia. Pohjoisissa oloissa menestyminen on edellyttänyt erityistä osaamista, ja kyky käyttää maastoa ja olosuhteita hyväksi on usein ratkaissut taisteluiden lopputuloksen. Talven soturit -teoksessa sotahistorioitsija Pasi Tuunainen kertoo tämän osaamisen kertymisestä Suomessa. Hän osoittaa, kuinka Suomessa vuoden 1918 jälkeen opittiin ottamaan hyinen talvinen elementti hyötykäyttöön ja kääntämään se taktiseksi eduksi. Talvisodassa nämä kehitystyön ja koulutuksen tulokset joutuivat äärimmäiseen testiin. Ne osoittautuivat yleensä toimiviksi, sillä suomalaiset onnistuivat liittoutumaan talven kanssa ja saavuttivat sotilaallista menestystä. Puutteita he paikkasivat improvisoimalla ja soveltamalla esimerkiksi tukkijätkien konsteja. Talven soturit on lajissaan ainutlaatuinen teos suomalaisille tärkeästä mutta sota­historiallisesti katveeseen jääneestä aiheesta. Nykyisin arktisten alueiden sotilaallinen merkitys on kasvussa, ja suomalaisesta talvitaisteluosaamisesta onkin tullut kansainvälisesti arvostettu vientituote.
***
Ilkka Kauppinen, Miikka Pyykkönen & Olli-Pekka Moisio (toim.):
1900-luvun saksalainen yhteiskuntateoria

Yhteiskuntateoriaa tarvitaan, jotta osaisimme arvioida ja tulkita, mitä ympärillämme tapahtuu, mitä tulevaisuudelta voidaan odottaa ja miten yhteiskunnalliseen todellisuuteen on mahdollista vaikuttaa. 1900-luvun saksalainen yhteiskuntateoria luotaa sitä, minkälaisin käsitteellisin välinein saksankieliset talous- ja yhteiskuntatieteilijät sekä filosofit ovat lähestyneet sosiaalista todellisuutta ja yksittäisen ihmisen paikkaa siinä. Tarkastelun kohteet vaihtelevat taloudesta totalitarismiin ja yksilön toiminnasta yhteiskunnallisiin rakenteisiin. Yhtenä kantavana teemana saksalaisessa ajattelussa on ollut pyrkimys yhdistää teoretisointi ja vallitsevien epäkohtien korjaaminen. Max Weberin kapitalismianalyysista Beckin riskiyhteiskunnan analyysiin kulkee vaikuttava kaari saksalaista yhteiskuntateoriaa. Mukaan mahtuu niinkin erilaisia teoreetikoita kuin Georg Simmel, Joseph Schumpeter, Theodor Adorno, Hannah Arendt ja Jürgen Habermas – saksalaisen yhteiskunta-ajattelun pantheon on yhtä pitkä kuin nimekäskin.
***
Jaakko Suominen, Petri Saarikoski & Elina Vaahensalo:
Digitaalisia kohtaamisia : verkkokeskustelut BBS-purkeista sosiaaliseen mediaan

Verkon keskustelualustat ovat jo vuosikymmeniä tarjonneet juttuseuraa – ensin harva­lukuisille harrastajille, sitten kaikelle kansalle. Internetin arkipäiväistyminen, sosiaalinen media ja mobiiliteknologia ovat tehneet verkko- ja tietokonevälitteisestä keskustelusta helppoa ja nopeaa. Mistä keskustelujen sheriffit, trollit, symppaajat ja lurkkaajat ovat tulleet, ja mihin he ovat menneet? Digitaalisia kohtaamisia esittelee verkkokeskustelujen historiaa 1980-luvulta tähän päivään suomalaisesta näkökulmasta. Kirjassa tarkastellaan kunkin aikakauden suosituimpia keskusteluympäristöjä ja kuumimpia puheenaiheita. Mitkä seikat yhdistävät ja erottavat keskustelijoita vuosikymmenestä toiseen? Kirja kuvaa myös verkkokeskustelujen herättämää huolta. Nimettömänä ja kasvottomana on helppo suoltaa asiattomuuksia ja vihamielisiä kommentteja, joten keskustelujen sisältöä on syytä voida suitsia. Sanomisen vapautta on koeteltu verkkokeskustelujen alkuvaiheesta lähtien, vaikka ilmiö tuntuu 2010-luvulla ajankohtaisemmalta kuin koskaan.
Julkaistaan lokakuussa 2019.

***

HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20190820/8be438d2/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko