[H-verkko] Arvosteltavaksi: Siltalan syksyn 2017 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Syys 27 09:55:01 EEST 2017


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<mailto:agricolan.arvostelut at gmail.com>: ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Tyranniasta - 20 opetusta 1900-luvulta (Timothy Snyder)

”Meidän on tutkittava historiaa ymmärtääksemme tyrannian syvimmät syyt ja pohdittava sopivia vastatoimia. Me emme ole yhtään viisaampia kuin 1900-luvun eurooppalaiset, jotka näkivät demokratian antautuvan fasismille, natsismille tai kommunismille. Onneksi voimme ottaa oppia heidän kokemuksestaan. Nyt on hyvä hetki tehdä niin.”

Kolmannen valtakunnan historiaan syvällisesti perehtynyt Timothy Snyder luonnosteli kaksikymmentä opetustaan välittömästi Yhdysvaltain hätkähdyttävän vaalituloksen jälkeen. Snyder osoittaa mitä voimme historiasta oppia nyt, kun demokratiamme on uhattuna. ”Historia pystyy opettamaan ja se pystyy varoittamaan”, Snyder toteaa.

Tyranniasta -teos esittää 20 opetusta 1900-luvulta sovitettuna nykypäivän oloihin: 1. Älä tottele ennakkoon. 2. Puolusta instituutioita. 3. Varo yhden puolueen valtiota. 4. Kanna vastuusi maailmaa kohtaan. 5. Muista ammattietiikka. 6. Varo puolisotilaallisia ryhmiä. 7. Harkitse tarkkaan, jos sinun on kannettava asetta. 8. Erottaudu. 9. Kohtele kieltämme lempeästi. 10. Usko totuuteen. 11. Ota selvää. 12. Katso silmiin ja juttele. 13. Harjoita kehon politiikkaa. 14. Puolusta yksityiselämää. 15. Aja hyviä asioita. 16. Ota oppia muiden maiden vertaisryhmistä. 17. Kuulostele vaarallisia sanoja. 18. Säilytä maltti kun tapahtuu mahdottomia. 19. Ole isänmaan ystävä. 20. Ole mahdollisimman rohkea.
***
Isän sota (Elina Sana)

Minä ja veljeni olimme viattomia sotaan, mutta meidät sota rikkoi jo ennen kuin elämämme kunnolla alkoi.”Isäni kuoltua aloin etsiä vastausta kysymykseen, joka oli vaivannut minua lähes koko elämäni ajan: miksi isäni oli lapsuudessani sellainen kuin oli? Isä oli kulttuurisuvusta, koulutettu ja älykäs nuori mies. Äidin hän oli hurmannut kielitaidollaan ja kohteliaisuudellaan. Mutta sitten alkoi jatkosota ja isä lähti rintamalle. Sodasta tuli kotiin muuttunut mies, hermostunut, pakkoliikkeinen ja räjähdysaltis isä, joka komensi perhettämme noudattamaan mielivaltaisia sääntöjään.Kun olin lapsi, ihailin isääni kuten lapset kai yleensä tekevät. Mutta opin vuosien varrella myös kuulostelemaan ja tarkkailemaan, millä tuulella isä milloinkin oli. Opin käyttämään hyväksi isän rauhallisia hetkiä. Opin pysymään sivussa, mieluiten poissa, niinä päivinä, jolloin isä oli ”hermostunut”. Jotenkin ymmärsin, että isä oli onneton, mutta en osannut parantaa häntä.Äiti ei isää kyennyt saamaan hoitoon. Isä raivostui, jos ajatus edes verhotusti otettiin esille. Sairaus piti salata kodin seinien sisälle, kuten niin monissa suomalaisissa kodeissa opittiin tekemään.Myöhemmin löysin isän jäämistöstä hänen sotapäiväkirjansa. Vanhempani eivät koskaan kertoneet, että isäni palveli jatkosodassa saksalaisten joukkojen tulkkina Itä-Karjalan ja Lapin rintamilla. Kun luin isäni sotapäiväkirjat, tutustuin - vastahakoisesti - siihen mieheen, joka isäni oli ennen syntymääni. ” – Elina SanaIsän sota on muistelmakirja, jossa nuoren tytön kasvutarina kulkee rinnan isän rintamakokemuksien kanssa. Se on pyrkimys selvittää, miksi isän mieli murtuu, ja miksi Hymytyttö-patsaan saanut koululainen haluaa tappaa isänsä. Isän sota on suurten ikäluokkien tarina.
***
Hyvät, pahat ja hyvinkääläiset
(Anu Lahtinen)

Teos valottaa Hyvinkään ja sen ympäristön historiaa yli viidensadan vuoden ajalta. Hyvinkään seutu kehittyi jo 1500-luvulla tärkeäksi maantievarsipaikaksi, mutta vasta rautatieyhteydet muuttivat ratkaisevasti Hyvinkään seudun kehitystä. Vanhojen kylien ja kartanoiden takamaille syntyi vilkas yhdyskunta. Menestyvän villatehtaan myötä Hyvinkään asemanseudusta kasvoi tuhansien asukkaiden teollisuuspaikkakunta. Sisällissodassa se kuului punaiseen Suomeen, ja Hyvinkään punaisten lentävä osasto herätti kauhua ympäri Uuttamaata. Kevään 1918 valloitustaisteluissa ja teloituksissa kuoli kaikkiaan parisataa hyvinkääläistä. Talvisodan ajoista lähtien siirtoväellä oli suuri vaikutus seudun jälleenrakentamiseen. Sotien jälkeen suuret yritykset VR:n konepajasta Koneen nosturiteollisuuteen aloittivat toimintansa, ja Hyvinkää kasvoi kaupungiksi. Runsaasti kuvitettu teos on ennen kaikkea hyvinkääläisten historiaa. Uudenmaan ja Hämeen rajaseudun ihmisten elämää ovat määränneet kohtaamiset ja kulkuyhteydet. Teollisuuspaikkakunnan ja sen lähiseudun elävä historia kuvaa yleisemmin myös suomalaisen yhteiskunnan kehitystä.

***
Saapasnahka-torni - Aleksis Kiven elämä ja kuolema
(Teemu Keskisarja)
***
Ehrnrooth - kenraali- ja liikesuku modernin Suomen synnyssä 1750-1950
(Niklas Jensen-Eriksen, Ahto Apajalahti, Annette Forsén)

Ruumiinpolttoyhdistys, Nikkilän mielisairaala, Helsingin Työväentalo, Marskin ratsastajapatsas, Kieltolain vastustamisyhdistys, koko joukko kartanoita ja kenraalikuntaa sekä kylpyläkaupunki Kauniainen - Ehrnroothien perintö näkyy Suomessa laajalla. Aatelissuvun kirstusta rahoitettiin Mannerheimin valkoista armeijaa. Ehrnroothien ansiosta 1880-luvun suomalaislehtien lukija sai ihastella itsenäisen naismatkailijan kirjeitä Algeriasta ja Palestiinasta. Moni tutkimus ja taideteos olisi jäänyt vaille mesenaattia ilman suvun säätiöitä.Kirja marssittaa näyttämölle kavalkadin enemmän tai vähemmän unohdettuja hahmoja Suomen historiasta. Kuka Ehrnrootheista olikaan Bulgarian diktaattori 1800-luvulla?Kirja kaivautuu Ehrnrooth-suvun vaurauden juurille. ”Follow the money”, muistutetaan poliisisarjoissa. Versoiko omaisuus kartanon peltomailla, keittyikö se viinatislaamoissa, tuprusiko tehtaiden piipuista vai kasautuivatko korot pankkiholveissa ja sijoitukset pörssipeleissä? Mikä merkitys oli edullisilla naimakaupoilla ja laajoilla verkostoilla?
****
Mahdoton sota. Kuinka ja miksi suomenjuutalaiset taistelivat natsi-Saksan rinnalla ja selviytyivät (John Simon)

Suomenjuutalaisten tarina Viipurin narinkasta natsi-Saksan kanssasotijoiksiEnsimmäiset juutalaiset asettuivat Suomen Suuriruhtinaskuntaan 1800-luvun puolivälissä. He olivat tsaarin armeijasta vapautuneita miehiä, jotka oli nuorina poikina pakko-otettu sotilaskoulutukseen ja sen jälkeiseen neljännesvuosisadan mittaiseen palvelukseen.
Sata vuotta myöhemmin toisen maailmansodan aikana Natsi-Saksan joukoilla on rintamavastuu Pohjois-Suomessa. Armeeoberkommando Norwegenille alistetun kenraali Siilasvuon III armeijakunnan sotilaisiin kuuluu kymmeniä suomalaisia juutalaissyntyisiä taistelijoita. Muualla Euroopassa natsit murhaavat miljoonia juutalaisia, mutta Suomessa rintamalla toimii kenttäsynagoga ja natsiaseveljet palkitsevat useita suomalaisia juutalaissotilaita Rautaristillä, korkealla saksalaisella kunniamerkillä. Miten tämä oli mahdollista?
John Simonin koukuttava teos Mahdoton sota kertoo suomenjuutalaisten merkillisen historian kolmen sukupolven fiktiivisenä tarinana. Iskevissä tietokirjajaksoissa Simon asettaa tapahtuneen laajempaan historialliseen kontekstiin ja kertoo ainutlaatuisen tarinan pienen juutalaisyhteisön vaiheista 1800- ja 1900-luvulla.
Mahdoton sota yhdistää nautittavasti tietokirjan täsmällisyyden ja fiktion elämyksellisyyden. Lukija kulkee satavuotisen historian kolmen päähenkilön matkassa. Melankolinen, 12-vuotiaana perheestään erotettu Pesach asettuu Viipuriin ja koettaa sopeutua siviilielämään. Hänen poikansa Mendel perustaa menestyvän hattutehtaan, jonka suurin asiakas on Venäjän keisarillinen armeija. Mendelin pojan Benjaminin kohtaloksi tulee joutua saksalaissotilaiden rinnalle taistelemaan Neuvostoliittoa vastaan.
***
Tahto ja Hohto. Ritva Holmbergin elämä ja teot kirjailijatyttären silmin
(Annina Holmberg)

Sukellus 60-luvun teatterimaailmaan ja hehkuvan tahtonaisen elämään Ritva Holmbergin (1944-2014) teatteriura alkoi jo teini-ikäisenä kotikaupungissa Jyväskylässä, jossa tuleva dramaturgi, ohjaaja ja käsikirjoittaja oli mukana niin Työväenteatterin lastennäytelmissä kuin Teiniteatterin esityksissä. 19-vuotiaana hän meni naimisiin ohjaaja Kalle Holmbergin kanssa, ja niin alkoi legendaarinen taiteilija-avioliitto ja kiinteä, suuriin taiteellisiin voittoihin yltänyt yhteistyö. Ritva Holmberg valmistui Teatterikorkeakoulusta vuonna 1971. Hän toimi Åbo Svenska Teaternin taiteellisena johtajana ja Teatterikorkeakoulun dramaturgian lehtorina sekä ohjaajana, dramaturgina ja tuottajana Helsingin Kaupunginteatterissa. Lisäksi hän vieraili lukuisissa suomalaisissa ja ruotsalaisissa teattereissa, muun muassa Tampereen Teatterissa ja Göteborgin Kaupunginteatterissa, ja teki mittavan uran Yleisradiossa kuunnelmien ohjaajana ja palkitun draamasarjan Rauta-aika dramaturgina.Annina Holmbergin tarkkoihin faktoihin perustuva mutta henkilökohtainen elämäkerta äidistään Ritva Holmbergista on kertomus paitsi hehkuvasta tahtonaisesta myös 60-luvun sukupolven teatterimaailmasta, kansakunnan muistiin jääneistä esityksistä ja legendaarisista näyttelijöistä ja muista taiteilijoista.
***
Johdatus filmiaikaan
(Antti Nylén)

Digitalisoituminen mullisti viime vuosikymmenellä valokuvauksen kaikki alueet - myös vanhan kemiallisen, analogisen valokuvauksen. Siitä tuli yhtäkkiä marginaalia. Valtava määrä hylättyä kalustoa siirtyi harrastajien ulottuville. Filmille kuvaaminen sai uuden identiteetin. Toisin kuin mielellään sanotaan, digi ei ”korvannut” filmiä. Kaksi tekniikkaa jatkavat elämäänsä rinnakkain. Esseisti Antti Nylén on innokas analogisen valokuvauksen harrastaja. Uudessa kirjassaan hän esittelee ja pohdiskelee vanhoja valokuvaamisen tekniikoita sekä valokuvan olemusta, käyttöä ja valokuvauskulttuuriamme yleisemminkin.
****
Kaikki sanat (Eppu Normaali)

Kaikki sanat on nimensä mukaisesti yhtyeen ihan kaikkien biisien sanat. Eppu Normaali on Suomen kaikkien aikojen suosituin ja myydyin yhtye. Aivan tarkkaa lukemaa ei ole saatavilla, mutta eri lähteiden mukaan yhtyeen levyjä on myyty Suomessa jo lähemmäs kaksi miljoonaa kappaletta. Pelkästään kokoelmalevy Repullinen hittejä on myynyt yli 250 000 kappaletta.
”Tällä kirjalla on tilaus. Ainakin minä uskon niin”, sanoo Martti Syrjä kirjan esipuheessa. ”Sanoituksista koostettua kirjaa, jossa olisi kaikki sanat täydellisinä ja oikein, on toivottu pitkään. Onneksi sen tekeminen lykkääntyi ja välillä unohtui pitkiksi ajoiksi, sillä kun se nyt tehdään, ollaan tavallaan saatu koko tuotanto yksiin kansiin.”
Martti Syrjä on toinen yhtyeen biisien sanoittajista. Toinen on bändin alkuperäiskokoonpanossa bassoa soittanut Mikko Saarela, joka erosi yhtyeestä vuonna 1979, mutta joka jatkoi bändin laulujen tekstittäjänä vielä muutamia vuosia sen jälkeenkin.
***
Geneettisen tutkimuksen ABC (Marja Pirttivaara)
Maailman paras historiankirja löytyy meistä itsestämme.

Suomalaisia geneettisen sukututkimuksen harrastajia on tuhansittain, mutta suomenkielistä kirjaa aiheesta ei ole ollut aiemmin saatavilla. Juuresi näkyvät on geneettisen sukututkimuksen harrastajille suunnattu suomenkielinen perusteos, jossa on sekä käytäntöä että teoriaa. Se sisältää geneettisen sukututkijan työkalupakin sekä keinoja ymmärtää ja analysoida itse tuloksia. Geneettinen sukututkimus on sidoksissa tieteen eturintamaan eli genomitietoon ja DNA-testeihin. Myös kuluttajille on avautunut viime vuosina paljon uusia mahdollisuuksia ja palveluita geneettisen sukututkimuksen parissa.

Kirja sopii hyvin sekä itseopiskeluun että kurssikirjaksi. Geneettinen sukututkimus on seikkailuretki menneisyyteen ja tulevaisuuteen, sukuun ja ihmiskuntaan
***
Muumeista miljoonabisnes
 (Nina Pulkkis, Juhani Tolvanen)

Pienen suomalaisen peikon ympärille on muodostunut teollisuus, joka synnyttää iloa kaikkialla maailmassa. Tove Janssonin Muumipeikko on suomalainen menestystarina vertaansa vailla. Juhani Tolvasen ja Nina Pulkkiksen kirja sukeltaa menestyksen juurille ja kertoo, miksi pellinkiläisen huussin seinälle 1920 luvulla piirretystä olennosta on kasvanut 1950-luvulta alkaen suuri suomalainen hahmo ja hahmon ympärille yritys, joka tahkoaa rahaa ja hyvän olon tunnetta vielä 2010-luvulla.

Teos pohjautuu Nina Pulkkiksen elokuvaan The Moomin Boom (Franck Media).

***
Maailman onnellisimmat lapset
(Riina Mae Acosta)

Mikä on hollantilaisen varhaiskasvatuksen salaisuus? YK:n lastenjärjestö UNICEF:in tekemän tutkimuksen mukaan hollantilaiset lapset ovat maailman onnellisimpia. Käyttäytymis- ja koulutustilastoissa hollantilaiset komeilevat ensimmäisinä, ja jättävät esimerkiksi britit ja suomalaislapset kauas taakseen. Kirjassaan Maailman onnellisimmat lapset kaksi Hollantiin perheen perustanutta äitiä pohtii paikallisen varhaiskasvatuksen ominaispiirteitä. Toisin kuin esimerkiksi amerikkalainen ja brittiläinen, hollantilainen kasvatus ei perustu ylenpalttiseen holhoamiseen tai tiukkoihin sääntöihin. Vanhemmilla ei ole myöskään tapana painostaa lapsiaan huippumenestykseen koulussa, vaan lasten vahvuuksiin ja heikkouksiin suhtaudutaan realistisesti. Hollantilainen lähestymistapa varhaiskasvatukseen onkin Acostan ja Hutchisonin mukaan yhdistelmä perinteisiä perhearvoja, kuten yhteisiä aterioita, ja modernia, vapaata kasvatusta. Acosta ja Hutchison lainaavat useita tutkimuksia, haastattelevat hollantilaisia vanhempia ja käsittelevät myös arkisia aiheita, kuten hollantilaislasten syntymäpäiväjuhlia, sateenvarjon kanssa pyöräilyn haasteita sekä teinien kotiintuloaikoja. Arjessa näkyy hollantilainen kasvatustyyli: teinit sopivat joustavasti säännöistään yhdessä vanhempien kanssa, ja esimerkiksi naapurit auttavat lasten hoidossa. Näin vanhemmille jää aikaa myös rentoutumiseen.

***
1947 - Mistä historiamme alkaa?
(Elisabeth Åsbrink)

Pariisin rauhansopimus allekirjoitetaan 10. helmikuuta. Toinen maailmansota on ohi. Karvaan tappionsa jälkeen fasistit ja natsit kokoavat määrätietoisesti uudelleen rivejään. Simone de Beauvoir kokee elämänsä intohimoa. Koskaan aiemmin hän ei ole tuntenut itseään riippuvaiseksi miehestä. Hän ryhtyy kirjoittamaan feminististä klassikkoteostaan Toinen sukupuoli. Christian Dior esittelee ensimmäisen mallistonsa. Kalashnikovina tunnettu rynnäkkökivääri AK-47 syntyy. YK:ssa määritellään ihmisoikeudet - vain harvat tuntevat käsitteen kansanmurha.
Elisabeth Åsbrinkin polttopisteenä on vuosi 1947. Kirjassaan hän kuvaa tilannetta, jossa nykyinen maailmamme on juuri hahmottumassa - maailma, jonka vanhat järjestelmät ovat sortumassa ja uudet vasta syntymäisillään. Poikkeuksellisen taitavasti Åsbrink yhdistää henkilökohtaisen yleiseen ja kytkee maailmanpolitiikan historialliset muutosvoimat arjen tapahtumiin ja yksilötasolle. 1947 kertoo vahvasti ajastamme - vuodesta, jolloin kaikki alkoi. Teos oli vuonna 2016 Ruotsissa ilmestyessään August-palkintoehdokkaana.
***
Voimamies. Sven-Erik Rosenlew 1902-1963
 (Jussi Koivuniemi)

Sven-Erik Rosenlew syntyi 1900-luvun alussa aateliseen suomenruotsalaiseen teollisuussukuun. Hän asettui 1920-luvulla Hämeeseen vanhempiensa kartanon tilanhoitajaksi, mutta sieltä hänet riuhtaistiin talvisodan aattona suvun kruununjalokiven ohjaksiin. Sisällissodanaikainen väkivallan pelko syöpyi nuoren Sven-Erikin tajuntaan. Sodan jälkeen suojeluskunnat ja oikeistoliikkeet vaikuttivat parhaalta turvalta niin perheelle, sukuyhtiölle kuin koko maallekin. Toinen maailmansota asetti kodin ja suvun perustan uudelleen uhanalaiseksi. Silloin Rosenlew turvautui monen muun tavoin Saksaan, kunnes linjaa oli pakko muuttaa. Teollisuusjohtajana Rosenlew luotsasi suuryhtiön vaikeiden sota- ja säännöstelykausien läpi. Hän uskoi metsäomaisuuteen ja vesivoimaan pysyvänä pääomana. Näkyvyyttä toivat 1950-luvulla kodinkoneet ja leikkuupuimurit, mutta runkona olivat edelleen puu ja siitä muokatut laudat sekä voimapaperi. Ydinperhe ja lempiharrastus metsästys toivat elämään kaivattua vakautta ja pysyvyyttä, jotka säilyivät kautta elämän. Elämäkerran tärkeää aineistoa ovat Sven-Erik Rosenlewin tunnollisesti kirjoittamat päiväkirjat, jotka kertovat yksityiskohtaisesti Suontaan kartanon tilanhoitajan ja suuryhtiön johtajan arjesta ja vilkkaasta sosiaalisesta elämästä.Voimamies Rosenlewin elämäkerta on teollisuutta määrätietoisesti palvelleen vuorineuvoksen ja hänen sukunsa kiehtova tarina.
***
Pentti Linkola: Ihminen ja legenda
’(Riitta Kylänpää)

Jo 50 vuoden ajan Pentti Linkola on ollut näkyvin ja kuuluvin ekologisen elämänmuodon puolestapuhuja Suomessa. Hänen puheenvuoronsa, artikkelinsa ja kirjansa ovat havahduttaneet ja innostaneet mutta myös nostattaneet rajua kritiikkiä. Omalla elämäntavallaan ja valinnoillaan Linkola on antanut vaikuttavaa katetta ajatuksilleen, joita ei ole voitu sivuuttaa eikä vaientaa.
Miten Pentti Linkola, Helsingin Yliopiston rehtorin poika, sotienvälisen suomalaisen akateemis-poliittisen eliitin jälkeläinen, päätyi kalastajaksi ja ajattelijaksi, jonka tuntee koko Suomen kansa? Kokenut journalisti Riitta Kylänpää on kirjoittanut elävän, terävän ja vaikuttavan elämäkerran, joka perustuu Linkolan kirjeenvaihtoon ja päiväkirjoihin sekä laajoihin haastatteluihin. Kylänpää kertoo niin helsinkiläisen koulupoika-Pentin monomaanisista keräily- ja kirjoitusharrastuksista kuin sopeutumattoman sykkiläisen tempauksista, niin nuoren miehen huikaisevista luontokokemuksista kuin ajatukset valtaavasta sysimustasta epätoivosta. Kirjan sivuilla tavataan kirjailijoita ja ornitologeja, kriitikkoja ja kannattajia, soutajia, naapureita, kylänmiehiä ja julkkiksia. Elinvoimainen, utelias ja energinen ajattelija-kalastaja on kiehtonut monia.
***
Passhan epäsuosio. Päiväkirjastani 2016-2017
(Matti Klinge)

Olavi Paavolainen ja Volga-joki, Georg August Wallin ja Phileas Fogg, Paasikivi ja shaketti - kuten aina Matti Klingen päiväkirja liikkuu virkeästi ja yllättävästi aikakaudesta toiseen, suurmiehestä kuriositeettiin, historiallisesta perspektiivistä päiväkohtaiseen. Tällä kertaa lukija oppii myös, kuka oli Bonneval Ahmet Passha, ”Sulttaanin mörssärijoukkojen päämies, Karamanian kahden hevosenhännän arvoinen beglerbegi, tanssivien dervisshien yhteisön maallikkoveli, entinen keisarillinen Obrist-Feldzugmeister, valtionvanki ja renegaatti”.
***
Suuri Affääri. Helsingin Sanomat bisneksenä
(Niklas Jensen-Eriksen)

Nuorsuomalaisten startupista kansainväliseksi mediamahdiksi
Sanomalehden tekeminen ei koskaan ole ollut vain journalismia. Se on aina ollut myös liiketoimintaa. Tämä kirja kertoo idealistisen nuorsuomalaisporukan perustamasta huterasta startupista, josta kasvoi valtakunnan suurilevikkisin lehti ja tärkein mainosväline. Siitä tuli ”suuri affääri”, kuten Päivälehden ensimmäisen päätoimittajan Eero Erkon leski Maissi totesi 1930-luvulla. Julkaisun nimi oli tosin silloin jo Helsingin Sanomat, sillä venäläiset olivat lakkauttaneet sen edeltäjän. Sanomalaiset rakensivat taloja, painoja, jakeluverkostoja, kartelleja, tytäryhtiöitä ja uusia viestimiä. He kamppailivat viranomaisia, kilpailijoita ja paperitehtaita vastaan. Välillä taisteltiin lehden sisällä omistuksesta, vallasta ja linjanvedoista. Koskaan ei ollut kysymys vain rahasta, mutta aina myös siitä. Sanoman omistajiksi nousseista Erkoista tuli upporikkaita – tosin vasta kolmannessa polvessa. Liikeyrityksenä lehti oli ihailtu ja pelätty sekä niin menestyksekäs, että se synnytti ympärilleen kansainvälisen mediajätin. Helsingin Sanomien ja sitä julkaisevan yhtiön historiaan mahtuu runsaasti elinvuosia, mutta yksikään niistä ei ole ollut tylsä eikä tapahtumaköyhä.

***
Oikeilla raiteilla. Raideammattilaisten työn historia Suomessa
(Mikko Laakso)

Raideliikennettä on Suomessa harjoitettu jo 150 vuoden ajan. Rautatieasemilla, ratapihoilla, vaunuissa, vetureissa ja konepajoissa sekä raitiovaunuissa, Helsingin metrossa ja niiden varikoilla on tehty ja tehdään edelleen työtä, joka on huonosti tunnettua. Historiantutkija Mikko Laakson teos kuvaa raideliikenteen työn arkea ja kehitystä: ennen junien ja raitiovaunujen liikkuminen vaati paljon ihmistyövoimaa ja raskasta fyysistä työtä. Moderni teknologia sekä muiden liikennemuotojen kilpailu on vähentänyt raideammattilaisten määrää ja muuttanut monin tavoin työn luonnetta.

Oikeilla raiteilla on aikamatka höyryn, noen, dieselin katkun ja hevosvetoisten raitiovaunujen nostalgiseen maailmaan. Samalla se on kuvaus raideliikenteen modernisoitumisesta ja niistä ristipaineista, joissa raideammattilaiset ovat viime vuosikymmenet työtään tehneet. Teos on kunnianosoitus kaikille niille miehille ja naisille, jotka ovat sukupolvien ajan huolehtineet siitä, että kiskot kuljettavat matkustajat perille asti.
***
Onnelliseksi - seksuaalisuus läpi elämänkaaren
(Nina Honkanen)

Ihminen on käynyt kuussa, selvittänyt DNA:nsa ja kehittänyt nyhtökauran. Silti emme aina onnistu suhteissamme toisten ihmisten kanssa. Moni meistä muistaa
ensimmäisen suudelmansa, rakastelunsa, suuseksikokemuksensa, parisuhteensa ja eronsa, vaikka muut tärkeät tapahtumat elämässä unohtuvat. Tämä kertoo lahjomatonta tarinaansa siitä, miten tärkeää seksuaalisuus ja sen hyvällä tavalla toteutuminen meille on.
Onnelliseksi-kirjassaan Honkanen paneutuu ihmisen seksuaalisuuteen eri näkökulmista ja koko elämänkaaren huomioon ottaen. Hän käsittelee muun muassa lasten unnuttamista, vaihdevuosia, nuorten ja ikäihmisten seksuaalisuutta, rakastumista ja rakastamista, pornoa, haluttomuutta, seksuaalifantasioita, uskottomuutta, vammaisten seksuaalioikeuksia, hlbtiqseksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä, seksuaalista kaltoin kohtelua ja erilaisten sairauksien vaikutusta seksuaalisuuteen. Noin 400 kuulijakirjeeseen perustuvissa tarinoissa ja niistä nousevissa ajatuksissa yksityinen muuttuu yleiseksi samalla kun referoitu tutkimustieto
muuttuu tilastofaktoista eläviksi esimerkeiksi.

***
Ravintola Salven historia (Sakari Nupponen)
Salve – 120-vuotias merimieskapakka Helsingin Hietalahdessa

Teos kertoo Helsingin viimeisestä merimieskapakasta, joka on selvinnyt kahdesta maailmansodasta, yhdestä kapinasta ja kolmesta lamasta. Samalla se piirtää yhteiskunnan ja sen marginaalien kehityskaarta Nikolai II:n suuriruhtinaallisesta Helsingistä Sauli Niinistön tasavaltaiseen Suomeen.

Tietoa ja tarinoita yhteen kokoava kirja paljastaa maankuulujen silakoiden salaisuuden. Se kertoo Salven selviytymistarinan ravintola-alan rajuksi äityneen kilpailun keskellä. Ennen kaikkea se on kertomus osaavasta henkilökunnasta ja uskollisista kanta-asiakkaista: merimiehistä ja heidän ”kihlatuistaan”, toimittajista, taiteilijoista, taviksista ja lukuisista julkisuuden henkilöistä.

Runsas kuvitus kertoo Hietalahden telakan ja panimon hallitseman alueen muutoksesta, kapakoinnin aamuhämärästä sekä merimiesten muistoista.
________________________________
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20170927/d48f00e7/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko