[H-verkko] Arvosteltavaksi: Tammen syksyn 2018 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ma Syys 3 11:17:10 EEST 2018


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Tammi s-2018
Erkki Tuomioja: Ei kai eilisestä jäänyt vammoja. Poliittiset päiväkirjat 1998-2000
Suosittu päiväkirjasarja jatkuu tihentyvin kuvin
Erkki Tuomiojan päiväkirjamerkinnöissä vuosilta 1998–2000 piirtyvät tarkasti näkyviin niin sisä- ja ulkopoliittiset kärhämät, EU- ja EMU-asiat kuin poliitikkojen tunnelmatkin.
Vuodet 1998–2000 merkitsevät Tuomiojalle kasvavan vastuun aikaa. Kevään 1999 vaalit ovat varoitus demareillekin, ja kovaa palautetta sataa kentältä. Hallitusneuvottelut ovat kiperät. Tuomioja astuu ensi kertaa ministeriksi, kauppa- ja teollisuusministeriön johtoon.
Talvella 2000 Suomen ensimmäiseksi naispresidentiksi nousee Tarja Halonen, jonka tuolille ulkoministeriksi istuu Tuomioja. Alkaa hänen pitkä kautensa ulko- ja turvallisuuspolitiikan keulilla. Mies sukkuloi vauhdilla ympäri maailmaa.
Tuomioja havainnoi tapahtumia päivittäin. Päiväkirjat ovat ajan tuoretta ja pitävää dokumentointia. Teos päättää poikkeuksellisen päiväkirjasarjan ensimmäisen vuosikymmenen.
Teoksen on toimittanut valtiot. tri Veli-Pekka Leppänen. Hän on myös täydentänyt teosta tiivistelmillä kunkin vuoden päätapahtumista.
https://www.tammi.fi/kirja/erkki-tuomioja/ei-kai-eilisesta-jaanyt-vammoja/9789513198527
Ilmestyy 9/2018

Martti Turtola: Luopumisen tuska. Suomen presidentit ja vallasta luopumisen vaikeus
Valta on ihana asia!
Mikä on ollut Suomen presidenttien suhde valtaan ja vallasta luopumiseen?
Relander, Svinhufvud, Mannerheim, Paasikivi, Kekkonen, Ahtisaari... Kuinka moni Suomen presidenteistä on luopunut tehtävistään helpottuneena, vapaaehtoisesti tai "vapaaehtoisesti", ja kuinka moni on tarrautunut vaikka vain viimeisellä hetkellä mahdollisuuteen jatkaa?
Tässä sarjassa on Urho Kaleva Kekkonen lyömätön sankari. Ministeri Eino Uusitalo esitti Kekkosta tarvittavan vielä uudella kaudella aina vuoteen 1990 saakka, jolloin tämä olisi saavuttanut 90 vuoden iän. Relander olisi halunnut jatkaa vaikeuksistaan huolimatta, samoin voimahahmo Ukko-Pekka Svinhufvud. Risto Rytikin horjui sodan aikana kahden vaiheilla. Paasikivellä oli aika työ saada jatkuvasti sairasteleva Mannerheim esittämään eronpyyntönsä, mutta niin vain Paasikivi itse houkuteltiin vielä kuolinvuonnaan 1956 "mustaksi hevoseksi" jatkokierroksille. Ahtisaari olisi varmasti valittu uudelleen, mutta oma puolue ei halunnut! Kova halu oli Tarja Halosellakin jatkaa toiselle kaudelle, ja näin on tapahtunut myös Sauli Niinistön kohdalla.
Valta viettelee, valta houkuttelee: valta on ihana asia!
Professori Martti Turtola tarkastelee presidenttien viimeisen virkavuoden päätöksiä mahdollisesta jatkostaan. Kuinka paljon omat puolueet ovat halunneet käyttää hyväkseen sitä, että "istuvalla presidentillä on aina etulyöntiasema"? Entä kuinka paljon asianomainen itse on tuntenut himoa jatkaa tehtävissään?
Sotahistorian professori (emeritus) Martti Turtola (s. 1947) on Suomen arvostetuimpia historiantutkijoita. Hän on Maanpuolustuskorkeakoulun sotahistorian dosentti sekä Helsingin ja Turun yliopistojen dosentti. Turtolan laajaan kirjalliseen tuotantoon kuuluu mm. useita elämäkertateoksia sodan ajan huomattavimmista suomalaisista upseereista.
https://www.tammi.fi/kirja/martti-turtola/luopumisen-tuska/9789513196363
Ilmestyy 10/2018

Michael Wolff: Tulta ja tuhoa - Donald Trump Valkoisessa talossa
Michael Wolff kertoo sisäpiirin tarinan aikamme kiistellyimmästä presidentistä
Donald Trumpin virkakauden ensimmäiset yhdeksän kuukautta olivat myrskyisää, räävitöntä ja hypnoottisen kiinnostavaa aikaa. Bestsellerkirjailija Michael Wolff sai poikkeukselliset mahdollisuudet haastatella Länsisiiven sisäpiiriläisiä. Wolff kertoo mukaansatempaavan tarinan siitä, kuinka Trump aloitti presidenttikauden, joka on aivan yhtä tulinen ja arvaamaton kuin mies itse.
Kirjassa Wolff valottaa yksityiskohtaisesti Valkoisen talon kaaosta. Kirja paljastaa muun muassa, mitä alaiset oikeasti ajattelevat presidentti Trumpista, mikä sai Trumpin syyttämään presidentti Obamaa salakuuntelusta, mikä oli todellinen syy FBI:n johtajan James Comeyn irtisanomiseen, miksi päästrategi Steve Bannon ja Trumpin vävy Jared Kushner eivät voineet olla samassa huoneessa ja kuka varsinaisesti johtaa Trumpin hallinnon strategiaa Bannonin irtisanomisen jälkeen.
Yksikään aiempi presidentti ei ole jakanut Yhdysvaltain kansaa näin jyrkästi kahteen leiriin. Michael Wolffin hätkähdyttävä ja journalistisesti ansiokas teos näyttää, miten ja miksi Donald Trumpista on tullut eripuran ja vastakkainasettelun kuningas.
Michael Wolff on saanut työstään lukuisia palkintoja, muun muassa kaksi National Magazine Awardia. Hän on toiminut kolumnistina lehdissä Vanity Fair, New York, Hollywood Reporter, GQ (Iso-Britannia), USA Today ja Guardian ja kirjoittanut useita kirjoja. Hän asuu Manhattanilla.
https://www.tammi.fi/kirja/michael-wolff/tulta-ja-tuhoa-donald-trump-valkoisessa-talossa/9789520401429
Ilmestynyt 3/2018

Airin Bahmani, Bruno Jäntti: Syyrian sota. Demokratiatoiveet diktatuurin ja islamismin ristitulessa

Syyrian sota ja Isis
Perusteos aikamme suurimman inhimillisen katastrofin taustoista ja kehityksestä
Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueella puhkesi 2011 hallitusten vastaisia mielenosoituksia, jotka levisivät nopeasti myös Syyriaan. Protestointi muuttui pian aseelliseksi yhteenotoksi ja laajeni lopulta veriseksi sisällissodaksi, joka on vaatinut satojentuhansien ihmisten hengen ja ajanut miljoonat pakolaisiksi.
Sodan osapuolina ovat olleet presidentti Bašar al-Assadin johtaman hallituksen lisäksi useat hallitusta tai toisiaan vastaan taistelevat ryhmittymät. Myös ulkovallat ovat sekaantuneet konfliktiin pyrkiessään ajamaan omia tavoitteitaan.
Syyrian sota – Demokratiatoiveet diktatuurin ja islamismin ristitulessa on ensimmäinen perusteellinen suomenkielinen teos Syyrian sodan ja Isisin aihekokonaisuudesta. Se purkaa Syyrian sodan monimutkaista vyyhtiä ja luo yleiskatsauksen al-Assadin diktatuurin historiaan ja islamistista Syyriaa ajavien verkostojen järjestäytymiseen protestien puhjettua vuonna 2011.
Teos nojaa Irakin sota-alueilla ja Libanonin pakolaisleireillä koottuun laajaan tutkimusaineistoon. Tekijät ovat haastatelleet mm. yli kahtakymmentä jesidivähemmistöön kuuluvaa Isis-järjestön entistä vankia ja niin islamisteja kuin al-Assadin hallintoa paenneita perheitä sekä kartoittaneet syyrialaisten pakolaisten poliittisia näkemyksiä.
Airin Bahmani on iranilaistaustainen ihmisoikeus- ja vähemmistökysymyksiin keskittynyt toimittaja. Bahmani on erikoistunut Iranin sisä- ja ulkopolitiikkaan sekä Kurdistanin alueen poliittisiin prosesseihin. Bahmani on työskennellyt Iranissa, Libanonissa, Turkissa, Israelissa ja miehitetyillä palestiinalaisalueilla sekä Irakin, Iranin ja Turkin kurdialueilla.
Bruno Jäntti on kansainväliseen politiikkaan erikoistunut tutkiva toimittaja. Jäntti on tehnyt kymmenen vuoden aikana tutkimusta lukuisilla Lähi-idän sota-alueilla ja kirjoittanut Lähi-idän politiikasta muun muassa Al Jazeeralle, Le Monde Diplomatiquelle, Suomen Kuvalehdelle ja Turun Sanomille.
https://www.tammi.fi/kirja/airin-bahmani/syyrian-sota/9789513198350
Ilmestyy 9/2018

Toni Lahtinen: Norsunluukoira Rokka - ja maalaispojan matka myrskyn silmään

Team Rokan perustajan värikäs ja koskettava tarina
Norsunluun salakuljettajien jahtaajana tunnetuksi tulleen Toni Lahtisen omakohtainen kertomus elämästä, jota on lapsesta lähtien ohjannut vahva halu kysyä, kyseenalaistaa ja ottaa kantaa, toisinaan hyvin ehdottomallakin tavalla.
Pyrkimys oikeudenmukaisuuteen on ollut Toni Lahtisen elämänohje siitäkin huolimatta, että teini-iän myrskyt olivat suistaa herkän nuorukaisen elämän sivuraiteelle. Aikuisuuden kynnyksellä alkoholista tuli lähes jokapäiväinen ystävä. Itsetuhoisten ajatusten lomassa Toni alkoi miettiä, kuinka voisi hyvittää läheisilleen aiheuttamansa vuosien pahan olon. Poliisin työ? Ensimmäinen ajatus sai kelvata. Mutta vain noin vuosikymmenen ajaksi, kun kutsumus eläinten auttamiseen alkoi tuntua yhä väkevämmin.
Lapsena Tonilla oli tapana pelastaa hyönteisiä, nyt hän lähti auttamaan koiria eri puolille maailmaa – jokaisella kokemuksella oli paikkansa matkalla Tansaniaan, jossa Toni päätyi Rokka-koiransa kanssa pelastamaan norsuja pahamaineisten rikollisten kynsistä ja törmäsi hengenvaaralliseen korruption maailmaan. Kotimaahan palattuaan maailmanmatkaaja kohtasi uudella tavalla kärjistyneen yhteiskunnallisen keskustelukulttuurin. Hyväntekijä vai natsi? Arvio norsunluusyndikaatteja käräyttäneestä Suomi-pojasta näytti vaihtelevan kovin paljon. Rohkea työ eläinsuojelun hyväksi palkittiin kuitenkin kutsulla tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle vuonna 2016.
Team Rokan perustaja ja toiminnanjohtaja Toni Lahtinen on työskennellyt uransa aikana lukuisissa erilaisissa turvallisuus- ja eläinsuojelualojen tehtävissä Suomessa ja maailmalla. Rauhanturvatehtävät Bosniassa, rikostutkijan tehtävät Suomessa sekä laajakirjoiset eläinsuojelutehtävät useissa Euroopan maissa, Thaimaassa, Australiassa ja Tansaniassa ovat tehneet Tonista kokeneen moniosaajan, jolla on kykyä ja halua tarttua rakentavasti eläinsuojelukentän muuttuviin haasteisiin.
https://www.tammi.fi/kirja/toni-lahtinen/norsunluukoira-rokka/9789520401726
Ilmestyy 9/2018

Tara Westover: Opintiellä
"Ymmärsin että tämä yksi asia, enemmän kuin mikään toinen, erotti minun perheeni muista: me emme käyneet koulua."
Tara Westoverin Opintiellä on uskomaton selviytymistarina syrjäytymisestä ja koulutuksen voimasta. Sitä verrataan Villiin vaellukseen, Seitsemännen portaan enkeliin ja muihin suurmenestyksiin.
Totuus on tarua ihmeellisempi, näin voi todella sanoa Tara Westoverin elämästä. Hän kasvoi Idahon vuorilla perheessä, joka odotti maailmanloppua ja vihasi yhteiskuntaa, koulutusta ja lääketiedettä. Isän valta oli ehdoton hulluuden rajoille asti. Tara oppi keräämään yrttejä ja työskentelemään romuttamossa, mutta luokkahuoneeseen hän astui ensi kerran vasta aikuisuuden kynnyksellä. Saadakseen koulutuksen Taran oli jätettävä entinen elämänsä ja otettava petturin rooli perheessään, eikä opintie ollut helppo: millaista on astua yliopistoon täysin itseoppineena ja takametsistä tulleena, vailla mitään sosiaalisia tietoja ja taitoja?
Opintiellä kertoo huikean tarinan rakkaudesta ja julmuudesta perheen sisällä, suuresta lahjakkuudesta ja sisäisestä palosta, jotka johdattavat nuoren tytön kohti mahdottomalta tuntuvaa päämäärää.
"Vaikuttavin mahdollinen tarina koulutuksen mullistavasta voimasta." – The Bookseller
"Huikea kertomus syrjäytymisestä, sekasorrosta, epätietoisuudesta ja menestyksestä." – Kirkus Reviews
"Isku sisimpään, hitaasti palava liekki, kiihkeä syytös, rakkauskirje." – Kirjailija Claire Dederer
"Ihmeellinen. Uskomaton lahjakkuus, täysin kukkaan puhjenneena. Ei ole sen veroista." – Stephen Fry
Tara Westover (s. 1986) kasvoi Idahossa eikä saanut lainkaan opetusta ennen yliopistoa. Hän valmistui Brigham Young Universitysta vuonna 2008 ja sai stipendin Cambridgeen. Jatko-opintojensa aikana hän vietti vuoden vierailevana tutkijana Harvardissa ja väitteli Cambridgessa tohtoriksi historian oppiaineesta vuonna 2014. Opintiellä on hänen ensimmäinen kirjansa.
https://www.tammi.fi/kirja/tara-westover/opintiella/9789513192839

Jari Järvelä: Kosken kahta puolta
Kaksi mummia – kaksi totuutta kansalaissodasta.
7-vuotiaan pojan kaksi kesäpäivää v. 1977, kahdessa mummilassa. Koski erottaa mummit toisistaan, mutta syvin juopa heidän välillään ovat muistot vuodesta 1918.
Mummit asuvat samassa kaupungissa, välissä on koski. Toisen perhe oli sisällissodassa punaisten puolella, toinen valkoisten. Mutta heidän lapsensa rakastuivat kuin Romeo ja Julia. Ja saivat pojan.
Toiseen mummilaan haetaan vesi kaivosta ja lämpö liiteristä. Leikkitoverina pihassa on Vilho-poika, joka vuonna 1918 sai reiän vatsaansa. Toisessa mummilassa on palkintopuutarha, katossa kristallikruunu ja seinällä Mannerheim. Poika elää kesäänsä kahdessa eri todellisuudessa ja kuulee mummeiltaan kaksi eri totuutta nuoresta Suomesta.
Jari Järvelä on monipuolinen kotkalainen kirjailija. Tällä kertaa hän hyödyntää omia lapsuusmuistojaan. Kirjailijan omat mummit olivat sisällissodassa eri puolilla. Vaikka romaani on puhtaasti fiktiivinen, omakohtaisuus tuo siihen erityistä koskettavuutta.
https://www.tammi.fi/kirja/jari-jarvela/kosken-kahta-puolta/9789520401603
Ilmestyy 8/2018

Svetlana Aleksijevitsh: Neuvostoihmisen loppu. Kun nykyhetkestä tuli second handia
Nobelistin kuvaus kommunismin tuhosta
Sinfonisesti soiva kertomus ihmisistä hajoavan Neuvostoliiton ja uuden Venäjän välissä. "Sille, joka haluaa ymmärtää nyky-Venäjää, Neuvostoihmisen loppu on välttämätöntä luettavaa." Newsday
"Minä etsin niitä, jotka olivat kasvaneet tiukasti kiinni aatteeseen, päästäneet sen sisälleen niin ettei sitä saanut repäistyksi irti – valtiosta oli tullut heidän maailmankaikkeutensa, se oli syrjäyttänyt kaiken muun, jopa oman elämän."
Teoksessa Neuvostoihmisen loppu nobelisti Svetlana Aleksijevitš kuvaa tarkkanäköisesti kommunismin tuhon. Siinä tavalliset venäläiset kertovat, millaista elämä oli Neuvostoliiton sortuessa ja millaista on elää jättiläisen raunioista syntyneellä Venäjällä. Vuosien 1991 ja 2012 välille ajoittuvien haastattelujen kautta syntyy panoraama nyky-Venäjästä ja venäläisistä, jotka yhä kantavat mukanaan muistoja sorrosta, nälänhädästä ja joukkomurhista, mutta myös tulevaisuudenuskoa ja ylpeyttä maastaan. Tämä on kuvaus elämästä aatteen raunioilla – aatteen, joka oli niin vahva, että se kerran hallitsi kolmasosaa maailmasta.
"Laajuudeltaan ja viisaudeltaan Neuvostoihmisen loppu vertautuu Sotaan ja rauhaan." The Wall Street Journal
Svetlana Aleksijevitš syntyi 1948 Ukrainassa mutta on asunut pitkään Minskissä Valko-Venäjällä. Hän opiskeli journalistiikkaa ja työskenteli toimittajana. Kirjailijana hän on kokeillut erilaisia tyylilajeja ja päätyi lopulta ns. yhteisöromaaniin, kuvaamaan ihmistä poliittisen järjestelmän puristuksessa. Hän sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2015.
https://www.tammi.fi/kirja/svetlana-aleksijevitsh/neuvostoihmisen-loppu/9789513198787
Ilmestyy 8/2018

Stephen King: Kirjoittamisesta. Muistelmia leipätyöstä
Stephen Kingin omaelämäkerrallinen kirjoittamisopas nyt toivottuna uusintapainoksena!
Mikä on Stephen Kingin menestyksen salaisuus? Kirjailija vastaa kysymykseen yhdistämällä kirjoittamisoppaan ja muistelman hyvin henkilökohtaisella ja viihdyttävällä tavalla.
Kirjoittamisesta on persoonallinen, hauska ja rohkaiseva opas kirjailijaksi aikoville. King kertoo, mitkä ovat kirjailijan työkalut, miten ne hankitaan ja miten ne pysyvät kunnossa. Hän tarjoaa hyödyllisiä neuvoja kielenkäytöstä ja tarinan kuljetuksesta, kirjailijan työtavoista ja kustantajan lähestymisestä. Hän kertoo myös, miten hänestä tuli se mikä hän on. Mukana on välähdyksiä rosoisista lapsuus- ja nuoruusvuosista, joiden maailma oli toisinaan kuin suoraan Kingin romaaneista. Kirja huipentuu koskettavaan kuvaukseen siitä, miten Kingin voittamaton tarve kirjoittaa kannusti häntä paranemaan vakavasta onnettomuudesta ja palautti hänet elämään.
"Klassikko, ainoa lajissaan" – The Wall Street Journal
"Kingin Kirjoittamisesta tarjoaa hienoja hetkiä. Sitä lukiessa King rinnastuu Beatlesiin. Kummatkin nousivat nopeasti maineeseen. Kummatkin käyttivät suosiotaan kasvaakseen, kokeillakseen, oppiakseen. Ja King tekee edelleen niin, kertoo tarinoita kaikkien näiden vuosien jälkeen." – USA Today
Yhdysvaltalainen kauhun kuningas Stephen King (s. 1947) on koulutukseltaan englanninopettaja. Hän julkaisi ensimmäisen kirjansa Carrie vuonna 1974. Kingin monissa teoksissa on havaittavissa selvä sanoma: joskus kohteena on perheväkivalta, joskus vanhusten huono ...
https://www.tammi.fi/kirja/stephen-king/kirjoittamisesta/9789520402792
Ilmestynyt 6/2018

Sinikka Nopola, Tiina Nopola: Siskossyndrooma
Toinen otti Saima Harmajan, toiselle jäi Nakke Nakuttaja
Hulvatonta mentaliteettihistoriaa – itseironinen muistelmateos.
Kun Sinikka ja Tiina olivat lapsia, yhteiskunta, jossa uskottiin auktoriteetteihin, oli murtumassa. Murros näkyi Tampereella asuvissa Nopolan tyttärissä: Tiina oli "moderni" lapsi, huoleton, oman elämänsä subjekti. Sinikka yritti elää velvollisuudentuntoisesti, niin kuin perhetytöltä odotettiin. Tiina oli ruutunatiivi: televisio tuli perheeseen, kun hän oli nelivuotias. Sinikka eli varhaisvuotensa ja nuoruutensa kirjojen parissa. "Sinikka otti Saima Harmajan, minulle jäi Nakke Nakuttaja", Tiina toteaa.
Teos käsittelee humoristisesti sisarususkomuksia, rooleja jotka perheessä annetaan kuopukselle ja esikoiselle. Toinen on järkevä, toinen "tunneihminen", toinen sopii kirjoittajaksi, toisen oletetaan viihtyvän lasten kanssa.
Mikä Sinikan ja Tiinan lapsuudessa loi pohjan kirjailijantyölle? Verbaliikkaa suosiva lapsuudenkodin ilmapiiri? Kannustavat vanhemmat? Johdonmukainen pyrkimys vai isot ja pienet sattumat? Entä mikä heille on se suuri sukupolvikokemus? Yhteiskunnallinen herääminen, kotikapina, "kaupallisuuden" vastustaminen? Musikaalit The Sound of Music ja Hair? Vai sittenkin: 70-lukulaiset kookkaat silmälasit, jotka vaihtuivat piilolinsseihin, kun lähdettiin Interrailille, sukulaisten hätäillessä: "Varokaa, likat! Ulkomailla vaatekauppojen sovituskopeista avautuu salaovia, joiden kautta on moni tyttö päätynyt huumattuna suoraan valkoiseen orjakauppaan!"
Sinikka ja Tiina Nopola kirjoittavat mm. romaaneja, näytelmiä, musikaaleja ja elokuvakäsikirjoituksia sekä lapsille että aikuisille. Parhaiten heidät tunnetaan humoristisista lastenromaaneistaan, kuten supersuosituista Risto Räppääjistä.
https://www.tammi.fi/kirja/sinikka-nopola/siskossyndrooma/9789513195137
Ilmestyy 10/2018

Carl-Johan Vallgren: Mikael Persbrandt - Muistini mukaan
Rosoisia polkuja, karheita tarinoita
Tähtinäyttelijän myrskyisä elämä parrasvaloissa ja kulissien takana
"Olen itkenyt ja nauranut tehdessäni tätä kirjaa. Muistoni olivat niin täynnä ahdistuksen ja häpeän lähteitä, että jouduin ammentamaan niistä hopeakauhalla voidakseni nähdä valon heijastuvan, valon, joka on todellisuudessa ollut merkittävä osa tarinaani. Tuntuu hyvin erikoiselta pidellä peukalon ja etusormen välissä käsikirjoituksen muodon saanutta elämäänsä, kokemus on surullinen mutta välttämätön. En kadu mitään, mutta kyyneleitä on vierinyt monta."
Ruotsin eturivin näyttelijöihin lukeutuva Mikael Persbrandt tunnetaan etenkin Beck-rikoselokuvien kovaotteisena poliisina Gunvald Larssonina. Lukuisten televisio- ja elokuvarooliensa lisäksi hän on tehnyt mittavan uran arvostettuna teatterinäyttelijänä. Kansansuosiota nauttiva Persbrandt on ollut mediajulkisuudessa myös värikkään siviilielämänsä vuoksi.
Persbrandt kertoo muistelmissaan ensimmäistä kertaa varhaisvuosistaan yksinhuoltajaäidin poikana, kovasta kamppailustaan näyttelijänä kohti läpimurtoa, unelmarooleistaan Tukhoman Dramaten-teatterissa ja toinen toistaan seuranneista menestyksistä niin kotimaisessa kuin kansainvälisessä elokuvamaailmassa.
Hän puhuu avoimesti myös yksityiselämänsä pimeimmistä puolista, kaksisuuntaisen mielialahäiriön ja päihdeongelmien värittämistä kaoottisista vuosistaan sekä elämästään nykyään. Mikael Persbrandt – Muistini mukaan on kaunistelematon ja raa'an rehellinen kertomus pohjalla käymisestä ja noususta takaisin pintaan.
Carl-Johan Vallgren (s. 1964) on ruotsalainen kirjailija ja taiteilija. Hän sai August-palkinnon vuonna 2002 ja on ollut pitkään Ruotsin merkittävimpiä ja luetuimpia nykykirjailijoita niin kotimaassaan kuin ulkomailla. Mikael Persbrandt – Muistini mukaan on Vallgrenin ja Mikael Persbrandtin vuoden mittaisen läheisen yhteistyön tulos.
https://www.tammi.fi/kirja/carl-johan-vallgren/mikael-persbrandt-muistini-mukaan/9789520401719
Ilmestyy 8/2018

Maria Roiha: Jussi Parviainen - Jumalan rakastaja
"Sitten minä kosketin aurinkoa, ja se kirkastui."
Kiitetyn ja kiistellyn teatterimiehen hurja ja perinpohjainen elämäkerta.
Kotimaista draamaa uudistanut ja julkisuuden valokeilassa neljällä vuosikymmenellä paistatellut Jussi Parviainen on suurin ja ristiriitaisin kulttuuripersoonamme. Kuhmolaisesta seurakuntanuoresta tuli suomalaisen teatterin supertähti menestysnäytelmiensä myötä. Jumalan teatteri -skandaalin maksumieheksi hän joutui opettaessaan Jouko Turkan Teatterikorkeakoulussa.
Kun teatterien ovet suurlupauksen edessä sulkeutuivat, työt vaihtuivat tv-draamaan ja -viihteeseen ja vaimot uusiin ja nuorempiin. Yksityiselämän menetysten päätepiste oli burn out ja erakoituminen, kunnes hän löysi luovuutensa uudelleen.
Kirja esittelee Parviaisen laajan taiteellisen tuotannon ja dramaturgiakäsityksen sekä käy läpi suomalaisen teatterin lähihistoriaa ja kulissien takaisia käänteitä. Elämäntarinansa Parviainen kertoo juuri niin raakana ja koreana kuin on sen kokenut.
Maria Roiha (s. 1975) on pitkän linjan toimittaja ja terävä sanankäyttäjä, joka työnsä ohella tekee suomen kielen ja kotimaisen kirjallisuuden alaan kuuluvaa väitöskirjaa. Helsinkiläinen Roiha on innokas teatterin harrastaja, joka on tuntenut työnsä kautta Jussi Parviaisen pitkään. Vuonna 2006 hän julkaisi kauneuskirurgiayrittäjä Tiina Jylhän muistelmat (Gummerus Kustannus). Vapaa-aikansa Roiha viettää matkustellen Kaakkois-Aasiassa perheensä kanssa.
https://www.tammi.fi/kirja/maria-roiha/jussi-parviainen-jumalan-rakastaja/9789513191948
Ilmestynyt 3/2018 (mutta mukana syksyn luettelossa)?

Antti Haataja: Pohjoinen. Jälkemme maailman laidalla
Lapin luonnon taika sanoin ja kuvin.
Pohjoinen vie lukijan keskelle Saamenmaata, sen huikeaan luontoon ja elämään vuodenkierrossa. Kirja kertoo tarinan suurten vaellusten muovaamasta ekosysteemistä, jossa porolla, sopulilla, sääskellä, lohella, valailla, muuttolinnuilla ja suurpedoilla on suuri rooli maiseman muokkaajina. Alkuperäiskansalle pohjoinen merkitsee elettyä elämää, ja luonnon kauneus kytkeytyy paimentolais- ja luontaiselinkeinojen harjoittamiseen.
Pohjoinen maisema muuttuu: ihmisen aikakausi näkyy tuntureilla ja Jäämerellä. Ympäristön pirstaloituminen, ilmastonmuutos ja saamelaisen identiteetin muovautuminen eri tahojen paineessa muuttavat näkymiä. Saamenmaan faunassa näkyy muutos, joka on viimeisen 150 vuoden aikana ollut hyvin nopea. Kirja kertoo naalista, tunturipöllöstä ja muista tarunhohtoisista eläimistä, joiden katoaminen maisemasta ilmentää niin modernin ihmisen kuin alkuperäiskansan muuttuneiden elintapojen ja luontosuhteen vaikutusta ympäristöön. Teos avaa ainutlaatuisen näkymän pohjoiseen luontoon mutta myös vaikeuksiin ja parhaillaan käytäviin kiistoihin luonnonvaroista ja maan omistusoikeudesta. Pohjoisen tarina ja teoksen upeat valokuvat pysähtyvät katsomaan Saamenmaata, saamelaisuutta, sen juuria ja tulevaisuutta ennennäkemättömällä tavalla.
Antti Haataja (s. 1977) on syntynyt Kajaanissa, varttunut Kainuun metsäpeura- ja susisaloilla ja opiskellut Helsingissä useissa korkeakouluissa. Vuodesta 2009 Antti on kulkenut Jäämeren erämaissa saamelaisen isoäitinsä jalanjäljissä kumppaneinaan naali, tunturipöllö, lohi, miekkavalas, revontulet, kaamos ja yötön yö. Tuhansien kilometrien matkalla erämaa on raottanut salaisuuksiaan vähitellen ja aina uudelleen yllättäen.
https://www.tammi.fi/kirja/antti-haataja/pohjoinen/9789513194581
Ilmestyy 8/2018

Ilmestyy 9/2018
***HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20180903/d2ea75fd/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko