[H-verkko] Arvosteltavaksi: Teoksen syksyn 2018 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ma Syys 3 11:13:26 EEST 2018


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
TEOS
Janne Saarikivi: Suomen kieli ja mieli
Mistä Suomi tulee? Entä suomi? Minkälaisten ristiriitaisten myyttien ja käsitysten varaan tämä hökötys on rakennettu? Onko suomessa jotakin, joka voisi kertoa meille Suomesta tai suomalaisuudesta?
Suomen kieli ja mieli kertoo sen. Mainiossa teoksessaan Janne Saarikivi jäljittää suomen kielen, suomalaisen ajattelun ja suomalaisen kulttuurin yhteyksiä. Missä määrin kulttuurit ovat kielten eroja? Saarikivi kaivautuu suomen lisäksi verrattomiin määrin muitakin kieliä, joiden syntaksit ja semantiikat saattavat hyvinkin kertoa meille jotain itsestämme. Kieli on sen elävää käyttöä, ruumiillista maailmassa hillumista, ja muokkaa ajatteluakin, vaikka suomestakaan ei ehkä lopullista vastausta suomalaisuudelle löydä.
Epäselvien myyttien – modernien kansallisvaltioiden rakennuspilarien – omanlaisensa purkamisen lisäksi Saarikiven paikoin poleemista, paikoin ratkiriemastuttavaa tekstiä ajaa myös aito huoli suomen kielestä. Tämä piskuinen kieli ei maailman mittakaavassa ole ihan hirveästi suurempi kuın monet sen sukulaiset, joista liian monet ovat kuolleet.
JANNE SAARIKIVI (s. 1973) toimii Helsingin yliopiston Suomen kielen, suomalais-ugrilaisten ja pohjoismaisten kielten ja kirjallisuuksien laitoksen professorina. Hän on myös kolumnisti ja yksi Ultra Bra -yhtyeen sanoittajista.
http://www.teos.fi/kirjat/kaikki/kev%C3%A4t-2018/suomen-kieli-ja-mieli.html
Ilmestyy 21.8.2018

Teemu Ikonen: Kirjallisuuden aika
Aikalaiset ovat levottomia. Heidän keskuudessaan on möhkäle, muodoltaan epäselvä, rajoiltaan kyseenalainen, käyttäytymiseltään arvaamaton. Se ei istu maisemaan ja vetää juuri siksi puoleensa. Tuo möhkäle ei ole vähempää kuin kirjallisuus itse. Sanojen taide. Tutkija Teemu Ikonen on ottanut siitä selvää. Teoksessaan Kirjallisuuden aika hän luotaa nykykirjallisuuden historiaa reilun vuosisadan ajalta ja kysyy sen suhdetta elämäämme liikuttaviin kehiin: kieleen ja mieleen; kuolemaan, muistiin ja tulevaisuuteen; politiikkaan, ruumiiseen ja historiaan. Miten kirjallisuus on osa nykyaikaa samalla olematta sitä? Miten kirjallisuus kertoo siitä, mikä meidät yhdistää ajassa? Miten se tuottaa aikalaisuutta, josta sitten kuitenkin sanoutuu irti? Kirjassa uppoudutaan runsaiden esimerkkien kautta sekä kirjallisiin suuruuksiin että kaanonia haastaviin tempauksiin. Ikonen kaihtaa oppikirjoista tuttua yksiviivaisuutta ja idealisoivia asenteita, joihin kirjallisuutta puolustettaessa helposti ratketaan. Hän tähtää korkeammalle, osoittamaan kirjallisuuden rajojen olennaisen kiistanalaisuuden. Miksi on syytä epäillä niin kirjallisuuden ajankohtaisuutta kuin julistuksia sen kriisistä? Miksi Virginia Woolf koki romaanikirjailijan menettäneen aikalaisten tuen? Miksi Osip Mandelštam kiisti olevansa kenenkään aikalainen? Mitä Jorge Luis Borges, Tipu Tip ja Shirley Jackson opettavat niille, jotka haikailevat lopun aikoja yhä uudelleen? Miksi on aina syytä epäillä julistuksia kirjallisuuden kriisistä ja väitteitä sen ajankohtaisuudesta? Kirjallisuuden aika soveltuu erityisen hyvin luettavaksi julkisissa kulkuneuvoissa ja muilla mukavuusalueilla.
TEEMU IKONEN (s. 1969) on filosofian tohtori ja yliopistonlehtori Tampereen yliopiston kirjallisuustieteen tutkinto-ohjelmassa. Tutkijana hänen erikoisalojaan ovat viime vuosisatojen kirjallisuudenhistoria, kokeellinen kirjallisuus ja kertomuksentutkimus. Ikonen on aiemmin julkaissut mm. 1700-luvun eurooppalaisen kirjallisuuden ensyklopedian (Gaudeamus, 2010).
http://www.teos.fi/kirjat/kaikki/kev%C3%A4t-2018/kirjallisuuden-aika.html
Ilmestyy 4.10.2018

Tom Erik Arnkil: Dareioksen kirja
Benjamin Aamoksenpoika on palvellut jo kolmea Persian suurkuningasta korvana, uskonnollisena vakoojana. Ben on kiertänyt koko tunnetun maailman, ja tällä kertaa suurkuningas Dareios lähettää hänet Jooniaan. Kreikkalaiset ovat kapinoimassa, ja kiivaimmat lietsovat kaupunkeja irtautumaan Persiasta. Helleenien aivoituksissa ei kuitenkaan tunnu olevan mitään johdonmukaisuutta. Matkaan siis!
Mutta Kreikka ei avaudu helpolla. Kun oraakkeleista ei saa mitään irti ja luolassa asuva risupartainen tietäjäkin on liikanimensä mukaisesti "hämärä", Ben ajautuu mukaan kreikkalaiseen symposion-kulttuuriin. Näissä pidoissa Ben oppii kreikkalaisten omituisista tavoista ja uskomuksista ja tutustuu myös kiusaavan kiinnostaviin hetairoihin. Kuninkaan korva huomaa kierojen kreikkalaisten kannattavan tyranniaa yhtenä päivä ja demokratiaa toisena – mikä vain parhaiten kaupunkien tai ryhmien etuja kulloinkin palvelee.
Kolmen kuninkaan luotettuna, vuosikymmeniä eri kansoja vakoilleen Benin sisällä on salaisuuksia salaisuuksien päällä, ja pian Joonian-retken jälkeen menneisyys saavuttaa hänet. Yhden valeen, yhden puolitotuuden, yhden vaikenemisen tähden Ben odottaa vankeudessa tuomiotaan, jota ei jostain syystä kuulu. Ainakin sormet ja kieli leikataan, se näyttää varmalta.
Tom Erik Arnkilin (s. 1950) esikoisromaanissa Kyyroksen kirja (2010) Baabelin pakkosiirtolaisuudessa elävälle Benille lankesi tehtävä kuunnella kuninkaan vakoojana temppelin ja palatsin ristiriitoja. Kambyseen kirjassa (2011) kiehtova tarina jatkui. Vuonna 2013 ilmestyi odotettu kolmas osa Vale-Bardijan kirja, ja nyt luettavana on Kuninkaan korva -romaanisarjan neljäs itsenäinen osa. Yhteiskuntatieteiden tohtori Arnkil on vastikään jäänyt eläkkeelle tutkimusprofessorin työstään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella.
http://www.teos.fi/kirjat/kaikki/2018-syksy/dareioksen-kirja.html
Ilmestyy 28.8.2018

Kari Häkämies: Vallanjano
Kuusi juristia tulee valituksi samoissa vaaleissa eduskuntaan. Kokoomuksen Tom Rukola ja Jouni Pakaslahti, demareiden Jari Sunila, keskustan Helena Maaranen, vihreiden Sanna Hollo ja perussuomalaisten Kustaa Palo pääsevät aloittamaan työnsä hyvistä asemista. He ovat eri vaalipiireistä, eivät juuri tunne toisiaan, mutta heitä yhdistää halu päästä pitkälle.
Nopeasti jokainen oppii, että politiikka ei ole kilttejä ihmisiä varten. Menneisyyden tarinat ja salaisuudet, nykyisyyden valtapeli ja yhä rankemmaksi käyvä oman nahan pelastaminen alkavat kaivertaa ihmisten ja päivänpolitiikan tapahtumia. Inhmilliset heikkoudet, himo, pelko ja epäonnistumiset, niin ikään rakastumiset ja jopa rikokset eivät ole politiikassa vieraita. Konkariedustajien ja uusien tulokkaiden välillä on suuri ero, ja suhteet mediaan, yritysmaailmaan ja oikeusoppineisiin ovat myös oma lukunsa.
Vallanjano on poliittinen jännitysromaani, hurja kirja vallan juovuttamista ihmisistä ja eduskuntamme pylväiden taakse verhotuista salaisuuksista. Kirjailijan tarkasti tuntemat faktat ja käytännöt sekoittuvat fiktion juonikierteisiin. Kukaan ei ole koskaan kuvannut suomalaista poliitiikka näin, eikä kukaan tunne sen kaikkia puolia kuten Häkämies.
Kari Häkämies (s. 1956 Karhulassa) toimii Varsinais-Suomen maakuntajohtajana. Koulutukseltaan Häkämies on varatuomari. Aiemmin hän on toiminut muun muassa oikeusministerinä, sisäasiainministerinä, kansanedustajana sekä sisäministeriön kansliapäällikkönä ja kunnanjohtajana.
http://www.teos.fi/kirjat/kaikki/2018-syksy/vallanjano.html
Ilmestynyt 19.7.2018
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20180903/d6d4daef/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko