[H-verkko] Arvosteltavaksi: Arthousen kevään 2018 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
To toukokuu 3 10:56:26 EEST 2018


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***

Arthouse 2018 kevät

Aarni Virtanen
Vennamo: Mies ja hänen puolueensa

Vuonna 1970 kotimaan politiikkaa ravisteli Veikko Vennamon johtama SMP (Suomen Maaseudun Puolue), joka sai vaaleissa 18 kansanedustajaa. Tästä alkoi suomalaisten populistipuolueiden historia. Mutta millainen oli mies SMP:n takana? Vennamo: mies ja hänen puolueensa kokoaa populismin oppi-isän Veikko Vennamon (1913–1997) elämäntyön. Vennamo edusti omaperäistä poliittista ajattelua. Hänen intensiiviset puheensa nousivat syvästä vakaumuksesta: hänellä oli tarkka käsitys siitä, millainen suomalaisen yhteiskunnan täytyisi olla ja miten siihen päästäisiin. Kirja on Veikko Vennamon poliittinen elämäkerta, matka sotienjälkeisestä kodittomien asuttamisesta Kekkosen ja rötösherrojen aikojen kautta 1990-luvun lamaan ja viimein SMP:n perintöön Perussuomalaisissa. Kirjaa varten on haastateltu kymmeniä ihmisiä, muiden muassa Pekka Vennamoa, Timo Soinia ja Paavo Väyrystä
***
Marjo Tiirikka Arabian Heljä

Nuori Heljä Liukko-Sundström (s. 1938) halusi kuvata suomalaisen ihmisen elä- mää ja viedä taiteen kaiken kansan ulottuville. Arabian tehtaassa Helsingissä se oli mahdollista. Arabian Heljä kertoo Arabian pitkäaikaisimman taiteilijan pulppuavasta elämästä ennen ja nyt. Koko elämäntyönsä keramiikkatehtaalla tehneen taiteilijan vaiheiden rinnalla kulkee tehtaan pitkä historia. Kesäkuussa 80 vuotta täyttävän palkitun taiteilijan motto on ilon levittäminen ja ikävän torjuminen. Uuden luominen ja eläminen tässä ajassa vievät häntä yhä eteenpäin

***
Juri Nummelin (toim.) Sisällissodan ääniä: kaikuja punaiselta ja valkoiselta puolelta

Sisällissodan ääniä kokoaa kirjallisia kaikuja vuodelta 1918. Mukana on aikalaistekstejä sotakevään pyörteistä sekä myöhempiä kirjoituksia ajan tunnelmista. Kirjan ytimenä ovat kaunokirjalliset katkelmat, novellit ja muistelmat. Toisenlaista ajankuvaa luovat eduskunnassa pidetyt puheet, uutiset, julistukset sekä yksityiskirjeet. Mukana on myös runomuotoiset ohjeet lautapelille, joka ilmestyi vuoden 1918 joulumarkkinoille – joulupöydissä myös punaisilla oli mahdollisuus voittaa. Äänensä saavat kirjassa kuuluviin muiden muassa Juhani Aho, Kaarlo Uskela, Edvard Valpas, Santeri Alkio, Jarl Hemmer, Jussi Raitio, Kössi Kaatra ja Aleksandra Kollontai. Heidän kirjoituksensa yhtyvät moniääniseksi kuoroksi, punoutuvat punavalkoiseksi kudelmaksi.

***
Harri Römpötti Sanokaa mitä näitte: suomalaiset dokumenttielokuvan tekijät kertovat

Suomalaisen dokumenttielokuvan kukoistuskausi alkoi 1990-luvun alussa. Silloin dokumenteissa alettiin käyttää entistä enemmän näytelmäelokuvan keinoja ja elokuvista tuli henkilökohtaisempia. Suomessa dokumenttielokuvan laatu on keskimäärin parempi kuin fiktion, ja sen suosio kasvaa jatkuvasti. Suomalainen dokumentti myös tunnetaan ulkomailla jopa paremmin kuin näytelmäelokuva. Esimerkiksi Pirjo Honkasalo on yksi kansainvälisesti maineikkaimmista suomalaisista elokuvantekijöistä. Sanokaa mitä näitte kuvaa suomalaista dokumenttielokuvaa sen keskeisten tekijöiden kautta. Kirjassa ohjaajat kertovat tavoistaan katsoa todellisuutta kameran läpi.

***
Ville Hänninen Ruutukaappaus: opas sarjakuvan hyödyntämiseen

Sarjakuva taidemuotona on erityinen sekoitus sanaa ja kuvaa. Sen lukeminen ja ymmärtäminen paitsi vaatii myös kehittää kuvanlukutaitoa. Moni historiallinen tai yhteiskunnallinen ilmiö aukeaa sarjakuvan kautta ilmeikkäämmin ja koskettavammin kuin koulukirjoista. Ruutukaappaus: opas sarjakuvan hyödyntämiseen esittelee sarjakuvan lajit, kertaa sen vaiheita ja kuvaa, mihin kaikkeen sarjakuvia voi nykyään käyttää. Kirja soveltuu äidinkielen ja kirjallisuuden sekä kuvataiteen opettajille, muiden aineiden opetukseen, kirjastoissa työskenteleville sekä kaikille muille sarjakuvasta kiinnostuneille

***
Terhi Upola Livenä ja läsnä: verkon uudet juttutyypit

Mitä toimittaja voi oppia tubettajalta? Miten verkkoteksti eroaa lehtijutusta? Miten journalismia tehdään yleisön kanssa? Livenä ja läsnä näyttää havainnollisesti esimerkkien kautta, millaisia muotoja journalismi saa verkkoaikana. Uusien muotojen kehittäjät eri medioista kertovat omista juttutyypeistään ja siitä, mitä ovat kokeillessaan oppineet. Kirja auttaa toimittajia ja sisällöntekijöitä omaksumaan uusia rooleja aikana, jona sosiaalinen media muuttaa jatkuvasti perinteisen median vaatimuksia. Samalla se auttaa löytämään itselle ja omalle medialle sopivaa äänensävyä muutoksen keskellä.

***
A.-P. Pietilä Uutisissa valheita, valheista uutisia

Sanomalehdet perustettiin jakamaan uutta tietoa, levittämään sivistystä ja puolustamaan demokratiaa. Some-aikakaudella uutismedia on ahtaalla. Poliitikot, yritysjohtajat ja mainostajat pyrkivät keskustelemaan suoraan yleisön kanssa ja vaientamaan arvostelun. Uutisten muodossa jaetaan mielipiteitä, mainoksia ja suoranaisia valheita. Sosiaalisen median sisällöistä kukaan ei kanna vastuuta. Kannattaako kustantajien tuottaa asiatietoa vai keskittyä peukutusten keräämiseen? Valtaako Suomen tiedonvälityksen verovaroilla ylläpidetty ja poliitikkojen valvoma Yle ja kotimaaton Google? Mitä tämä merkitsee suomalaisten oikeudelle saada riippumatonta tietoa ja viime kädessä demokratialle? Uutisissa valheita, valheista uutisia keskittyy median hämärään tulevaisuuteen ja vastaa kysymykseen, selviääkö suomalainen media.

***
Iina Koskinen – Maria Ruuska – Tanja Suni Tutkimuksesta toimintaan: tieteentekijän opas viestintään ja vaikuttamiseen

Tieteellä on voima muuttaa yhteiskuntaa – ja tutkimuksella vaikuttaminen kiinnostaa yhä useampaa tieteentekijää. Tutkimuksella vaikuttaminen edellyttää tutkijalta viestintä- ja vuorovaikutustaitoja. Tutkijan on osattava kertoa tutkimuksestaan ja kommentoida ajankohtaisia asioita tieteen näkökulmasta. Tutkijan on tunnistettava tiedon hyödyntäjät, esimerkiksi päättäjät, päätösten valmistelijat, kansalaiset tai journalistit, ja löydettävä kulloinkin sopivat vuorovaikutusmuodot. Tutkimuksesta toimintaan tarjoaa tutkijoille, asiantuntijoille ja opiskelijoille viestinnän ja vaikuttamisen parhaat työkalut tutkimushankkeiden eri vaiheisiin. Kirja antaa arvokasta tietoa myös tutkimuksen hyödyntäjille ja esimerkiksi tutkimusrahoittajille
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20180503/b9cf2c28/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko