[H-verkko] Arvosteltavaksi: Sigillumin syksyn 2017 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ma Syys 18 17:13:39 EEST 2017


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<mailto:agricolan.arvostelut at gmail.com>: ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.

Sigillumin syksyn 2017 kirjoja

Risto Hauvonen: Taistelu Koivistosta. Mauno Koiviston presidenttikausi lähihistorian puntarissa. Bibliotheca Sigillumiana 3.

Keväällä 2017 menehtynyttä Mauno Koivistoa luonnehdittiin muistopuheissa muun muassa presidentiksi, joka palautti Suomeen parlamentarismin. Miten aikalaiset ja tutkijat oikeastaan ovat suhtautuneet Koivistoon? VTT Risto Hauvosen laajaan tutkimustyöhön perustuva teos pureutuu muistelijoiden, tutkijoiden ja toimittajien esityksiin Koivistosta ja tämän presidenttiaikakaudesta. Kirjoittaja analysoi teoksessaan Koivistoa koskevia, osin ristiriitaisiakin muistoja ja tulkintoja sekä niiden taakse kätkeytyviä motiiveja. Esiin nousee kuva Koivistosta monen mielipiteen miehenä.

***

Kati Launis: Kynän kantama elämä. Kirjoittavat Hiiskun sisaret.

Mitä oli olla oppinut, ammatissa toimiva, kirjoittava nainen 1900-luvun alkupuolen Suomessa? Millaista oli elämä ”ruhtinas” V. A. Koskenniemen sisäpiirissä? Miten kansallismieliset, isänmaalliset siskot kokivat kolme sotaa ja aktiiviset vuotensa Lotta Svärd -järjestössä? Teos on kolmoiselämäkerta kirjoittamiselle ja kirjallisuudelle elämänsä omistaneesta turkulaisesta sisarkolmikosta Aune, Kyllikki ja Helka Hiiskusta. Teos kertoo sisarista, jotka unelmoivat, rakastivat, vihasivat, pettyivät ja ahkeroivat kirjailijan, toimittajan, kääntäjän ja opettajan töissä. Elämäkerta on näköalapaikka paitsi kirjallisen elämän myös 1900-luvun historiaan, jota sisarten arkisto avaa kirjein, valokuvin ja päiväkirjoin.

***

Marika Honkaniemi: Taistelusta taiteeksi. Tiedotuskomppanioiden valokuvat Ateneumin suomalais-saksalaisessa Taistelukuvaajain näyttelyssä 1942. Bibliotheca Sigillumiana 4.

”He ovat olleet omalla toiminnallaan kumoamassa väitettä, että taide on kuolemaantuomittu sodan puserruksessa.” Näillä sanoilla kuvaili Propaganda-Aseveljet ry:n puheenjohtaja eversti Lauri Leander suomalaisten ja saksalaisten tiedotus- ja propagandavalokuvaajien työn tuloksia suomalais-saksalaisen Taistelukuvaajain näyttelyn avajaisissa 16. toukokuuta 1942. Mutta millaisia olivat ne 137 suomalaista TK-valokuvaa, jotka saavuttivat taidearvonsa Taistelukuvaajain näyttelyssä ripustettuna Ateneumin seinille? Mitä valokuvilla haluttiin viestiä sodan kulusta ja arjesta? Entä millaisena suomalais-saksalainen aseveljeys näyttäytyy suomalaisen valokuvaosaston kautta?

***
Otso Kortekangas & Panu Savolainen: Kaupunki maailman keskellä. Turun lasten maailmanhistoria.
Otso Kortekangas & Panu Savolainen: En stad mitt i världen. Åbobarnens världshistoria.

Teos on runsaasti kuvitettu yleisesitys kivikaudesta nykypäivään. Kirja on kohdistettu noin 9–15 vuotiaille, mutta on mukavaa luettavaa myös aikuisille. Se kertoo Turun historiasta värikkäästi tukeutuen uusimpaan tutkimukseen ja alkuperäislähteisiin. Kirjan näkökulma on globaali samanaikaisesti kun se liittää Turun tarinan Suomen historian ääriviivoihin. Kirja on kahden historiantutkijan, Otso Kortekankaan (Tukholman yliopisto) ja Panu Savolaisen (Turun yliopisto) yhteistyötä. Kirja julkaistaan sekä suomeksi että ruotsiksi.

***
Jukka Halonen: Kesä 1944.

Teos kertoo kansakunnan kohtalonhetkistä kesällä 1944, päivä kerrallaan. Jokainen taisteltu päivä on oma itsenäinen tarinansa, joka nivoutuu edeltäviin ja tuleviin päiviin. Sotatapahtumia seurataan kiinteästi niin karjalan Kannaksella, Aunuksessa kuin Maaselässä – kotirintaman, päämajan ja päättäjien tunnot esiin tuoden.  Kesä 1944 ei ole vain nuolia kartalla ja kenraaleja johtamassa. Se pureutuu taistelumaastoon suomalaisen rivisotilaan näkökulmasta. Ainutlaatuinen kuvitus ja otteet sotapäiväkirjoista elävöittävät jokaista lukua. Rinnalla kulkee Jalkaväkirykmentti 45:n pikakivääriampujan Onni Hämäläisen sotapäiväkirja Syvärin Jandeba-joelta Laatokan pohjoispuoliseen U-asemaan.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20170918/c5d71604/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko