[H-verkko] Arvosteltavaksi: Metsäkustannuksen syksyn 2017 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ma Syys 18 17:25:00 EEST 2017


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<mailto:agricolan.arvostelut at gmail.com>: ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.

________________________________
Jaana Laine
Metsästä yhteiskuntaan – Metsäntutkimuslaitos 1917–2012

Metsäntutkimuslaitoksen vaellus itsenäisen Suomen historiassa ja jatkuvissa ristipaineissa herättää ajatuksia tutkimuslaitoksen roolista ja asemasta. Asema yliopistolaitoksen, yhteiskunnan ja tiedon kaupallisten käyttäjien välissä on kaikkina aikoina ollut monella tapaa haasteellinen.

Metsäntutkimuslaitos tuotti käytännön metsätalouden ja yhteiskunnallisen päätöksenteon tarvitsemaa tutkimustietoa lähes vuosisadan ajan. Tutkimuslaitoksen ensimmäisinä vuosikymmeninä valtakunnan metsien inventointi ja puunkäyttötutkimus loivat perustaa metsäalan ja -teollisuuden kehittämiselle sekä valtiotalouden suuntaamiselle. Toisen maailmansodan jälkeen tutkimuksen painopiste siirtyi metsänhoidon menetelmien ja puuntuottamisen kehittämiseen. Viimeistään 1980-luvulla siirryttiin kohti moniarvoisempaa tutkimusta, jonka tavoitteena oli tukea laaja-alaisesti metsien taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää hyödyntämistä.

Historiikin teksti kuljettaa lukijaa yksittäisten tutkijoiden kokemuksista aina valtionjohdon metsäpoliittisiin linjauksiin. Teos antaa hyvän kokonaiskuvan maamme metsäalan kehittymisestä ja monella tapaa jopa koko itsenäisen kansakunnan kehittymisestä.

VTT, MMM Jaana Laine on metsähistoriaan perehtynyt yhteiskuntahistorioitsija. Aiemmissa julkaisuissaan hän on käsitellyt erityisesti puukaupan ja metsätyön historiaa.

***
Markku Tanttu

Tukkijätkiä ja mottimiehiä
Metsätyö Erkki Tantun taiteessa

Tuottelias ja rakastettu taidegraafikko, kuvittaja Erkki Tanttu (1907–1985)  kaiversi pitkän uransa aikana satoja töitä puulaatoille, teki lähes 500 kirjankantta ja kuvitti noin 60 kirjaa. Sarjakuvahahmo Rymy-Eetua hän piirsi vuodesta 1930 vuoteen 1973.

Kaupunkilaispoika Tanttu vietti nuoruudessaan paljon aikaa sukulaistensa luona maalla. Töihin perehtyminen ja erityisesti maaseudun ihmisiin tutustuminen antoi vahvan perustan myöhemmälle taiteelliselle tuotannolle. Kirjan kuvat ovat sen verran pihkan tuoksuisia, että on helppo uskoa niiden takana olleen myös taiteilijan omakohtaista kokemusta.

Erkki Tantun poika kirjailija ja graafikko Markku Tanttu on koonnut tähän kirjaan isänsä metsätyötä ja sen tekijöitä kuvaavaa taidetta. Kirjan sivuilla esiintyvät jämerät tukkimiehet ja lupsakat hakokirveen käyttäjät sekä monenlaiset puuhastelijat. Kirjassa on piirroksia Seitsemästä veljeksestä sekä sarjakuvia, joissa Rymy-Eetu seikkailee metsä- ja klapitöissä. Mukana on myös runsaasti metsätyöhön liittyvien sananparsien kuvituksia.
***
Iskelmäkasvio. Suomalaisen viihdemusiikin kukkaiset vuodet!
Satu Laatikainen, Henry Väre, Jukka Laine

Legendaariset laulut ja niiden kukat samassa kirjassa – 1930-luvulta nykypäivään! Liljankukat, tulipunaruusut, horsmat ja monet muut hehkeät kukat ovat ikuistuneet suomalaisen viihdemusiikkiin. Vuosikymmenten varrella kasvimme ovat saaneet kuvastaa laulujen sanoissa tunteita, samoja iloja ja suruja, joista maailman laulut on tehty kaikkialla ja kaikkina aikoina. On siis aika julkaista maamme ensimmäinen Iskelmäkasvio!
Iskelmäkasvio kertoo kaikille musiikin ystäville, millaiset todellisen luonnon kasvit kätkeytyvät hittilaulujen taustalle. Se kertoo kasvien ystäville, millaisia unohtumattomia lauluja kukkien kauneus on innoittanut.  Kasvien kuvauksista vastaavat alan tunnetut tutkijat Henry Väre ja Jukka Laine, musiikkihistoriaa siivittää kokenut kirjantekijä sekä armoitettu musiikinystävä Satu Laatikainen.

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20170918/2cf4654f/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko