[H-verkko] Arvosteltavaksi: SLS böcker 2015-2016

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Marras 19 18:55:34 EEST 2016


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com: ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Svenska litteratursällskapet i Finland böcker 2015-2016
***
Maren Jonasson, Pertti Hyttinen
ANDERS CHYDENIUS
SAMLADE SKRIFTER 4
Predikningar över tio Guds bud 1781–1782

Kyrkoherden i Karleby Anders Chydenius (1729–1803) var en föregångare för de demokratiska idéerna i Norden. Han försvarade såväl frihandel och näringsfrihet som tjänstehjonens rättigheter, och han arbetade för utvidgad yttrande- och religionsfrihet. Anders Chydenius samlade skrifter är en vetenskaplig utgåva av hela hans skriftliga kvarlåtenskap. Band 4 innehåller Chydenius vinnande bidrag till en skriftlig predikotävlan arrangerad av Theologico-homelitiska sällskapet i Uppsala i början av 1780-talet. För tävlingen skrev Chydenius sammanlagt elva predikningar över tio Guds bud och bifogade därtill en skiagrafi och ett kortare utkast till några inträdespredikningar.

***
Kira Pihlflyckt, Kaj Öhrnberg, Patricia Berg

GEORG AUGUST WALLIN
SKRIFTER 6
Resan hem via London 1849–1850

Den sjätte delen av Georg August Wallins Skrifter innehåller material från hans hemresa genom Europa och från hans vistelse i London 1849–1850. Efter sju år av forskningsfärder i Mellanöstern började Wallin sin resa hem, först genom Italien och Schweiz; därefter gjorde han ett längre uppehåll i London. Under resan besökte han de för tiden vanliga sevärdheterna och i London studerade han de orientaliska samlingarna i British Museum. Sin resa noterade han både i en arabisk kalender och i sin dagbok men också i brev hem där han illustrativt beskriver stämningarna i postrevolutionära Europa och i det viktorianska London.
***
Jennica Thylin-Klaus, Martin Welander
HISTORISKA OCH LITTERATURHISTORISKA STUDIER 91

Årets Historiska och litteraturhistoriska studier spänner över en mängd ämnen, från den litterära modernismen till det spanska inbördeskriget. Per Erik Ljung undersöker Hans Ruins poetik och hans förhållningssätt till den lyriska modernismen, och Kristina Malmio närmar sig vår tid i sin granskning av brytningen mellan modernism och postmodernism i finlandssvensk prosa. Idealistiska och ideologiska teman i Gösta Ågrens poesi är föremålet för Anna Möller-Sibelius artikel, medan Anders Westerlund studerar paratextuella signaler i Hans Ruins essäsamling Gycklare och apostlar. Claes Ahlund jämför de ideologiska motpolerna Bertel Gripenberg och Ture Nerman.
Två historiska artiklar ingår i HLS. P.M. Mehtonen utgår från den litteratur av Jakob Böhme som på 1700-talet översattes och spreds i form av handskrifter och studerar en ordlista som finns i anslutning till skrifterna. Aleksi Ahtola behandlar Bruno Jalanders arbete som evakueringschef under spanska inbördeskriget och den finländska pressens rapportering.
I boken ingår också fyra insiktsfulla essäer. Agneta Rahikainen undersöker hur Edith Södergran översatts, medan Pia Maria Ahlbäck tar avstamp i en dikt av Rabbe Enckell för att visa hur vetenskaplig auktoritet skapas i språket. Därtill kommer Johan Sténs essä om begreppen esprit de géométrie och esprit de finesse hos Blaise Pascal, samt Krister Nordbergs essä om de dikter som gavs ut i anslutning till valet av Jean Baptiste Bernadotte till tronföljare 1810. Boken inleds med Camilla Wides festtal från SLS årshögtid, som behandlar språklig variation ur ett jämförande perspektiv.

***
Fabian Dahlström
DIN TILLGIFNE OVÄN
Korrespondensen mellan Jean Sibelius och Adolf Paul 1889–1943

Jean Sibelius och Adolf Paul möttes på Helsingfors musikinstitut, där Paul var elev till pianisten Ferruccio Busoni. Deras livslånga korrespondens inleddes 1889 när Paul flyttade till Weimar och senare till Berlin. Paul, som blev författare, är i dag främst känd genom sin vänskap med samtida författare och konstnärer som August Strindberg, Knut Hamsun och Edvard Munch. Han skrev på både tyska och svenska, och hans böcker och skådespel publicerades och uppfördes såväl i Finland och Sverige som i Tyskland. I breven diskuterar Sibelius och Paul allt från penningbrist, lån och sina familjer till aktuella verk och förlagskontakter. Paul ville lansera Sibelius i Tyskland och spelade en avgörande roll som rådgivare och förhandlare när Sibelius knöt kontakter med tyska musikförlag. I breven planerar vännerna också gemensamma projekt. Sibelius komponerade musiken till Pauls skådespel Kung Kristian den II (1897) och Die Sprache der Vögel (1912).

***
KIRSI VAINIO-KORHONEN
DE FRIMODIGA
Barnmorskor, födande och kroppslighet på 1700-talet

Boken är en ingående och unik studie av de första yrkesutbildade barnmorskorna i Finland från sent 1600-tal till riksupplösningen 1809. Vi får stifta bekantskap med den utbildning de blivande barnmorskorna fick i Stockholm, deras utmanande yrkesvardag och de levnadsvillkor som förutsattes för yrket. Boken ger också en inblick i samtida uppfattningar om sexualitet och kvinnokroppen samt bjuder på en resa tillbaka till fenomen som snörliv, ammor, maskerade föderskor, offentliga dissektioner, arsenik och läkeörter. Ett varierat och rikt källmaterial ligger till grund för boken, som också innehåller en matrikel över de legitimerade barnmorskorna i Finland vid denna tid.
***
HOLGER WEISS
SLAVHANDEL OCH SLAVERI UNDER SVENSK FLAGG
Koloniala drömmar och verklighet i Afrika och Karibien 1770–1847

I slutet av 1700-talet började man inom vissa kretsar i Sverige nära drömmen om att göra landet till en kolonialmakt. Gustav III lyckades 1784 förhandla till sig en ö i Västindien av Frankrike – Saint-Barthélemy. Även om ön inte lämpade sig för plantagejordbruk, gjorde svenskarna den till en frihamn som blev en viktig knutpunkt för slavhandeln till och inom Västindien. Samtidigt drevs näringarna på ön med slavarbetskraft.

Att Sverige var delaktigt i slavhandeln under sent 1700-tal och början av 1800-talet har länge varit ganska okänt. Utifrån ett brett källmaterial tecknar historikern Holger Weiss en bild av hur Sverige blev en del av slavhandeln och hur slaveriet på Saint-Barthélemy såg ut.
***
Mats Wickström, Charlotta Wolff
MÅNGKULTURALITET, MIGRATION OCH MINORITETER I FINLAND UNDER TRE SEKEL

I Mångkulturalitet, migration och minoriteter behandlas olika aspekter av mångkulturalitet i det finländska samhället från tiden för separationen från Sverige och fram till i dag. Bokens elva författare diskuterar minoritetsgrupper och deras ställning samt ämnen som mänskliga rättigheter, emigration och återflyttning, eliternas rörlighet och hur man byggde upp den nationella identiteten. Boken visar att Finland också i ett historiskt perspektiv varit mångkulturellt, något som lätt glöms bort eller ignoreras när man i dag diskuterar frågor kring mångkulturalitet.
 Innehåll
Mats Wickström & Charlotta Wolff: Historiska perspektiv på mångkulturalitet, migration och minoriteter i Finlands historia
Klaus Törnudd: Mänskliga rättigheter och den efterkrigstida invandringen till Finland
Max Engman: Emigrationspolitik i utvandrarlandet Finland
Charlotta Wolff: Elitinvandring och kosmopolitism i 1800-talets Finland
Veronica Shenshin: Den ryskspråkiga befolkningens historia i Finland
Harry Halén: De ryska muslimsoldaterna som den finländska tatarminoritetens förtrupp
Laura K. Ekholm: Mellan öst och väst. Finlands judiska historia under 1800- och 1900-talet
Panu Pulma: Efterkrigstidens finländska rompolitik och dess nordiska dimension
Veli-Pekka Lehtola: ”… inte som någon nådegåva utan för att samerna ärligen har förtjänat det.” Samer som politiska aktörer i det efterkrigstida Finland
Markku Mattila: ”Det får ej finnas dåliga svenskar i detta land!” Rasbiologi och rashygien som vetenskapliga vapen i språkstridens Finland
Ainur Elmgren: Förfinskandet av Finland. Självexotism i den finländska kulturdebatten under första hälften av 1900-talet
***
HENRIK MEINANDER
NATIONALSTATEN
Finlands svenskhet 1922-2015

I Nationalstaten skildrar Henrik Meinander hur den svenska kulturen fortlevt och en särskild svensk identitet byggts upp i det självständiga Finland. Frigörelsen från det ryska imperiet 1917 innebar en vändpunkt också för landets svenska kulturarv och befolkning. Åren därpå tillkom de lagar som skapade grunden för landets tvåspråkiga offentlighet fram till våra dagar.
Mellankrigstidens skärpta ideologiska motsättningar mellan finsk- och svensksinnade avlöstes under andra världskriget av en språkfred som blev bestående. I efterkrigstidens och kalla krigets Finland ställdes de svensktalande inför nya utmaningar. Utvecklingen sedan 1980-talet har fört med sig en återhämtning för det svenska och en förnyad insikt om tvåspråkighetens betydelse, men också nya politiska angrepp från finsksinnat håll.
Boken är en fängslande, brett upplagd skildring av nationalstaten Finland och dess svenska historia. Relationerna till Sverige och det svenska kulturarvet betonas starkt, men ett bredare internationellt perspektiv är också ständigt närvarande.
***
MAX ENGMAN
SPRÅKFRÅGAN
Finlandssvenskhetens uppkomst 1812–1922

Språkfrågan handlar om det svenska i Finland under storfurstendömets tid och de första åren efter självständigheten, från mötet mellan kronprins Karl Johan och kejsar Alexander i Åbo 1812 till språklagen 1922. I fokus står triangeldramat mellan de tre språken svenska, finska och ryska, som konkurrerade om positioner i storfurstendömet. 1800-talet var de nationella mobiliseringarnas tid, då det på såväl finskt som svenskt håll skedde en samling kring språket. Mobiliseringarna kan i många avseenden betraktas som parallella fenomen – i vissa fall handlade det om en klyvning mellan finskt och svenskt. För de svenskspråkiga ledde processen först fram till en reträtt, sedan till uppkomsten av det som i början av 1900-talet började kallas ”finlandssvenskhet”.
Språkfrågan är den tredje delen i serien Finlands svenska historia. Den baserar sig på ett omfattande empiriskt material och erbjuder ett brett perspektiv på språksituationen i Finland mot bakgrund av nationsbygget och de stora samhällsförändringarna under autonoma tiden.
***
Jouni Kuurne, Märtha Norrback
MIKAEL HISINGER
RESEDAGBOK FRÅN EUROPA 1783–1784

Via svenska bruksorter, tyska furstendömen och kungariken, Berlin, Strasbourg, Alperna och södra Frankrike gick resan till Paris med omnejd och slutligen till Flandern. I sin resejournal, som här för första gången publiceras på originalspråket, redogör Mikael Hisinger för sina intryck, där yrkesmässiga iakttagelser av befästningsverk och bergshantering varvas med andra erfarenheter, vars ändamål var "smakens och tankegåfvans formerande". Arkitektur, skulptur, måleri och trädgårdskonst uppmärksammar han överallt där han passerar. De noggranna anteckningarna vittnar om att resan hade syften med snudd på militär underrättelseverksamhet.
En av Mikael Hisingers starkaste upplevelser var parken Ermenonville utanför Paris, anlagd i den nya filosofiskromantiska stilen. Inspirerad av de trädgårdar han hade sett under resan skapade Hisinger den unika engelska landskapsparken på bruksherrgården Fagervik i västra Nyland, där han blev brukspatron efter sin far.
***
JENNICA THYLIN-KLAUS
SÄRDRAG, STAVNING, SJÄLVBILD
En idéhistorisk studie av svensk språkplanering i Finland 1860–1920

Boken söker bakgrunden till varför man beslutade sig för att svenskan i Finland skulle följa sverigesvenska normer. Fokus ligger på de ideologier som påverkade diskussionen om valet av språknorm. Samtidigt belyses också språkplaneringens koppling till den svensknationella mobiliseringen och konstruktionen av en finlandssvensk identitet. De enskilda aktörerna och de nätverk de ingick i spelar en viktig roll i sammanhanget. Två olika diskussioner analyseras: dels särdragen i den finländska svenskan, dvs. finlandismerna, dels stavningen. Dessutom förankras diskussionen i två olika domäner, teatern och folkskolan. Boken bidrar med ny kunskap om en period som var betydelsefull när det gäller språkvårdens utveckling och den nationella mobiliseringen.
***
HELENA JERMAN, JANNE RENTOLA, MARIKA ROSENSTRÖM
LIVET GENOM EN LINS
Fotografier av Bernhard Åström

Den västnyländske veterinären och amatörfotografen Bernhard Åströms (1884–1959) fotografier omspänner nästan ett halvt sekel. Kameran blev redan i tidiga år Åströms ständiga följeslagare. Han både iakttog och deltog när han stilsäkert och med teknisk noggrannhet dokumenterade sin vardag. Bland motiven finns allt från porträtt, djur och veterinärsysslor till biltävlingar, flygplan och skärgårdsliv. Åströms motivval är ofta överraskande och fångar ögonblick av lekfullhet och allvar.

Livet genom en lins utgavs första gången 1994 och utkommer nu i en nyutgåva med ett nytt förord. Fotografierna är ett urval ur Svenska litteratursällskapets arkiv.
***
MODERSMÅLETS SÅNGER
Finlands svenskheter framställda genom musik
Johannes Brusila, Hanna Väätäinen, Pirkko Moisala

I Modersmålets sånger analyseras finlandssvensk kultur och identiteter ur ett musikaliskt perspektiv. Med hjälp av kulturanalytiska teorier diskuterar sex forskare hur musiken bidrar både till att konstruera finlandssvenskhet och till att konkretisera den mångfald av svenskheter som förekommer i Finland. Det gemensamma för bokens artiklar är att musik inte bara ses som ett ljudande fenomen, utan också som en aktivitet och ett kulturellt fenomen. Sambandet mellan musik och identitet klargörs med olika infallsvinklar och fallstudier, där bland annat dansbandsmusik och vissång ingår. Den svenskspråkiga befolkningens musikliv analyseras även utifrån livsberättelser och genom en jämförelse mellan orterna Korsholm, Kökar och Esbo.

Innehåll
Johannes Brusila, Pirkko Moisala & Hanna Väätäinen: Inledning
Johannes Brusila, Ros-Mari Djupsund & Niklas Nyqvist: Reflexioner, definitioner och konstruktioner
Niklas Nyqvist: Två Åbotrubadurer
Ros-Mari Djupsund: Sången på tre orter i Svenskfinland
Johannes Brusila: Durmusikens förvaltare och mollmurens vältare
Pirkko Moisala: Det (finlandssvenska) liv som musiken möjliggör
Hanna Väätäinen: Svenskheter i en kvinnas musik, dans och verbala berättande om funktionsnedsättning
Pia Maria Ahlbäck: Stepping out of the tune – Att stiga ut ur melodin
Johannes Brusila: Coda
***
JEAN SIBELIUS
PÄIVÄKIRJA 1909–1944
Fabian Dahlström

Jean Sibeliuksen ruotsinkielinen päiväkirja vuosilta 1909–1944 julkaistiin ensimmäisen kerran kokonaisuudessaan vuonna 2005. Tekstikriittisen edition toimittanut Fabian Dahlström on myös kirjoittanut siihen liittyvän laajan kommentaariosuuden. Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlavuonna 2015 tämä kokonaisuus julkaistaan suomeksi Juha Saikkosen ja Arja Gothonin kääntämänä. Sibelius ja hänen musiikillinen elämäntyönsä näyttäytyvät tässä vahvasti henkilökohtaisessa päiväkirjassa monilla tavoin aivan uudessa valossa. Säveltäjä on nopein ja varmoin ottein kirjannut mietteitä ja vaikutelmia monista aiheista: päiväkirjan sivuilla käsitellään ajankohtaisia tapahtumia, musiikkielämän kollegoja, perheen arkea Ainolassa sekä naapureita Tuusulan taiteilijayhteisössä. Sibelius merkitsee myös tarkasti muistiin menestyksensä ja vastoinkäymisensä, niin taiteelliset kuin taloudellisetkin. Runsaimmillaan päiväkirjan merkinnät ovat 1910-luvulla, jolloin niissä heijastuu Sibeliuksen koko tunneasteikko. Taustalla kajastavat ajan kansainväliset virtaukset sekä Suomen vielä nuori taiteellinen ja kirjallinen kulttuuri. Teos palkittiin Suomen kirjataiteen kaunis kirja -kunniakirjalla 2015.
***
ANN-MARIE IVARS
DIALEKTER OCH SMÅSTADSSPRÅK

Boken handlar om talspråkets variation i det svenska språksamhället i Finland. Ann-Marie Ivars beskriver den geografiska variationen och visar samtidigt hur de finlandssvenska dialekterna ingår i ett större, nordiskt och historiskt sammanhang. Här beskrivs också den sociala variationen i fyra småstadsspråk: Jakobstad, Kristinestad, Ekenäs och Lovisa. Boken avslutas med en översikt över språkarterna dialekt, stadsmål och standardspråk, deras utveckling sedan tidig medeltid och deras ställning i samhället i vår egen tid. Framställningen levandegörs med dialektgeografiska kartor, autentiska språkprov och talrika exempel. Boken är den första volymen i serien Svenskan i Finland − i dag och i går. Serien är ett resultat av ett forskningsprojekt med samma namn som pågår 2010−2017 inom Svenska litteratursällskapet i Finland.
***
THERESE LEINONEN
TALET LEVER!

Fyra studier i svenskt talspråk i Finland

Under åren 2005–2008 gjordes inspelningar med mer än tusen personer i projektet Spara det finlandssvenska talet vid Svenska litteratursällskapet i Finland. De berättar om sin hemort, sitt liv och synen på språk och språkvariation. I denna bok görs djupdykningar i olika delar av Spara talet-materialet. Här beskrivs de åboländska dialekterna så som de talades i början av 2000-talet, och jämförelser görs av olika drag i finlandssvenskan i Helsingfors, Åbo, Mariehamn och Vasa. Sociolingvistisk variationsanalys används för att beskriva och förklara variation och förändring i språkbruket. Jämfört med äldre beskrivningar har de åboländska dialekterna närmat sig det finlandssvenska standardspråket samtidigt som vissa dialektdrag, t.ex. former som tykt ’tyckte’, står sig mycket starka. I stadsspråken håller å andra sidan vissa drag som varit typiska för finlandssvenskan, t.ex. di ’de’, på att minska. Boken avslutas med en artikel som visar hur Spara talet-materialet kan vidareutvecklas och på automatisk väg förses med information som möjliggör ännu mer detaljerade och mångsidiga sökningar i talspråkskorpusen Talko
***
HISTORISKA OCH LITTERATURHISTORISKA STUDIER 90
Jennica Thylin-Klaus, Julia Tidigs

Årsboken inleds med Susanna Mälkkis föredrag från litteratursällskapets årsfest, i vilket hon reflekterar kring det nationella kulturarvet utifrån olika typer av språk. Claus K. Madsen studerar i sin artikel J.L. Runebergs Elgskyttarne och Kung Fjalar som långdikter, medan Jyrki Nummi i sitt bidrag diskuterar förhållandet mellan litteraturhistoriska verk och litterär kanon. Maria Renman belyser groteskens roll hos författaren Joel Pettersson, och Katja Sandqvist studerar den endogama familjen som tema i Karin Smirnoffs dramatik. Jukka Nyyssönen skildrar geologen Väinö Tanners karriär från statlig expert till professor, medan Timo Salminen fokuserar på statsarkeologen C.A. Nordman och hans skandinaviska kontakter. Anna Möller-Sibelius undersöker vilken roll kropp, språk och ideologi spelar i Claes Anderssons 1960- och 1970-talspoesi. Hanna Samola studerar å sin sida på vilket sätt Pirkko Lindbergs Berenikes hår förhåller sig till den feministiska dystopins genretradition. Förutom de ovannämnda kollegialt granskade artiklarna innehåller HLS 90 också två essäer: Erik Andersson och Kaj Karlsson behandlar Peder Månssons skrift Glas-Konsth som en föregångare för glastillverkningen i Norden, och Ülle Tarkiainen och Kari Tarkiainen beskriver kvinnans roll i den baltiska herrgårdskulturen.

***
SVENSKA FORNSÅNGER 3
Adolf Iwar Arwidsson

Verket Svenska fornsånger har ansetts vara den första vetenskapliga visutgåvan i Sverige, och den har blivit ett standardverk inom nordisk folklore- och visforskning. Den tredje delen, som upptar sånglekar, barnvisor, lekar och ramsor, har betraktats som ett pionjärarbete; den är den första samlingen småvisor av det här slaget som getts ut i tryck. Ur ett finländskt perspektiv har denna volym sitt särskilda intresse, då Arwidsson inspirerades att ta med sånglekar ur sin egen repertoar. Av bandets 105 sånglekar är 27 från Finland. Det är sånglekar som dansades och sjöngs på prästgårdar, på herrgårdar och vid stadsbaler i bl.a. Borgå och Åbo. I bokens inledning redogör Märta Ramsten och Ann-Mari Häggman för utgåvans bakgrund och betydelse för modern visforskning samt tecknar ett porträtt av dess utgivare.
***
ANDERS CHYDENIUS
SAMLADE SKRIFTER 3
1777–1803
Maren Jonasson, Pertti Hyttinen

Kyrkoherden i Karleby Anders Chydenius (1729–1803) var en föregångare för de demokratiska idéerna i Norden. Han försvarade såväl frihandel och näringsfrihet som tjänstehjonens rättigheter, och han arbetade för utvidgad yttrande- och religionsfrihet. Anders Chydenius samlade skrifter är en vetenskaplig utgåva av hela hans skriftliga kvarlåtenskap. I band 3 ingår bl.a. den intensiva debatten om tjänstehjonens rättigheter som utspann sig i den svenska dagspressen 1778–1779, Memorial, angående religions-frihet (1779) som uppmärksammades internationellt och Chydenius tre självbiografiska alster.
***
ANNA MÖLLER-SIBELIUS
ROLL, RETORIK OCH MODERNITET I BERTEL GRIPENBERGS LYRIK

Bertel Gripenberg (1878–1947) räknades under sin livstid till de främsta i finlandssvensk lyrik och nominerades 1931 till Nobelpriset. Efter andra världskriget har hans författarskap omvärderats både av politiska och estetiska skäl. I denna bok diskuterar Anna Möller-Sibelius degraderingen från hyllad och formsäker poet till ideologiskt tvivelaktig versmakare, men framför allt belyses Gripenbergs lyriska produktion under fyrtio år i sitt samspel med den turbulent samtid. Här behandlas den dekadenta lyriken och naturpoesin i början av seklet, krigslyriken från 1918 och framåt, Gripenbergs förhållande till modernismen på 1920-talet och hans sena dödsdikter. Utifrån tre nyckelbegrepp – roll, retorik och modernitet – undersöks Gripenbergs växlande diktarroller, hans kommunikation med läsaren och hans förhållande till moderniteten som en både dynamisk och motsägelsefull undertext i författarskapet. Boken belönades med statsrådet Mauritz Hallbergs pris 2016.
***
Lasse Zilliacus, Hannu Salmi
ARMAS JÄRNEFELT
Kompositör och kapellmästare i Finland och Sverige

Kompositören och dirigenten Armas Järnefelt (1869–1958) växte upp i Finland under det sena 1800-talet, men han kom att göra en lång karriär i Stockholm som hovkapellmästare på Kungliga Operan. I denna bok tecknar en rad författare en helhetsbild av höjdpunkterna och konflikterna i Järnefelts liv, av hans lysande dirigentbana och mångsidiga tonsättarproduktion. Vi får följa den begåvade musikerns öden från barndomen i det Järnefeltska kulturhemmet till studierna i Berlin och Paris samt till kapellmästaråren i Stockholm och Helsingfors.
***
GEORG AUGUST WALLIN
SKRIFTER 5
Norra Arabiska halvön och Persien 1847–1849
Kaj Öhrnberg, Patricia Berg, Kira Pihlflyckt

Den femte delen av Georg August Wallins Skrifter innehåller material från Wallins tid i Kairo hösten 1847 och sommaren 1849 samt från hans resa över Arabiska halvöns norra delar och därifrån till Persien 1848–1849. Största delen av materialet består av långa brev som Wallin skrev i Bagdad och Kairo och skickade hem. Dagsnotiserna och väderleksanteckningarna i volymen skrev han på svenska med arabisk skrift för att inte avslöja att han var västerlänning. Wallin reste i Mellanöstern i sju år för att forska i arabiska dialekter, men hans anteckningar och brev innehåller också en mängd etnografiska och geografiska iakttagelser. I Skrifter utges hans skriftliga kvarlåtenskap i sin helhet i textkritisk form
***
HENRY WIKLUND
UPPDRAGET SOM VÄXTE
Historien om Svenska litteratursällskapet som förvaltare av allmännyttigt kapital

Svenska litteratursällskapet i Finland – inklusive Svenska kulturfonden – hör till landets största förvaltare av allmännyttiga fonder och har en ansvarsfull uppgift som leverantör av privata medel för kultur och vetenskap på svenska i Finland. I Uppdraget som växte får vi följa utvecklingen från skattmästarens enmansgärning till inrättandet av ett finansråd och senare till den professionaliserade förmögenhetsförvaltningen fr.o.m. 1990-talet. Med stor precision skildrar SLS tidigare VD Henry Wiklund det över hundraåriga ekonomiska arbetet och relaterar det till samhället runt omkring. Boken innehåller rikligt med diagram och bilder.
Se boklanseringen och hör Henry Wiklund berätta om SLS ekonomiska historia.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20161019/435c8408/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko