[H-verkko] Arvosteltavaksi: Into-kustannuksen syksyn 2017 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ma Elo 21 15:24:37 EEST 2017


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<mailto:agricolan.arvostelut at gmail.com>: ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
****
Into-kustannuksen syksyn 2017 kirjoja

Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo
Timo Kalevi  Forss
Ensimmäinen kokonaisvaltainen esitys Suomirockin suurmiehestä, Leevi and the Leavingsin nerokkaasta Gösta Sundqvistista (1957–2003).


Leevi and the Leavings -yhtyeen nokkamies Gösta Sundqvistin (1957−2003) elämäkerta Gösta Sundqvist − Leevi and the Leavingsin dynamo on puuttuva teos suomalaisen populaarikulttuurin kaanonissa. Sundqvist oli värikäs persoona ja Suomi-rockin suurmies. Monista hänen tekemistään lauluista kuten ”Teuvo, maanteiden kuningas”, ”Pohjois-Karjala” ja ”Mitä kuuluu Marja-Leena?” on tullut klassikkoja, joissa suomalainen arkitodellisuus jäsentyy omaperäiseksi lempeän humoristiseksi kokonaisuudeksi. Sundqvistin teksteissä oli myös syvempi pohjavire, jossa nousivat esiin yhteiskunnalliset teemat kuten heikomman puolella oleminen, ympäristönsuojelu ja ihmisoikeudet.
Leevi and the Leavingsin lisäksi Sundqvist muistetaan myös Yleisradiolle tekemistään huikeista radio-ohjelmista, kuten Koe-eläinpuistosta. Hän teki myös nousujohteisen uran luotsaamaansa ja omistamansa jalkapallojoukkueen Johanneksen Dynamon valmentajana ja omistajana.
Gösta Sundqvistin panos suomalaiselle populaarikulttuurille on mittava. Hän on Reino Helismaan ja Juha Vainion perinteen jatkaja, joka yhdisti rahvaanomaisen jätkäkulttuurin terävän ironiseen rockkulttuuriin. Pienten piirien kulttisuosikista tuli koko kansan Gösta, joka jätti pysyvän jäljen suomalaiseen sielunmaisemaan.
Julkisuutta ja keikkailua karttaneesta Gösta Sundqvistista on tullut salaperäisyyden verhoama myytti. Elämäkerta pureutuu moniulotteiseen persoonaan myytin takana. Kirja koostuu Sundqvistin kanssa työskennelleiden sekä ystävien haastatteluista, arkistomateriaalista sekä Sundqvistin laajan tuotannon esittelystä ja analysoinnista.
”On yllättävää, että Göstasta ei ole kirjoitettu sitä isoa kirjaa, jonka hän ansaitsisi. Gösta Sundqvist tulee suomalaisena lauluntekijänä aivan ensimmäisten joukossa, mutta hänestä kirjoitetun tekstin muodossa melkein viimeisten joukossa”, kirjoitti Ylen pitkän linjan toimittaja Jukka Haarma kolumnissaan vuonna 2013. Gösta Sundqvist  Leevi and the Leavingsin dynamo on vihdoin vastaus tähän huutoon.
***
Ilkka  Taipale
Mielisairaalassa – Lääkärin muistelmat

Raamatussa mainitaan kolme tautia: lepra, epilepsia ja mielisairaus. Lepra on hävitetty maailmasta, epilepsiasta on tullut tauti muiden sairauksien joukossa. Mielen sairauksien stigma poistuu vasta, kun ne ymmärretään aivotoiminnan sairauksiksi ja potilaiden sosiaalinen asema kohennetaan muiden sairaiden tasolle.
Ilkka Taipaleen muistelukset kertovat 57 vuoden ajanjaksosta keskittyen mielisairaalakokemuksiin. Hän on viettänyt 14 vuotta elämästään mielisairaalassa ja 11 vuotta eduskunnassa. Siinä ei ole paljon eroa, hän tokaisi potilailleen. Taipaleen toiminta-aikana Kellokosken sairaalasta tuli Itämeren alueen tunnetuin mielisairaala ja Kellokosken kylästä maamme kuuluisimpia kyliä.
Maailman terveysjärjestön aluejohtaja Marc Danzon luonnehti Ilkkaa sanoen, että hänessä yhdistyvät aina ilo ja vakavuus. Niinpä tässä kirjassa on hulvattomia sattumuksia ja vauhdikasta menoa pitkäjänteisen ja sinnikkään poliittisen toiminnan rinnalla. Kaikkialla, missä Ilkka on ja toimii, siellä tapahtuu.
***
Kalle  Kniivilä
Tanjan katu – Elämää Pietarissa 1917–2017

Vuosi 1917 on alullaan Petrogradissa, sotaa käyvän Venäjän pääkaupungissa. Savitševin perhe asuu kauniissa, kolmikerroksisessa kivitalossa Vasilinsaarella, jossa he pitivät leipomoa ennen vallankumousta. Perheen nuorin tytär Tanja Savitševa syntyy vuonna 1930. Kun sota alkaa, Tanjan perhe jää kaupunkiin, joka pian joutuu saksalaisten saartamaksi. Yksi toisensa jälkeen perheenjäsenet kuolevat nälkään. Tanja kirjoittaa kuolinpäivät muistikirjaansa. Viimeiseksi merkinnäksi jää tämä: ”Äiti 13. toukokuuta kello 7.30 aamulla 1942. Savitševit ovat kaikki kuolleet. Vain Tanja on jäljellä.”

Tanjan ja muiden samalla pienellä kadulla asuneiden kertomukset elämästä Pietarin kaupungissa vallankumouksesta kuluneiden sadan vuoden aikana ovat nyt ilmestyvän Kalle Kniivilän teoksen Tanjan katu kulmakivi. Kirja ei kerro eliitin valtataisteluista, vaan siitä, miten vuosisadan 1917–2017 mullistukset Venäjällä ovat vaikuttaneet arkielämään. Elämää käydään läpi vuosikymmenittäin ja tärkeimpänä aineistona toisen maailmansodan jälkeiseltä ajalta toimivat Tanjan kadun asukkaiden haastattelut.

Kirja päättyy kommunistien vapunviettoon Pietarissa vallankumouksen juhlavuonna 2017. Talous on kriisissä ja Venäjä käy sotaa. Mitä vallankumous merkitsee tämän päivän pietarilaisille ja minne Venäjä on matkalla?
***
Vesa-Matti  Lahti
Siperia kutsuu! – Kansainvälisen Kuzbas-siirtokunnan ja sen suomalaisten tarina 1921–1927

Siperiaan paremman maailman toivossa
1920-luvulla amerikkalaiset vasemmistoaktivistit perustivat Siperiaan kansainvälisen siirtokunnan, AIC Kuzbasin auttaakseen nuorta Neuvosto-Venäjää teollistumaan ja toteuttaakseen käytännössä ”työläisten valtaa”. Siirtokunnan keskiössä oli teollinen toiminta – hiilikaivos ja koksia ja liuottimia tuottanut kemikaalitehdas – mikä tekee siirtokunnasta ainutlaatuisen. Siperia kutsuu! on sekä siirtolaiskuvaus että osa fossiilisiin polttoaineiseen perustunutta teollistumisen kertomusta, joka on koko kehittyneen maailman nykyisen elämänmuodon takana.
Siirtokunnassa oli huomattavan paljon suomalaisia. Eräs heistä oli aiemmin Yhdysvaltoihin siirtolaiseksi muuttanut Richard Lahti – tämän kirjan kirjoittajan isoisä. Richard Lahden lisäksi kirjan keskushenkilönä on amerikkalainen Ruth Kennell, joka jätti yksivuotiaan lapsensa Yhdysvaltoihin keskittyäkseen paremman maailman rakentamiseen. Kuzbasin tarinassa tiivistyy halu luoda parempaa elämää ja se, kuinka idealismi ja käytännön elämä törmäävät yhteen.
Kuzbas-siirtokunta sijaitsi Kemerovossa Etelä-Siperiassa, joka on nykyään Helsingin kokoinen kaupunki. Alueelta tuodaan yhä suuri osa Suomenkin käyttämästä kivihiilestä: satojentuhansien suomalaisten asuintalot ovat kaukolämpöverkoissa, joissa yhtenä pääpolttoaineena on Kemerovon alueelta tuotu hiili.
***
Teivo  Teivainen
Maailman­poliittinen kansalliskävely

Professori Teivo Teivainen on päättänyt ryhtyä esseitä kirjoittavaksi turistiksi kotikaupungissaan Helsingissä. Kävely käynnistyy Tähtitorninmäeltä. Entisellä vartiovuorella vastaan tulevat Haaksirikkoiset-patsas ja hakaristi, esiin nousevat kysymykset Lippulaulun väkivaltaisesta nationalismista ja historiallisten symbolien käytöstä. Sofiankadun katukylttien kyrilliset aakkoset johdattavat Teivaisen pohtimaan eri kielten asemaa ja tulevaisuutta Suomessa. Snellmanin patsaalla ajatuksia herättävät rahapoliittiset vapausihanteet ja rautatieasemalla etninen profilointi. Kävely johtaa käsittelemään myös saamelaiskysymystä ja suomalaista sellukolonialismia ja pohtimaan, mitä Suomi voisi oppia muusta maailmasta.
Teivainen pohtii vapauden ulottuvuuksia ja nationalismin varjopuolia ja kohtaa kävelyllään kiinnostavia ja nimekkäitä keskustelukumppaneita. Maailmanpolitiikka ei asu vain diplomaattien neuvottelupöydissä – sen voi löytää myös pienellä kävelyretkellä. Kirja on paitsi johdatus Suomen symboleihin ja itsenäisen kansakunnan merkityksiin myös matkaopas Helsinkiin.
***
Timo  Hakkarainen
Vakaus vaakalaudalla

Kirjoituksia turvallisuuspolitiikkamme valinnoista

Suomi on elänyt jo seitsemän vuosikymmentä rauhan ja vakauden aikaa. Sen on osaltaan turvannut maamme harjoittama ulkopolitiikka, jolla on ollut kansan vahva tuki. Pitkään se perustui puolueettomuuteen suurvaltojen välisissä eturistiriidoissa. Nyt puolueettomuudesta on jäljellä vain muisto. Kun Suomi liittyi Euroopan unioniin, puolueettomuus korvattiin termillä sotilaallinen liittoutumattomuus, vaikka siihen liittyi yhä tiivistyvä yhteistyö sotilasliitto Naton kanssa. Tässä kirjassa kysytään, vaarantuisiko yhteiskuntamme poliittinen vakaus ja lähialueidemme turvallisuuspoliittinen tasapaino sotilaallisen liittoutumisen seurauksena. Virallisen Natoselvityksen mukaan ”Suomen ja Ruotsin Natojäsenyys muuttaisi oleellisesti Itämeren strategista tilannetta ja lisäisi sotilaallista jännitystä alueella”.

Kaksikymmentä eri alojen eturivin asiantuntijaa vastaa tässä kirjassa, että vakaus saattaa hyvinkin vaarantua, jos hylätään historian opetukset ja geopolitiikan realiteetit. Eikä kyse ole yksinomaan Natoon liittymisestä vaan myös siitä, kuinka läheinen suhde Suomella on Naton isäntämaahan Yhdysvaltoihin ja miten pitkän etäisyyden otamme rajanaapuriimme Venäjään.
***
Neumann – Dingo-kipparin lokikirja
Kirjan on kirjoittanut toimittaja Salla Nazarenko ja kuvannut legendaarinen rock-kuvaaja Nauska.

Näin kertoo uransa alkuhetkistä taiteilija, Dingo-yhtyeen luova voima Pertti Neumann. Hän puhuu kirjassa vihdoin avoimesti itsestään: Siitä, miltä tuntuvat nousut ja laskut. Mitä on taide ja mitä on rakkaus. Ja mikä rooli mystiikalla hänelle on: ”Se meedio tiesi, missä olin ollut.” Keitä ovat Neumannin elämän naiset ja mitä hän elämältä odottaa. Porissa, Töölössä ja maailman merillä.

Pertti Neumann on suomalaiseen pop-kulttuuriin suuresti vaikuttaneen Dingon keulakuva ja sielu. Dingon ura käynnistyi raketin lailla vuonna 1984 julkaistun Sinä ja minä  -esikoissinglen myötä. Kakkosalbumi Kerjäläisten valtakunta  räjäytti potin lopullisesti ja käynnisti ennennäkemättömän Dingo-kuumeen. Levyä myytiin noin 200 000 kappaletta ja se on yhä neljänneksi myydyin kotimainen albumi. Yhtye on myynyt uransa aikana yhteensä yli 500 000 levyä. Nahkatakkinen tyttö, Levoton tuhkimo ja Autiotalo ovat kaikkien tuntemia kappaleita.

***
Eero  Marttinen
Hiljaisen hymyn mies – Veikko Huovisen elämä
Suomalaisten rakastaman suosikkikirjailijan Veikko Huovisen (1927–2009) syntymästä tulee tänä vuonna 90 vuotta. Metsänhoitaja Huovinen ponkaisi julkisuuteen toisella teoksellaan Havukka-ahon ajattelija vuonna 1952 ja heittäytyi vapaaksi kirjailijaksi vuonna 1957. Uran aikana syntyivät muun muassa kirjat Veitikka, Lampaansyöjät, Joe-setä, Konstan Pylkkerö, Hamsterit, Koirankynnen leikkaaja ja Lentsu.
Ihmisenä Huovinen jäi kuitenkin tuntemattomaksi, vaikka joutuikin julkisuuteen kirjailijavuosinaan. Hän sai kulkea vaikkapa Helsingin kaduilla huomiota herättämättä ja pystyi seuraamaan sivusta ihmisten tekemisiä. Hiljaisen hymyn mies piirtää henkilökuvan Veikko Huovisen elämästä alusta loppuun. Tässä kirjassa Huovinen esiintyy omin sanoin ja lisäksi häntä valotetaan tuttujen, ystävien ja kavereiden näkökulmasta.
***
Jaana  Torninoja-Latola
YHÄ KATSELEN PILVIÄ – ELVI SINERVON ELÄMÄ

Sinervon suurta sisarusparvea yhdisti kaksi intohimoa: rakkaus kirjallisuuteen ja työväenaatteeseen. Vanhin sisaruksista, Sylvi Kyllikki Kilpi, oli pitkäaikainen kansanedustaja ja kaksi nuorimmaista, Elvi ja Aira Sinervo tunnetaan kirjailijoina. Nyt ilmestyvä Jaana Torninoja-Latolan kirjoittama elämäkerta Yhä katselen pilviä – Elvi Sinervon elämä on kattava kuvaus yhden sisaren elämästä. Teoksen lähdemateriaalina on käytetty mm. Elvi Sinervon henkilökohtaista kirjeenvaihtoa ja sisarten päiväkirjoja.
Elvi Sinervo oli kiihkeä vasemmistolainen ja se näkyi hänen elämänsä kaikilla osa-alueilla. Aate yhdisti Elviä ja hänen aviomiestään, tunnettua kommunistia Mauri Ryömää, ja oli Elville myös tärkein kirjallisen työn innoittaja. Aatteen palo vei hänet jatkosodan aikana vankilaan valtiopetoksen valmistelusta, ja vankilassa sai alkunsa hänen tunnetuin runokokoelmansa Pilvet. Vankilan tiukkojen sääntöjen vuoksi Elvi kirjoitti runoja salaa vessapaperille. Vankien yhteistyönä runoista sidottiin kokoelma, joka kiersi kädestä käteen. Kokoelman kuuluisimpia runoja on ukrainalaisesta partisaanista kertova Natalia, joka tunnetaan erityisesti 70-luvun sävellettynä versiona.
Teoksen kirjoittaja Jaana Torninoja-Latola on elämäkerroista innostunut historioitsija, jonka sydäntä lähellä on myös suomalaisen työväenliikkeen historia ja kirjallisuus. Hän on valmistellut väitöskirjaa Sinervon sisaruksista Airasta, Elvistä ja Sylvi-Kyllikistä ja kirjoittanut heistä useita artikkeleita tieteellisiin antologioihin. Elämäkerta Elvi Sinervosta on syntynyt väitöskirjan sivupolkuna.
***
Hanna  Nikkanen & Työryhmä
Hyvän sään aikana – mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken

Tällä vuosisadalla ilmasto muuttaa kaiken. Suomella on yksi jalka vanhassa maailmassa: siellä metsäteollisuus ja tehomaatalous ohjaavat politiikkaa, jatkuva kasvu perustuu öljyn kulutukseen, ja jokaisella uudella sukupolvella on aina edeltäjiään enemmän tavaraa ja hyvinvointia. Toinen jalka on astumassa täysin toisenlaiseen maailmaan, jota emme vielä tunne.
Hyvän sään aikana tutkii Suomea keskellä ihmiskunnan historian jännittävintä käännettä. Kun luonnonvoimat uhkaavat karata ihmisen hallinnasta ja mullistavat talouden ja politiikan, pieni maa yrittää keksiä itsensä uudelleen. Sen asukkaat satsaavat biotalouteen ja kehittävät uusia kasviproteiineja, perustavat omavaraisyhteisöjä ja investoivat asejärjestelmiin. He pelkäävät muutosta, kiistävät muutoksen ja toivovat muutosta.
Teos yhdistää ilmastonmuutoksen eri tasot arkisesta planetaariseen. Kirjoittajat penkovat Suomen kestämättömimpiä valtarakenteita, tapaavat tulevaisuuden ilmastopakolaisia ja ja selvittävät, miten demokratiamme voisi kestää muutospaineen. Kirja tutkii erityisesti ihmisyhteisöä: miten me ihmiset reagoimme ja sopeudumme muutoksiin, miten meidän luomamme järjestelmät korjaavat kurssiaan?
Kirjan on kirjoittanut 21 journalistiikan opiskelijaa Tampereen yliopistosta vierailijaprofessori Hanna Nikkasen ohjauksessa.
***
Teemu  Mäki
Taiteen tehtävä – Esseitä

Mikä on taiteen tehtävä? Teemu Mäki pohtii esseissään taiteen tekemisen ja taiteen nauttimisen peruskysymyksiä. Miksi taidetta tehdään? Miten sitä nautitaan? Mikä on taiteen yhteiskunnallinen tehtävä? Mitä on avantgarde ja mitä on kriittinen taide? Onko taiteella todellista yhteiskunnallista merkitystä ja pitääkö sellaista vaikuttavuutta taiteelta vaatia? Mitä on viime vuosina yliopistoissa omaksi oppiaineekseen noussut taiteellinen tutkimus? Mikä on taiteen suhde tietoon, filosofiaan, politiikkaan, kuolemaan ja ilmastonmuutokseen?
Mäki kirjoittaa selkeästi ja tuttavallisesti omien kokemustensa kautta taiteen tekijänä, teoreetikkona ja taiteen kuluttajana. Kirja sopii luettavaksi proffille ja taiteilijoille, mutta yhtä hyvin myös kenelle tahansa kirjallisuuden, kuvataiteen, musiikin, esitystaiteen, leffan tai jonkin muun taidelajin ystävälle ja harrastajalle.
***
Kai  Sadinmaa
Ilmestyskirja

Kädessäsi on kirja tästä ajasta. Yhteiskunnan turvaverkot repeytyvät, ihminen on yksin ja oman onnensa varassa. Kirkko ei protestoi, vaikka Jeesus Nasaretilainen itse oli täynnä kapinaa pikkuvarpaan kärjestä hiustupsuun. Poliittinen ja taloudellinen eliitti tarvitsee syntipukkeja hämärtääkseen yhteiskunnan eriarvoiset rakenteet ja suoranaisen riiston. Köyhät, työttömät, vanhukset ja turvapaikanhakijat kaivetaan esiin syyllisiksi, kun talous sakkaa. Ilmestyskirja  on Kai Sadinmaan uskonpuhdistus reformaation 500-vuotisjuhlan hengessä. Vastustamaton visio näyttää maailman kaikessa karmeudessaan, mutta kaiken pimeyden keskeltä löytyy myös toivo.
Kai Sadinmaa on helsinkiläinen pappi ja kirjailija. Sadinmaan edellinen kirja 10 käskyä kirkolle  herätti valtavaa huomiota ja sai raivoisat kritiikit. Maaliskuussa 2017 Sadinmaasta kanneltiin Helsingin hiippakunnan tuomiokapituliin, koska hän oli vihkinyt samaa sukupuolta olevia avioliittoon.
***
Elisa Aaltola &  Sami Keto
Empatia

Tiesitkö, että rotat kokevat empatiaa lajitovereitaan kohtaan ja ovat valmiita jopa tekemään uhrauksia näiden pelastamiseksi pinteestä?Empatia – Myätäelämisen tiede popularisoi empatiatutkimusta ja kartoittaa empatian syntyä ja sen eri muotoja. Kirja hyödyntää muun muassa evoluutiohistoriallista, psykologista ja filosofista tutkimusta. Miten empatia liittyy arjen moraalisiin ja yhteiskunnallisiin kysymyksiin? Entä kykyymme jakaa tämä planeetta muiden olentojen kanssa? Mitä hyötyä empatiasta on, ja toisaalta mitä ongelmia siihen liittyy? Miten empatia vaikuttaa ihmisen kykyyn olla sosiaalinen, muiden näkökulmia ymmärtävä ja muut sekä henkilökohtaisissa arvoissaan että poliittisissa ratkaisuissaan huomioiva olento?
***
Anto  Leikola
SAMMAKOIDEN NAHKEA TODELLISUUS

Anto Leikolan Sammakoiden nahkea todellisuus – Esseitä tieteesta, luonnosta ja kulttuurista  on kokoelma kirjoituksia biologisista ilmiöistä ja niiden herättämistä mietteistä. Ne käsittelevät ihmistä ja sen evoluutiota mutta myös biologisen tieteen synnyttämiä filosofisia ongelmia ja ihmisen suhdetta muihin eläimiin.
Anto Leikola  on väitellyt tohtoriksi kehitysbiologiasta aiheenaan sammakoiden ja vesiliskojen alkionkehityksen kokeellinen tutkimus. Hän on opettanut Helsingin yliopistossa kehitysbiologiaa ja tieteen historiaa ja ollut Oulun yliopistossa oppihistorian dosentti sekä 1990-luvulla useita vuosia Helsingin yliopistossa oppihistorian professori. Leikola on julkaissut vuodesta 1966 lähtien lukuisia oppikirjoja, parikymmentä esseekokoelmaa, useita pakina- ja kolumnikokoelmia, yhden runokokoelman sekä uuden muistelmateoksen Matala profiili (Siltala 2017). Hän on myös ollut aktiivisesti mukana monissa yhdistyksissä ja on muun muassa Suomen tietokirjailijoiden, Suomen Oppihistoriallisen Seuran ja Latvian tieteenhistorian seuran kunniajäsen.

***
Hannu  Reime
IHMISKIELEN IHMEITÄ

Kuinka on mahdollista, että vastasyntynyt ihmislapsi kehittää ensimmäisten elinvuosiensa aikana mieleensä järjestelmän, joka on rakenteeltaan paljon monimutkaisempi kuin vaikkapa koulumatematiikka? Tämä järjestelmä on kieli, ja kaikilla ihmisillä näyttää olevan yhtäläinen valmius sen oppimiseen syntyperästä, ympäristöstä ja lahjakkuuseroista riippumatta. Kielikyky näyttää olevan ihmisen biologinen erityisominaisuus, samanlainen kuin linnunlaulu, muuttolintujen suunnistus tai mettä keräävien mehiläisten kyky viestiä toisilleen. Samalla kieli on kaiken kulttuurin perusta ja tältä osin erottaa ihmisen muista eläimistä. Kieltä koskeviin peruskysymyksiin ei vielä tiedä vastausta kukaan. Miksei ole olemassa vain yhtä kieltä? Mistä ja milloin lajimme, Homo sapiens, on saanut kielikyvyn? Onko kyseessä ollut hidas luonnonvalinnan johdattama prosessi vai yksi nopea geneettinen mutaatio? Näitä kysymyksiä ja ennen kaikkea ihmiskielen rakennetta sekä kielten ja kielikuntien välisiä eroja ja yhtäläisyyksiä pohtii Hannu Reime uudessa kirjassaan Ihmiskielen ihmeitä – Näkymiä kieleen, kieliin ja kulttuuriin.

***
Heikki  Luostarinen
Kiinan median suuri harppaus

Kiina on noussut maailman toiseksi suurimmaksi taloudeksi, mutta jotain siltä puuttuu: Kiinalla ei ole omaa Hollywoodia eikä BBC:tä. Maa onkin investoinut miljardeja oman ulkomaanmediansa kehittämiseen, ja seuraavana kohdealueena on Eurooppa. Kiinan median suuri harppaus  kertoo Kiinan median marssista maailmalle. Panostus viestintään on osa niin sanottua pehmeän vallan ulkopolitiikkaa, mutta myös yritys tehdä kulttuuriteollisuudesta Kiinan talouden uusi tukijalka. Kiinan suuret internet-yritykset, Alibaba, Baidu, Tencent ja Wanda, laajenevat nopeasti myös globaalin mediatoiminnan alueelle. Kirja avaa kiinalaista tapaa ymmärtää media ja tehdä journalismia. Se tarkastelee kansainvälisen viestinnän trendejä, vertaa Kiinan toimintaa erityisesti Venäjään ja kysyy, onko Kiinan kasvavalla mediavallalla vaikutusta sananvapauteen. Yhtenä esimerkkinä on Suomi, joka on Kiinan ulkomaanradion CRI:n Euroopan toiminnan keskus.
***
Juan Pablo Cardenal &   Heriberto Araújo
Kiinan maailmanvalloitus

Kaksi espanjalaista toimittajaa, Juan Pablo Cardenal ja Heriberto Araújo, matkasivat kahdeksi vuodeksi maailmalle ottamaan selvää, miten Kiinan toiminta muissa valtiossa mahdollistaa sen jatkuvan talouskasvun. He tapasivat lukuisia tavallisia ihmisiä, jotka olivat lähteneet Kiinasta maailmalle toteuttamaan liiketoimintaideoitaan. He kiersivät 25 maassa niin Afrikassa, Lähi-idässä kuin Latinalaisessa Amerikassakin vaaroja kaihtamatta etsiessään vastauksia kysymyksiinsä.
Tutkimustyönsä myötä heille selvisi, kuinka Kiina hyödyntää kohdemaidensa luonnonvaroja ja paikallisia työntekijöitä. Jälkeen jää ympäristöä ravistellut infrastruktuuri. Kaiken tämän mahdollistaa valtionyhtiöiden rajaton rahoitus samoin kuin kiinalaisten pankkien kehitysmaille avokätisesti myöntämät lainat. Kiina on ujuttamassa taloudellisia lonkeroitaan ympäri maailmaa. Matkoillaan näkemänsä ja tutkimustensa perusteella Cardenal ja Araújo muodostavat kuvan siitä, miten Kiina pikkuhiljaa valloittaa resursseja ja ohjaa valtaa itselleen. Kirja kertoo, mitkä tämän prosessin poliittiset, ekologiset ja taloudelliset seuraukset ovat.
***
Luke  Harding
Vaiennettu

Agentti Litvinenkon murha ja Venäjän sota lännen kanssa

Venäjän entinen KGB:n agentti ja FSB:n eversti Alexander Litvinenko myrkytettiin kuoliaaksi Lontoossa 2006. Litvinenkon oli määrä kuolla heti, mutta kuoleman pitkittyessä hän onnistui jäljittämään murhaajansa. Murhan lopulliseen selvittämiseen kului kymmenen vuotta ja lopputulema oli karu: Litvinenkon kuolema oli Venäjän valtionjohdon organisoima murha mutta tuomitut pakenivat Venäjälle ja ovat nykyään duuman jäseniä. Vaiennettu on tosielämän trilleri uskomattomine käänteineen myrkytyksen valmisteluista, peittelystä ja juonista, joilla syylliset saatiin kiinni. Kirja tuo ilmi Venäjän ja lännen ongelmallisen suhteen sekä Venäjän salaisia toimenpiteitä toisinajattelijoitaan kohtaan. Murhan jälkeen alkoi geopoliittisen häirinnän vuosikymmenen. Venäjän peitelty sota Ukrainassa ja Krimin pakkoliitos ovat tuoneet uudenlaisen kylmän sodan Euroopan, Yhdysvaltojen ja Venäjän välille. Kirjan merkittävyydestä ja ajankohtaisuudesta Suomelle kertoo Hardingin uusi esipuhe.
***
Tuija  Wetterstrand
PUNAISTEN PANSSARIJUNA 1918
Suomen sisällissodassa punakaarti käytti asetta, jollaista ei ennen ollut näillä main nähty: panssarijunaa. Punakaartin eliittitaistelijoiden miehittämä panssarijuna n:o 1 osallistui sodan tärkeimpiin taisteluihin ympäri Etelä-Suomea. Se nähtiin niin Helsingissä, Tampereella, Lylyssä, Vilppulassa, Orivedellä, Karjaalla, Inkoossa, Riihimäellä, Lahdessa kuin Kouvolassa. Valkoiset pelkäsivät sitä ja punaiset hurrasivat sen puuskuttaessa ohi.
Punaisten panssarijuna 1918 seuraa sisällissodan tapahtumia panssarijunan miesten silmin. He kokevat sodan toiveikkaan alun, verisen käännekohdan ja paniikinomaisen paon vihollisen tieltä. Punaisten huolimattomuus, epäonnistuneet ajoitukset ja silkka huono onni seuraavat toistaan. Silti periksi ei anneta ja puolustaudutaan, vaikka saartorengas kiristyy kaikilla rintamanosilla.
Tietokirjailja Tuija Wetterstrand on tehnyt vuosien arkistotyön kirjaa varten. Tuloksena on vetävä teos, joka koukuttaa lukijansa alusta loppuun. Vaikka sodan lopputulos tiedetään, kirjan loppuratkaisu on yllättävä.
***
Jenni Holma, Veera Järvenpää, Apila Pepita Miettinen & Kaisu Tervonen
Näkymätön sukupuoli

Kaksijakoinen sukupuolijärjestelmä vaikuttaa siihen, millaista politiikkaa Suomessa tehdään ja miltä tuntuu kasvaa transihmisenä, muunsukupuolisena tai sukupuolettomana. N.kym.t.n sukupuoli -kirja kertoo noista kasvukokemuksista, törmäämisistä viranomaisten kanssa ja oman tilan löytämisestä. Se on ensimmäinen suomalainen tietokirja muunsukupuolisuudesta. Toimittajat Kaisu Tervonen ja Veera Järvenpää ovat haastatelleet 15 ihmistä. Kirjan tarinat ovat minä-muotoisia kertomuksia sukupuoli-identiteetin etsimisestä. Valokuvaaja Jenni Holman kuvissa ihmisiä ei typistetä sukupuoleksi eikä sukupuoliteta. Kirjan kolmas osuus ovat Apila Pepita Miettisen sarjakuvat. Miettinen tuo sarjakuvillaan kirjaan helposti lähestyttävää faktaa sukupuolenkorjausprosessista ja erilaisista sukupuoli-identiteeteistä. Miettisen sarjakuvilla on sama asema kuin tekstillä yleensä tietokirjoissa; ne eivät vain kuvita kirjan muuta sisältöä vaan välittävät yhteiskunnallisesti merkittävää tietoa.

***
Eeva Luhtakallio & Maria Mustranta
Demokratia suomalaisessa lähiössä

Demokratia on kriisissä! Äänestysprosentit laskevat! Populistit tulevat! Miten saada suomalaiset osallistumaan? Mitä ihmettä on tapahtunut kuuliaiselle äänestäjäkansalle? Miten pitäisi ymmärtää eri suunnista tihkuvia viestejä siitä, että poliittinen osallistuminen Suomessa eriytyy kovaa vauhtia – yhdet tehtailevat kansalaisaloitteita, vaihtoehtobudjetteja tai mielenosoituksia, toiset meuhkaavat somessa, kolmannet jättävät tyystin osallistumatta? Miksei köyhän ääni kuulu? Missä kansalaiset oikein luuraavat? Tutkija Eeva Luhtakallio ja toimittaja Maria Mustranta jäljittävät osallistuvaa kansalaista kaupunkilähiöön, jossa eriytyminen, luokkayhteiskunta ja köyhyyskin näkyvät ja kuuluvat: ihmiset sinnittelevät, selviytyvätkin, mutta mahdollisen rajat tuntuvat ahtailta ja ankarilta. Joillakin ongelmat kasautuvat, monilla poliittinen osallistuminen sakkaa pahasti. Kirja kertoo tarinan politiikkatyöpajasta, jossa osallistumattomuuden syyt nostettiin pöydälle ja etsittiin demokratian korjaussarjaa. Se, mitä löytyi ja mitä opittiin, antaa ajatuksen ja toiminnan eväitä kohti tasa-arvoisempaa kansalaisuutta ja luokkajakoihin pysähtymätöntä demokratiaa.

***
Häiriköt
Suuri Suomi-kirja

Suuri Suomi-kirja luo katsauksen Suomeen ja suomalaisuuteen. Me tutkimme tarinoita, jotka jäävät usein virallisen liturgian ulkopuolelle. Tieteen ja kulttuurihäirinnän yhdistävä Häiriköt-päämaja uskoo tutkimukseen ja spektaakkeliin. Etsimme parhaat tutkijat kirjoittamaan valituista aiheista ja yhdistämme tieteilijöiden tekstit taiteeseen ja aktivismiin. Suuri Suomi-kirja pohtii kansallisen tarinan rakentamista valikoitujen sotatarinoiden varassa. Osansa huomiosta saa suomalaisten vaikea suhde saamelaisiin, joiden asuinalueilla Suomi toimii siirtomaaisäntänä. Eläinoikeudet ja elintarviketeollisuus, poliittinen viestintä post-jytky-Suomessa sekä suomalaisten asema maailman kaupan moraaliltaan arveluttavissa afääreissä pääsevät parrasvaloihin. Samalla kun Häiriköiden vastamainostyöryhmä keulii koko matkan metsään, tutkijat ankkuroivat teemat tiukasti tutkittuihin faktoihin. Tuskin kukaan kehtaa tämän jälkeen väittää, että tietokirjat olisivat tylsiä.

Kulttuurihäirintä on taiteen ja aktivismin rajapinnassa tapahtuvaa yhteiskunnallista kommentaaria. Häiriköt-päämaja tietää aiheesta kaiken. Häiriköt yhdistävät taiteen, tieteen ja aktivismin ennakkoluulottomasti ja auttavat yleisöään hahmottamaan maailman uusilla – ja odottamattomilla – tavoilla.
***
Ulla Pyyvaara &   Arto Timonen
Naamat

Kodittomia on 7 000. Suurin osa heistä elää pääkaupunkiseudulla. Naamat  on pysäyttävä haastattelu- ja valokuvakirja asunnottomuudesta. Ääneen pääsevät asiantuntijat sekä kadun varsinaiset ekspertit, asunnottomat. Monisäikeinen puheenvuorojen vyöry pureutuu suorasukaisesti asiaan ja repii auki palvelujärjestelmän mekaniikkaa ja viranomaisten taakkaa. Esiin piirtyy köyhyys, leipäjono, ruuan dyykkaus, verkkokellari, kaverin sohva, päihteet, prostituutio, väkivalta, vankila, asumisyksikkö – ihminen, joka on aina arvoitus, ellei tunne hänen tarinaansa.Kirjoittaja, Vailla vakinaista asuntoa ry:n asumisneuvoja Ulla Pyyvaara marssittaa eteemme alati liikkuvan aikalaiskertomuksen, joka on väkevä, ruma ja kaunis. Huumori kukkii odottamattomissa paikoissa, koska sen täytyy. Jokainen haastateltava on antanut kirjaan paitsi tarinansa myös kasvonsa. Valokuvaaja Arto Timosen pysäyttävät otokset tulevat iholle. Heidän edellinen kirjansa on vuonna 2012 ilmestynyt Katu – Asunnottomat kertovat .
***
Ruurik  Holm
YKSILÖNVAPAUS

Tulevaisuuden hyvinvointivaltion peruskivi
Miten yhteiskunta voi olla tasa-arvoinen ja oikeudenmukainen olematta kollektivistinen? Tasa-arvo ei edellytä, että vahva valtio päättäisi asioista yksilöiden puolesta. Yksilönvapaus on keskeinen hyvä, joten valtion on rajoitettava puuttumistaan ihmisten elämään. Toisaalta valtion aktiivista läsnäoloa tarvitaan yksilönvapauden toteuttamiseksi ja edistämiseksi. Valtion tehtäviin kuuluu vapauden jakaminen yksilöiden kesken tasa-arvoisella ja oikeudenmukaisella tavalla.
Angloamerikkalaiseen poliittiseen filosofiaan nojautuvaa keskustelua on Suomessa melko vähän. Filosofi Ruurik Holmin Yksilönvapaus korjaa omalta osaltaan tätä puutetta ja samalla nostaa filosofiaa yhteiskunnallisen ja poliittisen analyysin keskiöön. Perinteinen vasemmisto saa Holmilta kritiikkiä, koska se on asettanut yksilöllisyyteen ja vapauteen liittyvät pyrkimykset tasa-arvon retoriseksi vastakohdaksi. Vasemmisto ei ole pysynyt mukana individualismin nousussa eikä ole kyennyt uudistamaan ajatteluaan jälkiteollisen yhteiskunnan mukaiseksi.
***
Kalevi  Kalemaa
PALAVA TOTUUS

Historian merkittävimmät puolustuspuheet
Palava totuus on valikoima historian suuria puolustuspuheita ja -kirjoituksia. Menneisyys on täynnä totuudenpuhujia, joiden suut on haluttu tukkia myrkkymaljalla, polttorovion savulla, kidutuksella, vankileirikurjuudella… Mutta kuten suomalainen sananlasku sanoo: ”Totuus ei pala tulessakaan”. Samaa todistaa tämä valikoima: heidän äänensä on tänäänkin elävä ja voimakas. Herran herjaaja Job, antiikin nuorison villitsijä Sokrates, Justinos Marttyyri, Galilei (”se pyörii sittenkin”), homoseksuaali kirjailija Oscar Wilde vankilassa, juutalaisten puolustaja Emilè Zola, oikeusmurhan uhrit Sacco ja Vanzetti, ”suuri sielu” Mahatma Gandhi, kansalaistottelematon Henry Thoreau, aseistakieltäytyjien puolustaja Leo Tolstoi…
Viitisenkymmentä palavasieluista totuutensa puolustajaa, ihmiskunnan suurta miestä ja naista puolustamassa yhtä ihmisen suurinta oikeutta ja velvollisuutta: nousta puhumaan inhimillisyyden, oikeudenmukaisuuden ja solidaarisuuden puolesta, nousta vastustamaan vääryyttä, epäinhimillisyyttä, vääriä totuuksia. Valikoimassa on myös muutama puolustuspuhe tai -kirjoitus kaunokirjallisuudesta. Kirjailijan mielikuvitus voi joskus olla todistusvoimaisempi kuin dokumentti. Tekstit on koonnut ja taustoittanut Kalevi Kalemaa. Yksi valikoiman johtoajatuksista on Leo Tolstoin mielipide siitä, millaisin keinoin ”omantunnon kujanjuoksu” voitetaan: ”Tuo ase on se, että jokainen ihminen noudattaa järkensä ja omantuntonsa ääntä.”
Kalevi Kalemaa on tamperelainen kirjailija. Hän on kirjoittanut näytelmiä, runoja, laulutekstejä, kuunnelmia, historiikkeja sekä näyttelijöiden, teatteriohjaajien ja suomalaisen poliittisen historian merkkihenkilöiden elämäkertoja.

***
Pekka  Haatanen
SUOMEN MAALAISKÖYHÄLISTÖ
Tutkimusten ja kaunokirjallisuuden valossa

Pekka Haatasen kirjoittama klassinen tutkimus ilmestyi alun perin vuonna 1968 (WSOY). Suomen maalaisköyhälistö  käsittelee maalaisväestön alimpien kerrostumien – loisten, mäkitupalaisten, muonamiesten, palkollisten ja teoksen loppuosassa myös heidän historiallisten seuraajiensa, syrjäseutujen köyhän pienviljelijäväestön – vaiheita ja elämänolosuhteita.
Mihinkään tiettyyn ajanjaksoon rajoittumatta tekijä luo kokonaiskuvan maalaisköyhyyden ilmiöstä koko sen ulottuvuudessa 1690-luvun suurista kuolonvuosista aina 1960-luvulle saakka. Ajallinen painopiste on kuitenkin ”köyhäläisyyden vuosikymmenissä” 1800-luvun jälkimmäisellä puoliskolla sekä viivästyneiden syrjäseutujen osalta myös 1900-luvun puolella.
Köyhäläisyyden laajuutta ja alueellista esiintymistä eri ajankohtina on kuvattu lähinnä tilastollisen aineiston nojalla. Köyhäläisyyden syvyyteen on päästy porautumaan erilaatuisten ja -asteisten kertomusten ja kuvausten avulla. Historiantutkimuksen tavanomaisen lähdeaineiston ohella tekijä on käyttänyt runsaasti apuna myös suomalaista maalaisköyhälistön oloja kuvaavaa kaunokirjallisuutta. Kansankirjailijoidemme – Päivärinnan, Kiannon, Sillanpään, Haanpään, Linnan ym. – vankka asiantuntemus ja rikas kielenkäyttö ovatkin tarjonneet hedelmällisen näkökulman myös tieteelliseltä kannalta katsottuna. Pekka Haatanen jäi täysinpalvelleena eläkkeelle vuonna 2003 oltuaan Teknillisen korkeakoulun apulaisprofessori ja Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan dosentti vuodesta 1973.
***
Eero  Yrjö-Koskinen (toim.)
Arktinen murros
Ilmastonmuutos ja luonnonvarojen käyttö pohjoisilla napa-alueilla

Ilmastonmuutos ja siitä johtuva meriveden lämpeneminen vaikuttavat arktiksen ja sen lähialueiden elinolosuhteisiin merkittävästi. Tästä seuraa muutoksia myös alueelliseen toimeentuloon ja kansainvälisiin suhteisiin. Miten arktisen alueen murroksesta aiheutuviin haasteisiin voidaan vastata?

Arktinen murros – Ilmastonmuutos ja luonnonvarojen käyttö pohjoisilla napa-alueilla käsittelee ilmaston ja meriveden lämpenemisen syitä ja seurauksia. Kirjassa esitetään näkökulmia siihen, miten muutokset arktisella alueella vaikuttavat talouteen ja miten ne pitäisi ottaa huomioon esimerkiksi energiapolitiikassa ja kansainvälisessä yhteistyössä. Artikkeleissa analysoidaan muun muassa arktisen alueen infrahankkeiden tulevaisuutta, biomassan energiakäyttöä ja energiapolitiikan tulevaisuudennäkymiä sekä EU:n roolia arktisen alueen kehityksessä.
***
Syksy  Räsänen
ISRAELIN APARTHEID

Israelin/Palestiinan tilanteesta uutisoidaan paljon ja sitä ymmärretään vähän. Tapahtumien ytimessä on Israelin järjestelmä, joka asettaa ihmiset erilaiseen asemaan ja jakaa heidät eri asuinalueille etnisen taustan mukaan. Järjestelmä täyttää kansainvälisen oikeuden määritelmän apartheidille, mutta se ei ole toisinto Etelä-Afrikasta, vaan ainutlaatuinen omanlaisensa versio rotuerottelusta. Israelin apartheid on ensimmäinen suomenkielinen kokonaisesitys tämän järjestelmän historiasta, nykytilanteesta ja häämöttävästä lopusta.

***
Hanna  Apajalahti
KULTTUURI­MATKAILIJAN LAPPI

Kulttuurimatkailijan Lappi on paitsi matkaopas, myös ensimmäistä kertaa yksiin kansiin koottu tietopaketti Lapin kulttuureista. Mitä lukea, kuunnella ja nähdä? Mitä elokuvia katsoa? Kirja avaa Lapin kulttuurielämää: arkkitehtuuri, elokuvat, festivaalit, historian tarinat, kirjallisuus, kuvataiteen ja käsityön tekijät, murteet, museot, musiikki, mytologia, ruokakulttuuri, Saamenmaan kulttuurit. Kirjan luettuasi olet jo tehnyt yhden matkan Lappiin. Lapinhulluille ja vasta-alkajille.
***
Annina Vainio & Työryhmä
Kaapeli 25

Kaapelitehtaalla eli tuttavallisemmin Kaapelilla luodaan muun muassa kuvataidetta, musiikkia, teatteria ja tanssia, urheillaan sekä järjestetään erilaisia tapahtumia, konsertteja, näyttelyitä, festivaaleja ja messuja. Kaapelilla toimii myös kolme museota ja 12 galleriaa.
Kaapeli 25  on juhlakirja, joka kokoaa yksiin kansiin Suomen suurimman kulttuurikeskuksen historian kannalta keskeisten henkilöiden muistikuvia menneestä ja näkemyksiä tulevasta. Ääneen pääsevät Jörn Donner , Rosa Liksom , Teemu Mäki, Jukka Orma , Stefan Bremer ja monet muut taiteilijat, poliitikot ja virkamiehet, jotka synnyttivät Kaapelitehtaan 25 vuotta sitten, yhtiön vuokralaiset ja työntekijät, jotka liittyvät taloon ja sen kehittymiseen merkittäväksi eurooppalaiseksi kulttuurikeskukseksi.
Kaapelitehtaan teollinen historia merikaapelin valmistuksessa ja uusi käyttö kulttuurikeskuksena ovat lyöneet taloon erityisen leimansa, jonka syntyä lähestytään noin 30 artikkelin näkökulmista. Artikkelien lisäksi Kaapeli 25  sisältää näyttävän kokoelman valokuvia Kaapeliksi kutsutun kulttuurikeskuksen ihmisistä ja vaiheista historiasta nykypäivään.


***
Amartya Sen &  Jean Drèze
VASTAKOHTIEN INTIA

Nobel-palkittu Amartya Sen ja Jean Drèze ovat Intian johtava taloustieteilijäkaksikko. Vastakohtien Intia-kirjassaan he perehdyttävät lukijan Intian nykyiseen tilaan: tuloerot, luokkien ja sukupuolten välinen epätasa-arvo ja lapsikuolleisuus rehottavat. Teoksessa Sen ja Drèze tarjoavat syväluotaavan analyysin ongelmien ytimiin sekä esittävät mahdollisia ratkaisuja haasteiden selättämiseksi.
***
Riitta Pesonen &  Martti Lintunen
HELSINKI
Tervetuloa Helsinkiin! Värityskirjan pääosassa ovat Helsingin historialliset kerrokset. Rakennuksissa näkyvät kaupungin menneisyys, tämä hetki ja vähän kuviteltua tulevaisuutta. Kirjan mukana voit lähteä retkelle Helsinkiin ja tehdä siitä samalla oman näköisesi. Kuvat ja lyhyet kertomukset rakennusten historiasta avaavat kiehtovia näkökulmia niin vanhalle helsinkiläiselle kuin kaupunkia vielä tuntemattomallekin.
***
Veera  Nuutinen (toim.)
UUSI TYÖVÄKI

Työ ja yrittäjyys prekarisoituvan palkkatyön yhteiskunnassa
Uusi työelämä ei sovi perinteisiin palkkatyön normeihin. Tänä päivänä työ ei enää välttämättä tarkoita työsuhdetta, kokopäiväistä työtä tai edes konkreettista työpaikkaa. Kaikilla ei ole työelämässä samoja oikeuksia, eikä työstä saatu palkka aina riitä turvaamaan toimeentuloa. Yksi uuden työn keskeinen piirre on työn tuoman turvan mureneminen. Laki ja työehtosopimukset eivät suojele työntekijöitä yhtä kattavasti kuin aiemmin. Toisaalta monen työ on yhä itsenäisempää, ajallisesti joustavaa ja vapaata kontrollista.
Uusi työväki on ajankohtainen kokoelma artikkeleita, joissa tarkastellaan ihmisten tapoja selvitä epävarmassa työelämässä ja pohditaan nykyisen ja tulevan työelämän monimuotoisuutta ilmiölähtöisesti. Kirjan keskeisimpiä lähtökohtia on työelämässä tapahtunut muutos, jota kutsutaan prekarisaatioksi. Se kuvaa työn, toimeentulon ja muun elämän epävarmuutta.
Kirjan artikkeleista vastaavat Ville-Veikko Pulkka, Veera Nuutinen, Niina Vuolajärvi, Esko Harni ja Miikka Pyykkönen, Antti Hyrkäs, Jukka Peltokoski ja Jaana Pirkkalainen, Mikko Jakonen ja Martta Tuomaala.

***
Mika Helander, Ilkka Levä & Sanna Saksela-Bergholm (toim.)
TYÖAIKAKIRJA

Työaika on jännitteinen asia. Työnantajat haluavat pidentää työaikaa ja lisätä tuottavuutta. Tehostuuko ajankäyttö ja mitä tämä aiheuttaa yksilöille? Mikä on työn intensiteetti? Luonnehtivatko työtä keskeytykset vai tasarytmisyys? Onko työssä aikaa häiriöttömälle keskittymiselle ja tulevaisuuden suunnittelulle. Tekevätkö työntekijät ylitöitä säännöllisesti?
***
Kai Ekholm, Päivikki Karhula & Tuomo Olkkonen
TIELLÄ SANANVAPAUTEEN 1917–2017

Tiellä sananvapauteen käy läpi suomalaisia tabuja ja suomalaisen ihannekansan kasvatusta itsenäisyyden ajan Suomessa. Kirja nostaa esiin suomalaisen sensuurin pääteemat: Jumala, Kekkonen, itsesensuuri, Neuvostoliitto ja tietenkin seksi. Näitä aiheita kirjassa käsittelevät Jörn Donner, Janne Virkkunen, Jukka Rislakki ja Pekka Gronow.
***
Ervo  Vesterinen
NAISEN RUUMIIN HISTORIA

Mitä hyötyä on aromaattisten aineiden suitsuttamisesta emättimeen? Liittyykö nenäverenvuoto kuukautisiin? Entä mitä saadaan selville, kun kastellaan ohranjyvä naisen virtsalla? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa Naisen ruumiin historia. Kirja kertoo, millaisia käsityksiä naiseudesta on ollut vallalla antiikin ajoista nykypäivään.
***
Karl  Liebknecht
MILITARISMI JA ANTIMILITARISMI

Rosa Luxemburgin lähin aatetoveri Karl Liebknecht (1871-1919) julkaisi klassikoksi muodostuneen teoksen Militarismi ja antimilitarismi vuonna 1907. Teos perustui Mannheimissa 1907 Saksan sosialidemokraattisten nuorten kongressissa pitämään laajaan esitelmään, joka täydennettiin katsauksilla eri Euroopan maiden nuorison militarismin vastaisista kampanjoista. Liebknecht pahoittelee esipuheessaan, että Suomi oli tässä katsauksessa unohtunut, mutta toteaa, että sosialidemokraattinen nuorisoliike Suomessa käy samanlaista kamppailua militarismia vastaan kuin muissakin maissa.
Toiminta militarismia ja sotaa vastaan oli Liebknechtin pääasiallinen ja kohtalokas elämäntehtävä. Sodan vastustaminen vei Liebknechtin vankilaan maailmansodan ajaksi. Sodan jälkeen hän perusti Rosa Luxemburgin kanssa Spartakus-liiton ja osallistui Saksan kommunistisen puolueen perustamiseen. Rosa Luxemburg ja Karl Liebknecht kuolivat poliittisen salamurhan uhreina 1919.
Liebknecht eritteli teoksessaan yksityiskohtaisesti niin ”ulkoisen” kuin ”sisäisen” militarismin olemusta, ja osoitti mitä haasteita on voitettava voidakseen estää kansakuntien ajautuminen laajamittaiseen sotaan.

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20170821/b71ab7ef/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko