[H-verkko] Arvostelu: Naisen ruumiin lääketieteellisten käsitysten historiikki

Agricola - Suomen humanistiverkko no-reply at agricolaverkko.fi
To toukokuu 3 11:59:30 EEST 2018


Agricolaan on lähetetty uusi arvostelu:
--------------------------------------------
Naisen ruumiin lääketieteellisten käsitysten historiikki
--------------------------------------------
2.5.2018 | Henna Karppinen-Kummunmäki
--------------------------------------------
Naisen ruumiin historia on kokoelma tiedonmurusia ja näkökulmia hyvin pitkältä aikajänteeltä, mutta niitä ei onnistuta sitomaan sujuvaksi ja ymmärrettäväksi kokonaisuudeksi.
--------------------------------------------
Vesterinen, Ervo: Naisen ruumiin historia. Into Kustannus, 2017. 255 sivua. ISBN 978-952-264-746-7.
--------------------------------------------

LT Ervo Vesterisen populaari teos Naisen ruumiin historia on jo pääotsikosta lähtien kunnianhimoinen hanke. Onhan siinä tarkoitus tiivistää naisen ruumiin historia nättiin 200 sivun mittaiseen pakettiin. Kirja rakentuu temaattisiin lukuihin, jotka käsittelevät muun muassa sukupuolikäsityksiä, kuukautisia, seksuaalisuutta ja suvunjatkamista.

Epäilemättä kirjan otsikko on kaupalliseen tarkoitukseen sopiva tiivistys. Tosiasiassa kirja ei tutki naisen ruumiin historiaa, vaan käsityksiä naisen ruumiista kautta historian. Teoksen painotus on pitkälti lääketieteessä, mikä selittynee Vesterisen lääkäritaustalla. Jonkin verran kirja sisältää myös kulttuurista pohdintaa, mutta minun makuuni liian vähän. Näin pitkä aikajänne vaatisi sitä, että eri aikakausien muuttuvia käsityksiä painotettaisiin enemmän. Nyt lukijalle saattaa jäädä helposti kuva staattisista ruumiillisuuskäsityksistä, varsinkin antiikin, keskiajan ja varhaismodernin ajan osalta. Tätä ne eivät todellakaan olleet, vaikka tietyillä ajatusrakennelmilla, esimerkiksi humoraaliopilla ja sen vaikutuksesta ihmiskehon toimintaan, onkin ollut vuosisataiset juuret.Käytännössä kirjan pituus tietenkin tarkoittaa sitä, että kaikkea ei voi tyhjentävästi kertoa. Väkisinkin käsittely jää useilta osin ylimalkaiseksi, joskin Vesterisen kirjoitustyyli on selkeä ja viihdyttävä. Paikoitellen teksti hyppii ajallisesti vuosisadasta (ja jopa tuhannesta) toiseen, mikä saattaa hämmentää vähemmän aiheeseen perehtynyttä lukijaa. Käsittelyn siirtyminen muinaisesta Egyptistä 1960-luvun Suomeen ja takaisin keskiajan Eurooppaan luovat kyllä kokonaiskuvasta hyvin sekavan. Joissain kohdin lukija jää miettimään, mitä kerrotulla aiotaan sanoa, sillä ne eivät aina liity käsiteltävään aiheeseen. On toki mielenkiintoista lukea kirjoittajan muisteluita entisistä kollegoistaan, mutta niiden paikka ei liene tämän kirjan sivuilla.

Erityisesti ammattitutkijaa kirjassa häiritsee se, ettei kerrottuja yksityiskohtia liitetä mihinkään suurempaan asiakokonaisuuteen. Luvut ovat pääasiassa kokoelma tiedonmurusia ja anekdootteja ilman suurempaa kontekstia. Tieteellisen käsittelyn vaikutelmaa on lisätty viittaamalla silloin tällöin jonkin tutkijan kirjaan tai artikkeliin, mutta varsinaista keskustelua aiemman tutkimuksen kanssa ei ole.Lähdeviitteitä tekstissä ei käytetä. Koska kyseessä on nimenomaan populaari kirja, olisi ollut parempi jättää viittaukset tieteelliseen keskusteluun kokonaan pois. Nyt se vain häiritsee ja paikoitellen sekoittaa lukijaa. Kirjan kuvitus on runsasta, mutta sen funktio ei ole kaikkein selkein. Kuvia ei sidota tekstiin millään tavoin.  Mukava lisä ne toki ovat.

Kaiken kaikkiaan kirja on aiheesta kiinnostuneelle lukijalle haastavaa luettavaa, sillä asiayhteyksien ymmärtäminen vaatisi huomattavasti enemmän perehtyneisyyttä, kuin mitä populaarilta kirjalta voisi odottaa. Myös ammattilaisen on vaikea pysyä käsittelyssä mukana. Ehkä kirjan editointiin olisi kannattanut kiinnittää vielä enemmän huomiota.

Kirjoittaja on varhaismodernin ajan sukupuolihistoriaan erikoistunut tutkija.

 

--------------------------------------------

Kirjoittaja:
Henna Karppinen-Kummunmäki, FM, tutkija, kulttuurihistoria, Turun yliopisto, hkarpp at utu.fi


Tämä ilmoitus on luettavissa Agricola-verkossa osoitteessa https://agricolaverkko.fi/?post_type=review&p=21286
--------------------------------------------
H-verkko - sähköpostilistaH-verkko at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko
--------------------------------------------
Agricolan ylläpitoAgricola at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/agricolaLisätietoja postituslistasta H-verkko