[H-verkko] Arvostelu: Päästä irti siitä mikä **tuttaa

Agricola - Suomen humanistiverkko no-reply at agricolaverkko.fi
To toukokuu 3 20:51:36 EEST 2018


Agricolaan on lähetetty uusi arvostelu:
--------------------------------------------
Päästä irti siitä mikä **tuttaa
--------------------------------------------
2.5.2018 | Leena Rossi
--------------------------------------------
Amerikkalainen vapaa toimittaja ja kirjailija Sarah Knight on kirjoittanut parisataa-sivuisen elämäntapaoppaan Viis veisaamisen elämänmullistava taika, joka on käännetty 20 kielelle ja jota on myyty maailmalla satojatuhansia kappaleita. Nimestä päätellen kirja on sukua japanilaisen Marie Kondon KonMari – Siivouksen elämänmullistava taika -teokselle (2015), mutta se keskittyy mielen tyhjentämiseen turhasta sälästä. Se opettaa viis veisaamaan joutavista asioista, tekemisistä ja ihmisistä. Kirjoittaessaan Knight on viis veisannut myös Marie Kondon ja hänen kustantajansa mahdollisista mielipiteistä.
--------------------------------------------
Knight, Sarah: Viis veisaamisen elämänmullistava taika. Käännös: Riie Heikkilä. The Life-Changing Magic of Not Giving a F*ck, 2018. 208 sivua. ISBN 978-951-884-653-9.
--------------------------------------------

Harvardin yliopiston kasvatti Sarah Knight oli lähes nelikymppinen kiireinen kustannustoimittaja, kun hän vuonna 2015 lähti yritysmaailmasta ryhtyen vapaaksi toimittajaksi ja kirjoittajaksi. Samalla hän aloitti viis veisaamisen oikein kunnolla. Hän asuu New Yorkissa, kun siellä on tarpeeksi lämmintä, ja Dominikaanisessa tasavallassa, kun New Yorkissa on liian kylmää. Me kaikki emme voi muuttaa elämäämme samalla tavalla, mutta voimme lukea Knightin teoksen Viis veisaamisen elämänmullistava taika: Eli kuinka lakkaat tuhlaamasta aikaa, jota sinulla ei ole, ihmisten kanssa, joista et pidä, asioihin, joita et halua tehdä – ja ehkä oppia siitä jotakin.
Henkisen puhdistautumisen taito
Knight aloitti viis veisaamisen (not giving a f*ck) heivaamalla elämästään lukemattomia asioita, ilmiöitä, tapahtumia, harrastuksia ja ihmisiä. Kirja-alalla toimineena hän tiesi myös, että amerikkalaiset ja muutkin lukevat innokkaasti oppaita, joissa neuvotaan, miten hankitaan jokin elämänmullistava taito – tässä tapauksessa henkisen siivoamisen taito, ja alkoi kirjoittaa ”valaistumisestaan”, jossa KonMarillakin oli osuutensa.

Sinunkin kannattaa lukea Knightin kirja, jos pidät elämäntapaoppaista ja vastaat myöntävästi johonkin näistä kysymyksistä: Onko sinulla liian monta rautaa tulessa? Kannatko huolta kaiken maailman asioista? Oletko ylikuormittunut ja väsynyt elämään? Stressaantunut? Hermostunut? Ihan paniikissa? Kirja on näet tarkoitettu kaikille niille, jotka tekevät liikaa töitä, joilla on harvoin hauskaa ja joilla ei milloinkaan ole tarpeeksi aikaa niille ihmisille ja asioille, jotka oikeasti tekevät heidät onnellisiksi. Monet kirjan ärsytyksen aiheista ovat niin amerikkalaisia, ettei niitä voi Suomessa ollakaan, mutta lukija keksii helposti yhtä paljon suomalaisia aiheita.  – Kannattaa muuten varautua siihen, että tekijä käyttää paikoin aika räävitöntä kieltä – suomennos tosin vaikuttaa siistimmältä kuin alkuperäinen teksti – ja murjaisee välillä typeriä vitsejä menetelmänsä mukaisesti välittämättä, mitä lukija niistä ajattelee.Viis veisaamisen elämänmullistava taika on huipennus kaikesta siitä, mitä Knight on oppinut rennosta asenteesta. Se on ”oodi mielihyvälle”, jota hän on saanut kokea sen jälkeen, kun hän rupesi viis veisaamaan / lakkasi piittaamasta / haistatti pitkät /etc. erinäisille seikoille. Tekijän mukaan kirja on tarkoitettu ihmisille, jotka ovat väsyneet esittämään muulle maailmalle olevansa kiinnostuneita, innostuneita tai mukautuvaisia muiden haluamiin asioihin. Se on askelittain etenevä opas niille, jotka haluavat vapautua riippakivistään ja tavoitella terveempää ja onnellisempaa elämää. – Tiedä häntä, paraneeko elämä viis veisaamisen taidolla, mutta ehkä kannattaa yrittää.

Kirjansa johdannossa Knight esittelee EnAioPyydelläAnteeksi-menetelmänsä (NotSorry-method), jonka avulla voit siivota ja järjestellä mielesi viis veisaamalla erinäisistä asioista. Viis veisaaminen merkitsee, ettet kuluta aikaa, energiaa ja/tai rahaa asioihin, jotka eivät tee sinua onnelliseksi tai paranna elämänlaatuasi. Ensiksi päätä, mistä et piittaa, ja sitten vain viis veisaa. Kun käytät menetelmää, et enää milloinkaan halua harteillesi yhtään turhaa ärsytyksen aihetta.

Knight myös vakuuttaa, että opit kirjasta muun muassa nämä seikat: toisten ihmisten mielipiteistä piittaaminen on pahin viholliseni; miten pääsen eroon tuosta piittaamisen pahasta tavasta; miten voin lajitella asiat ärsyttäviin ja iloa tuottaviin; miten omaksun kriteerit välittämiselle ja viis veisaamiselle; miten viis veisaan olematta kusipää; miten tärkeää on, että laadin ärsytysbudjetin, ja miten harvemmista, tärkeimmistä asioista välittäminen mullistaa koko elämäni. Knight lupaa myös, että hänen menetelmäänsä käyttämällä olemus kevenee ja kalenteri tyhjenee niin, että aikaa ja energiaa riittää niihin asioihin ja ihmisiin, joista oikeasti välittää.
Välittämisestä ja viis veisaamisesta
Välittäminen tarkoittaa, että huolehdit jostakin, ja viis veisaaminen, että et välitä jostakin etkä syydä sille aikaa, energiaa ja/tai rahaa. Knightin mukaan ainoa tapa parantaa elämänlaatua on lakata piittaamasta monista asioista. Hänen menetelmänsä minimoi ajan, energian ja rahan, jota tuhlaat turhiin ihmisiin ja asioihin. Mieti siis, välitätkö jostakin asiasta tippaakaan, ja milloin siitä kannattaa välittää. Jos asia tai ihminen tuo sinulle iloa eikä ärsytä, se tai hän on välittämisen arvoinen. Eli: lakkaa piittaamasta vääristä asioista.

Knight muistuttaa: pidä huolta itsestäsi; sinulla on oikeus vastata kieltävästi ihmisten pyyntöihin ja kutsuihin; luovu vastauksiasi seuraavista huolista, ahdistuksesta, pelosta ja syyllisyydentunteesta; luovu kaikesta henkisestä kurasta – ärsyttävistä ihmisistä ja asioista; anna itsellesi mahdollisuus nauttia niistä asioista, joista oikeasti välität. Kirjailija myöntää, että neuvot ovat itsekkäitä, mutta väittää niiden noudattamisen tekevän maailmasta paremman paikan kaikille.

Tyypit, jotka eivät piittaa mistään, Knight luokittelee kolmeen ryhmään: lapset, kusipäät ja valaistuneet. Ennen kuin lapset ”oppivat tavoille”, heillä ei ole mitään, mistä piitata. Kusipäät taas loukkaavat tahallaan ihmisiä, roskaavat, jättävät koirankakan kadulle, mellastavat junissa, päästelevät ällöttäviä hajuja, etc. Ne eivät piittaa mistään. Mutta kukaan ei myöskään pidä niistä.

Asioista piittaaminen on toki eri asia kuin piittaaminen siitä, mistä muut ihmiset ajattelevat sinun piittaavan. Lakkaa siis piittaamasta asioista, joihin et voi vaikuttaa ja joita et voi hallita. Sinun ei tarvitse kuitenkaan välittää pätkääkään muiden ihmisten mielipiteistä. Sinulla kuten kaikilla muillakin on oikeus ilmaista – rehellisesti ja kohteliaasti – ettet ole samaan mieltä toisten kanssa. On vain löydettävä sopiva rehellisyyden ja kohteliaisuuden yhdistelmä. Kun toimintasi vaikuttaa vain sinuun itseesi, sinun ei tarvitse välittää siitä, mitä muut ihmiset ajattelevat.

Ennen kuin alat viis veisata, laadi ärsytysbudjetti eli kokoa paperille huolenaiheesi ja määrittele, minkä arvoisia ne ovat – rahassa, ajassa tai energiassa. Ja ennen kuin alat eliminoida ärsyttäviä seikkoja elämästäsi, punnitse myös lopputulos. Eliminoimisessa on tärkeää pitää tunteet ja mielipiteet erillään. On opittava puhumaan mielipidekieltä, jolla ilmaiset kohteliaasti, ettet ole samaa mieltä toisten kanssa. – Suomalaisilta saattaa kuitenkin mennä aikaa mielipidekielen opettelemiseen.

Viis veisaamisen elämänmullistava taika on Knightin mukaan ennen kaikkea priorisointia. Minkä arvoinen mikäkin asia sinulle on? Mikä on piittaamisen arvoista? Mistä sinulla on varaa olla piittaamatta?
Järjestä mielesi lato
”Päätä mistä et piittaa” -luvussa Knight opettaa sinut esilajittelemaan ärsytyksen aiheesi, jotta pystyt tekemään päätöksiä itsevarmemmin ja tehokkaammin. Kuvittele, että mielesi on valtava lato täynnä erilaista roinaa, kaikkea sitä, mistä joku vaatii sinua piittaamaan. Osa on hyviä asioita, joista haluat välittää, osa taas turhaa kamaa, josta et halua piitata. Kun mietit noita seikkoja, huomaat, että tuhlaat paljon aikaa, energiaa ja/tai rahaa kaikenlaiseen sälään. Knight jakaa nuo mieltäsi kuormittavat ärsytyksen aiheet neljää ryhmään: asiat – työ – ystävät, tutut, tuntemattomat – perhe.

Aloitetaan asioista. Ne ovat elottomia; niillä ei ole tunteita eikä mielipiteitä. Knight esittelee malliksi oman listansa niistä kymmenestä asiasta, joista hän ei piittaa, ja näyttää eri tapoja, joilla onnistut varsinaisessa viis veisaamisessa, sekä auttaa sinua tunnistamaan ne asiat, joista oikeasti välität, jotta stressi vähenee, onnellisuutesi lisääntyy ja koet mahtavat määrät elämänmullistavaa taikaa. Listaa siis ne asiat, jotka ärsyttävät sinua, sekä ne asiat, jotka tuottavat sinulle iloa. Sitten voit siirtyä penkomaan työhön liittyviä ärsytyksen aiheita ja listata ne. Listaan kertynee monenlaisia kokouksia, palavereita, kyselyjä, etc. Vain niistä asioista kannattaa välittää, joihin voit vaikuttaa.

Työasioiden lisäksi ystävät, tutut ja jopa tuntemattomat ihmiset onnistuvat ärsyttämään sinua järjestämällä toinen toistaan tylsempiä juhlia ja mankumalla rahaa milloin mihinkin tarkoitukseen. Keksi hyviä syitä voidaksesi kieltäytyä juhlista, joihin et halua mennä, ja torju rahankerjääjät soveltamalla Knightin suosittelemaa ”henkilökohtaista linjaasi”, joka estää sinua lahjoittamasta yhdelle, koska tasapuolisuuden vuoksi sinun olisi tuettava kaikkia pyytäjiä, mihin sinulla ei ole varaa, etkä halua ihmisten luulevan, että arvostat jotakuta enemmän kuin toisia.

Kaikkien ärsytysten äiti on kuitenkin perhe/suku. Yleisesti kuvitellaan, että ihmisten pitää piitata sukulaisista, koska heissä virtaa samaa verta – ja vielä niistäkin, jotka on naitu sukuun! Knightin mukaan valitseminen on aina tärkeämpää kuin velvollisuus. Tässäkin on erotettava asiat, joihin voit vaikuttaa, ja asiat, joihin et voi vaikuttaa. Perhettä et voi valita, mutta sinun pitäisi ainakin pystyä valitsemaan, miten ja miksi olet tekemisissä sukulaisten kanssa. Nimettömän kyselytutkimuksensa perusteella Knight luettelee perheyhteisön ärsyttävimpiä seikkoja, kuten ryhmäkuvien ottaminen, tapaamisissa kerrotut ikivanhat jutut sekä vanhat lomanviettotavat tai muut perhetraditiot. Kaikkein ärsyttävimpiä ovat uskonnolliset ja poliittiset mielipide-erot.

Sitten vain listat kuntoon kaikista neljästä ärsytyksen aiheryhmästä, joita mielesi latoon on kertynyt! Viivaa mustalla tussilla yli ne seikat, jotka eivät mahdu ärsytysbudjettiisi, ja jätä ne, jotka tuottavat iloa sydämessäsi, päässäsi ja vatsassasi. Knightin neuvon mukaan voit ärsytyksen aiheita yliviivatessasi kuiskata hiljaa ja juhlallisesti ”Haista paska” jokaiselle syrjäytetylle. Ja sitten vain…

Viis veisaa…

Mutta ajattele ensin kaikkea sitä hyötyä – aikaa, energiaa ja rahaa – jota saat. Kun visualisoit saamasi hyödyn, aivoihisi vapautuu endorfiinia. On samantekevää, mitkä resurssit ovat tärkeimpiä juuri sinulle; olennaisinta on, että opit tunnistamaan ne. Viis veisaaminen voi aluksi merkitä sitä, että lyöt luurin korvaan puhelinmyyjälle tai että Facebookissa lopetat jonkun kaverisi toilausten seuraamisen. Piittaamatta jättäminen on yleensä vaikeampaa silloin, kun se vaikuttaa muihinkin ihmisiin. Kaikkein vaikeinta on olla piittaamatta asioista, joissa on suuri riski loukata toisen tunteita tai joutua kusipään rooliin. Joudut varmasti välillä pohtimaan, mikä toimintatapa olisi mahdollisimman kohtelias ja rehellinen.

Tutkimusaineistonsa ärsytyslistojen pohjalta Knight antaa lukuisia esimerkkejä viis veisaamisen vaihtoehdoista aloittelijan, keskitasoisen tai edistyneen tasolla niin asioihin, työhön kuin ystäviin, tuttuihin ja tuntemattomiin sekä perheeseen liittyvissä asioissa. Kirjailija näyttää olevan erityisen ihastunut häihin ja esittää neljä niihin liittyvää tilannetta, joista saattaa olla hyötyä lukijallekin, kun tämä koettaa välttää kusipääksi leimautumisen luoviessaan kohteliaisuuden ja rehellisyyden välillä.

Kun olet päässyt kirjan neljänteen lukuun, ”Kuinka viis veisaamisen elämänmullistava taika muuttaa elämäsi perin pohjin”, olet alkanut viis veisata muiden mielipiteistä, kehittynyt loistavaksi ärsytysten budjetoijaksi ja luonut pätevän listan asioista, joista viis veisaat – jos olet tehnyt sen, mitä Knight on kehottanut tekemään. Lisäksi sinulla on luettelo niistä asioista, joista todella välität. Olet myös saanut itsellesi satoja tunteja, jotka aikaisemmin tuhlasit ihmisiin ja asioihin, joista et oikeasti piittaa. Olet menettänyt vain ne ystävät, joista et muutenkaan oikein tykännyt, ja olet välttynyt ystävystymästä sellaisten tyyppien kanssa, joita et tarvitse elämässäsi. Sen lisäksi sinusta on tullut luultavasti entistä rehellisempi ja kohteliaampi kuin olit projektin alkaessa.

Olet jo aika lähellä sitä rentoa valaistuneisuutta, josta Knight puhui kirjan alussa. Kun listaat ärsytyksen aiheesi ja heivaat ne elämästäsi, elät parasta mahdollista elämää. Voit välittää niistä asioista, joihin sinulla nyt on aikaa, energiaa ja rahaa. Kannattaa vielä listata se, miten paljon olet tekemisistäsi hyötynyt. Sitä et ehkä osannut odottaa, että noiden hyötyjen lisäksi alkaisit voida fyysisesti ja henkisesti paljon paremmin. Knight saarnaa viis veisaamisen ilosanomaa siksi, että se tuntuu hänestä hyvältä, että ihmiset tulisivat onnellisemmiksi ja terveemmiksi ja että maailma olisi parempi paikka – ainakin hänen itsensä kannalta.

Kuinka ollakaan, juuri kun Knight on saanut lukijansa vähät välittämään monista asioista, hän luettelee joukon asioita, joista tämän pitäisi ehkä piitata enemmän. Näitä voisivat olla esim. matkustelu, terveydestä huolehtiminen, vieraan kielen opiskelu ja eläkesuunnittelu. – Ei kuulosta lainkaan hassummalta, vaikka eläkeikä voi tuntua monen mielestä varsin kaukaiselta asialta. Onneksi Knight toteaa vielä, ettei sinun tarvitse piitata noista eikä mistään muistakaan asioista, joista joku toinen sattuu piittaamaan. Hän tiivistää vielä viestinsä: Ne asiat, joista sinä välität, ovat sinun asioitasi – voit arvottaa ja priorisoida ja piitata niistä ihan sen mukaan mitä itse koet järkeväksi.

***

Muutamia herkkupaloja Knightin kirjasta:

 
-Keskity asioihin, joita aidosti haluat tehdä!

-Ihmiset, jotka tietävät, mistä puhuvat, eivät tarvitse PowerPointia.

-Meidän maailmassamme ihminen, joka ei ole Facebookissa, on vähän niin kuin kommunisti 1950-luvun Hollywoodissa.

-Voi olla, että jo huomenna bussi ajaa ylitsesi, susilauma raatelee sinut tai klovni pelästyttää sinut kuoliaaksi.

-Terveys ei ole ainoastaan sitä, montako kyykkyä pystyt tekemään.

-Elämäsi on upeaa, ja se paranee joka päivä.

--------------------------------------------

Kirjoittaja:
Leena Rossi, FT, KK, tietokirjailija, Turku, leena.rossi at icloud.com


Tämä ilmoitus on luettavissa Agricola-verkossa osoitteessa https://agricolaverkko.fi/?post_type=review&p=20889
--------------------------------------------
H-verkko - sähköpostilistaH-verkko at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko
--------------------------------------------
Agricolan ylläpitoAgricola at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/agricolaLisätietoja postituslistasta H-verkko