[H-verkko] Arvosteltavaksi: Atenan syksyn 2016 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe Syys 2 10:42:37 EEST 2016


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<mailto:agricolan.arvostelut at gmail.com>: ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.

________________________________
Atenan syksyn 2016 kirjoja

Mainio pikku sota
Brittilentäjät Suomessa vuonna 1919
Mikko Ylikangas

Historiamme vaiettu vaihe vuonna 1919 oli talvisodan alkusoitto

Kesäkuussa 1919 Englannin kuninkaallisen laivaston osasto ankkuroitui Koiviston kirkonkylän edustalle Suomenlahdella – julkisuudessa sen tiedotettiin olevan vain vierailulla. Kun risteilijöiden, hävittäjien, miinanraivaajien ja sukellusveneiden määrä alkoi lähennellä kolmeakymmentä ja kun englantilaisten merisotilaita oli paikalla tuhansia, ymmärsivät ainakin paikalliset asukkaat, ettei kyse ollut pelkästä vierailusta.

Heinäkuussa Koivistonlahdelle lipui brittiläinen lentotukialus mukanaan yli satamiehinen kuninkaallisten ilmavoimien RAF:n osasto. Opettaja Roihan perunamaalle raivattiin lentokenttä ja läheiseen Sudensaareen perustettiin tukikohta vesitasoille. Pian lentokoneiden moottoreiden pauke kaikui Koivistonlahdella, ja sitten kirkkomaalle kaivettiin jo ensimmäiset englantilaisten sankarihaudat. RAF pommitti Suomesta käsin Neuvosto-Venäjää lumentuloon saakka.

Mainio pikku sota kertoo, miksi Englanti pommitti Kronstadtia ja Petrogradin ympäristöä, vaikka maiden välillä ei ollut sotaa ja vaikka Britannia oli viisivuotisen maailmansodan loppuun uuvuttama? Keitä RAF:n lentäjät olivat ja millaista oli heidän arkensa Koivistolla? Millaista yhteistyötä britit tekivät Suomen ilmavoimien kanssa? Entä miten Neuvosto-Venäjä ja sen puolesta taistelleet punaiset suomalaislentäjät vastasivat?

Brittilentäjien operaatio oli vain pieni luku Englannin 1900-luvun historiassa, mutta sen merkitys Suomelle oli suurempi. Tapahtumat polttivat Stalinin ja neuvostojohdon mieleen perustellun epäilyksen siitä, että suurvallat voivat jatkossakin käyttää Suomea sillanpääasemana hyökätessään Neuvostoliittoon. Niinpä talvisodan alkusoitto soitettiin Koivistolla vuonna 1919.
***
Tuntematon sotavanki
Tarina venäläisen isoisäni etsinnästä
Ira Vihreälehto

’Iran isoäiti kuiskasi pojalleen: ”On jottain mitä miun pitäis kertoa…”
Lempin elämä näytti tavalliselta: hän meni Einonsa kanssa naimisiin heti sodan jälkeen ja kasvatti suurperheen miehen työskennellessä sahalla. Vasta kuolinvuoteellaan Lempi kuitenkin kuiskasi vanhimmalle pojalleen Juhanille: ”On jottain mitä miun pitäis kertoa…” mutta voimat loppuivat kesken kaiken.
Salaisuus paljastui perunkirjoituksessa: Juhanilla oli eri isä kuin muilla sisaruksilla. Hän kysyi asiaa Einolta, selvitti sukulaisilta, pinnisteli muistaakseen keskustelunpätkiä lapsuudesta. Jäljet johtivat koulutilalle, jossa Lempi oli työskenteli keittäjänä sota-aikana ja jossa työskenteli myös neuvostosotavankeja. Esikoispojan isä oli sotavanki, vihollinen. Etsintä tyssäsi siihen.
Vuosikymmeniä myöhemmin Juhanin tytär, historioitsija Ira Vihreälehto ryhtyi selvittämään suvun vaiettua tarinaa löytääkseen isoisänsä. Hän haastatteli aikalaisia, tonki arkistoja, analysoi valokuvia, teetti DNA-testejä, lähestyi etäisiä sukulaisia Facebookissa ja venäläisessä VK:ssa ja haravoi karttaa Google Mapsin avulla.
Tuntematon sotavanki laajenee yhden suvun tarinasta kuvaukseksi jatkosodan poikkeusoloista ja vaikenemisen kulttuurista, kun haluttiin katsoa eteenpäin eikä taaksepäin. Samaan aikaan teos kertoo nykyihmisten juurista, jotka ulottuvat aiempien sukupolvien salaisuuksiin asti.
***
Kuoleman porteilla
Ilmavoimien kaukopartio-osasto Hartikainen 1942
Patrik Berghäll

56 vuorokautta vihollisen selustassa – Suomen sotahistorian pisin kaukopartioretki
Ilmavoimien kaukopartioyksikkö Osasto Hartikainen on lähes tuntematon osa Suomen sotahistoriaa. Osasto toimi ainoastaan kesän 1942 ajan, ja se teki viisi kaukopartiomatkaa vihollisen linjojen taakse. Pisin matkoista venyi 56 vuorokauden mittaiseksi, ja sitä johti Mannerheim-ristin ritari Antti Vorho.
Kuoleman porteilla kertoo Osasto Hartikaisen tarinan. Osaston partioretkillä oli mukana vain neljä sotilasta, ja retket olivat vaikeita. Sotahistorian pisimmällä kaukopartiomatkalla sotilaat elivät yli kaksikymmentä päivää ilman muonatäydennystä ja taivalsivat nälkää nähden lähes 250 kilometriä.
Koska Osasto Hartikainen toimi ilmavoimien johdon alaisena, yksikön kirjallinen aineisto on säilynyt nykypäiviin, toisin kuin Päämajan kaukopartioiden aineisto. Kuoleman porteilla perustuu mm. tähän aineistoon, ja lisäksi kirja sisältää aiemmin julkaisematonta kuvamateriaalia.
***
Gestapo
Natsi-Saksan salaisen poliisin historia
Frank McDonough

Ylistetty tietokirja purkaa myyttejä Gestaposta
Aina ja kaikkialle näkevä julma tarkkailija – näin natsi-Saksan salainen poliisi usein kuvataan. Mutta onko se koko totuus?
Vuonna 1933 perustetun Geheime Staatspolizein tehtävä oli etsiä ”kansan vihollisia”. Sen palveluksessa toimi 16 000 ihmistä, joten salainen poliisi ei mitenkään pystynyt valvomaan koko Saksaa, vaan Gestapo toimi pitkälti ilmiantajien varassa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi ollut heikko tai tehoton osa natsien terrorikoneistoa. Päinvastoin, Gestapo iski armottomasti poliittisiin ja rodullisiin ryhmiin. Juutalaisten lisäksi muun muassa kommunistit, homoseksuaalit ja roomalaiskatoliset olivat Gestapon kohteena.
Professori McDonough’n uraauurtava tietokirja läpivalaisee Gestapon historian: miten kylmäverinen Gestapo toimi ja miten se sai tavalliset kansalaiset verkkoonsa, ilmiantamaan naapurit, ystävät ja perheenjäsenet. Kirja antaa myös äänen niille, jotka uskalsivat vastustaa natsivaltaa ja joutuivat Gestapon pahamaineisiin turvasäilöihin.
Gestapo onnistui tuhoamaan valtaosan arkistoistaan. Niinpä sodan jälkeen lähes puolet Gestaposta jatkoi työtään Saksan poliisivoimissa, eikä juuri ketään tuomittu sotarikoksista. Frank McDonough on kuitenkin päässyt tutkimaan Gestapon Düsseldorfin-arkistoa, jonka karu tarina avautuu nyt maailmalle.
***
Muutoksen tekijät
Renessanssin synty ja perintö
Pekka Matilainen

Dialogi menneisyyden kanssa on avain tulevaisuuteen

Euroopan historiassa on kausia, jolloin henkinen ilmapiiri on keväinen ja ilmava kuin Botticellin maalaus: optimismi vallitsee, uudet ideat sinkoilevat ja toimeliaisuus on huipussaan. Tämä on tuttu kuva renessanssista.
Kirjassaan Muutoksen tekijät Pekka Matilainen tutkii, mikä 1400-luvun Italian kulttuurielämässä antoi sysäyksen uudelle ajattelutavalle ja onko renessanssin käsite oikeutettu. Renessanssia pidetään vastaiskuna uskonnolliselle keskiajalle, mutta se ei syntynyt tyhjästä. Miten keskiajan kuvataiteen siveät pyhimykset vaihtuivat alastomiin anatomiatutkielmiin: David-patsaaseen, Venuksen syntymään ja Rafaelin enkeleihin? Mistä syntyi tieteen kehitykseen johtanut ajatus maailman tutkimisesta? Miten antiikin kulttuuriperintö näkyy nykyaikana?
Muutoksen tekijät matkustaa läpi eurooppalaisen kulttuurin historian antiikista tähän hetkeen ja pohtii, onko sivilisaation kehitys tasaista jatkumoa vai äkillisiä hypähdyksiä. Vetävästi kirjoitettu teos muistuttaa, että dialogi menneisyyden kanssa on avain tulevaisuuteen.
***
Aikamatkaajan opas historiaan<http://www.atena.fi/component/ateena/kirja/850>
18 aikamatkaa Vesuviuksen purkauksesta Woodstockin festivaaleille
Wyllie, Acton & Goldblatt

Kovin moni ei voi kehuskella olleensa paikan päällä antiikin olympialaisissa, Marco Polon Kiinan-matkalla tai nuijasodassa, mutta tähän tulee nyt muutos!

Aikamatkaajan opas historiaan vie sinut 18 poikkeukselliselle reissulle menneeseen, suoraan maailmanhistorian merkkitapahtumiin. Haluaisitko osallistua vallankumouksellisten marssiin vuoden 1798 kuohuvassa Pariisissa, astua kapteeni Cookin laivaan matkalla tuntemattomaan tai osallistua piispa Hemmingin pyhittämiseen 1500-luvun Turun komeissa puitteissa. Tai ehkä haluatkin lyhyemmälle matkalle, jolloin tarjolla olisi muun muassa Beatlesin keikka 1960-luvun hippi-Hampurissa tai toisen maailmansodan voitonpäivän juhlat!

Aikamatkaajan opas historiaan tarjoaa niin käytännönläheisiä vinkkejä kohteen paikallisista tavoista, tottumuksista ja parhaista ruokapaikoista kuin laajempaa tietoa kyseisestä ajanjaksosta.

Kirjan aikamatkat Suomen historiaan on kirjoittanut arkeologi Ilari Aalto, joka on julkaissut menestysteoksen Matkaopas keskiajan Suomeen (2015).

***
Maailma on outo
101 eriskummallista historiallista tapausta
Giles Milton

Huippusuositun kirjasarjan kolmas osa

Tiesitkö, että Lontooseen yritettiin rakentaa Eiffel-tornin tarkka kopio – mutta 20 metriä korkempi. Tai tiesitkö, että Hitler oli lähes koko toisen maailmansodan kokaiinipöllyssä? Kuka on ollut maailman epäonnisin pankkiiri? Entä miksi ihmeessä puolalainen tavanmies murtautui sisään Auschwitziin?
Historia on täynnä erikoisia ihmiskohtaloita, kummallisia sattumia ja yllättäviä kohtaamisia. Maailma on outo kertoo, mikä on maailman salaisin osoite, miksi Stalin ryösti pankin, kuka oli Yhdysvaltain keisari ja miten Mona Lisa varastettiin. Mukana on myös eriskummallisia tapauksia Suomen historiasta.
Maailma on outo on itsenäinen jatko-osa kirjoille Maailman pisin pajunköysi ja Maailmassa on virhe, joita on myyty Suomessa lähes 15 000 kappaletta.
***
Ettekö te tiedä, kuka minä olen
Ylimielisyyden historiaa
Ari Turunen
Onnittelut! Tämä on todennäköisesti paras kirja, minkä tulet koskaan lukemaan! Niinpä niin: meillä ihmisillä on aina ollut kovin suuret luulot itsestämme.
Hauska ja viisas teos johdattaa ylimielisyyden lähteille. Mikäpä muukaan olisi ollut syynä ihmiskunnan suurimpiin katastrofeihin kuin valtaapitävien omahyväisyys. Neuvostoliitossa suunniteltiin 1930-luvulla, että kaikkien Siperian jokien virtaussuunta pitää kääntää päinvastaiseksi. Enronin toimitusjohtaja taas uskoi, että ahneus oli paras motivaattori. Entä mitä voimme oppia Espanjan kuninkaan Filip III:n vaatimattomuudesta: hän paloi kuoliaaksi takkansa ääreen, koska hoviväki ei löytänyt riittävän nopeasti palvelijaa, jonka työnä oli siirtää kuninkaan nojatuolia.
Tämä on kirjan neljäs, päivitetty painos, vaikka mikään ei olekaan muuttunut: valtaapitävät ovat yhtä ylimielisiä kuin ennenkin.
VTL Ari Turunen (s. 1966) on tietokirjailija ja toimittaja. Ettekö te tiedä, kuka minä olen on ollut kansainvälinen menestys. Sen oikeudet on myyty kuuteen maahan, ja Saksassa kirjaa on painettu jo 10 000 kappaletta.

***
Lupaathan tappaa itsesi
Kansan perikato kolmannessa valtakunnassa 1945
Florian Huber

”Loppu on käsillä, lapseni. Lupaa minulle, että ammut itsesi, muuten en saa hetken rauhaa.”

Kolmas valtakunta romahtaa, Hitler tekee itsemurhan bunkkerissaan ja kaikkialle Saksaan leviää itsemurha-aalto, joka tempaisee mukaansa tuhansia naisia, miehiä ja lapsia. Pienessä Demminin kaupungissa sadat ihmiset tekevät itsemurhan puna-armeijan lähestyessä. Kokonaisia perheitä kuolee, vanhemmat surmaavat lapsiaan.
Vuosikymmenien ajan historiankirjoitus vaikeni tuhansien saksalaisten ratkaisusta, vaikka itsemurha-aalto haavoitti myös seuraavia sukupolvia. Järkyttävät tapahtumat on paljolti kuitattu hiljaisuudella, torjunnalla ja unohdukseen pakottamalla.
Sekä itsemurhien että niitä seuranneen vaikenemisen motiivi oli sama: pako kestämättömästä tilanteesta. Perikadon syyt piilevät kuitenkin syvemmällä. Florian Huberin vangitseva kuvaus pienistä ihmisistä heidän marssiessaan kohti tuhoa on myös terävä analyysi kolmannen valtakunnan ihmisten ajatusmaailmasta ja kansakunnan mukaansa tempaisseen huuman karusta lopusta.
 ***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.




-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20160902/19ceca1d/attachment.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko