[H-verkko] Arvosteltavaksi: Tammen syksyn 2017 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe Marras 27 10:37:38 EEST 2017


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X) Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
CHRISTOPHER DELL
Noituus, magia ja okkultismi

Houkuttelevaa noituutta, lumoavaa magiaa! Jos Harry Potter kolahtaa, tätä kirjaa ei kannata ohittaa!
Magian juuret ulottuvat syvälle ihmiskuntamme historiaan. Vaikka nykymaailmassa painotetaan järkiperäistä ja tieteellistä ajattelua, moni uskoo, että salattu tieto avaa näkymättömiä todellisuuksia.  Noituus, magia ja okkultismi on kiehtova katsaus siitä, mitä emme pysty selittämään. Kirja antaa avaimet kaikkeen mystiseen ja yliluonnolliseen aina kivikaudelta digiaikaan. Se tarjoaa yksityiskohtaisen näköalan muinaisesta magiasta uuspakanuuteen asti.
Yli 400 ainutlaatuista kuvaa sisältävässä kirjassa tarkastellaan taikuutta eri kulttuureissa ja tutustutaan magian historian merkkihenkilöihin. Tämä lumoava ja vastustamaton salamyhkäisen tiedon aarreaitta vetoaa niin alan harrastajiin kuin skeptikkoihinkin. Kirja, joka jokaisen noituudesta, magiasta tai salatieteestä innostuvan kannattaa lukea.
***
SIRKKA-LIISA RANTA
Sydän Karjalassa
Tavallisen ihmisen historiaa – kodin ja perheen historiaa.
Sydän Karjalassa käsittelee karjalaisuutta kulttuurihistorian näkökulmasta ennen talvi- ja jatkosotaa sekä siirtoväkiaikaa.

Siirtokarjalaisten myötä viitteitä karjalaisesta kulttuurista levisi ympäri Suomen. Sydän Karjalassa kuvaa tavallisten ihmisten elämää Karjalassa vuodesta 1860 evakkotaipaleen alkuun ja siirtoväkiaikaan. Miten naisen ja miehen roolit erosivat toisistaan? Millaista oli arki entä millaista juhla? Kuinka häitä vietettiin ja vieraita kestitettiin? Mikä oli lasten merkitys? Kenellä oli oikeus periä? Miten elämä erosi maaseudun syrjäkylissä, vilkkaissa kirkonkylissä tai Viipurin kivitalokortteleissa?

Aikahaarukkaan mahtuvat alueen keskeiset suuret mullistukset: teollisen ja taloudellisen kasvun kausi, Venäjän vallankumous, Suomen itsenäistyminen, talvisota ja evakkotaival. Miten murrokset vaikuttivat perheeseen, naisen ja miehen asemaan, työntekoon ja leivänhankintaan? Evakkotaival ja siirtoväkiaika olivat yhden ajan ja elämänmuodon loppu. Sydän Karjalassa nostaa esiin karjalaiset perhetavat ja -perinteet eri aikoina.

***
LILLY KORPIOLA, <https://www.tammi.fi/kirjailija/lilly-korpiola/> SANNA RAITA-AHO
Arabikevään jälkeen
Arabikevät järisytti mannerlaattoja, Euroopassa jälkijäristykset ovat vasta alkamassa.
Tunisia, Egypti, Libya, Syyria... Vallankumouksia, poliittista väkivaltaa, terrorismia, sotaa. 2010-luku on ollut pysyvän levottomuuden aikaa Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Mistä arabikeväässä oli kysymys, ja muuttuiko mikään?
Arabikevät oli mannerlaattojen järistys, jonka seuraukset tuntuvat tänään suomalaisessakin arjessa. Miljoonat ihmiset ovat lähteneet liikkeelle sodan ja vainojen keskeltä.

Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa ihmisten arkinen kamppailu vapaudesta, leivästä ja ihmisarvoisesta elämästä jatkuu. Toisissa maissa sodan ja apokalypsin keskellä, toisissa hitaan poliittisen siirtymän keskellä.

Arabikevät ei täyttänyt odotuksia demokratisaatiosta. Se oli vain alku pitkälle prosessille, jossa vastakkainasettelu perinteisen vallankäytön ja uuden sukupolven vaatimusten välillä ei ole vielä ratkennut.

***
ROBERT K. WITTMAN, DAVID KINNEY
Paholaisen päiväkirja
Sukellus natsivaltakunnan sisäpiiriin
Tosielämän trilleri natsi-ideologin kadonneen päiväkirjan etsinnästä ja löytämisestä antaa ennennäkemättömän laaja-alaista ja syvälle ulottuvaa tietoa natsivallan sisäpiirin suhteista ja toiminnasta.
Paholaisen päiväkirja tuo selvyyden Alfred Rosenbergin, Adolf Hitlerin "pääfilosofin", yksityisen päiväkirjan katoamiseen ja kaivaa sen kauan kateissa olleilta lehdiltä esiin aineiston, jonka pohjalta hahmottuu uusi, tarkentunut kuva natsien valtaannoususta ja holokaustin taustasta ja kehittymisestä.

Hitlerin vaikutusvaltaiseen sisäpiiriin alusta asti kuulunut Rosenberg loi maineensa levittämällä Saksaan syövyttävää juutalaisvihaa. Kun kolmas valtakunta luotiin, hänen rasistista filosofiaa julistavasta pääteoksestaan tuli siellä bestseller ja kansallissosialistisen katsomuksen kulmakivi.

Rosenbergin päiväkirja – joka avaa kauhistuttavan näkymän "'herrakansan' älyllisen ylipapin" mielenmaisemaan – löydettiin baijerilaisesta linnasta sodan päättyessä. Nürnbergin sotarikosoikeudenkäynnin syyttäjät tutkivat sitä, mutta Rosenbergin tuomion ja teloituksen jälkeen se katosi salaperäisesti.

Robert K. Wittman, joka on työskennellyt sekä FBI:n erikoisasiamiehenä että kansainvälisenä konsulttina taidevarkauksien selvittämisessä, kuuli päiväkirjasta 2001. Silloin Yhdysvaltain holokaustimuseon arkiston johtaja soitti hänelle ja kertoi jonkun yrittävän myydä sitä yli miljoonan dollarin hintaan. Puhelu johti vuosikymmenen kestäneeseen etsintään; mutkikkaiden polkujen varrelta löytyi kaksi yli 80-vuotiasta sihteeriä, omalaatuinen professori ja hyötyä havitteleva jäteurakoitsija. Omalle ristiretkelleen lähteneestä Nürnbergin syyttäjästä, joka salakuljetti päiväkirjan Saksasta, sen lopulta luovuttaneeseen mieheen jokaisella oli syynsä totuuden salaamiseen.

Päiväkirjassaan Rosenberg kertoo roolistaan suunnattoman arvokkaiden taideaarteiden anastamisessa sekä Neuvostoliiton alueiden raa'assa miehityshallinnossa, keskusteluistaan Hitlerin kanssa sekä alituisesta kilpailustaan Göringin, Goebbelsin ja Himmlerin kanssa. Paholaisen päiväkirja on matka radikaaleilla näkemyksillään "lopulliseen ratkaisuun" tien avanneen miehen psyykeen.

***
JARMO KORHONEN<https://www.tammi.fi/kirjailija/jarmo-korhonen/>
Vallantavoittelijat
Vastakkainasettelun aika on täällä taas
Kirja pimeästä Suomesta ja sen johtavista poliitikoista – suomalaisen politiikan hämärimmät nurkkaukset ennennäkemättömässä läpivalaisussa!
Valta vaihtuu Suomessa. Uusi tasavallan presidentti valitaan tammi–helmikuussa 2018 ja uusi pääministeri eduskuntavaaleissa huhtikuussa 2019. Väistyykö presidentti Niinistö vapaaehtoisesti, vai nujertaako hän vallantavoittelijat kuin presidentti Urho Kekkonen voimiensa vuosina? Tuleeko SDP:n puheenjohtajasta eduskuntavaalien jälkeen uusi pääministeri, ja kuka hän on? Minne lähtevät SSS-miehet Sipilä, Stubb ja Soini? Historian roskatynnyri on täynnä entisiä korvaamattomia valtiomiehiä.

Vallantavoittelijat sisältää tiiviit henkilökuvat paristakymmenestä johtavasta suomalaisesta poliitikosta ja avaa heidän menneisyytensä kansalaisten silmien eteen. Samalla kirja paljastaa salaisissa kabineteissa käytävän raa'an valtataistelun, jossa ratkaistaan Suomen linja 2020-luvun maailmassa ja johon osallistuvat suomalaisten kanssa myös ydinasevaltojen edustajat: amerikkalaiset ja venäläiset, CIA ja FSB. Pimeä ulkomainen raha virtaa Suomen politiikassa. Nyt on kyse itsenäisestä Suomesta – idän vaiko lännen leirissä?

***
HEIKKI PURSIAINEN

Paska Suomi
Sankari-Suomen tyly taudinmääritys

Paska Suomi on 100-vuotisjuhlien kuokkavieras, joka pilaa juhlatunnelman suoralla puheella päivänsankarin terveydentilasta.

On aika pitää taukoa juhlavuoden itseonnittelusta ja havaita, että 100-vuotias Suomi on monella tavalla paska maa.

Suomi on kyntänyt taantumassa vuosikausia. Kahden viime sukupolven aikana Ruotsi saatiin melkein kiinni tulotasossa. Nyt paikalleen jämähtäneestä Suomesta on tullut taas rikastuvan Ruotsin köyhä naapuri. Ainoa ulospääsy synkästä tilanteesta olisi uudistuminen, avautuminen ja vapautuminen.

Poliittinen järjestelmä on kuitenkin täysin kykenemätön uudistuksiin. Vasemmisto on vaihtanut aatteen ja köyhän puolustamisen sisäpiiriläisten ja keskiluokan edunvalvontaan. Oikeisto on jakautunut näkemyksettömiin juustohöylääjiin, tuppukyliin tukiaisia syytäviin kepuilijoihin ja epä-älylliseen räyhäjengiin – jos siis kaikkein epämiellyttävimmät jätetään mainitsematta.

Kansalaiset ovat muuttuneet valtiovallan passiivisiksi kohteiksi. Suomalaiset näkevät valtiossa ratkaisun kaikkeen. Maassa ei tapahdu mitään ilman valtion apua. Yhtään yritystä ei perusteta, yhtään tapahtumaa ei järjestetä eikä yksikään ompeluseura kokoonnu ilman julkista rahaa. Lehdistössä ihmetellään, kun koiraurheilua ei tueta verovaroista.

Älymystön tilassa ei myöskään ole hurraamista. Valtiosta riippuvaiset intellektuellit ja veikkausrahoilla elävä kulttuuriväki julistavat yksiäänisesti jättimäisen valtion ilosanomaa. Kuka on joskus kuullut kirjailijan sanovan, että julkinen sektori on liian suuri tai että valtion pitäisi tehdä vähemmän? Älymystön paikalle julkisessa keskustelussa kiilaavat erilaiset "digitalistit", twiittaajat ja höpökonsultit. Media tuo oman panoksensa yleiseen tyhmistymiseen. Outoon kuppikuntaan kuuluva blogaaja on nykyisin tasavertainen keskustelija syvällisesti asiaa tuntevan tutkijan kanssa.

Suomen täytyy ryhdistäytyä. Tämä koskee poliitikkoja, älymystöä ja kaikkia kansalaisia. Ryhtiliikkeen ensimmäinen askel on ongelman tunnistaminen.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.  Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20171027/bdc335c7/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko