[H-verkko] Arvosteltavaksi: Kättelyn ja tekniikan historiaa, höyryvetureita, lentokoneita, pelejä

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
To Marras 26 14:15:15 EEST 2017


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X) Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
Miksi kättelemme? –  Annakaisa Suominen

Tervehtimistavat vaihtelevat kulttuureittain, mutta kaikkialla tervehtiminen on tärkeä osa sosiaalista olemista. Se liittyy olennaisesti myös biologiaamme ja ihmislajin historiaan. Tapojen laaja-alainen ymmärtäminen voi avata kokonaan uuden maailman sosiaalisiin taitoihin. Kättelykirjassaan filosofian tohtori Annakaisa Suominen tarkastelee tervehtimistä, eleitä ja tapakulttuuria, kiinnittäen erityistä huomiota kättelyyn. Yleiset käytöstavat ohjailevat sosiaalista vuorovaikutusta monilla tavoilla, ja kättelyn rooli on sosiaalisessa elämässä ollut ainutlaatuisen tärkeä. Miksi kättelemme? Suominen kertoo kirjassaan vastauksen historiallisesti oppineella, konkreettisella ja välillä lukijaa hauskuuttavalla tavalla. Tervetuloa paiskaamaan kättä.
Areopagus 2017

***
Tiina Männistö-Funk (toim.) Tekniikan maa

Tekniikan maa on ensimmäisiä yleisesityksiä suomalaisesta tekniikan ja teollisuuden historiasta. Kirja tarjoaa näkökulmia siihen, mikä on ollut tekniikan ja teollisuuden rooli Suomen historiassa, millaisia teknologisia kehityskulkuja itsenäisen Suomen historiaan on sisältynyt sekä miten tekniikka on muokannut suomalaisten elämää ja suomalaiset tekniikkaa. Tutuksi tulee niin hissien, vessojen, moottorisahojen, tietokoneiden, ydinvoimaloiden, konepajojen, lentokoneiden kuin vesijohtojenkin suomalainen historia.

Kirjan luvuissa tarkastellaan kotiin ja asumiseen liittyvien teknologisten aistimusten ja järjestelmien historiaa, koko yhteiskuntaa muuttanutta metsätöiden teknistä muutosta, teknisen taidon karttumista asiantuntijaverkostoissa, metalliteollisuuden pitkää kaarta sekä vesihuollon merkitystä modernille elämälle Suomessa. Lukija johdatetaan helsinkiläisestä kerrostaloasunnosta konesavotalle Kuusamoon, Teknilliseltä Korkeakoululta Petsamon nikkeliesiintymälle ja pihanavetan ovelta tamperelaisen suihkukaivon luo selvittämään sitä, miten Suomesta tuli tekniikan maa.
Tekniikan museo 2017

Tekniikan maa, sisältö
1. Aluksi
Tekniikan museo: Esipuhe
Tiina Männistö-Funk:
Noin sata vuotta teollisuutta ja teknologiaa – Läpileikkauksia Suomeen tekniikan maana

2. Aistit ja arki
Jaakko Suominen:
Nappuloita, nuppeja, vetimiä ja kytkimiä – Aistimellinen retki teknologian kulttuurihistoriaan

Hanna Snellman & Katri Kaunisto:
Opitun ja aistien varassa – Työn arjen teknologinen muutos

3. Teknologiset resurssit
Petri Paju:
Pienten askelten voimaa – Suomalaisen teknisen osaamisen karttuminen

Panu Nykänen:
Idän ja lännen välistä – Suomalaisen metalliteollisuuden tarina

4. Mikä maa, mikä tekniikka
Tapio Katko, Petri Juuti & Riikka Rajala:
Yhdyskuntien vesihuolto – Kehityksen ja elämän ehto

Kirsi Ojala & Johanna Vähäpesola:
Jälkisanat – Tekniikan museo jatkuvassa muutoksessa
****
Eljas Pölhö, Pekka Honkanen (toim. ) Höyryveturit Valtionrautateillä –
The Steam Locomotives of the Finnish State Railways

Millaisia höyryvetureita Suomessa on valtionrautateillä ollut? Milloin on kutakin veturityyppiä käytetty? Mitkä ovat kunkin höyryveturintyypin tekniset ominaisuudet?
Näihin kysymyksiin tämä kirja antaa vastauksen seikkaperäisine teksteineen, taulukoineen ja kuvineen. Suomen höyryveturityyppien parhaimmat tuntijat lukuisine avustajineen ovat koonneet tämän kirjan laajaksi suomalaisten valtionrautateiden höyryveturien hakuteokseksi, katsaukseksi höyryvetureiden historiaan.
Suomen Rautatiemuseo 2017
***
Pekka Nykänen: Kuolemanlento- Finnairin tragedia Ahvenanmaalla 1963

Finnairin lentokone putosi Maarianhaminassa Ahvenanmaalla 1963 yli 50 vuotta sitten. Turma oli harvinaisen dramaattinen: onnettomuudessa kuoli 22 ihmistä, ja puihin törmännyt kone tuhoutui lähes täysin. Lento-onnettomuuden syyt säilyivät pitkään mysteerinä.

Pekka Nykänen pureutuu mysteeriin dekkarimaisella otteella. Mikä koneen pudotti? Miten tutkijat päätyivät syyn äärelle? Ja mikä oli salamatkustajan, entisen hävittäjä-ässän, rooli?

Eloonjääneistä on hengissä enää lentoemäntä Marianne Kullberg, joka on vaiennut kokemuksistaan 50 vuotta, aina näihin päiviin saakka.

Suomen Ilmailumuseo
***
Antti Hyvärinen, Juha Klemettinen,Tapio Juutinen & Kyösti Partonen: Kolmosten siivillä- DC-2 ja DC-3-lentokoneet Suomessa

76 vuotta kotimaisen Douglas-aikakauden alkamisen jälkeen on aika koota samoihin kansiin Suomessa käytössä olleiden DC-2- ja DC-3-koneiden koko historia ja nykyisyys. Asiantuntija-artikkeleiden ohella nelivärijulkaisussa nähdään satoja ennen julkaísemattomia kuvia koneista ja niiden käytöstä niin museoiden kuin yksityisten henkilöiden kokoelmista.
Teos on Suomen Ilmailumuseon uuden kovakantisen julkaisusarjan ensimmäinen osa. Hyppää Kolmosen siivelle!

***
Annakaisa Kultima & Jouni Peltokangas
Ylistetyt, rakastetut, paheksutut, unohdetut
Avauksia suomalaisen pelihistorian laajaan kirjoon

Suomalaisista peleistä tunnetaan yleensä suurimmat  kaupalliset menestykset, kuten Rovion Angry Birds tai Remedyn Max Payne. Pelihistorioissa keskitytään usein ensisijaisesti digitaalisiin peleihin, mutta pelejä on ollut kautta aikojen. Mitä kaikkea satavuotisen Suomen pelihistoriaan oikeastaan kuuluu?

Lautapelejä on valmistettu jo kauan ennen kansan suosikkeja Afrikan tähteä tai Kimbleä. Tästä todisteena on Punaisten ja valkoisten taistelu Suomessa 1918, joka on vanhin tiedossa oleva itsenäisen Suomen lautapeli. Urheilulajit, kuten pesäpallo ovat myös suomalaista pelihistoriaa. Ässä-arpa tuli markkinoille vuonna 1981. Radiossakin on voinut pelata, kiitos siitä Radiomafian Lohikäärmepuulle. 1990-luvulla oli myös ilmaispelejä, joista muun muassa poliittisesti epäkorrektit Inva-taxi ja Eläin aktivisti ovat jäänyt monen teini-ikäisen pelaajan mieleen. Pelaamisen kirjoon kuuluu myös kolikkopelejä, roolipelejä ja tietysti myös useita suomalaisen peliteollisuuden menestyksiä kuten Max Payne, Angry Birds, Clash of Clans ja Cities: Skylines.

Ylistetyt, rakastetut, paheksutut, unohdetut -kirjassa avataan suomalaisen pelihistorian laajaa kirjoa aina vuodesta 1918 vuoteen 2016. Kirjassa on esillä 50 erilaista peliä kuvien ja esittelytekstin muodossa sekä kuusi peleihin liittyvää haastattelua. Kirja pohjautuu Suomalaiset pelit silloin ja nyt (2012) ja Suomen pelimuseon (2016) näyttelytyöhön. - Annakaisa Kultima -
Rupriikki 2017

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.  Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20171026/40a8e4b9/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko