[H-verkko] Arvosteltavaksi: Vastapainon syksyn 2016 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe Syys 2 10:41:04 EEST 2016


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<mailto:agricolan.arvostelut at gmail.com>: ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.


________________________________

***

Vastapaino syksy 2016


James Essinger

Adan algoritmi. Kuinka lordi Byronin tytär Ada Lovelace käynnisti digiajan

Suom. Tapani Kilpeläinen



Kiehtova tarina 1800-luvun lahjakkaimmasta koodarista



Mistä johtuu, että yli 150 vuotta Ada Lovelacen kuoleman jälkeen eräs tietokoneohjelma nimettiin hänen mukaansa?

Ada Lovelace (1815–1852), runoilija lordi Byronin tytär, on tietokoneen kehityshistorian keskeinen mutta unohdettu voimahahmo. Digiaika olisi voinut alkaa 200 vuotta aiemmin, jos Adan aikalaiset olisivat ymmärtäneet hänen työtään.

Adan algoritmi on inspiroiva tarina huippulahjakkuudesta, jonka elämää varjostivat sairaudet, tunnetun isän jälkimaine sekä ajan kapea naiskäsitys. Lopulta Adan kyvyt pääsivät käyttöön yhteistyössä matemaatikko Charles Babbagen kanssa, jota pidetään tietokoneen keksijänä. Luovana voimana hankkeen takana oli kuitenkin Ada.

Kirja kertoo Ada Lovelacen poikkeukselliset vaiheet koukuttavasti ja lämpimällä huumorilla.



James Essinger on keksintöjen aatehistoriaan perehtynyt englantilainen tietokirjailija.



n. 250 s.

lokakuu

***

Antti Eskola

Vanhuus. Helpottava, huolestuttava, kiinnostava



”Naurettavien kävelysauvojen kanssa en aio kuntoilla, vaan hyppään suoraan rollaattorin puikkoihin, kun se aika tulee!”



Antti Eskola, yli 80-vuotias professori, kertoo vanhuudesta omakohtaisesti ja tutkijan silmin. Millaista on, kun eläkkeelle jääminen helpottaa elämää? Entä kun seuraelämä vähenee? Kuinka suhtautua huoleen ja pelkoon?

Eskola on aina innostunut ja ilkikurinen. Asenne tarttuu: lukija saa kirjasta koko joukon vinkkejä, joilla ikääntymisen ilmiöihin voi suhtautua kiinnostuneesti.

Kirja on harvinaisen suora ja positiivinen puheenvuoro vanhuuden merkityksellisyydestä.



Antti Eskola (s. 1934) on sosiaalipsykologian professori emeritus, joka on julkaissut suosittuja kirjoja uskonnosta.



n. 230 s.

elokuu

***

Richard Sakwa

Taistelu Ukrainasta. Kuinka idän ja lännen intressit törmäsivät

Suom. Tatu Henttonen



Vihdoinkin kiihkoton arvio Ukrainan konfliktista. – The Guardian



Ukrainan kriisi on saattanut maailman uuden kylmän sodan partaalle. Miten tähän tilanteeseen on päädytty?

Taistelu Ukrainasta purkaa Venäjän ja Ukrainan välistä suhdevyyhtiä ja kartoittaa tien kahakoihin. Se kertaa tapahtumat, jotka ovat pakottaneet Ukrainan tekemään valinnan eurooppalaisen yhteistyön ja historiallisten Venäjä-suhteiden välillä.

Teos on ainutlaatuisen kattava kooste Ukrainan kriisistä. Se avaa konfliktin kansainvälisen merkityksen ja kuvaa taustatekijät, jotka ovat ajaneet Ukrainan sisäiseen ja ulkoiseen kriisiin. Kirja paljastaa myös taustalla vaikuttavat myytit ja väärinymmärrykset.



Richard Sakwa on Venäjän ja Euroopan politiikan tutkimuksen professori Kentin yliopistossa Isossa-Britanniassa.



n. 500 s.

lokakuu

***

Tiina Raevaara

Tajuaako kukaan? Opas tieteen yleistajuistajalle



Opi vääntämään tiede ymmärrettäväksi



Tajuaako kukaan? on ohittamaton opas tutkijoille ja toimittajille, jotka haluavat välittää tieteen tuloksia akateemisen maailman ulkopuolelle. Kirja kertoo, millä tavoin tieteestä nyt kirjoitetaan, kuinka tutkimusta yleistajuistetaan ja miten tieteen kieli muuttuu, kun yleisö vaihtuu. Käytännön vinkkejä antavat eri tieteenalojen kokeneet yleistajuistajat.

Kirja esittelee myös tiedejournalismin tyypilliset virheet sekä neuvoo, kuinka ne vältetään. Tieteessä on kyse isoista asioista, ja siksi siitä pitää kirjoittaa erityisen vastuuntuntoisesti.



Tiina Raevaara (s. 1979) on biologian tutkija sekä palkittu kirjailija ja tiedetoimittaja.



n. 250 s.

elokuu

***

Marjo Laitala & Vesa Puuronen

Yhteiskunnan tahra? Koulukotien kasvattien vaietut kokemukset

Mitä Suomen koulukodeissa todella tapahtui



Yhteiskunnan tahra? selvittää koulukoteihin sijoitettujen lasten ja nuorten kokemuksia Suomessa vuosina 1940–1985. Tutkimusta varten on haastateltu 35 koulukotien asukasta. Kirja kuvaa heidän elämäänsä ennen koulukotia, siellä asuessa ja sen jälkeen.

Jokaisella haastatellulla on oma tarinansa, mutta yhtäläisyyksiä löytyy. Tärkeä yhteinen piirre on lapseen lyöty leima, tahra, joka vaikeutti monen elämää vielä aikuisuudessakin. ”Pahantapaisina” pidetyt lapset tulivat usein köyhistä tai muuten rikkinäisistä kodeista. Haastateltujen kokemukset koulukotiarjesta kertovat kaltoinkohtelusta, alistamisesta ja väkivallasta.

Kirja osoittaa, että varsinainen yhteiskunnan tahra eivät ole sijoitetut lapset vaan koulukotisijoitus itsessään. Vaiettujen käytäntöjen esiintuominen on tärkeää, jos se auttaa ehkäisemään vastaavia virheitä tulevaisuudessa.



KM Marjo Laitala on sosiologian tutkija ja YT Vesa Puuronen sosiologian professori Oulun yliopistossa.



n. 300 s.

elokuu



Rosi Enroos, Tarja Heino & Tarja Pösö (toim.)

Huostaanotto. Lastensuojelun vaativin tehtävä



Kattava kokonaisesitys huostaanotosta



Huostaanotto on Suomessa ensimmäinen tutkimusperustainen kokonaisesitys tästä merkittävästä ja eettisesti haastavasta aiheesta.

Teos paikkaa tutkimuksen aukkoa, sillä varsin vähän tiedetään siitä, mitä huostaanotossa oikeastaan tapahtuu. Kirjan artikkelit käsittelevät lapsen huostaanottoa mutta myös avohuollon sosiaalityötä, kiireellistä sijoitusta sekä juridisia ja hallinnollisia kysymyksiä. Lisäksi kirja havainnollistaa sitä, mitä huostaanotto merkitsee sijoitetulle lapselle ja hänen vanhemmilleen.

Kirja keskittyy suomalaiseen lastensuojeluun mutta kontekstoi sitä muiden maiden käytäntöihin. Teos on kiihkoton kokonaisesitys ja alan perusteos, jonka ajantasaista tietoa tarvitsevat kaikki lastensuojelun ja lähialojen ammattilaiset. Se sopii myös oppikirjaksi ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.



Kirjan kirjoittajat ovat yhteiskunta- ja oikeustieteiden tutkijoita, jotka ovat toimineet pitkään lastensuojelun parissa.



n. 400 s.

marraskuu

***

Melisa Stevanovic & Camilla Lindholm (toim.)

Keskustelunanalyysi. Kuinka tutkia sosiaalista toimintaa ja vuorovaikutusta



Perusteos keskustelunanalyysista



Keskustelunanalyysi tarkastelee sosiaalisen vuorovaikutuksen perusilmiöitä, resursseja ja haasteita. Se luotaa keskustelunanalyysin metodologiaa ja keskittyy erityisesti viime vuosina kehittyneisiin uusiin suuntauksiin.

Keskustelunanalyysissa tutkitaan autenttisia vuorovaikutustilanteita, arkikeskusteluja ja institutionaalisia keskusteluja. Tavoitteena on tarkkailla mahdollisimman luonnollisesti esiintyviä tilanteita ja analysoida niitä.

Keskustelunanalyysi kuvaa vuorovaikutusilmiöitä ymmärrettävin arkikäsittein. Kirja sopii opiskelijoille, opettajille ja tutkijoille, jotka hyödyntävät keskustelunanalyysia tai ovat siitä kiinnostuneita.



n. 400 s.

syyskuu

***

Kari Väyrynen & Jarmo Pulkkinen (toim.)

Historian teoria. Lingvistisestä käänteestä mahdolliseen historiaan



Ajankohtaiset teemat historian teoriassa



Teos esittelee historian teoriaa koskevaa keskustelua viime vuosikymmeniltä. Käännekohta historianfilosofiassa oli 1970-luku, jolloin narrativismi nousi hallitsevaan asemaan.  Keskustelu historian kerronnallisuudesta jatkuu yhä. Lingvistinen käänne on tehnyt historiantutkijat entistä tietoisemmiksi kielen monista ulottuvuuksista.

Lingvististen tarkasteluiden vastavoimana on havaittavissa uusia realistisia tendenssejä. Tällaisia ovat muun muassa ympäristökysymykset, naiseus, uusmaterialismi ja historiallinen muisti. Lisäksi keskustelu kontrafaktuaalisesta ajattelusta ja mahdollisesta historiasta käy vilkkaana.

Teos on monipuolinen katsaus näihin kysymyksiin. Se tarjoaa mielenkiintoisia haasteita paitsi historian teoreetikoille, myös yhteiskuntatieteilijöille, ympäristötutkijoille ja kaikille, joiden alalla pohditaan historiallista perspektiiviä.



Teoksen kirjoittajat ovat filosofeja ja historioitsijoita eri yliopistoista.



n. 300 s.

lokakuu

***

Jaana Parviainen, Taina Kinnunen & Ilmari Kortelainen (toim.)

Ruumiillisuus ja työelämä. Työruumis jälkiteollisessa taloudessa



Millaisiin asentoihin työruumis taipuu palvelutaloudessa?



Miten sosiaalisia taitoja vaativaa työtä tehdään ruumiillisesti? Mitä tarkoittaa itsen yrittäjyys ja millaisin keinoin työruumista kehitetään? Kuinka rekrytoijat tunnistavat ”hyvän tyypin”?

Ruumiillisuus ja työelämä pohtii, millaisia seurauksia palvelutalouteen siirtymisellä on ollut työntekijöille, työorganisaatioille ja johtamiselle. Kyse on merkittävästä yhteiskunnallisesta murroksesta, joka koskee lähes kaikkia työikäisiä suomalaisia. Puhuttelevat tapausesimerkit käsittelevät muun muassa Nokian entisten insinöörien kokemuksia, Björn Wahlroosin finanssipääoman ruumiillisuutta sekä naisten työuupumusta.

Teos on ensimmäinen laaja suomenkielinen katsaus työruumiin tutkimukseen. Se soveltuu sosiologian, yhteiskuntapolitiikan, kulttuurintutkimuksen ja sukupuolentutkimuksen oppikirjaksi.



Kirjan kirjoittajat ovat yhteiskuntatieteiden, filosofian, kulttuuriantropologian ja kasvatustieteen tutkijoita useista eri yliopistoista ja korkeakouluista.



n. 300 s.

elokuu

***

Anu-Hanna Anttila, Ralf Kauranen, Kati Launis & Jussi Ojajärvi (toim.)

Luokan ääni ja hiljaisuus. Yhteiskunnallinen luokkajärjestys 2000-luvun alun Suomessa



Miltä näyttää tämän päivän luokka-Suomi?



Luokan ääni ja hiljaisuus esittelee uutta monitieteistä luokkatutkimusta. Teos tutkii 2000–2010-lukujen yhteiskunnallisia jakoja Suomessa käyttäen aineistonaan muun muassa pääministerin puheita, maahanmuuttokeskustelua ja omaelämäkerrallisia köyhyyskirjoituksia.

Yhteiskuntaluokka on yksi keskeisimmistä yhteiskunnallisen järjestämisen tavoista. Ihmisiä luokitellaan myös esimerkiksi sukupuolen ja etnisyyden perusteella. Luokan voi ymmärtää taloudellisena, kulttuurisena ja sosiaalisena prosessina pikemmin kuin kiveen hakattuna rakenteena.

Luokan ääni ja hiljaisuus selvittää tapaustutkimusten kautta, kuinka luokka ja luokkajärjestys hahmotetaan nykyään. Miten luokasta keskustellaan, ja millaiset valtarakenteet vaikuttavat keskustelun taustalla?



n. 450 s.

syyskuu

***

Ulla Järvi & Tuukka Tammi (toim.)

Maito tappaa ja muita outoja tiedeuutisia



Viagran käyttäjillä uusi hengenvaara: juomavesi



Miten tiedeuutisia pitää lukea? Milloin nettiotsikko kannattaa klikata auki? Koska on paras kääntää sivua, kun uutinen ei täytä hyvän jutun vaatimuksia?

Tiedeuutisia seuraamalla maailma vaikuttaa pelottavalta. Tieto tuntuu pikemmin lisäävän tuskaa kuin selittävän maailmankaikkeuden ilmiöitä.

Ei ole sattumaa, että seksi, viina, väkivalta ja katastrofit hallitsevat myös tiedeuutisten otsikkoja. Media käyttää näitä mieltymyksiä surutta hyväkseen.

Tämä kirja on eloonjäämisopas tiedemedian seuraajalle. Se opastaa valitsemaan ja arvioimaan tiedeuutisia. Kirja sisältää kaiken nähneiden ammattilaisten oudoimmat ja hauskimmat tiedetarinat.



Kirjan tekijät ovat kokeneita tiedetoimittajia.



n. 200 s.

syyskuu

***

Anu Kantola

Matala valta



Pokkari

Terävä analyysi vallan uusista muodoista



Kuinka käyttää valtaa yhteiskunnassa, jossa ihmiset kokevat itsensä vapaiksi ja tasa-arvoisiksi? Kuinka johtaa ihmisiä, jotka haluavat johtaa itse itseään?

Matala valta kuvaa vallankäytön muutosta 1950-luvulta nykypäivään. Johtajien tarve puhutella ihmisiä uusilla tavoilla on kasvanut: taitavimmat johtajat saavat ihmiset rakastamaan, innostumaan ja sitoutumaan. Valta herättää myös kielteisiä tunteita, jotka murentavat uskoa johtajiin.

Kantola esittää, että viime vuosikymmeninä talouselämän johtajat ovat alkaneet johtaa vallankumouksellisella, matalalla tyylillä, johon kuuluu olennaisesti mediakuvan tarkka hiominen. Poliittiset johtajat puolestaan ovat menettänet valtaansa muille yhteiskunnan vallankäyttäjille.

Muutos haastaa sekä vallanpitäjät että vallankumoukselliset. Valta ei ole itsestäänselvyys, vaan se on otettava.



Anu Kantola on viestinnän professori Helsingin yliopistossa.



200 s.

***

Paulo Freire

Sorrettujen pedagogiikka

Suom. Joel Kuortti



Pokkari

Kasvatustieteen ohittamaton merkkipaalu



Brasilialainen Paulo Freire (1921–1997) oli maailmankuulu pedagogi, joka tutkimustyönsä ohella organisoi monessa kehitysmaassa köyhän työväestön koulutusta. Hänen pääteoksensa Sorrettujen pedagogiikka on kasvatustieteen laajimmalle levinnyt ja käännetyin klassikko.

Freire kritisoi ”tallettavaa” kasvatusta eli käsitystä, jonka mukaan oppilas tallettaa muistiinsa sisältöjä, jotka opettaja sinne tuottaa. Tämän sijaan hän korosti oppilaan aktiivisuutta sekä opettajan ja oppilaiden dialogia.

Yhteiskunnallinen tiedostaminen oli Freirelle tärkeä kasvatuksen tavoite: yhteiskunnalliset ongelmat voivat antaa motiivin oppimiselle ja ne voidaan yrittää ratkaista oppimisen keinoin. Kasvatuksen ja koulutuksen perimmäinen päämäärä on maailman muuttaminen paremmaksi.

Freiren päätyö on edelleen välttämätöntä luettavaa kaikille pedagogiikan ja yhteiskunnan suhteesta kiinnostuneille.



250 s.

elokuu

***

Karl Marx & Friedrich Engels

Kommunistinen manifesti

Suom. Juha Koivisto, Markku Mäki & Timo Uusitupa



Pokkari

Aave kummittelee Euroopassa – kommunismin aave.



Poliittisen ajattelun klassikko vuodelta 1848 analysoi porvariston ja proletariaatin ristiriidan unohtumattomasti.



111 s.

syyskuu

***

Jean-Jacques Rousseau

Tutkielma ihmisten välisen eriarvoisuuden alkuperästä ja sen perusteista

Suom. Ville Keynäs



Pokkari

Valistusfilosofin kuuluisa yhteiskuntakritiikki



Jean-Jacques Rousseau (1712–1778) on valistuksen ajan keskeisimpiä ajattelijoita. Hänen pääteoksiinsa kuuluva Tutkielma on radikaalia yhteiskuntakritiikkiä ja ihmiskunnan historiaa lavein vedoin. Rousseau korvaa valistuneilla arvauksilla lähteiden niukkuuden ja tulee näin esittäneeksi ensimmäisen systemaattisen modernin yhteiskunnan kritiikin, joka perustuu työnjaon ja rahatalouden analyysiin.



151 s.

Elokuu


***

HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.



Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20160902/24b555e8/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko