[H-verkko] Arvosteltavaksi: Otavan syksyn 2018 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ma Syys 3 12:50:27 EEST 2018


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***



Otavan 2018 kirjoja syksy

***

Michelle Obama

Becoming



Yhdysvaltojen entisen ensimmäisen naisen intiimit, vaikuttavat ja inspiroivat muistelmat

Vaikutusvaltansa ja saavutustensa johdosta Michelle Obamasta on tullut yksi aikamme ikonisimmista ja kiehtovimmista naisista. Yhdysvaltain presidentin puolisona – ensimmäisenä afroamerikkalaisena – hän kehitti Valkoista taloa aiempaa lämminhenkisemmäksi ja tasapuolisemmaksi. Hän puhui vahvasti myös naisten ja tyttöjen puolesta ja edisti määrätietoisesti perheiden hyvinvointia ja terveyttä. Hän seisoi miehensä rinnalla tämän johtaessa Amerikkaa vaikeina aikoina. Hän jäi monien mieleen Carpool Karaoken eloisana heittäytyjänä ja tanssitaiturina. Hän kasvatti kaksi fiksua, jalat maassa olevaa tytärtä armottoman median valokeilassa.

Pohdiskelevissa ja kiehtovissa muistelmissaan Michelle Obama avaa elämäänsä ja kertoo kehityksestään: lapsuudesta Chicagon eteläosassa, työskentelystään johtotehtävissä ja tasapainoilusta äitiyden ja työn asettamien vaatimusten välillä sekä vuosista maailman kuuluisimmassa talossa. Hän kuvailee rehellisesti, eloisasti ja älykkäästi voittoja ja pettymyksiä, sekä julkisia että yksityisiä. Hän kertoo tarinansa omilla sanoillaan ja omalla tavallaan.

Kirja on lämmin, viisas ja paljastava tilinteko sielukkaalta ja merkittävältä naiselta, joka on vakaasti kulkenut omaa tietään odotusten ristipaineista huolimatta ja joka innostaa kaikkia tekemään samoin.

***

Mirkka Lappalainen

Pohjoisen noidat



Oikeus ja totuus 1600-luvun Ruotsissa ja Suomessa

Vaikuttava kuvaus noitahysteriasta Ruotsin suurvallassa

Unia, haamuja ja taikoja. Kirjassa sukelletaan kadonneeseen mielenmaisemaan. Oikeudessa noitien väitettiin matkustavan yöllä tapaamaan paholaista ja aiheuttavan taioilla kaameita sairauksia. Kirja haastaa pohtimaan käsityksiä oikeasta ja väärästä.

***

Teemu Luukka

New Yorkin uhmatar

Tyyni Kalervon ja ikonisen metropolin tarina



Piikatytön nousu laittomasta siirtolaisesta New Yorkin legendaariseksi baarinpitäjäksi

Tyyni Kalervo (1900?1993) kotiutui New Yorkiin vuonna 1924. Hän osti ensimmäisen ravintolansa Harlemista 1932 ja omisti ravintoloita ja baareja New Yorkissa kieltolain ajoista 1990-luvulle asti, aina 93-vuotiaaksi. Baarien rautarouvan pitkään ja värikkääseen elämään mahtui tähtiä, miljonäärejä, poliitikkoja, seikkailijoita

ja alkoholisteja. Tuttavapiiriin kuuluivat niin Urho Kekkonen, Otto Ville Kuusinen, Lauri Törni kuin Muhammad Ali.

Kalervon tarina on samalla kaupunkielämäkerta metropolista, johon Teemu Luukka rakastui 1980-luvulla työskennellessään Tyyni Kalervon baarissa.

***

Mia Kankimäki

Naiset joita ajattelen öisin



Mitä perheetön nelikymppinen nainen voi elämällään tehdä? Lähteä kiihdyttävien yönaisten jäljissä Afrikan savanneille ja renessanssitaiteen Italiaan.

Mia Kankimäki istuu lentokoneessa matkalla Kilimanja- rolle ja pelkää – mutta savannille on päästävä, sillä sinne meni myös rohkeudestaan kuulu Karen Blixen. Vihtiläisellä vintillä hän löytää 1800-luvun naistutkimus- matkailijat, matkustaa heidän kanssaan maailman ympäri, lähtee masennuksenparannusmatkalle Japaniin ja päätyy Firenzeen kirjoittamaan Ufizin naisista.

Historian unohdetuilta lehdiltä löytyy inspiroivia poikkeusnaisia, seikkailijoita ja taiteilijoita, jotka seurasivat omaa intohimoaan aikansa odotuksista piittaamatta. Heidän jalanjäljissään tuntee itsekin uskaltavansa uusille reiteille.

***

Jussi Ahlroth – Mike Pohjola

Westerosin kirjeenvaihtaja



Salaisuuksia & spekulaatiota

Täydellinen kirja GoT-faneille!

Game of Thrones on maailman suosituin tv-sarja – sillä on jo yli 100 miljoonaa fania. Sarjan juonenkäänteet ja salaisuudet ovat vieneet mukanaan myös johtavat suomalaiset GoT-tuntijat: he sukeltavat teoksessaan sarjan tarinaan ja henkilöihin, tarjoavat kiehtovia analyyseja, kritiikkiä ja kutkuttavia spekulaatioita.

***

Mikko Aaltonen

7 veljestä

20 vuotta Rähinää



Rähinä-jengistä hittitehtaaksi

Elastinen, Iso-H, Asa, Uniikki, Tasis, Andu ja Jussi Valuutta. 7 veljestä kertoo Suomen tunnetuimmasta hiphop-jengistä Rähinästä ja sen alkuperäisistä jäsenistä.

Kirjassa kerrotaan, kuinka jengin jäsenten yhtyeiden, Fintelligensin ja Kapasiteettiyksikön, avulla vakavasti otettava suomenkielinen räp-musiikki sai alkunsa ja juurtui pysyväksi osaksi suomalaista nuoriso- ja popkulttuuria. Ja kuinka rähinäläisten ponnisteluista syntyi levy-yhtiö Rähinä Records ja sitä myötä suoma- laiseen musiikkibisnekseen ennennäkemätön, sissi- henkinen hiphop-yrittäjyys.

***

Tuija Wuori-Tabermann

Vickypedia



Virve Rostin tarina

Koko kansan rokkimimmin huikea elämä

15-vuotiaana Virve Rosti voitti Suomen Iskelmälaulu- mestaruuskilpailut ja tempautui Dannyn mukana kesäkiertueelle. Siitä alkoi upea ura, joka jatkuu yhä.

Kirjassa kerrotaan, millaista oli teini-ikäisen iskelmä- tähden elämä 1970-luvulla ja miten nuori nainen otti paikkansa rokkikukkojen keskellä. Sitten tulivat perhe- elämä, Euroviisut ja Menneisyyden vangit. Kun Chicago kuoli ja Tuolta saapuu Charlie Brown ovat hittejä, jotka ovat kestäneet näihin päiviin asti.

***

Elina Lepomäki

Vapauden voitto



Vahva ja visionäärinen kirja siitä, miten Suomea olisi uudistettava

Vuodesta 2014 kokoomuksen kansanedustajana toiminut Elina Lepomäki vaatii ja ehdottaa Suomen uudistamista siten, että yksittäisellä ihmisellä olisi jatkossa suurempi päätäntävalta niin omiin kuin yhteiskunnan asioihin.

Kirjassa käsitellään niin viime vuosien tekemättömyyttä suomalaisessa politiikassa kuin EU:n keskeisiä politiikka- virheitä. Kaikkiin ongelmiin on olemassa ratkaisu. Kirja toimii vastapainona yhteiskunnalliselle keskustelulle, jossa pyritään suojelemaan pikemmin järjestelmää kuin ihmisiä sen takana. Me teemme sen itse – tämän päivän ja tulevan

– jos niin haluamme.

***

Helena Petäistö

Ranska, Macron ja minä



Mikä ihme ranskalaisia oikein riivaa? Rauhoittuuko tämä Euroopan kauhukakara koskaan?

Yllätysten aika ei ole ohi! Kuka olisi voinut vielä jokin aika sitten kuvitella, että tuntematon pankkiiri tulee kuin tuulispää ja ottaa vallan Ranskassa? Sellaista ihmesuori- tusta ei ollut nähty sitten Napoleon Bonaparten.

Tällä hetkellä Ranskan tuore presidentti Emmanuel Macron on läntisten demokratioiden nuorin johtaja, jolta koko Eurooppa odottaa paljon ja jota koko maailma katsoo uteliaana. Mutta Ranska ei olisi Ranska, ellei se olisi jo kaatamassa vasta hurraten valittua nokkamiestään!

Tätä kaikkea valottaa kirjassaan maan hyvin tunteva kokenut journalisti, MTV:n entinen Pariisin-kirjeenvaihtaja Helena Petäistö. Kirjassa kerrotaan myös, kuinka uskomat- tomat olivat Ranskan historian rajuimmat presidentinvaalit kaikessa raadollisuudessaan, ja miksi Euroopan uppiniskai- sen kansan riveissä taas kiehuu ja kuohuu.

***

Pekka Ervasti – Seppo Tiitinen

Tiitinen



Vakoilijoita ja veijareita

Suojelupoliisin johtajan ja kansanvallan taustavaikuttajan odotetut muistelmat

Seppo Tiitinen johti presidentin ohjauksessa Suomen vastavakoilua 1980-luvulla, jolloin Helsingissä kuhisi idän ja lännen agentteja ja korruptio rehotti idänkaupassa. Hän näki ja koki kuumia tilanteita ja kriisejä, joista ajan tavan mukaan vaiettiin. Tiedustelun rintama- vastuussa ei ollut varaa virheisiin.

Eduskunnan pääsihteerinä toimiessaan Tiitinen piti tasavallan poliittista eliittiä kurissa ja nuhteessa, ja oli keskeinen vaikuttaja perustuslakiuudistuksissa, joilla Suomea sopeutettiin EU-aikaan.

***

Seppo Konttinen – Kari Vitie

Kuolemaantuomittu



Vakoilija von Hellensin kohtalo

Sotavuosien merkittävimmän vakoilijan kiehtova elämäntarina

Pietarissa 1898 syntynyt vapaaherra Maximilian von Hellens palveli elämänsä aikana montaa isäntää. Tiedustelu-upseeri jäi kiinni luovutettuaan sotasalaisuuksia Yhdysvalloille. Sotaylioikeus tuomitsi hänet sotapetoksesta kuolemaan 1942, mutta tuomiota ei pantu toimeen. Sodan jälkeen von Hellens päätyi valvontakomission palvelukseen. Mikä on totuus tästä monikasvoisesta majurista?



***

Lasse Lehtinen

Minä ja Kekkonen

Henkilökohtainen kertomus sotien jälkeisen historian vahvimmasta vaikuttajasta



Lasse Lehtinen tilittää uudessa kirjassaan suhdettaan Kekkoseen ja hänen varjostamaansa aikakauteen. Kuvausta ei sävytä katkeruus, saihan Lehtinen jopa yhden kiitoskortin Kekkoselta. ”Tämä on minun totuuteni

– tutkimalla, lukemalla ja jossain määrin myös kokemalla syntynyt”, Lehtinen kuvaa.



***

Tuomo Yli-Huttula

Presidentti ja porvarivalta



Ristiriitoja ja yhteistoimintaa tasavallan sisäpiirissä

Kokoomus koko kansan presidentin varjossa

Kuvaus porvarillisen charmin taakse kätkeytyvästä valta- pelistä, josta on julkisuuteen välittynyt vain pintavaahtoa. Keskiössä presidentti Sauli Niinistö, jonka varjossa Jyrki Katainen, Alexander Stubb, Petteri Orpo ja Jan Vapaavuori ovat tehneet porvaripolitiikkaa. Teos avaa näkymiä presi- denttipeliin 2024, jossa Niinistön perintöä jaetaan.

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tuomo Yli-Huttula

(s. 1963) on journalisti sekä viestinnän ammattilainen. Hän on toiminut politiikan toimittajana Kalevassa ja päätoimittajana Itä-Savossa. 1990-luvulla hän työsken- teli kokoomuksen viestinnässä ja ministerin erityis- avustajana. Tällä hetkellä Yli-Huttula on Finanssiala ry:n viestinta?- ja yhteiskuntasuhdejohtaja. Hänen aiempi teoksensa Puolivallaton puolue ilmestyi vuonna 2006.

***

Jukka Tarkka

Lännen tiellä Paasikivestä Niinistöön



Ajankohtaiskirja Suomen turvallisuuspolitiikan kuumasta ytimestä

Suomen ja lännen turvallisuuspolitiikan kehitys varovaisesta tarkkailusta aktiiviseksi puolustusyhteistyöksi. ”Niinistön oppia” on edeltänyt Paasikivestä lähtien harjoi- tettu yhteistyö Yhdysvaltain ja lännen kanssa. Tarkoituksena on ollut varmistaa Suomen paikka lännessä, ja tämä ajattelu voi johtaa Nato-jäsenyyteen.

***

Pekka Hakala – Juha Metso

Putinlandia



Tarinoita Venäjältä

Koe valtavan Venäjän kauneus ja rujous Viipurista Vladivostokiin.

Millainen on Putinin valtakunta, kuinka se muotoutui ja miten sille käy? Venäjän ja Neuvostoliiton kehitystä vuodesta 1981 seuranneen toimittaja Pekka Hakalan matkassa kuljetaan Arkangelista Kaukasus-vuoriston rinteille. Juha Metson ainutlaatuiset kuvat kertovat, miltä elämä maan eri kolkissa näyttää ja tuntuu.



***

Veikko Erkkilä – Pekka Iivari

Kylmää sotaa Lapissa



Vaiettujen tapahtumien todistajat

Hyisiä tosikertomuksia suurvaltojen ja Suomen kovasta pelistä pohjoisessa

Suomi joutui puhumaan ulkopoliittisista syistä monesti ohi totuuden Neuvostoliiton romahtamiseen asti. Tasavallan kansainvälinen akrobatia oli koetuksella eniten Lapissa.

Tämä kirja valaisee monia mielenkiintoisia tositapahtumia, joiden taustatiedot jäivät aikanaan korkeintaan huhujen tasolle. Teos avaa kylmän sodan aikaa toisen maailman- sodan päättymisestä 2000-luvulle saakka. Lähteinä on käytetty myös venäläisiä arkistoja.

***

Vesa Vares

Viileää veljeyttä

Suomi ja Saksa 1918–1939



Kuningashankkeesta kansallissosialismin aikaan – Saksa oli sotienväliselle Suomelle ongelmallinen mallimaa.  Puheissa Suomen saksalaismielisestä 1930-luvusta on unohtunut Saksa-sympatioiden pitkä ja hankalakin historia. Viileää veljeyttä -teos nostaa maiden historiallisten suhteiden käsittelyn uudelle tasolle.  Polttopisteessä on kansalaisyhteiskunta: puolueet, lehdistö ja erilaiset ammattiryhmät. Millaisena ne kokivat yhteyden Euroopan mahtivaltion kanssa? Miten suomalaiset todellisuudessa suhtautuivat Hitlerin Saksaan? Kirjaan on käytetty runsaasti myös saksalaisia lähteita?.



***

Jouni Yrjänä

Rahan perässä, vallan kintereillä

Suomalaisen talousjournalismin historia



Ovatko taloustoimittajat rahan ja vallan kirjureita vai vahtikoiria? Tai kenties myös jotain siltä väliltä?

Talousuutisia oli jo varhaisimmissa sanomalehdissä. Taloustoimitukset ja talouslehdet syntyivät 1900-luvun vaihteessa, mutta omaehtoista talousjournalismia tavoiteltiin vasta 1960-luvun puolivälistä alkaen. Talouden perusteissa ja yhteiskunnassa on tapahtunut sen jälkeen suuria muutoksia. Digitaalinen media on talousjournalismille samanaikai- sesti uhka ja mahdollisuus. Kirja kertoo elävästi journalis- min kehityksestä, merkittävistä talousjutuista ja niiden tekijöistä sekä Suomen talouselämän muutoksista – ja arvioi myös talousjournalismin katvealueita.

***

Tuomas Vimma

Enkeleitä ja yksisarvisia

Startup-Suomen tarina



Huima tarina startup-Suomen noususta ja uhosta

Slush, Supercell ja Rovio. Kuhinaa ja vaarallisia tilanteita. Startup-yrittäjät kamppailevat noususta kansainväliseen menestykseen, kampittajista ja vähättelijöistä välittämättä. Monet onnistuvat ja sankarit juhlivat.

Kymmenien kasvuyrittäjien kertomuksista kutoutuu räjäyttävä teos, joka on osa Suomen taloushistoriaa.

***

Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund

Faktojen maailma



Maailma on parempi paikka kuin luuletkaan! Faktat kertovat.

Juuri kun kuvittelit että maailma on mennyt hulluksi, sinun kannattaa lukea tämä kirja. Legendaarinen Hans Rosling osoittaa, että kaikki on paljon paremmin kuin me arvelemme. Maailma on vauraampi, turvallisempi ja terveempi kuin koskaan ennen.



***

Juhana Torkki

Seneca

Elämän lyhyydestä



Ajankohtaista puhetta suoraan nykyajan ihmisen sieluun.

Juhana Torkin suomentamat roomalaisen Senecan elämäntaidolliset tekstit puhuttelevat vuosituhansien takaa vahvasti nykyihmistä. Miten käyttää aika järkevästi? Miksi kiire on vahingollista? Miksi nautinnon tavoittelu ei johda onneen? Miksi hyville ihmisille tapahtuu pahoja asioita, ja mikä on paras tapa suhtautua epäonneen?

Senecan vastaukset piirtävät eloisan kuvan antiikin Rooman elämästä, mutta ovat samalla ajattomia opetuksia kenelle tahansa meistä.



***

Timo Soukola

Itsekkyyttä jäsenistön puolesta

AKT:n historia 1990-2010



Kovaotteinen ammattiliitto on pitänyt linjansa Eurooppaan yhdentyneen Suomen työmarkkinoilla.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT on leimattu tuloneuvottelujen iltalypsäjäksi ja suorastaan Suomen kansantalouden tuhoajaksi. Kuljetusliitto on kuitenkin saanut talouden globaalistumisen huolestuttamilta suomalaisilta huomattavaa tukea, kun se on tarttunut voimakeinoihin palkansaajien työsuhdeturvan paran- tamiseksi.



***

Kati Katajisto

Sodasta sovintoon



Mitä yhteistä on J.K. Paasikivellä, Hedvig Gebhardilla, K.J. Ståhlbergilla, Miina Sillanpäällä ja Väinö Tannerilla? He kaikki vaikuttivat Helsingin kaupunginvaltuustossa joko ennen sisällissotaa tai sen jälkeen.

Suomessa käytiin julma sisällissota vuonna 1918. Silti maa selvisi hämmästyttävän nopeasti demokratian tielle katkerien kokemusten jälkeen.

Demokratiaa ei hylätty, vaan päinvastoin myös kunnalli- sella tasolla naisten ja miesten yleinen ja yhtäläinen äänioikeus toteutui. Kirjassa tarkastellaan paikallisen demokratian toteutumista punaisten pääpaikkana olleessa Helsingissä. Mitkä olivat sovinnon edellytykset ja esteet?


Lasse Lehtinen, Risto Volanen
1918
Kuinka vallankumous levisi Suomeen

Vakiintuneita käsityksiä ravisteleva kuvaus vuodesta 1918 – mitä todella tapahtui?
Vuosi 1918 on Suomen historian kipukohta. Tragedian syitä hahmotetaan usein Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -trilogian luoman kuvan pohjalta. Näin sodasta piirtyy kuitenkin vino ja suorastaan väärä kuva. Sodat ja vallankumoukset ovat aina saaneet alkunsa suotuisissa oloissa voimakkaiden tai heikkojen johtajien päätöksin. Suomessakin kapinan syttyminen edellytti maailmansodan lopun olosuhteita, Venäjän vallankumouksellisten yllytystä ja oppineita harhaanjohtajia.

Risto Volanen ja Lasse Lehtinen ovat kirjoittaneet kihelmöivän ja laajaan lähdeaineiston perustuvan kuvauksen siitä, mitä tapahtui todella.
***
Markku Salomaa
Punaupseerien nousu ja tuho
Kuvaus suomalaisten punaupseerien kohtalosta Stalinin Neuvostoliitossa.

Punaisten tappio sisällissodassa 1918 merkitsi alkua punaupseeriston synnylle. Neuvostoliitto kouli 1920- ja 1930-luvulla entisistä punakaartilaisista punaupseereja, joiden piti varmistaa vallankumouksellisen sodan voittokulku Suomessa. Heitä koulutettiin yli 1600, mutta voitonjuhlien sijaan punaupseerit joutuivat teloittajien eteen. Stalinin puhdistukset lakaisivat heidät joukkohautoihin.
***
Veikko Erkkilä, Pekka Iivari

Jätetyt kodit, tuhotut sillat
Lapin sodan monta historiaa

Lapin sodan jyräämien ihmisten kohtalot Evakot, kotinsa menettäneet ja saksalaissotilaiden kanssa tekemisissä olleet naiset joutuivat kantamaan sodan seuraukset.

Pohjois-Suomesta lähdettiin evakkoon Ruotsiin ja Pohjanmaalle tietämättä, palataanko koskaan takaisin. Sota jätti jälkeensä kovia kokeneita ihmisiä.
Kirja asettaa käsitykset Lapin sodasta uuteen valoon. Sota oli irtiotto Saksasta, mutta historiankirjoituksessa sodan väistämättömyyttä on liioiteltu. Mitä löytyy Neuvostoliiton Suomeen kohdistamien miehitysuhkausten taustalta? Olivatko laajat ja traumaattiset evakuointitoimet turhia?
Veikko Erkkilä tunnetaan itärajan partisaani-iskuja käsittelevistä kirjoistaan.
Pekka Iivari on filosofian tohtori, tietokirjailija ja kansainvälisen turvallisuuden asiantuntija.
***
Jukka Rislakki
Mullistusten mies
Elämää ja kohtaloita historian aallokossa

Matka radikalismin, kumousten ja vakoilun syövereihin
Ujon pojan tie keskisuomalaisesta kirkonkylästä palkituksi toimittajaksi, kirjailijaksi ja pilapiirtäjäksi. Aikalaistodistajan värikäs kuvaus 1960-luvun radikalismin noususta, ja siitä, millaista oli olla Helsingin Sanomien vasemmistolaisimmaksi leimattu toimittaja.
Myöhempi kirjallinen ura on vienyt Rislakin puolustamaan Baltian maita ja Ukrainaa Venäjän propagandaa vastaan.



***

HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.



-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20180903/996f59aa/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko