[H-verkko] Arvosteltavaksi: Editan syksyn 2017 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe Marras 27 12:04:01 EEST 2017


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X) Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
Antti Matikkala
Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikunnat

Valtionhoitaja Gustaf Mannerheim perusti Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan (SVR) vuonna 1919. Lopetettuaan Vapaudenristien antamisen Mannerheim halusi säilyttää valtiovallalla mahdollisuuden palkita sekä suomalaisia että ulkomaalaisia miehiä ja naisia. Ensimmäisen maailmansodan seurauksena itsenäistyneistä Euroopan maista Suomi on ainoa, jonka ritarikuntalaitos on säilynyt keskeytyksettä samalla pohjalla koko sen itsenäisyyden ajan.

Presidentti Risto Rytin vuonna 1942 perustama Suomen Leijonan ritarikunta (SL) mahdollisti kunniamerkkien helpomman ja tarkemman sovittamisen palkittavan aseman ja ansioiden mukaan. Ritarikuntien kunniamerkeillä on ollut myös keskeinen rooli diplomaattisessa kohteliaisuuskulttuurissa.

Ritarikuntien vaiheet heijastelevat itsenäisen Suomen poliittista ja yhteiskunnallista kehitystä. Suomen ritarikuntalaitoksesta muodostui varsinaisesti 1960-luvulta alkaen laajasti koko kansan palkitsemisessa käytetty järjestelmä. Ritarikunnat ovat osoittaneet vahvuutensa ja laajan yhteiskunnallisen vaikuttavuutensa seuraamalla muutosta perinteisiin nojaten.

Runsaasti kuvitettu teos on ensimmäinen laaja kokonaisesitys SVR:n ja SL:n ritarikuntien historiasta. Se kertoo havainnollisesti, millä perusteilla ja kenelle kunniamerkkejä on annettu Suomen historian eri vaiheissa.
Antti Matikkala on Cambridgen yliopistossa vuonna 2007 väitellyt historiantutkija ja kansainvälisen heraldisen akatemian jäsen. Hänen aiempaan tuotantoonsa kuuluu Kunnian ruletti - korkeimmat ulkomaalaisille 1941-1944 annetut suomalaiset kunniamerkit (2017).
***
Nikolai Gerard - Suomen unohdettu kenraalikuvernööri

Vain harva suomalainen tietää, kuka oli Nikolai Gerard. Hänen virkakautensa Suomen kenraalikuvernöörinä kesti vain runsaat kaksi vuotta, joulukuusta 1905 helmikuuhun 1908. Tuo aika oli myrskyisä Suomen historiassa. Gerard suhtautui myönteisesti Suomen antonomiaan ja puolusti sitä Venäjällä voimistuneita valtapyrkimyksiä vastaan. Siksi hänet lopulta siirrettiin syrjään tehtävästään.
Teos on kaksikielinen (suomen- ja venäjäkielinen).
***

Pekka Perttula

Äidin poika. V. J. Sukselainen hyvinvointiyhteiskunnan rakentajana

Miten Vieno Johannes Saaresta kasvoi V. J. Sukselainen? Millaisen tien köyhän kyläkraatalin avioton poika kulki eduskunnan puhemieheksi, pääministeriksi ja Urho Kekkosen kavahtamaksi haastajaksi?

Teos valottaa, miten monia urapolkuja kulkenut V. J. Sukselainen jätti jälkensä suomalaiseen talous- ja sosiaalipolitiikkaan. Kirja on äidin ja pojan sekä kansalaisen ja kansakunnan kasvutarina. Se on kuvaus suomalaisesta hyvinvointiajattelusta ja -valtiosta, johon ovat vieneet tutkimattomat tiet.

***

HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.  Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20171027/2a9c558e/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko