[H-verkko] Arvosteltavaksi: Areopagus, Karisto, Alfamer (Karisto), Bazar Kustannus Oy, Maahenki uusia teoksia

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti toukokuu 29 13:35:52 EEST 2018


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi sekä puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
AREOPAGUS

Sven Krohn: Jälkipaloja

Sven Krohn (1903-1999) tunnetaan suomalaisena filosofina, jonka kirjoitukset heijastelevat ajatusta totuuden, kauneuden ja hyvyyden erottamattomasta ykseydestä. Krohn rakasti ja etsi totuutta, ja hänen ajattelussaan syvähenkisyys palvelee sekä etiikkaa että estetiikkaa. Nyt julkaistuun kokoelmaan on valittu mukaan Krohnin esitelmiä ja tutkielmia, joista suurin osa on ennen julkaisemattomia. Ne tuovat valaisevasti esiin Krohnin pitkäaikaisen kiinnostuksen alkukristillisyyteen ja teosofiaan. Krohn sanoi filosofiassaan etsivänsä ihmistä, ja tässä kirjassa tuo tutkimusretki avautuu lukijalle hätkähdyttävän paljaana.
***
KARISTO

Timo Saarto: Kevään varjo

Kuohuva ajankuva ja jännittävä rikosromaani sadan vuoden takaa.
Huhtikuu 1918. Venäjän laivasto on aloittanut lähtövalmistelut, ja samaan aikaan huhut Helsinkiä kohti marssivista saksalaisista joukoista voimistuvat. Kuolleeksi otaksuttu Anders Autio ottaa osaa valkokaartin maanalaiseen toimintaan ja liikkuu pääkaupungissa parroittuneena ja tunnistamattomaksi pukeutuneena tietämättä vaimonsa Esterin päätyneen läheiseen suhteeseen toisen miehen kanssa. Samaan aikaan punainen miliisi Leo Waara tutkii poliittiselta murhalta vaikuttavaa ampumatapausta, josta alkaa pian ilmetä merkillisiä piirteitä. Eikä Leon hämmennystä vähennä se, että yhdeksi asianosaiseksi paljastuu viehkeä hurmossaarnaaja Mirjam Drifva, joka kovin mielellään päästäisi Leon estoistaan…
Timo Saarron uuden rikosromaanin miljöö on Kuoleman kuukaudesta tuttu. Suomen itsenäisyyttä on kestänyt pian puoli vuotta. Pelko, epäluulo ja levottomuus lisääntyvät, kunnes tilanne käy kohtalokkaaksi punaisen Helsingin puolustajille. Pääkaupungin kasvot ovat kovat mutta perin kiinnostavat.
Timo Saarto on helsinkiläinen teologian maisteri, kitaransoiton, klassisen rockin ja Olavi Virran musiikin ystävä. Hän on julkaissut aiemmin romaanit Vaitelias poika ja Vesimiehen aika sekä historialliseen Helsinkiin sijoittuvan rikosromaanin Kuoleman kuukausi. Timo Saarto voitti vuonna 2010 Kariston 110-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetyn kirjoituskilpailun romaanillaan Vaitelias poika.
***

Pertti Suominen & Pentti Airio (toim.): Suomalainen maanpuolustajana – kenraali Jaakko Valtasen kirjoituksia ja puheita

Puolustusvoimain pitkäaikaisen komentajan, kenraali Jaakko Valtasen näkemyksiä yleisestä asevelvollisuudesta ja maanpuolustustahdon merkityksestä.
Kenraali Jaakko Valtanen toimi lähes viisikymmentä vuotta puolustusvoimien aktiivipalveluksessa, näistä seitsemän viimeisintä puolustusvoimain komentajana. Reservissä Valtanen on jo lähes kolmenkymmenen vuoden ajan ollut aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija. Tähän kirjaan on koottu Valtasen kirjoituksia ja puheita 1980-luvulta tähän päivään. Teos on monipuolinen, ajatuksia herättävä katsaus maanpuolustustahtoon, yleiseen asevelvollisuuteen, vapaaehtoiseen maanpuolustukseen, sotavuosiin ja veteraanien perintöön.
Kenraali Jaakko Valtanen on entinen puolustusvoimain komentaja ja maanpuolustusasioissa tunnettu yhteiskunnallinen keskustelija. Kirjan päätoimittaja, eversti evp. Pertti Suominen on työskennellyt useita vuosia veteraani- ja perinneasioiden parissa. Kirjan toinen toimittaja on prikaatikenraali evp., sotatieteiden tohtori Pentti Airio.
***

Essi Jäntti & Riitta Savinainen (toim.): Nepsyt – erityistä elämää

Ainutlaatuinen kokoelma tietoa ja tarinoita neuropsykiatristen oireiden kirjosta.
NEPSYT – erityistä elämää on elämänmakuinen kokoelma neuropsykiatrisesti oireilevien ja heidän läheistensä kirjoituksia elämästä neuropsykiatrisen erityisyyden kanssa. Kirja valottaa oireyhtymien koko monipuolista kirjoa, rikkoo ennakkoluuloja ja lisää ymmärrystä nepsy-oireisten erityispiirteistä ja tarpeista.
Nepsy-oireita esiintyy noin 15 prosentilla suomalaisista. Neuropsykiatrisiin oireyhtymiin luetaan muun muassa autismi ja asperger, tourette sekä adhd ja add. Nepsy-häiriöt esiintyvät usein yhdessä, ja yleensä liitännäisoireita on paljon. Oireyhtymiin liitetään yhä paljon vääriä uskomuksia, eikä nepsy-oireisten kokemuksia aina ymmärretä. Tiedolla ja oikeanlaisella tuella on suuri merkitys niin oireisille ja heidän läheisilleen kuin koko yhteiskunnalle: tunnistamaton ja hoitamaton neuropsykiatrinen häiriö lisää syrjäytymisriskiä, mutta toisille neuropsykiatrinen erityisyys on myös voimavara.
Kirja antaa kasvatus-, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille ja opiskelijoille arvokasta tietoa oireyhtymistä ja toimii myös vertaistukena. Se on loistava apu nepsy-oireisten kanssa työskenteleville sekä palveluja suunnitteleville ja toteuttaville tahoille.
Kirjoitusten keruun on toteuttanut Vaasanseudun ADHD-yhdistys. Kirjan toimittajat, palvelukehittäjä Essi Jäntti ja erityisopettaja Riitta Savinainen ovat molemmat neuropsykiatrisia valmentajia, nepsy-kokemusasiantuntijoita ja nepsy-lasten vanhempia.
***

Ashlee Vance: Elon Musk – Visionääri Teslan, SpaceX:n ja SolarCityn takana (3. painos)

Uusilla, ajankohtaisilla jälkisanoilla täydennetty kiehtova elämäkerta nelikymppisestä bisnesnerosta, jonka tavoitteena on mullistaa ihmiskunnan tulevaisuus.
Elon Musk (s. 1971) on yksi aikamme suurimmista visionääreistä, joka tunnetaan parhaiten sähköautoyhtiö Teslasta, aurinkoenergiayritys Solar Citystä ja avaruusrakettiyhtiö SpaceX:stä. Yhtiöidensä kautta Musk pyrkii mullistamaan autoteollisuuden ja energiantuotannon ja laajentamaan ihmiskunnan reviirin muille planeetoille. Menestys on tehnyt Muskista monimiljardöörin, mutta hän ei ole jäänyt lepäämään laakereillaan, vaan hänen sanotaan omistautuneen ihmiskunnan tulevaisuudelle.
Toimittaja Ashlee Vancen teos kuvaa kiehtovasti poikkeuksellisen lahjakkaan, koulukiusatun pojan nousua maailman menestyneimpien ihmisten joukkoon ja valottaa Muskin uran merkitystä aikamme teknologiateollisuudelle. – Kirja on noussut niin New York Timesin kuin Amazoninkin bestseller-listalle.

*** *** ***

ALFAMER (KARISTO)

Jukka Vesterinen: Aikamatka – 1958 • 1968 • 1978

Nostalginen Aikamatkavuosikirjasarja jatkuu. Sarjan yhdeksäs osa muistelee vuosia 1958, 1968 ja 1978.
Aikamatka-vuosikirjasarja on haikeanhauska paluu siihen Suomeen, joka kehittyi sodan hävinneestä ja kituliaasti teollistuneesta maatalousyhteiskunnasta yhdeksi Euroopan johtavista teollisuusmaista. Sarjan yhdeksännessä osassa muistellaan vuosia 1958, 1968 ja 1978.
Runsaasti kuvitettu ja monipuolisesti dokumentoitu teos tarjoaa valikoituja kuvia ja muistikuvia menneiden vuosikymmenten käyttötavaroihin. Aikansa uutuuksia olivat moottorisaha, sähköparranajokone, c-kasetti ja monet muut teknisen edistyksen saavutukset.

Jukka Vesterinen on kirjoittanut Aikamatka-vuosikirjasarjan lisäksi useita mielenkiintoisia kirjoja keräilykulttuurista sekä suomalaisen arjen historiasta, hänen tuotantoaan on myös teos Piirtäjän elämänviivat – Osmo ”Omppu” Omenamäki 75 vuotta.

Juha Vartiainen: Kuvia vanhan rajan takaa

TK-kuvaajien ikuistamia alueita rajan taakse jääneestä Itä-Karjalasta.
Kirja kertoo kuvin ja sanoin sen ajankohdan tapahtumista ja taustoista, jolloin Suomi jatkosodan aikana oli valloittanut maata Neuvostoliitosta. Vaikka nuo Itä-Karjalan alueet eivät koskaan virallisesti kuuluneet Suomeen, pääsi muun muassa Petroskoin suomalaistaminen täyteen vauhtiin kaupungin nimeä myöten. Huolimatta siitä, että haaveet Suur-Suomesta hiipuivat aatteen innokkaimpienkin kannattajien mielestä pian sotien jälkeen, on tämä vaihe maamme historiassa vielä nykyäänkin tunteita herättävä ajanjakso. Kirjan runsas kuvitus on tuolloin aitiopaikalla liikkuneiden TK-kuvaajien ainutlaatuisia otoksia.
Juha Vartiainen on aiemmin kirjoittanut useita historiikkeja, joista Alfamer on kustantanut kirjat Kun autot olivat Autoja, Harrastuksena museoajoneuvo, Sähkön vuosisata, Kotiseutu- ja erikoismuseoita, Isänmaan puolesta ja Suursaaresta Petsamoon. Hän on myös toimittanut kirjat Tekniikkavisailu ja Vitsivarikko.
*** *** ***

BAZAR KUSTANNUS OY

Maria Àngels Anglada: Auschwitzin viulu

Klassikkoteos kauneuden, taiteen ja toivon voimasta
Puola 1991. Arvostettu viulisti päättää jäädä seuraamaan paikallisen orkesterin konserttia oman esiintymisensä jälkeen. Hänen huomionsa kiinnittyy erityisesti sooloviuluun, jonka sointi on täyteläisen samettinen. Ja surusilmäiseen vanhempaan naisviulistiin, joka soittaa äärimmäisen puhtaasti eläytyen musiikkiin koko sielustaan. Instrumentti alkaa kiehtoa häntä suunnattomasti, ja hän onnistuukin tapaamaan viulua soittaneen naisen, Reginan. He ystävystyvät, ja lopulta Regina kertoo uudelle ystävälleen soittimen karmaisevan tarinan.
Saksa 1944. Puolalainen viuluntekijä Daniel on puusepän taitojensa vuoksi keskitysleirillä paremmassa asemassa kuin moni muu, vaikkei hänenkään tilanteessaan ole kehumista. Sattuman kautta Daniel määrätään rakentamaan viulu korkea-arvoiselle natsiupseerille. Palkkiona on hänen henkensä, epäonnistumisesta olisi seurauksena kuolema.
Auschwitzin viulu on enemmän kuin pelkkä romaani: se on unohtumaton tarina miehestä, joka kieltäytyi luopumasta toivostaan historian suurimman julmuuden edessä. Kirja julkaistiin alun perin vuonna 1994, mutta on uudelleenjulkaisun jälkeen noussut viime vuosina suureksi kansainväliseksi menestykseksi.
Maria Àngels Anglada (1930–1999) työskenteli opettajana ja kääntäjänä, ja hän oli katalaanin kieltä vaalivan ja tutkivan akatemian Institut d’Estudis Catalansin jäsen. Katalaniassa klassikkokirjan aseman saavuttanut Auschwitzin viulu on Angladan ensimmäinen suomennettu teos.
***

Scott Kelly: Kiertoradalla. Vuosi avaruudessa.

Kiertoradalla on kiehtova kirja ihmisen tahdonvoimasta ja ihmeellisestä avaruudesta. Lähde mukaan Scott Kellyn kiehtovalle matkalle – huomaat pian ajattelevasi omasta maailmastasi eri tavalla kuin ennen.
Kapteeni Scott Kelly teki avaruusmatkailun historiaa ja vietti vuoden kansainvälisellä avaruusasemalla. Neljän avaruuslennon veteraani ja avaruudessa oleskelun ennätysmies on kokenut asioita, joita hyvin harva meistä tulee koskaan kohtaamaan. Millaista avaruudessa oli ja millaista oli palata takaisin maan pinnalle?
Kellyn inhimillinen ja huumorintajuinen asenne välittyvät hänen tarinoistaan, jotka kuvaavat avaruuselämän sekä arkipäiväisiä että syvällisiä puolia. Kelly kertoo havainnollisesti ja humoristisesti avaruusmatkansa vaiheet kazakstanilaisesta avaruussatamasta kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle ja takaisin. Hänen kirjaamistaan kokemuksista käy muun muassa ilmi, mitä avaruus tekee keholle, miltä tuntuu olla erossa lähimmäisistä, kuinka jatkuva yhteiselo pienessä tilassa kollegojen kanssa sujuu ja mitkä uhat voivat koitua miehistön jäsenten tai koko avaruusaseman kohtaloksi.
***

Tarja Virolainen: Juoksijan sielu

"Maraton on enemmän kuin pelkkä tavoite, merkintä kalenterissa. Se on ruumiin ja mielen matka kohti parempaa versiota minusta. Se on palkinto, päivä, jolloin velat on maksettu."
Miksi juoksen? Tähän kysymykseen on moni juoksemista harrastava joutunut vastaamaan, joko itsellensä tai muille. Juokseminen on ihmiselle luontainen liikkumismuoto, mutta kuinka siitä tulee harrastus tai peräti elämäntapa, joka saa ihmisen matkustamaan maailman ääriin?
Tarja Virolainen aloitti juoksuharrastuksen vasta neljänkympin rajapyykin lähestyessä, mutta sytyttyään innostuksen liekki on palanut kirkkaana. Juoksijan sielussa hän kertoo miksi. Omaa juoksijan tarinaansa maustamaan Virolainen on haastatellut monia asiantuntijoita, jotka valottavat juoksemista eri näkökulmista. Mukana ovat muun muassa evoluutiopsykologi Markus Rantala, juoksuvalmentaja Aki Nummela, kenialaisen juoksun kummisedäksikin kutsuttu Brother Colm O’Connell ja sosiologi Hanna Vehmas.
Juoksijan sielu matkaa suomalaisilta korpipoluilta Tokioon, Bostoniin, Lontooseen, Berliiniin, Chicagoon, New Yorkiin, Budapestiin, Ateenaan ja Keniaan – juoksemisen ytimeen.
https://www.bazarkustannus.fi/kirja/juoksijan-sielu/
*** *** ***

MAAHENKI

Juha Laitalainen: Kuvaajien kuvia. Valokuvaajapotretteja ja lempikuvia

Mitä valokuvaaja ajattelee työstään? Millaista on toimia valokuvataiteilijana, kuvajournalistina tai mainoskuvaajana nyky-Suomessa? Ansaitseeko kuvaamisella elantonsa? Entä arvostuksen? Mikä on pahinta, mihin kuvaaja voi työssään joutua?
Kuvaajien kuvia näyttää ne ihmiset, jotka yleensä ovat kameran takana. Kuvajournalisti Juha Laitalainen on kohdannut edustavan joukon suomalaisia valokuvaajia. Hän on kuvannut heidät ja pyytänyt heitä valitsemaan kirjaan omat lempikuvansa. Esiin pääsevät monipuolisesti työtään jo pidemmän aikaa tehneet valokuvaajat, jotka ovat syntyneet Suomen itsenäisyyden seitsemällä eri vuosikymmenellä edustaen neljää kuvaajasukupolvea eri puolilla maata.
Kiinnostavissa haastatteluissaan Laitalainen saa kuvaajat kertomaan työnsä valoista ja varjoista, onnistumisista mutta myös epäonnistumisista. Tarinat työn arjesta ovat kiehtovaa luettavaa.
Kirjassa ovat mukana Caj Bremer, Elina Brotherus, Nina Dodd, Taneli Eskola, Kari Hakli, Rami Hanafi, Hanna-Kaisa Hämäläinen, Marko Hämäläinen, Ismo Hölttö, Touko Hujanen, Markus Jokela, Esko Keski-Vähälä, Marika Kiviharju, Hanna Koikkalainen, Jaana Kotamäki, Meeri Koutaniemi, Ritva Kovalainen, Janne Körkkö, Esko Männikkö, Hannu Pakarinen, Jaana Partanen, Kari Pekonen, Jari Riihimäki, Elvi Rista, Perttu Saksa, Miina Savolainen, Sanni Seppo, Eetu Sillanpää, Kaisa Siren, Vesa Tyni, Sakari Viika ja Heikki Willamo.
https://maahenki.fi/tuotteet/kuvaajien-kuvia/
***

Seija Paasonen: Taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin

Taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin on meteorologi Seija Paasosen huikea sukellus taiteen maailmaan. Teos esittelee taidehistorian tunnettuja ja tuntemattomampia teoksia säätieteilijän silmin. Maalauksissa näkyy monenlaisia säähän, vuorokaudenaikaan ja vuoden kiertokulkuun liittyviä tapahtumia – kun vain osaa katsoa.
Teos on inspiroiva näyte siitä, millaisia säitä ja taivaita kuka tahansa meistä kohtaa taiteesta nauttiessaan. Paasosen kirjan luettuaan jokainen voi tutkia taideteoksia uusin silmin.
Paasosen 1 863 taideteosta käsittävään aineistoon on kuulunut maalauksia eri vuosisadoilta, monista eri tyylisuunnista ja eri maista. Kirjaan valikoitujen kautta avautuu kiehtova näkymä maalausten taivaisiin – pilviin ja niiden muodostelmiin, sateisiin, sumuihin, tuuliin, tähtitaivaisiin ja moniin muihin säähän, vuorokauden ja vuoden kiertokulkuun liittyviin tapahtumiin.
Seija Paasonen on kuvataiteita harrastava luonnontieteilijä. Hän työskentelee Yleisradion päämeteorologina.
***

Paavo Enroth: Matka kultakauteen

Suomen taiteen kultakausi oli luovuudessaan hämmästyttävä ajanjakso. Nuoret taiteilijat Akseli Gallén, Pekka Halonen ja Louis Sparre hakivat innoitusta kotimaansa siihen aikaan vielä kovin tuntemattomasta kolkasta, Kainuusta. He toivat Kainuuseen häämatkalle myös nuorikkonsa. Kainuussa matkailivat samoin Emil Wikström, Albert Gebhard, Väinö Hämäläinen ja Anna Sahlsten.
Kirja yhdistää vivahteikkaasti matkakertomuksen ja taidehistorian. Teos vie lukijan mukaan taiteilijoiden vaiherikkaille matkoille paljolti heidän eläväisten kirjeidensä, lehtiraporttien ja aikalaismuisteluiden kautta. Tutuiksi tulevat niin kuumeisen luovan aikakauden tärkeät vaiheet kuin silloiset nykynäkökulmasta eksoottiset olosuhteet. Teoksen kuvitus koostuu aikalaisvalokuvista sekä kultakauden maalareiden klassikkoteoksista, joiden taustat ja syntyolosuhteet avautuvat tekstissä.
Varatuomari Paavo Enroth on kajaanilainen taidehistorian ystävä. Hän on Kainuun museo- ja kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja ja Suomen Kotiseutuliiton valtuutettu.
***
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20180529/1a9ed941/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko