[H-verkko] Arvosteltavaksi: Liken syksyn 2017 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
To Marras 5 11:48:10 EEST 2017


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.

Liken syksy 2017
***
Virginia Vallejo
Rakastin Pabloa, vihasin Escobaria

Pablo Escobarin tarina rakastajattaren kertomana
Millaista on rakastaa miestä, joka johtaa maailman kokaiinikauppaa yhdessä maailman korruptoituneimmista maista? Virginia Vallejo kertoo avoimesti suhteestaan Kolumbian pelätyimpään huumeparoniin Pablo Escobariin.

Pablon ja Virginian suhde kesti viisi vuotta huolimatta siitä, että Escobarilla oli vaimo ja lapsia. Suhteen aikana Virginia pääsi osalliseksi todellisesta luksuselämästä, mutta suhteen loputtua ja etenkin Escobarin kuoleman jälkeen Vallejon elämä muuttui täysin. Virginiasta tuli sosiaalinen hylkiö, ja tietojensa takia hän oli hengenvaarassa. Vuonna 2006 Yhdysvaltain huumepoliisi DEA kiidätti hänet todistajansuojeluohjelman turviin Miamiin, missä hän edelleen asuu.

***
Ari Kerkkänen
Syyria – synnystä sisällissotaan

Syyriassa on sodittu vuodesta 2011 lähtien. Sadat tuhannet ovat kuolleet ja miljoonat lähteneet pakolaisiksi. Sodan kuluessa ilmestyi islamilaiseksi valtioksi itseään kutsuva äärijärjestö, rauhanyritykset ovat valuneet hiekkaan ja Aleppoa pommitetaan edelleen. Juuri kukaan ei uskonut sotaan Syyriassa arabimaailmaa vavisuttaneiden mielenosoitusten ravistellessa Tunisiaa, Egyptiä ja Libyaa. Syyrian vakaus oli näennäistä, harhaa. Siitä on tullut arabimaailman kansannousujen verisin kulminaatio, jonka loppu ei ole näkyvissä.

Ari Kerkkänen on filosofian tohtori ja Suomen Lähi-idän instituutin entinen johtaja.
***
Antti Jauhiainen, Joona-Hermanni Mäkinen
Hyvinvointivaltion vastaisku

Mitä maailman tunnetuin intellektuelli, Noam Chomsky, parantaisi Suomen hyvinvointivaltiossa? Miten sosiologi Juliet Schor murtaisi haitallisen kulutuskulttuurin? Millä valtiotieteilijä Stephen Shalom korvaisi sata vuotta pitkälti samoilla säännöillä pyörineen eduskunnan?

Hyvinvointivaltion vastaiskussa keskustellaan yhdysvaltalaisten talouden ja politiikan asiantuntijoiden kanssa ja hahmotellaan Suomelle radikaalisti uutta suuntaa. Miksi maailmanluokan saavutuksia ei viedä entistä pidemmälle, vaan pikemminkin niitä ajetaan alas?

Hyvinvointivaltio iskee vastaan vapaudella ja demokratialla. Tulevaisuuden Suomessa yksilöiden vapaus ja luova potentiaali on arvossaan. Yritykset ovat demokraattisia, vapaa-aikaa on enemmän ja poliitikkojen sijaan asioista päättävät kansalaiset. Kirja on avaus siitä, miksi nämä tavoitteet ovat arvokkaita ja miten ne voitaisiin saavuttaa.
***
Kalle Kinnunen, Lauri Lehtinen
30 vuotta rakkautta ja anarkiaa

Suomen suurin leffafestari täyttää pyöreitä
Rakkautta & Anarkiaa syntyi aikana, jolloin elokuvia sensuroitiin, Uunoihin jonotettiin ja Suomi oli ”agraarifasistinen helvetti”, kuten eräs tapahtuman johtohahmoista muistelee. Vauhdikas R&A-historiikki kertoo maailman muuttamisesta, kansainvälisistä seikkailuista, elokuvasta ja elämästä. Kertojina ovat festivaalin tekijät ja yleisö sekä kulttuurihahmot Pekka Lanervasta ja Raoul Grünsteinista Selma Vilhuseen ja Paperi-T:hen.
***
Karri Paleface Miettinen
Viides Maamme-kirja

Eli ajatuksia suomalaisuudesta
”Vitun hyvä ja ajankohtainen.” – Paleface

Huippusuosittu rap-artisti Paleface sai kimmokkeen Viidennen Maamme-kirjan kirjoittamiseen, kun eräät perussuomalaiset toimijat vaativat hänen erottamistaan Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlia valmistelevasta elimestä. Näiden toimijoiden mukaan Palefacella oli epäilyttävän ”epäisänmaallisia” näkemyksiä, joiden johdosta hänen ei pitäisi osallistua satavuotiaan Suomen juhlinnan järjestelyihin. Paleface purkaa väitteet osiin, vastaa niihin ja osoittaa ne perusteettomiksi.

Sarja pamflettimaisia kannanottoja avaa uusia näkökulmia käsitteisiin, joita moni pitää itsestäänselvyyksinä ja joita moni on ominut omiin poliittisiin tarkoituksiinsa. Paleface murskaa taattuun tyyliinsä monta ennakkoluuloa – myös häntä itseään koskevia.
***
Susanna Luoto
Salaisuuksin suljettu – Kirjeiden Tom of Finland

Rakastetun taiteilijan intiimi henkilökuva
Touko Laaksosen (1920–1991) mittava kirjeenvaihto vetää vertoja Tom of Finlandin tuhansien piirrosten tuotannolle. Toukon eli Tomin kirjeenvaihto kattaa vuodet 1940–1991. Näissä kirjeissä
on äänessä veli, nuori sotilas, muusikko ja mainosmies mutta myös fetisisti, taiteilija, maailmanmatkaaja, ystävä, liikekumppani ja lopulta keuhkoahtaumasta kärsivä vanheneva mies.
***
Brian Jay Jones
George Lucas

Rakastetun elokuvantekijän tarina vihdoin kirjana
George Lucas on kiistatta yksi maailman menestyneimmistä elokuvaohjaajista, -tuottajista ja -käsikirjoittajista. Hän singahti suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 1977 Tähtien sota -elokuvallaan, jonka tuorein jatko-osa Episode VIII – The Last Jedi saa ensi-iltansa joulukuussa 2017. Avaruusseikkailujen lisäksi Lucas on tuottanut esimerkiksi Steven Spielbergin ohjaamat ja Harrison Fordin tähdittämät Indiana Jones -elokuvat.

George Lucas avaa visionäärin ja multimiljonäärin elämää yksityiskohtaisesti ja kiinnostavasti. Se esittelee omaperäisen, kiihdytysautoista innostuneen nuoren haaveilijan, joka päämäärätietoisesti raivaa tiensä elokuvamaailman huipulle ja popkulttuuri-ikoniksi
***
Jenni Räinä, Vesa Ranta
Reunalla
Värikkäitä tarinoita nyky-Suomen syrjäkyliltä

Suomen maaseutu tyhjenee. Samaan aikaan pienten kylien ja kuntien palvelut siirtyvät yhä kauemmas tai heikkenevät entisestään. Toimittaja Jenni Räinä ja kuvaaja Vesa Ranta ovat dokumentoineet yli kahden vuoden ajan tätä muutosta ja sivukylien asukkaiden elämää. Reunalla-kirjassa kerrotaan toistakymmentä ainutlaatuista tarinaa
syrjäkylien asukeista.

Kuonan kylässä asuva Anita Heinonen, 83, kertoo arjestaan kymmenen kissan kanssa sekä nuoruudenrakkaastaan Johnny Cashista. Suomen viimeinen runonlaulaja Jussi Huovinen muuttaa 93 vuoden jälkeen kotikylältään pois. Kolmikymppinen Maria Vanhatalo ei löytänyt perheelleen niin syrjäistä tonttia kuin olisi halunnut. Veera Kuhan tavoitteena on avata kauppa sadan asukkaan Oijärven kylälle.
***
Maija Salmi, Meeri Koutaniemi
Ilopangon vankilan naiset

”Erityinen helvetti naisille”
Näin entiset vangit kuvaavat El Salvadorissa sijaitsevaa Ilopangon naisvankilaa. Vankila on mitoitettu noin 200 vangille, mutta tällä hetkellä siellä kärsii rangaistustaan lähes 2000 naista. Ylikansoitettu vankila on ollut ihmisoikeusjärjestöjen mustalla listalla jo kauan eikä sitä turhaan kutsuta yhdeksi maailman pahimmista naisvankiloista.

Ilopangossa vangit elävät epäinhimillisissä oloissa: ruoka on usein pilaantunutta ja hygieniaolosuhteet puutteelliset. Vapauduttuaan vangit kantavat vankilassa olleen naisen stigmaa loppuelämänsä ja joutuvat usein perheidensä hylkäämiksi. Se on monelle vankilaakin pahempi rangaistus.

Ainutlaatuinen teos kuvaa paitsi naisten arkea vankilassa ja sen jälkeen, myös El Salvadorin naisten asemaa patriarkaalisessa yhteiskunnassa. Samalla se on kertomus elämästä äärimmäisessä köyhyydessä jengisotien repimässä El Salvadorissa.
***
Jone Nikula
Tuska 20 vuotta

20 vuotta Tuskaa!
Kahdessa vuosikymmenessä Tuska Open Air Metal Festival on kasvanut runsaan 1500 hengen klubifestivaalista Tavastialla kolmepäiväiseksi kymmenien tuhansien kävijöiden metallibakkanaaliksi Helsingin Suvilahdessa. Suomen äänekkäimmän ja näyttävimmän festivaalin kliseiden taakse sukeltava historiikki esittelee miehet ja naiset Tuskan takana, leikkaa juoruilta siivet, vahvistaa legendat todeksi ja paljastaa festivaalin järjestämisen ja kehittämisen inspiraatio-perspiraatio- vetosuhteen.
***
Satu Jaatinen
Aku Louhimies – Elokuvaunelmia

”Tärkeintä on toden tuntu”
Eräs Suomen palkituimmista elokuvaohjaajista kertoo nyt itse elämästään, elokuvistaan ja niistä syntyneistä kohuista. Kirja kuvaa Aku Louhimiehen uraa alkuajoista tähän päivään ja seuraa läheltä hänen elokuviensa syntyä Levottomista Tuntemattomaan sotilaaseen. Ääneen päästetään myös hänen kanssaan työskennelleitä näyttelijöitä, tuottajia ja käsikirjoittajia.
***
Heikki Salo, Jukka Lyytinen
Heikki Salo – Tarinankertoja

Rakastetun sanoittajalegendan tarina
Miljoonasateen keulahahmon Heikki Salon omaelämäkerta on ansiokas kertomus Suomen merkittävimpiin lauluntekijöihin kuuluvasta taiteilijasta. Teoksessa Salo kertoo avoimesti uransa ja elämänsä vaiheista.

Kirjan alussa nuori Heikki Salo katselee tähtitaivasta, lukee ja lukee ja lukee, elää tarinoita mielessään. Ennen pitkää Heikki kirjoittaa lauluja, joita lähes koko Suomi laulaa mukana. Teksteissä on huumoria, paniikkia, kauneutta ja rujoutta. Salo on suomalaisen arjen ja unelmien hyväksikäyttäjä.
***
Elina Saksala
Sakari Kukko – Kaiken maailman pelimanni

Maailmanmusiikin keksijän huima tarina
Multi-instrumentalistin tie Piirpaukkeen kansainvälisiltä kiertueilta vierailijaksi Kingston Wallin ja Amorphiksen levyille on ollut vaiheikas. Kukko
on urallaan soittanut lukemattomissa kokoonpanoissa genrerajoja kumartamatta.
***
Johnny Marr
Set the Boy Free
Tarinani
The Smiths -legendan tarina

Johnny Marr aloitti muusikonuransa 1980-luvun merkittävimmän vaihtoehtorock-yhtyeen The Smithsin säveltäjänä ja kitaristina. Marr kertoo kursailematta viidestä vuodestaan The Smithsin riveissä sekä syistä, joiden takia hän lähti bändistä. Marrin lähdön jälkeen The Smiths ei enää noussut jaloilleen, mutta mies itse alkoi vasta
päästä vauhtiin.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20171005/b39add54/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko