[H-verkko] Arvosteltavaksi: Into-kustannuksen syksyn 2018 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Marras 31 15:58:58 EET 2018


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Matti Salminen
Erno Paasilinnan kirjallinen elämä

Suomen ensimmäisen kirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaja Erno Paasilinna (1935–2000) oli merkillinen mies. Niin merkillinen, että hänestä ei ole kirjoitettu ensimmäistäkään elämäkertaa, vaikka hänen kuolemastaan on kohta 20 vuotta.
Suomalaisiin toisinajattelijoihin erikoistuneen tietokirjailijan Matti Salmisen teoksessa Erno Paasilinnan kirjallinen elämä pureudutaan Paasilinnan tuotantoon ja julkiseen elämään sekä hänen saamaansa kaksijakoiseen arvosteluun. Ernoa rakastettiin ja vihattiin syvästi.
Paasilinna aloitti kirjallisuusarvostelijana, toimi sitten lehtimiehenä ja kustannusvirkailijana ja oli Suomen ensimmäisiä tv-tähtiä, jonka itsevarma ja hyökkäävä esiintyminen televisiossa jakoi katsojien mielipiteitä ja herätti voimakkaita tunteita. 1970–90-luvuilla Ernosta tuli kulttuurin moniottelija, jonka karut kasvot esiintyivät jatkuvasti lehtien palstoilla tai tv-ruudulla. Hän kirjoitti yli 40 kirjaa.
Vuonna 1967 Erno kirjoitti oululaiselle ystävälleen Eeli Aallolle näin: ”Minä lupaan ja vannon, että kunhan vielä tulen järkiini aloitan oikean kirvesmieselämän Suomen kulttuurielämässä.” Sen hän myös teki. Ja sillä oli hintansa.
***
Antti Vihinen
Sibelius & Mahler
Kohtaaminen Helsingissä

Lokakuussa 1907 säveltäjä-kapellimestari Gustav Mahler saapui Helsinkiin. Suomen maankamaralle astui maan kulttuurihistorian ylivoimaisesti merkittävin vieras. Hän tapasi Helsingissä myös kollegansa ja kilpailijansa Jean Sibeliuksen, ja käytiin yksi 1900-luvun tunnetuimmista ajatustenvaihdoista sinfonian olemuksesta. Säveltäjät eivät pitäneet toistensa musiikista, mutta arvostivat toisiaan ihmisinä ja taiteilijoina.
Säveltäjiä yhdisti monta asiaa: heillä oli yhteinen opettaja Wienissä, sinfoninen muoto oli heidän taiteensa keskiössä ja kumpikin oli traagisella tavalla menettänyt lapsensa. Sibeliukselle kohtaaminen Mahlerin musiikin ja persoonan kanssa aiheutti kriisin, ehkä syvemmän ja pitkävaikutteisemman kuin tähän asti on haluttu ajatella.
Mahlerin nuivat lausunnot suomalaiskollegansa sävellyksistä olivat lähtölaukaus Sibeliuksen ongelmille Keski-Euroopassa, jossa hänet edelleen – Mahleria myötäillen – usein luokitellaan vain kansalliseksi ilmiöksi. Suomessa tämä on aiheuttanut vastareaktion, joka on saanut sibeliaanipiirit vierastamaan Mahlerin musiikkia.
Politiikka ja yhteiskunnalliset muutosvoimat ovat vaikuttaneet Sibeliukseen ja Mahleriin poikkeuksellisen laajasti. Kummallekin politiikka on tarjonnut mahdollisuuden oman uran ja musiikin edista?miselle, mutta toisaalta ajanut sekä Sibeliuksen että Mahlerin lopulta umpikujaan. Antisemitismi nosti Sibeliuksen kiiltokuvapojan asemaan, Mahlerin se ajoi maanpakoon.
Sibelius & Mahler – Kohtaaminen Helsingissä kartoittaa Sibeliuksen ja Mahlerin ela?mäntarinoiden yhtäläisyyksiä ennen ja jälkeen kohtaamisen Helsingissä. Kirja on myös ensimmäinen laajempi suomenkielinen kokonaisuus Mahlerin elämästä.

***
Tenho Immonen
Elton John Mestari

Kun popmusiikki 1970-luvulla eriytyi diskoon, souliin, hard rockiin, poppiin, folkiin ja muihin genreihin, Elton John omaksui ne kaikki osaksi omaa ilmaisuaan. Hänen ainutlaatuinen musiikillinen tyylinsä ja kykynsä siirtyä tunteellisista balladeista roisiin rockiin ja mahtipontiseen poppiin on tehnyt hänestä musiikkitaivaan kiintotähden. Elton John levyttää yhä ahkerasti, ja monta kertaa Suomessakin käyneen prameilevan tähden esiintymislavana on koko maailma.
Kirja Elton John – Mestari käy läpi muusikon tuotannon. Mukana ovat myös skandaalit, addiktiot, rakkaussuhteet ja kiukunpuuskat, jotka ovat määrittäneet tämän yhden maailman aidoimman ja lahjakkaimman musiikkiartistin julkista ja yksityistä kuvaa.
Rock-kirjailija Tenho Immonen luo kirjassaan yksityiskohtaisen kuvan suosikkiartistista lapsuudesta lontoolaisessa lähiössä nykypäivään koko maailman tuntemana julkkiksena. Kirjassa saa tasapuolisen käsittelyn koko Eltonin laaja laulutuotanto uusimpaan albumiin Wonderful Crazy Night asti.

***
Elisabeth Stubb
Leo Mechelin

Senaattorin elämäntarina Nokian perustamisesta sortovuosiin
ja naisten äänioikeuteen
Senaattori Leo Mechelin (1839–1914) on Suomen historian merkittävimpiä henkilöitä. Aikanaan häntä kuvattiin sekä kylmän hillityksi poliitikoksi että äkkipikaiseksi kansankiihottajaksi. Hänen elämäntarinansa on valaiseva kertomus Venäjän vallan alla olleesta Suomesta itsenäistymisen kynnyksellä.
Monessa mukana ollut Mechelin oli jo 1860-luvulla perustamassa Nokia Osakeyhtiötä. Hänestä tuli valtio-oikeuden professori vuonna 1874 ja myöhemmin jäsen senaatissa, joka antoi lopulta naisille äänioikeuden. Mechelin ajoi Suomen asemaa valtiona, joka on perustuslaillisessa valtioliitossa Venäjän kanssa.
1900-luvun alussa alkoivat sortovuodet ja levottomuudet, ja kenraalikuvernööri Bobrikov karkotti Mechelinin pois maasta. Kun Bobrikov oli murhattu vuonna 1905, palasi Mechelin Suomeen sankarina.
Leo Mechelin oli myös pasi sti, joka ajoi kansainvälisen oikeuden kehittämistä normittamaan valtioiden välisiä suhteita ja sääntelemään niiden välisiä ristiriitoja.
***
Turo Manninen
Yrjö Mäkelin
Työväenliikkeen tienraivaajan elämä 1875–1923

Meidän tulee pyrkiä siihen, että kaikki se, mikä maailmassa on alhaista ja mitätöntä, katoaa. – Yrjö Mäkelin vuonna 1923
Yrjö Mäkelin oli suutari, sanavalmis lehtimies, työväenpuolueen perustajajäsen, poliitikko, valtiopäivämies, aviomies ja suurperheen isä. Hän oli tasa-arvon puolestapuhuja ja oli mukana 1903 hyväksymässä Forssan ohjelmaa, jossa mm. vaadittiin yhtäläistä äänioikeutta kaikille. Mäkelin vaati jo 1905 Suomelle itsemääräämisoikeutta ja oli myöhemmin valtiopäivämiehenä laatimassa Suomelle valtalakia. Valtalaki hyväksyttiin keväällä 1917, ja Suomi itsenäistyi.
Turo Mannisen kirja on paitsi kurkistus Yrjö Mäkelinin elämään ja ajatuksiin myös tiivis katsaus Suomen itsenäistymisen vuosiin. Kirja seuraa Mäkeliniä työväenliikkeen alkuvaiheissa ja kevään 1918 aikana. Mäkelin tuomittiin kuolemaan maanpetoksesta – vaikka Mäkelinin arvoja olivat oikeudenmukaisuus, tasa-arvo ja väkivallaton vallankumous.

***
Taru Anttonen & Milla Karppinen (toim.)
Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) Kertomuksia rohkeista naisista Minna Canthista Almaan

  Sankaritarinoita tytöille on kirja rohkeista suomalaisista naisista eri vuosikymmeniltä. Se kertoo sankareista, jotka ovat kulkeneet omia polkujaan ja saaneet siten aikaan jotain hienoa tai tärkeää. Osa on rikkonut lasikattoja, osa on tehnyt ennakkoluulottomia valintoja, osa on edennyt rohkeudellaan. He kaikki ovat erinomaisia esikuvia meille kaikille.
Värikäs ja iloinen teos ilahduttaa kaikkia pienimmistä lukijoista vanhimpiin. Satumuotoon kirjoitetut tarinat rohkaisevat uskomaan itseensä ja tavoittelemaan unelmia. Olemaan oman elämänsä sankari!
Kirjoittajina ja kuvittajina on joukko suomalaisia ammat-
tilaisia ja nuoria lahjakkaita lupauksia. Kirjan henkilöt kootaan lukijoiden ehdotusten pohjalta. Tekijöiden inspiraation lähteenä on ollut Elena Favillin ja Francesca Cavallon Ilta¬ satuja kapinallisille tytöille – 100 tarinaa ihmeellisistä naisista, joka kokosi yhteen naisten tarinoita eri puolilta maailmaa. Sankaritarinoita tytöille kertoo suomalaisten naisten uskomattomia tarinoita upein kuvituksin.
***
Matti Mörttinen & Lauri Nurmi
Sauli Niinistö Mäntyniemen herra

Salolainen varatuomari Sauli Niinistö valittiin eduskuntaan 1987, ja hän on toiminut Kansallisen kokoomuksen puheenjohtajana, valtiovarainministerinä, Euroopan investointipankin varapääjohtajana, eduskunnan puhemiehenä ja vuodesta 2012 lähtien tasavallan presidenttinä. Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa Niinistö teki Suomen poliittisen historian ääniennätyksen. Vuoden 2018 presidentinvaaleissa hänen äänimääränsä presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella oli peräti 62,6 prosenttia.
Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra tarjoaa lukijoille aiempaa laajemman henkilökuvan ja ennen kaikkea analyysin Niinistön poliittisesta urasta 1980-luvulta vuoteen 2018 saakka.
”Sauli Niinistön ura on poikkeuksellinen, koska hänen suosionsa on vain kasvanut, vaikka hänen poliittiset vastustajansa ovat yksi kerrallaan menettäneet suosionsa”, kommentoi Lauri Nurmi.
MäntynieMen herra
Matti Mörttisen mielestä Niinisto?n poikkeuksellisuudessaan kiehtova ura olisi toisaalta voinut hyvinkin katketa moneen aiempaan vaiheeseen. ”Kiinnostavaa on, mikä kaikki on suunniteltua ja mikä sattumaa.”

***
Minna Palmroth, Jouni Jussila & Markus Hotakainen
Revontulibongarin opas

Ta?män kirjan avulla onnistut havaitsemaan ja tunnistamaan revontulia, jopa Etelä-Suomessa! Kirja on suomalaisten avaruusammattilaisten ja revontulibongareiden yhteistyössä syntynyt opas revontulien ihmeelliseen maailmaan. Yleistajuisen taustoituksen jälkeen seuraa noin 30 erilaista revontulimuotoa, joiden havaitsemista varten on lyhyet ohjeet sekä revontulibongareiden ottamia upeita esimerkkikuvia taivaan neonvaloista. Kirjan voi ottaa mukaan revontuliretkelle tai eläytyä revontulielämykseen kotisohvalla. Kirjan avulla opit tunnistamaan erilaiset revontulimuodot, eikä taivaallinen valoshow jää kokematta!
***
Ulla Koskinen
Suomessa selviytymisen historiaa
Kivikaudelta keskiajalle ja 1900-luvun alkuun

Sata vuotta sitten Suomessa asui vielä ihmisiä, joille oli lapsuudesta saakka tuttua ”verinen pettu”: hätäleipä, jossa ei ollut lainkaan viljaa. Maa oli köyhä eikä hyvinvointivaltiosta ollut aavistustakaan. Takamaiden raskaan työn raatajat olivat selviytyneet edellispolvilta perittyjen tietojen ja taitojen turvin, ilman meille tuttua teknologiaa, apuvälineitä ja yhteiskunnallisia järjestelmiä.
Nykymaailman monimutkaisuuteen kyllästyneille ajatus elämästä ilman alati vaihtuvia ATK-järjestelmiä, sääntöviidakkoa ja paperisotaa voi vaikuttaa virkistävän yksinkertaiselta, mutta helppoa se ei ollut. Miten entisajan suomalaiset pärjäsivät ilman jääkaappia, hammaslääkäriä, autoa ja sosiaalista mediaa? Elämäämme nykyisin helpottavat keksinnöt ja palvelut eivät ole olleet aina olemassa. Päinvastoin, esivanhempamme ovat eläneet kovissa, jopa mahdottomilta vaikuttavissa oloissa ankaran luonnon, nälän ja tautien keskellä.
Kirja herättää ajatuksia siitä, millaisia selviytymistaidon ammattilaisia suomalaiset ovat historian saatossa olleet. Aikaväli yltää viime vuosikymmeniltä muinaishistorian hämäriin. Painopiste on 1500–1700-luvuissa eli uuden ajan alussa. Kenties oman elämämme arkiset vaikeudet asettuvat mittakaavaan verrattaessa entisajan ihmisten olosuhteisiin, joille tosi-tv:n selviytymiskilpailutkin kalpenisivat.

***
Bernie Sanders
Mahdollisuuksien maa Yhdysvaltojen vaihtoehtoinen tulevaisuus
Sitoutumaton Bernie Sanders liittyi demokraattien riveihin päästäkseen presidenttiehdokkaaksi ja hävisi Hillary Clintonille, mutta sai lähes 13 miljoonaa ääntä. Mahdollisuuk¬ sien maa valottaa Sandersin poliittisia näkemyksiä ja ennen kaikkea poikkeuksellista kampanjaa, joka lähti lähes tyhjästä liikkeelle ja huipentui valtavaan äänivyöryyn. e New York Timesin bestselleriksi noussut teos kertoo myös median vaikutuksesta ehdokkaaseen, jota ei aluksi otettu vakavasti. Sandersin vallankumous kuitenkin vasta alkoi kampanjan myötä.

***
Silja Pitkänen & Ville-Juhani Sutinen
Propagandan historia

Kuinka meihin on vaikutettu antiikista infosotaan
Propagandan historia on kirja manipulatiivisesta massavaikuttamisesta halki vuosisatojen. Ville-Juhani Sutinen ja Silja Pitkänen käyvät läpi vetoavan tiedonvälityksen keinoja ja päämääriä muinaisesta Kiinasta Trumpin Yhdysvaltoihin, pyramideista nettitrolleihin. Kirjan pääpaino on modernin propagandan aikakaudella 1900ja 2000-luvuilla, mutta sitä taustoitetaan propagandanomaisen vaikuttamisen tarinalla antiikin retoriikan kautta vallankumouksiin ja ristiretkiin, sekä olympialaisista tvmainoksiin.
Kaikki tiedonvälitys ei ole propagandaa, mutta mikä tahansa tiedonvälitys voi sitä olla.

***
Kimmo Kiljunen
Leijonasta siniristiin Suomen liput ja historia

Suomen lippu täyttää 100 vuotta 28.5.2018. Ennen itsenäisyyttä Suomen tunnuksena oli 1500-luvulta alkaen ollut leijonavaakuna. Leijonalippu oli myös itsenäisen Suomen ensimmäinen lippu.
Miksi Suomi hylkäsi leijonalipun? Miksi kansallisvärit muuttuivat punakeltaisesta sinivalkoiseksi? Onko siniristilippu juuriltaan venäläismielinen? Miksi jääkiekkoilijat ovat leijonia, jalkapalloilijat huuhkajia ja koripalloilijat susia? Onko siniristilippu ollut koko itsenäisyytemme ajan yhteiseksi koettu kansallinen tunnus?
Näihin ja moniin muihin kysymyksiin Leijonasta siniristiin tarjoaa perusteltuja ja yllättäviä vastauksia. Kirja avaa Suomen poliittisen historian mieleenpainuvasta näkökulmasta ja käyttää hyväkseen ainutlaatuista kuvitusta.

***
Pentti Kemppainen
Radiomafia Isku vyön alle

Kirja kertoo Radioma an synnystä ja noususta nuoren yleisön suosikkikanavaksi. Radioma a oli todellakin isku vyön alle. Vuoden 1990 kanavauudistus loi Yleisradiolle kolmen radiokanavan järjestelmän, joista yksi oli Radioma a. Yleisradio oli menettänyt nuoret kuuntelijansa viisi vuotta aikaisemmin perustetuille kaupallisille radioille. Nuoret oli saatava takaisin, se oli kanavauudistuksen keskeinen tavoite. Populaarikulttuurikanava oli oikea vastaus kilpailuun. Raikas, raivokas, lahjakas, hauska ja erilainen Radioma a keräsi parhaat tekijät ja loi parhaat ohjelmat – ja otti nuoret kuuntelijat takaisin.
Uusi populaarikulttuurikanava, Radioma a, oli Yleisradion siihenastisista tuotoksista kummallisin ja uhmakkain luomus, ison talon sallima ponnistus kohti nuorta yleisöä. Pakon edessä, mutta kuitenkin. Sillä nuorisosta nyt oli kysymys: kaikki halusivat saada nuoria radionkuuntelijoita.

***
Pekka Lehtonen
Rikollista rakkautta ja räiskyvää tykkitulta

Pihl-suvun seikkailut Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä
Kemiöläinen kirkkoherra myrkytti vaimonsa ja järjesti kruununvoudin murhan. Hän suunnitteli menevänsä naimisiin voudin lesken kanssa ja elää onnellisena elämänsä loppuun asti. Kiihkeä rakkaus johti rikokseen, joka sai 1700-luvun kemiöläiset suunniltaan.
Länsisuomalaisen Pihl-suvun tutkiminen vei Pekka Lehtosen yllättäville poluille rikollisen rakkauden ja räiskyvän tykkitulen todistajaksi. Aloittaessaan tutkimukset suvustaan renkien ja piikojen lisäksi Pekka Lehtonen löysi suvustaan venäläisen kenraalin, ruotsalaisen sotalaivaston majurin ja kemiöläisen ruukinhoitajan. Kirjassa Pihl-suvun kiehtovat tarinat kietoutuvat toisiinsa ja luovat kirjavan kuvan elämästä neljällä vuosisadalla Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä.

***
Kristo Muurimaa & Juho Kerola
Eläintehtaat
Salakuvat eläintiloilta ovat herättäneet Suomessa keskustelua vuodesta 2007 lähtien, jolloin ensimmäiset salaa kuvatut kuvat ja videot tulivat julkisuuteen. Nämä kuvat pysyivät uutislähetyksissä useiden päivien ajan ja toivat tehotuotannon käsitteen julkiseen keskusteluun. Tämän jälkeen kuvaajat ovat vierailleet sadoilla tiloilla: sikaloissa, navetoissa, kanaloissa, broilerihalleissa ja turkistarhoilla.
Syksyllä 2017 kuvat levisivät kansainvälisiin tiedotusvälineisiin. Salakuvia Suomen turkistarhoilta julkaistiin yli 50 maassa.
Salakuvat on aiemmin julkaistu anonyymisti ilman kuvaajan nimeä. Alkuvuodesta 2017 nimettömyys päättyi osin, kun Poliittisen valokuvan festivaalin Ruoka-näyttely toi esille Kristo Muurimaan ja Juho Kerolan kuvat tuotantotiloilta. Kuvat herättivät paljon huomiota näyttelyn yhteydessä. Nämä kuvat yhdessä muiden tuotantotilavierailuilla otettujen kuvien kanssa muodostavat pohjan valokuvakirjalle.
Salakuvat eläintiloilta tutkivat ihmisten ja tuotantoeläinten välistä suhdetta. Tutkimuksen tarkoitus on vastata kysymykseen: tulisiko meidän vakavasti uudelleen harkita sitä, miten me suhtaudumme eläimiin? Kirjan tekstit kertovat kuvissa esiintyvistä eläimistä – niiden käyttäytymistarpeista, niiden kasvatusoloista ja niiden kasvattamisen ja tuottamisen politiikasta. Näiden tekstien rinnalla kulkevat tarinat kuvien takaa: miten kuvat on otettu, mistä niissä on kuvaajan näkökulmasta kysymys.
***
Philip Lymbery & Isabel Oakeshott
Farmageddon Halvan lihan todellinen hinta

Farmageddon paljastaa maailmanlaajuisen tehotuotannon ongelmat ja laaja-alaiset vaikutukset. Emme enää tiedä varmasti, mitä syömme. Tehomaatalous uhkaa maaseutua, terveyttä ja ruuan laatua ympäri maailman. Tuotantoeläimille syötettävät antibiootit edesauttavat lääkkeille vastustuskykyisten superbakteerien kehittymistä, ja kemikaalien runsas käyttö tuhoaa luonnonvaraisen hyönteispopulaation. Viljakasvit, joilla voitaisiin ruokkia miljoonia ihmisiä, päätyvät enenevässä määrin eläinten rehuksi.
Kirja on järisyttävä tutkimusmatka ruuantuotannon suljettujen ovien taakse ympäri maailman – Euroopasta Kiinaan, Yhdysvaltoihin ja Latinalaiseen Amerikkaan. Se herättelee meitä muuttamaan nykyisenkaltaista ruuantuotantoamme ja pyrkii löytämään ratkaisuja parempaan maatalouteen.
***
Ville Lähde & Johanna Vehkoo
Jakautuuko Suomi?
Miten yhteiskunnan eriarvoistuminen näkyy 2010-luvun Suomessa? Miten toimittajat, tutkijat ja taiteilijat voivat yhteistyössä lisätä ymmärrystämme eriarvoisuudesta?
Koneen Säätiö rahoitti Jakautuuko Suomi? -ohjelmassa pariakymmentä yhteishanketta, joissa sekä tutkittiin suomalaista yhteiskuntaa että avattiin tutkimustietoa laajemmalle yleisölle.
Kirjassa hankkeita toteuttaneet tutkijat ja toimittajat valottavat eriarvoisuutta ja sen mekanismeja leipäjonoissa,
lähiöissä, vastaanottokeskuksissa ja verkossa. Miten eriarvoisuus vaikuttaa nuorten, vanhusten ja kaikkein rikkaimman promillen elämään?
Kirjoittajat pohtivat myös sitä, miten tutkimusta, journalismia ja taidetta yhdistävät hankkeet voivat tuoda uusia näkökulmia yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Kirjoittajia ovat mm. Maria Ohisalo, Heikki Hiilamo, Reetta Räty, Inkeri Koskinen, Hannele Huhtala, Tapio Nykänen, Laura Ahva ja Mikko Hautakangas.

***
Risto Korhonen
Etelärannan mahtivuodet
Tulopolitiikan nousu ja tuho 2000-luvulla

Emu-ratkaisu ja globalisaatio muuttivat aikanaan suomalaisen työmarkkinapolitiikan suunnan. Tuposta tuli kirosana työnantajille ja lopulta EK poisti sen säännöistään. Mutta onko konsensuksen aika lopullisesti ohi?
Vaikka puoluepolitiikka näytti katoavan ammattiyhdistysliikkeestä, todellisuus oli toista. Sari Sairaanhoitajan sanotaan aiheuttaneen lähes 10 vuotta kestäneen taloudellisen taantuman. Pelasivatko kokoomus ja sairaanhoitajat uhkapeliä tuhansien potilaiden hengillä? Oliko näin?
Palkansaajajärjestöjen ja työnantajien peli oli kulisseissa kovaa, vaikka julkisivu haluttiin säilyttää. Työtaistelujen aikana naamiot kuitenkin karisivat. Palkansaajapuolella yhteistyö ei myöskään ollut aina auvoista.
Näistä asioista kertoo työnantajaja palkansaajapuolella arvostetun kokeneen työmarkkinatoimittajan Risto Korhosen Etelä¬ rannan mahtivuodet, johon hän on haastatellut työmarkkinapolitiikan keskeisiä vaikuttajia ja käyttänyt vuosikymmenien aikana kokoamaansa arkistoa.
Kirjaa varten on haastateltu muun muassa Antti Herliniä, Lauri Ihalaista, Lauri Lylyä, Jaana Laitinen-Pesolaa, Seppo Riskiä, Sture Fjäderia, Riku Aaltoa, Mikko Mäenpäätä ja Matti Huutolaa.

***
Anna Kontula
Eduskunta Ystäviä ja vihamiehiä

Eduskunnassa on paljon valtataisteluita, sillä edustuksellisessa demokratiassa pyrkimys valtaan on jokaisen poliitikon velvollisuus.
Eduskunta – Ystäviä ja vihamiehiä kertoo suomen julkisimmasta ja salaisimmasta työpaikasta – siitä pienoismaailmasta, johon kaksisataa kansan valitsemaa edustajaa kokoontuu hoitamaan tehtäväänsä. Se kertoo vihamiesten ystävyydestä, hallitusta kaaoksesta ja yksinäisyydestä väentungoksessa.
Kansanedustajat ovat vallasta taistelevia poliitikkoja, mutta samalla he ovat ihmisiä henkilökohtaisine ongelmineen, huolineen ja riittämättömyyden tunteineen. Eduskunta on kansanedustajien työpaikka, jossa ei voida haaveilla harmoniasta tai pyrkiä siihen paremmalla työpaikkakulttuurilla. Koska koko instituution olemassaolo perustuu kon ikteille, niiden kanssa on pystyttävä elämään.
Kansanedustaja Anna Kontula tutkii havainnoiden ja edustajakollegojaan haastatellen, miten hänen työympäristössään hallitaan jatkuvaa kon iktia. Tarve sen hallitsemiseen selittää monia sellaisia eduskunnan sisäisiä käytäntöjä, joita on muuten mahdotonta ymmärtää.

***
Kati Peltola
Kohtuus kaikessa Kestävän talouden Suomi

Toisen maailmansodan menetysten jälkeen suomalaiset rakensivat ihan itse hyvinvointivaltion. Nyt liian moni uskoo, että emme pysty pitämään yllä ja parantamaan julkisia palvelujamme. Se ei ole totta.
Hyvinvointivaltion tie alkoi katkeilla, kun Suomen rahatalous avattiin 1980-luvulla kansainvälisille pääomamarkkinoille. Pääomakeinottelun aiheuttamat lamat 1990-luvun alussa ja vuoden 2008 jälkeen lannistavat suomalaisia. Eduskunnan enemmistö ajaa julkisten palvelujen vähentämistä ja yksityistämistä ylikansallisille markkinoille.
Kohtuus kaikessa kertoo, miten suomalaiset pystyvät korjaamaan maansa entistä paremmaksi. Sen voi tehdä Suomen omilla poliittisilla päätöksillä. Ei ole pakko alistua ylikansalliselle rahaja talouskilpailulle. Muissakin maissa ihmiset hakevat jo tosissaan kestävän kehityksen ja yhteistyön ratkaisuja.
Kohtuullisessa Suomessa aikuiset pääsevät ansiotyöhön ja pitävät huolta kaikista huolenpitoa tarvitsevista. Yksinkertainen ja reilu verotus ja sosiaalivakuutus helpottavat ansiotyön tekemistä ja yrittäjyyttä. Raha kiertää kuluttajien ja tuottajien välillä vaivattomasti. Myös valtion itse rahoittamat julkiset palvelut tarjoavat ihmisille järkeviä ansiotöitä.
Maapallon elämä on ainutlaatuista. Aika hieno on myös Suomen maa ja suomalaisten rakentama yhteiskunta. Kohtuuden politiikalla voimme rakentaa siitä yhdessä malliksi kelpaavan.

***
Pentti Sainio
Minne Suomi pommittaa?

Afganistan on Yhdysvaltojen ja Naton sotaharjoitusmaa, joissa kokeillaan eri aseita eläviin kohteisiin. Suomi on tukenut tätä sotaa jo noin miljardilla eurolla.
Suomen ilmavoimat on saamassa Horneteille kyvyn pommituksiin pitkän kantaman risteilyohjuksilla. Mihin uusia välineitä halutaan käyttää, koska Suomen puolustukseen uudet ohjukset eivät oikein sovellu?
Yhdysvaltain ilmavoimilla on pula pommituslentäjistä, joita uupuu noin 1000. Siksi Yhdysvallat tarvitsee pommitusapua muista maista.
Miksi kenraalimme näkevät, että kansakunnan varallisuutta olisi pantava yhä huikeampia määriä ilma-aseisiin?
***
Anja Koski-Jännes
Musta ja valkoinen protestisukupolvi

Vuonna 1968 maailma kuohui. Nuoret osoittivat kaikkialla mieltään autoritaarisia järjestelmiä vastaan, ja mielenosoitukset yltyivät usein väkivaltaisiksi. Yhdysvalloissa mustat kuuluivat yhä yhteiskunnan paarialuokkaan, jonka oikeuksia poljettiin.

Anja Koski-Jännes kiersi nuorena freelancetoimittajana Yhdysvaltoja kesällä 1968 ja syventyi haastattelujen avulla amerikkalaisnuorten mielialoihin. Tuoreessa muistissa olivat vielä John Kennedyn, Malcolm X:n ja Martin Luther Kingin murhat, ja Vietnamin sotaa vastustettiin kiihkeästi ympäri maailmaa.
Haastateltavina on afroamerikkalaisia nuoria, mustan vallan kannattajia, hippejä, koululaisia, opiskelijaaktivisteja, undergroundlehtien toimittajia ja luovan työn tekijöitä. Monet heistä ovat myöhemmin osoittautuneet Yhdysvaltain kulttuurielämän ja poliittisen historian avainhenkilöiksi, mutta myös tavallisten vastakulttuuria edustavien nuorten ajatukset valaisevat ristiriitaista ajanjaksoa.
Apokalyptisestä vuodesta 1968 on kulunut tasan 50 vuotta. Silloisten ilmiöiden tarkastelu ja teoksen asiantunteva taustoitus auttavat ymmärtämään myös nykypäivän Yhdysvaltoja.

Jukka Salo & Petri Saraste
Pandakirja

Ensimmäisten pandojen matka Kiinasta Suomeen
Kolmivuotias tyttöpanda Jin Bao Bao ja nelivuotias Hua Bao eivät olisi Sichuanissa syntyessään ja kasvaessaan voineet kuvitella päätyvänsä joskus pieneen Ähtärin kaupunkiin Suomeen tuhansien kilometrien päähän synnyinseuduiltaan. Kirja kertoo Suomeen saapuneiden kahden pandan tarinan.
Tarinaan liittyy paljon eri vaiheita. Tärkeimpiä niistä ovat Suomen ja Kiinan välinen neljä vuosikymmentä kestänyt metsiensuojeluohjelma, uhanalaisten pandojen asema, yksi aikakautemme tuhoisimmista maanjäristyksistä Wenchuanissa, Suomen ja Kiinan välinen ulkopolitiikka ja hyvät suhteet, Kiinan uusi ympäristöpolitiikka ja Suomen korkeatasoinen karhututkimus.
Lumi ja Pyry ovat sopeutuneen uuteen hienoon kotitaloonsa Ähtärissä loistavasti ja parin vuoden kuluessa odotellaan jo mahdollisesti jälkikasvua, jos kaikki hyvin menee. Kirja kertoo myös pandojen jännittävästä lentomatkasta venäläisellä Iljushin-rahtikoneella Kiinasta Suomeen, jossa toinen tämän kirjan kirjoittajista matkusti mukana.

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20181031/1863b75d/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko