[H-verkko] Arvosteltavaksi: Parakkeja ja piikkilankaa

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe Syys 2 10:46:56 EEST 2016


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<mailto:agricolan.arvostelut at gmail.com>: ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.

***

Parakkeja ja piikkilankaa - Saksan armeijan rakentamiseen liittyvä toiminta Rovaniemen seudulla 1940-1944

Toisen maailmansodan aikaan Saksa levittäytyi läpi koko Euroopan jättäen jälkensä miltei kaikkiin Euroopan kolkkiin. Myös Rovaniemen seudulta - entisten kauppalan ja maalaiskunnan alueilta - löytyy runsaasti jälkiä saksalaisten läsnäolosta. Tämän kirjan myötä opit katsomaan Rovaniemen alueen maastosta löytyviä betonijäänteitä ja muita Saksan armeijan jättämiä merkkejä uusin silmin.

Parakkeja ja piikkilankaa - Saksan armeijan rakentamiseen liittyvä toiminta Rovaniemen seudulla 1940?1944 -teos perustuu laajaan kenttä- ja arkistotutkimusaineistoon sekä haastatteluihin. Jatkosodan ajan Rovaniemen seudun saksalaisten rakennustoiminnasta ja heidän hallussaan olleista alueista ei ole aiemmin tehty juurikaan dokumentointia. Rovaniemeläiset ovat jo lähestulkoon unohtaneet koko saksalaisajan, ja esimerkiksi keskikaupungin alueelta on jo lähes kaikki toiseen maailmansotaan liittyvät jäänteet raivattu uudisrakentamisen tieltä. Entisen Rovaniemen maalaiskunnan alueella rakenteita on säilynyt huomattavasti enemmän.

Kirjassa on ensimmäistä kertaa koottu kattavasti yhteen tiedot sekä Rovaniemen seudun saksalaisten vuokraamista ja rakentamista alueista että heidän leireistään ja vuokraamistaan rakennuksista. Tämän tutkimuksen myötä saadaan jälleen yksi palanen Rovaniemen seudun historiaa sille kuuluvalle paikalleen.

Kirjaa varten tehdyt kenttätutkimukset ja kartoitukset ovat olleet kilpajuoksua raivaustraktoreita ja rakentamista vastaan. Tälläkin hetkellä lähes päivittäin jossain päin Rovaniemeä jyrätään lopullisesti Saksan armeijan valtavan rakennustoiminnan jäänteitä. Kirjan kirjoittaja FL Kalevi Mikkonen on todellakin tarttunut kartoitustyöhön viime tingassa.

Kirja on Lapin maakuntamuseon julkaisuja nro 18.
Paino: Grano, Oulu 2016. 258 s. Osittain värillinen.

***

HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.



Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.
***
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20160902/c5587c59/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko