[H-verkko] Arvosteltavaksi: Gaudeamuksen syksyn 2017 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ma Syys 18 17:10:53 EEST 2017


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com: ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.

***
Gaudeamuksen syksyn 2017 kirjoja arvioitavaksi:

Antti Malinen & Tuomo Tamminen: Jälleenrakentajien lapset (09/2017)

Sotienjälkeisestä ajasta puhutaan yhteen hiileen puhaltamisen kautena, jolloin Suomi oli parhaimmillaan ja aidoimmillaan. Lapset ponnistelivat nuoruuteen ja aikuisuuteen hyvin erilaisista oloista. Toisten lapsuus oli onnellinen, kun taas toisille kasautui kohtuuttomasti koettelemuksia, puutetta ja pelkoa.

Aamusta iltaan jatkuva työnteko, jurot, alkoholisoituneet isät ja äitien vakavuus varjostivat monen lapsuutta. Toisaalta lasten elämään toivat iloa muut turvaverkot, kuten ystävät, luonto ja kotieläimet. Lapsen silmin elämä saattoi olla myös jännittävää, kun vanhempien kiire jätti tilaa omille seikkailuille.

Jälleenrakentajien lapset palaa laajojen alkuperäislähteiden, muisteluaineistojen ja ennen julkaisemattomien valokuvien myötä eri puolille 1940- ja 1950-luvun Suomea. Teos osoittaa, kuinka lapsuus kulkee mukana läpi elämän ja kuinka vahvan jäljen sota jättää sen kokeneisiin.

Moni muistaa lapsuudestaan päällimmäisenä vaikeista asioista vaikenemisen. Kertomuksista piirtyykin tärkeimpänä halu ymmärtää omien vanhempien kokemuksia
***
Satu Lidman, Anu Koskivirta & Jari Eilola (toim.): Historiantutkimuksen etiikka

Voiko menneisyyden ihmisistä kirjoittaa mitä tahansa, kunhan kuvaus on tosi?

Historiaa on vääristelty ja käytetty propagandan välineenä, mutta myös totuuteen vilpittömästi pyrkivä historiantutkimus voi olla moraalisesti kyseenalaista. Esimerkiksi henkirikoksia tai intiimisuhteita tutkittaessa on otettava huomioon kuolleiden ihmisarvo ja yksityisyyden suoja.

Arkaluontoisten ja kohteelleen nöyryyttävien yksityiskohtien esiin nostaminen voi olla myös tarpeellista, jos se antaa äänen muuten vaiennetuille ihmisille, kuten köyhille, sairaille, rikollisille ja prostituoiduille. Tutkija joutuu pohtimaan, mikä on tirkistelyä ja skandaalinhakuisuutta, mikä taas eettisesti perusteltua menneisyyden moninaisuuden ymmärtämistä.

Historiantutkimuksen etiikka on ensimmäinen suomenkielinen käsikirja historiantutkimuksen moraalisista ulottuvuuksista. Se antaa välineitä pohtia ja ratkaista olennaisia tutkimuseettisiä kysymyksiä, joita kohtaavat niin ammattihistorioitsijat kuin sukututkijatkin.
***
Markku Viitasalo, Kirsi Kostamo, Eeva-Liisa Hallanaro, Wilma Viljanmaa, Suvi Kiviluoto, Jan Ekebom & Penina Blankett (toim.): Meren aarteet

Merellinen luonto kuuluu suomalaiseen kansallismaisemaan. Mutta miltä tuo maisema näyttää veden alla? Rannikkoamme myötäilevälle matkalle mahtuu monenkirjavia muodostumia, elinympäristöjä ja eliöitä. Itämeren monimuotoisuus voi yllättää, jos uskaltautuu pintaa syvemmälle.
***
Matti Vuento: Myrkkyjen maailma

Renessanssiajalla elänyt myrkkyjen tutkimuksen kantaisä Paracelsus oivalsi, ettei ole olemassa rohtoja ja myrkkyjä, on vain oikeita ja vääriä annostuksia. Myrkkyjen tärkein ominaisuus on niiden tappavuus jopa pieninä määrinä.

Yhden myrkky voi myös olla toisen parannuskeino. Tieteen avulla vaarallisista aineista on onnistuttu jalostamaan toimivia lääkkeitä, ja toisaalta elämisen kannalta tärkeät aineetkin voivat tappaa liiallisina määrinä. Myrkkyihin liittyvää salatietoa ovat vaalineet ja kehittäneet niin poppamiehet ja alkemistit kuin rikostutkijat, kemiallisen sodankäynnin asiantuntijat ja kuluttajatuotteita kehittävät biokemistitkin.

Myrkkyjen maailma -teoksessa matkataan myrkkyjen historiaan varhaisista kasvi- ja eläinmyrkyistä Kiinan, Intian ja Egyptin muinaisten valtakuntien kautta nykymaailman kemikaaleihin. Mikä on maailman vaarallisin tunnettu myrkky? Mikä huomaamaton aine tunnetaan myrkkyjen kuninkaana, kuninkaiden myrkkynä ja perimyspulverina, koska se on kaatanut sekä ylhäisiä että tavallista väkeä vuosisatojen ajan?
***
Antti Gronow & Tuukka Kaidesoja (toim.): Ihmismielen sosiaalisuus

Ihmiset ajattelevat tekevänsä valintoja omien uskomustensa, halujensa ja tunteidensa pohjalta. Yksilökeskeinen käsitys ihmismielestä on hallinnut myös valtaosaa ihmisen kognitiota tutkivista tieteistä viime vuosisadan loppupuolelle saakka. Ihmismieli on kuitenkin sosiaalinen, ja omat sosiaaliset ympäristömme vaikuttavat mieleemme ja toimintaamme monin tavoin.

***
Jaana Hallamaa: Yhdessä toimimisen etiikka

Hyvän tekeminen ja pahan välttäminen ovat moraalin vaativia haasteita. Niitäkin vaikeampaa voi kuitenkin olla toisen ihmisen tunnustaminen itsensä veroiseksi toimijaksi.

***
Raija Sollamo & Mika S. Pajunen (toim.): Kuolleenmeren kirjakääröt

Teos on kattava kokoelma ajanlaskun alun tienoilla Qumranissa nykyisen Israelin alueella asuneen juutalaisyhteisön kirjoituksia. Nämä 1940–1950-luvuilla löytyneet kirjakääröt sisältävät sekä qumranilaisten omia tekstejä että heidän kopioimiaan versioita Vanhaan testamenttiin kuuluvista kirjoista. Suomennosten yhteydessä kerrotaan myös käsikirjoitusten löytöhistoriasta ja ajoituksesta sekä sisällöstä ja tulkinnasta.

Kuolleenmeren kirjakääröt on tarkoitettu tutkijoiden, asiantuntijoiden ja muiden aiheesta tarkemmin kiinnostuneiden käyttöön. Se on laajennettu versio samojen tekijöiden toimittamasta teoksesta Kuolleenmeren kadonnut kansa. Qumranin kirjoituksia (2015).
***
Lauri Rauhala: Tajunnan itsepuolustus

Tajunnan itsepuolustuksessa psykologi ja filosofi Lauri Rauhala (1914–2016) osoittaa, että tajunta tarvitsee olemassaolonsa puolustamista. Tajunta on yritetty kieltää joko rinnastamalla se aivofysiologiaan tai hämärtämällä se kaiken läpäiseväksi todellisuuden rakenneosaksi jopa niin, että se toimisi atomeissakin.

***
Tapio Raunio & Juho Saari (toim.): Reunalla vai ytimessä?

Mielikuva Suomesta EU:n mallioppilaana sai kolauksen vuonna 2011. Tuolloin eurokriisi vavisutti myös Suomen sisäpolitiikkaa ja maan poliittinen johto asettui vastustamaan unionin kantaa. Miksi kiinnostus ulkomailla Suomea kohtaan kuitenkin jäi tuohon episodiin?

***
Antti Gronow & Tuukka Kaidesoja (toim.): Ihmismielen sosiaalisuus

Ihmiset ajattelevat tekevänsä valintoja omien uskomustensa, halujensa ja tunteidensa pohjalta. Yksilökeskeinen käsitys ihmismielestä on hallinnut myös valtaosaa ihmisen kognitiota tutkivista tieteistä viime vuosisadan loppupuolelle saakka. Ihmismieli on kuitenkin sosiaalinen, ja omat sosiaaliset ympäristömme vaikuttavat mieleemme ja toimintaamme monin tavoin.

***
Sonja Kniivilä, Sari Lindblom-Ylänne & Anne Mäntynen: Tiede ja teksti

Tieteellinen kirjoittaminen on kaikille korkeakouluopiskelijoille tärkeä työväline ja osa tutkinnon suorittaneen asiantuntijuutta. Se on myös taito, jota voi oppia ja jossa voi kehittyä.

***
Juha T. Hakala: Tulevan maisterin graduopas

Gradua vaille valmis? Älä anna viimeisen kaarteen lannistaa – tämän oppaan vinkeillä selviydyt urakastasi maaliin asti.

***

Timo Honkela: Rauhankone (10/2017)

Maailmanrauha on utopia, josta kaikki haaveilevat mutta johon kukaan ei oikein usko. Ihminen on ladattu tunteilla. Neuvottelutilanteissa kielimuuri kärjistää kriisin, kun ihmiset tarkoittavat samoilla sanoilla eri asioita tai puhuvat samasta asiasta eri sanoilla.

Rauhankone perustuu tekoälyn, koneoppimisen ja muiden teknologisten menetelmien apuun rauhanomaisemman maailman luomisessa. Sen tavoitteena on ihmisten välisen ymmärryksen lisääminen, tunnemyrskyjen taltuttaminen yhteisöissä ja oikeudenmukaisuuden edistäminen.

Tekoäly ei ole tieteiselokuvien kaiken tuhoava äärimmäinen paha. Päinvastoin se tuo toivon paremmasta. Rauhankoneiden avulla ihminen voi nousta tietoisen ajattelun rajoitusten yläpuolelle.

Rauhankoneen taustalla on ajatus kulttuurisesta yhteisevoluutiosta. Koneoppimisen kautta ihminen saa kumppanikseen merkittävän auttajan maailmaa koskevan ymmärryksen kasvattamisessa. Lähestymässä on viisaiden koneiden aika.
***
Eeva Eronen: Jättiläisen askeleet (09/2017)

Kiina nousi 1970-luvun uudistusten jälkeen nopeasti maailmanlaajuiseksi talousmahdiksi. Nyky-Kiinan moniulotteinen talous toimii oman logiikkansa mukaan mutta muuttuu vauhdilla.

Jättiläisen askeleet näyttää, kuinka yksipuoluejärjestelmän ja markkinatalouden yhdistävä Kiinan talous pyörii. Teos kuljettaa niin kuumeneville asuntomarkkinoille, omalaatuisille rahoitusmarkkinoille kuin Kiinan yrityskentällekin. Kehityksestä huolimatta menestyksen hedelmät ovat jakautuneet epätasaisesti. Monet kaupunkilaiset ovat vaurastuneet, mutta maaseudulla köyhyys on arkipäivää. Talouskasvun hidastuessa Kiina etsii taloudelleen uutta suuntaa sekä pyrkii eroon vanhan kasvumallin ongelmista.

Kirjassa ovat tärkeässä osassa tavallisten kiinalaisten tarinat. Nuoripari suunnittelee ensiasunnon ostoa Shanghaissa, jossa hinnat hipovat pilviä. Eläkeläisherra koettaa hankkia lisätienestejä osakesijoituksilla. Shenzhenin nuoret bisnesnaiset kertovat startup-yrittäjän arjesta maassa, jota johtaa kommunistinen puolue. Kiinan talouteen kurkistetaan myös suomalaisyritysten näkökulmasta.
***
Nils Erik Villstrand & Petri Karonen (toim.): Kulkemattomat polut (10/2017)

Olisiko Suomi voinut pysyä katolisena maana? Entä jos olisimmekin olleet osa Tanskaa?

Suomen historiaa on usein kirjoitettu vuoden 1917 joulukuun kuudennen päivän tarjoamasta avaimenreiästä. Tuosta päivämäärästä katsoen kansallisesta itsenäisyydestä muodostuu vääjäämätön vuosisatainen kertomus, jota on mahdotonta pysäyttää. Kaikesta, mikä näyttää tukevan itsenäistymistavoitetta, tulee tärkeää ja kaikki vaihtoehtoiset suunnat näyttäytyvät vain umpikujina tai epäolennaisuuksina. Jokaisen aikakauden ihmiset jakavat kuitenkin kokemuksen avoimesta tulevaisuudesta – tarinasta draamana ilman käsikirjoitusta.

Kulkemattomat polut tutustuttaa erilaisiin reitteihin, joita pitkin Suomi olisi voinut historiassa edetä. Teoksessa historiantutkijat arvioivat ja tekevät näkyväksi eri aikojen suomalaisten mahdollisuuksia ja valintoja sadan vuoden välein vuodesta 1417 nykypäivään asti. Mitä olisi tapahtunut, mikäli käytettävissä olleista vaihtoehdoista olisi valittu jokin toinen kuin lopulta toteutunut?
***
Sirkka Ahonen: Suomalaisuuden monet myytit (10/2017)

Totuudenjälkeisen keskustelun leimaamana aikana kansalliset myytit ovat entistä ajankohtaisempia. Niiden avulla pidetään yhteiskuntia koossa, mutta ne myös jakavat ihmisiä meihin ja muihin. Kuva suomalaisuudestakin pohjautuu juuriltaan hämäriin mutta sitkeästi eläviin kertomuksiin.

Suomalaisuuden monet myytit jäljittää sotienjälkeisiä myyttejämme historian kirjoissa. Kansakunnan rakennuskaudella syntyi käsitys sisukkaista, hiljaisista ja työteliäistä selviytyjistä, kun taas sodan aikana korostettiin suomalaista soturiluonnetta. Rauhanteon jälkeen oppikirjoja puhdistettiin neuvostovastaisesta sisällöstä ja alettiin korostaa suomalaisten roolia rauhanrakentajina.

Teos osoittaa, että myytit yhteisestä alkukodistamme ja vuosisatojen itsenäisyystahdosta on jo hylätty, mutta niiden tilalle on muodostettu uusia myyttejä esimerkiksi ikiaikaisesta osuudestamme Euroopan perintöön. Globalisoituminen antaa kuitenkin aihetta pohtia suuren kansallisen kertomuksen asemaa. Voisiko kansakuntia määritellä tulevaisuudessa muuten kuin etnisen yhteenkuuluvuuden perusteella?
***
Pekka Valtonen: Karibian historia (10/2017)

Rommi, sikarit, kaapparit ja turkoosit laguunit. Karibia tuo mieleen kaiken tämän, mutta samalla se on myös kolonialismin ja nykyisen maailmanjärjestyksen alkukoti.

Juuri Karibialta käynnistyi Euroopan suurvaltojen kilpajuoksu siirtomaista. Valloittajat tuhosivat alkuperäisasukkaat liki täydellisesti, ja tilalle laivattiin Afrikasta miljoonia orjia sokeriplantaasien työvoimaksi. Kun alueelle muutti lisäksi ihmisiä Euroopasta ja Aasiasta, väestöjen sekoittumisesta muodostunut kulttuurinen mosaiikki hakee vertaistaan maailmassa.

Karibian historia kuljettaa yli 7 000 saarta käsittävän saariryhmän värikkäisiin vaiheisiin esihistoriasta nykypäivään. Pääpaino on 1500-luvun jälkeisellä ajalla, jota ovat leimanneet siirtomaavalta sekä kamppailut orjuuden lakkauttamisen ja itsenäisyyden saavuttamisen puolesta. Poliittisten käänteiden ja talouden kehityksen rinnalla tarkastellaan alueen uskonnollista elämää, kuten voodoota ja rastafarismia, sekä reggaemusiikkia ja muita omaleimaisia kulttuurisia ilmiöitä. Mistä lopulta koostuu aito karibialainen identiteetti?
***
Nando Malmelin & Petro Poutanen: Luovuuden idea (09/2017)

Kun ympäröivä maailma muuttuu, vanhat toimintamallit menettävät merkityksensä. Tällöin ihmisyhteisö tarvitsee menestyäkseen uusia ideoita ja tuoreita ratkaisuja, toisin sanoen luovuutta. Koska muutokset eivät ole katoamassa, luovuudelle on yhä enemmän kysyntää. Voiko luovuutta opetella ja kehittää? Millaisessa ympäristössä luovuus kukoistaa parhaiten?

Luovuuden idea esittelee monipuolisesti ja syvällisesti, mitä uusin tutkimustieto kertoo luovuuden ilmiöstä ja luovan toiminnan periaatteista. Usein ymmärrys luovuudesta on jäänyt pinnalliseksi innovaatiopuheeksi, vaikka luovuus elää arkisessa ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa.

Luovuus ei ole vain tieteilijöiden, taiteilijoiden ja keksijöiden sarkaa, vaan lähes kaikki työ sisältää luovaa ajattelua edellyttävää ongelmien ratkaisemista. Teos tarjoaakin oivallisia näkemyksiä luovuuden kehittämiseksi työelämässä, yrityksissä ja yhteisöissä.

***
Serafim Seppälä (suom. & toim.): Keisarin edessä (09/2017)

Keisarin edessä sisältää kaksi ainutlaatuista, varhaisten kristittyjen elämästä kertovaa tekstiä antiikin Kreikasta. Tekstit on kirjoitettu apologioiksi eli puolustuspuheiksi keisarille kristittyjen vainoja vastaan, kun nämä olivat uusia tulijoita Euroopassa. Niissä perätään suvaitsevaisuutta, monikulttuurisuutta ja kristittyjen oikeutta tasavertaiseen kohteluun oikeudessa.

Aristides Ateenalaisen 120-luvulla jKr. kirjoitettu puhe avaa varhaista kristinuskoa hellenistisessä kulttuurissa ajalta, jolloin Uutta testamenttia ei vielä ollut olemassa. Athenagoras Ateenalaisen puhe 170-luvulta on osoitettu filosofikeisari Marcus Aureliukselle. Miten vainotun uskonnon edustaja perustelee keisarin edessä sitä, että keisarit eivät ole jumalia?

Tekstit edustavat varhaisinta kristillistä kirjallisuutta ja ilmentävät yhteyksiä hellenistiseen sivistykseen ja kulttuuriin. Aristides ja Athanagoras osoittavat perusteellisesti tuntevansa niin kreikkalaisen mytologian, filosofian kuin draamakirjallisuudenkin.
***
Frank Johansson: Hyvän tekemisen markkinat (09/2017)

Kansainvälinen auttaminen on 25 viime vuoden ajan kasvanut huimaa vauhtia. Samalla se on ammatillistunut ja kaupallistunut. Onko kutsumus kilpailun myötä muuttunut uraksi ja bisnekseksi?

Hyvän tekemisen markkinat kuvaa kansainvälisen auttamisen alan markkinoita. Nykyinen talousjärjestelmä on mahdollistanut erilaisten auttajatahojen kasvun, mutta järjestöjen täytyy sopeutua kaupalliseen kilpailuun. Auttamisen alalla vaikuttavatkin monet tekijät, kuten usko, markkinat, auttamisen kuvasto, käytetty teknologia ja eri toimintatavat.

Teos arvostelee kasvun logiikkaa sekä selvittää ristiriitaa hyvän tekemisen ja markkinaehtoisesti toimimisen välillä. Ilmiöitä kuvataan suomalaisten ja kansainvälisten järjestöjen tarinoiden kautta. Samalla tarkastellaan, miten tähän on tultu ja miten järjestöt ovat syntyneet ja muuttuneet. Kun ne joutuvat valitsemaan arvojen ja oman selviytymisensä välillä, kumpi voittaa?
***
Jorma Keskitalo: Rajaton vesi, rajalliset vesivarat (10/2017)

Vesi kiertää jatkuvasti paikasta ja olomuodosta toiseen. Vaikka suurin osa planeetastamme on veden peitossa, kärsii runsas kolmasosa ihmiskunnasta kroonisesta vesipulasta. Vesivarojen tehokas ja kestävä hallinta onkin tärkeä globaali tavoite ja oleellinen osa yhteiskunnan toimintaa.
***
Hannu Savolainen, Risto Vilkko & Leena Vähäkylä (toim.): Oppimisen tulevaisuus (10/2017)

Yhteiskunta digitalisoituu ja globalisoituu. Samalla oppiminen ja oppimisympäristöt muuttuvat: koulujen rinnalle astuvat epämuodolliset sosiaaliset yhteisöt, kiinnostusryhmät ja verkostot.
***
Risto Heiskala & Akseli Virtanen (toim.): Talous ja yhteiskuntateoria III (12/2017)

Talous ja yhteiskuntateoria -sarjan kolmannessa osassa kartoitetaan, millaisia vaihtoehtoja yhteiskuntatieteet ja filosofia tarjoavat vallitsevalle talousajattelulle. Taloutta ei lähestytä omalakisena järjestelmänä, joka asettaa vaatimuksia muulle yhteiskunnalliselle toiminnalle, vaan yhdenlaisena olemisen ulottuvuutena, joka on kauttaaltaan lomittunut sosiaaliseen elämäämme.
***
Risto Heiskala & Akseli Virtanen (toim.): Talous ja yhteiskuntateoria III (12/2017)

Talous ja yhteiskuntateoria -sarjan kolmannessa osassa kartoitetaan, millaisia vaihtoehtoja yhteiskuntatieteet ja filosofia tarjoavat vallitsevalle talousajattelulle. Taloutta ei lähestytä omalakisena järjestelmänä, joka asettaa vaatimuksia muulle yhteiskunnalliselle toiminnalle, vaan yhdenlaisena olemisen ulottuvuutena, joka on kauttaaltaan lomittunut sosiaaliseen elämäämme.
***
Sunzin Sodankäynnin taito

Kiinalaisen Sunzin eli mestari Sunin Sodankäynnin taito (Sunzi Bingfa) on yli 2400 vuotta vanha johtamis- ja strategiaklassikko. Sunzin mukaan ihailtavinta on välttää sotia ja estää ristiriitoja kärjistymästä. Sotia on kuitenkin aina ollut ja on myös tulevaisuudessa, joten niiden syitä, luonnetta ja johtamista kannattaa tutkia huolellisesti.
***
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20170918/ba042099/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko