[H-verkko] Arvosteltavaksi: Sigillumin ja WSOY:n kevään 2018 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
To toukokuu 3 11:09:09 EEST 2018


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Sigillumin kevään 2018 kirjoja

Elina Virtanen
Schwester, lotta ja maanpetturi.
Ruth Munckin (1886–1976) muistot ja tulkinnat elämänsä kulusta

Ruth Munck (1886–1976) lähti joulukuussa 1915 jääkärien sairaanhoitajaksi Saksaan. Matkasta muodostui hänelle merkittävä kokemus, johon hän palasi muistoissaan yhä uudelleen. Munckin muistoissa tärkeässä osassa olivat myös hänen toimintansa 1920- ja 1930-luvulla johtotehtävissä Lotta Svärd -järjestössä sekä jatkosodan aikana suomalaisten SS-miesten parissa Saksassa. Jatkosodan jälkeen muuttuneessa poliittisessa tilanteessa Munck tuomittiin maanpetoksesta. Elina Virtanen tarkastelee tutkimuksessaan Ruth Munckin muistojen ja tulkintojen kautta yksilön historiallisen muistin rakentumista ja Suomen historiakulttuurisia muutoksia 1920-luvulta 1970-luvulle. Tutkimus ottaa osaa ajankohtaiseen keskusteluun uudesta sotahistoriasta, suomalaisesta sotienvälisestä oikeistosta sekä Suomen ja Saksan välisistä suhteista. Samalla se tuo esiin jääkäriliikkeen, Lotta Svärd -järjestön ja suomalaisen SS-pataljoonan historiaa.
***
Kaupungin varjoissa, arkistojen valossa Toimittaneet Topi Artukka, Jarkko Keskinen & Taina Saarenpää

Kirjan artikkelit käsittelevät monipuolisesti ajankohtaisia Suomen historian tutkimusaiheita lisätystä todellisuudesta keskiajan arkistolähteisiin. Kirjassa nostetaan varjosta valoon työhön, sukupuoleen, kaupunkeihin ja arkistoon liittyviä teemoja. Artikkelikokoelma on juhlakirja Turun yliopiston Suomen historian professori Kirsi Vainio-Korhoselle.

 *  Lauri Viinikkala & Laura Yli-Seppälä: Lisätty todellisuus ja museon moniulotteinen muisti – Esimerkkinä Luostarinmäki-seikkailu
 *  Petra Hakala & Taina Saarenpää: Arkistodiplomatian, vallan ja eettisten kysymysten äärellä – Yksityisarkistojen erityispiirteet arkistoalan ylemmässä koulutuksessa
 *  Veikko Laakso: Rautatiet ja yhdyskuntarakenne – Radat ja ratasuunnitelmat Turun kaupunkirakenteissa
 *  Tiina Männistö-Funk: Kävelevien naisten kaupunki – Sata vuotta sukupuolta Turun kaduilla
 *  Suvi Rytty: Kavalat kaupungit ja modernin elämäntavan kirous – Paluu luontoon 1900-luvun alun urbanisoituvassa Suomessa
 *  Topi Artukka: Valssin pyörteissä – Tanssi ja Turun seurapiirit 1800-luvun alussa
 *  Ulla Ijäs: Kašmiria ja kölninvettä – Kaupunkilaiseliitin materiaalinen kulttuuri pohjoisen Itämeren kaupungeissa 1700- ja 1800-luvulla
 *  Panu Savolainen: Näkymättömien puutarhojen varjoissa – Ruotsin ajan lopun turkulaispihojen puut, viljelmät ja istutukset tonttikatselmusten valossa
 *  Johanna Ilmakunnas: Naisten työ kuvina – Palvelijat 1700-luvun laatukuvamaalauksessa
 *  Mari Välimäki: Hylätty talonpoika ja porvarisleski – Erään parin tarina 1600-luvun Turusta Veli
 *  Pekka Toropainen: Helmiä, kultalankaa ja turkiksia – Käsityöläisnaisia 1600-luvun Turussa
 *  Terhi Kivistö: Kadonneiden keskiaikaisten asiakirjojen jäljillä – Asiakirjojen löydettävyys ja paikantamisen ongelmat
 *  Mika Kallioinen & Jarkko Keskinen: Ystävät ja veljet – Kohteliaisuuden konventiot kauppiaskirjeissä keskiajalla ja 1800-luvulla

*******
WSOY:n kevään 2018 kirjoja

Herman Lindqvist
Villit Vaasat

Veljesmurhia, hulluutta, taidetta, taitavaa juonittelua ja rohkeutta taistelussa.
Suomeakin hallinneen ja Ruotsin suurvallan rakentaneen kuningassuvun kiehtova historia Kustaa Vaasasta kuningatar Kristiinaan.
Villit Vaasat on tarina vahvoista persoonista, viisaista naisista, tulisesta rakkaudesta, surullisista kohtaloista ja ennen kaikkea suuresta draamasta. Sukupolvien läpi kulki myös hulluuden siemen, joka puhkesi välillä väkivallaksi, välillä taas taiteeksi, ja joskus se johti täydelliseen henkiseen pimeyteen. Samalla suvun jäsenet onnistuivat rakentamaan Ruotsista mahtavan valtakunnan.

Uudistaja Kustaa Vaasa, Turun linnan Juhana-herttua, surullisen hahmon Eerik XIV, Klaus Flemingin ruumista herjaava Kaarle, sotaisa Kustaa II Aadolf, omaa tietään kulkeva Kristiina... Herman Lindqvist puhaltaa eloa historiantunneilta tuttuihin nimiin, ja paljastaa kaiken sen mikä opettajalta jäi kertomatta.
***
Kimmo Oksanen, Heidi Piiroinen
Ohikuljetut
Erään kerjäläisperheen tarina

Jokaisella ihmisellä on tarina kerrottavanaan.

Ohikuljetut kertoo unohdetun tarinan romanikerjäläisistä Romanian syrjäloukoissa, Euroopan jalkakäytävillä ja uuden elämän alussa Suomessa. Se on myös kertomus siitä, miten katkaista tulevaisuudettomuuden kierre.

Mihaela oli 16-vuotias tyttö, kun hän saapui Romaniasta Suomeen. Tavoitteena oli paitsi löytää elanto myös hankkia rahaa kotikylän olojen parantamiseksi. Haave töistä kariutui, ja käteen oli otettava kerjuukuppi.
Ohikuljetut on tarina Mihaelasta ja hänen suvustaan. Se kertoo historian kulun uhreiksi joutuneista, hetkessä elävistä ihmisistä, jotka yrittävät parantaa asemaansa niin kuin suinkin vain voivat. Kirjassa tavataan matriarkkoja, mahtava mustalaisten kuningas (ja kuullaan kuinka eräs mummo sanoo hänestä suorat sanat), poliiseja, virkamiehiä, tarinankertojia, hevosmiehiä, nuoria ja vanhoja ihmisiä omine iloineen ja murheineen.

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20180503/f6a4511c/attachment.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko