[H-verkko] Arvosteltavaksi: Auditoriumin teoksia

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Maalis 15 17:45:12 EET 2016


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)

 Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko><https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko%3E>>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.

Auditoriumin  kirjoja
***
VENÄJÄ 2022
Suuri mahdollisuus
Toimittanut Juhani Aromäki

Kaikki Venäjästä, kulttuurista talouteen. Teos antaa ajankohtaista perustietoa uusien mahdollisuuksien Venäjästä. Se tarjoaa virikkeitä ja uusia ajatuksia tähän päivään ja tulevaisuuteen, kun jälleen suojasää palaa joskus 2020-luvulla. Menestyneet yrittäjät ja yritykset kertovat kokemuksiaan. Suomi tarvitsee takaisin ne Venäjä-työpaikat, jotka se on menettänyt viime aikojen poliittisten kriisien ja talouden taantuman takia. Venäjä-kirja on laajan yhteistyön tulos. Mukana ovat laajasti Venäjä-kaupan ja -yhteistyön tärkeimmät toimijat.
Noin 400 sivua, lk 47.1, sh 38 e, ISBN 978-952-7043-73-8.
***
Jyrki Karvinen
Euroopan Unioni – kriiseistä kohti painajaisia

Jyrki Karvinen avaa ennakkoluulottomasti Euroopan Unionin ongelmat. Lähes 60 vuotta vanhat EU-rakenteet eivät vastaa tämän eivätkä huomisen päivän haasteisiin. EU on ajautumassa kriiseistä kohti painajaisia. Sen perusteellinen uudistaminen, kuten 1980-luvulla tapahtui, on pakko tehdä.
Kirjoittajina ovat muiden muassa Juhana Aunesluoma, Yrsa Grüne, Heidi Hautala, Juha Jokela, Marju Lauritsin, Lasse Lehtinen, Sampo Terho ja Erkki Tuomioja.
240 sivua, lk 32.51, sh 32 e, ISBN 978-952-7043-74-5.
***
Jarmo Koponen
PUTININ NAAPURISSA

Vallanpitäjä koettaa aina legitimoida oman päämääränsä. Venäjän presidentti Vladimir Putin porukoineen on jo pidemmällä.
Venäjä kokee olevansa läsnä kaikkialla ja itsevarma maa antaa kuvan, jonka mukaan se pystyy suurempiinkin haasteisiin nykyjohtonsa avulla. Muu maailma ei jaa kaikkia valtavan Venäjän tavoitteita eikä usko sen pystyvän yksinään vastaamaan käsillä oleviin haasteisiin. Krimin miehitys, sota Itä-Ukrainassa ja Syyriassa syövät Venäjän varoja ja arvovaltaa. Mistä Venäjälle ystävät? Kuka luottaa enää naapurimaiden kanssa sodassa olevaan Venäjään? Vaihtuvatko Venäjän johtajat? Onko infosotaa olemassa?
Venäjä-tuntija, Jarmo Koponen antaa kirjoituksissaan useiden asiantuntijoiden vastata tuoreisiin Venäjää koskeviin kysymyksiin. Ennustaminen on mahdotonta, mutta vuosien 2007-2015 ajalta kootut kirjoitukset paljastavat enemmän kuin yksittäinen arvio.
Helsingin yliopistossa historia-alan koulutuksen saanut Koponen on työskennellyt niin Neuvostoliitossa kuin Venäjällä, Moskovassa ja Pietarissa Ylen kirjeenvaihtajana ja lehdistöneuvoksena Suomen Moskovan-suurlähetystössä.
Valtaosa teokseen valituista kirjoituksista on julkaistu verkkolehti Uuden Suomen Puheenvuorossa, jota Koponen oli mukana perustamassa vuonna 2007. Kirjan kuvituksena on Moskovski Komsomolets -lehden maailmankuulun taiteilijan Aleksei Merinovin piirroksia.
”On sanottu, että Venäjä ei ole sama kuin Neuvostoliitto eikä se puhu yhdellä äänellä. Moni suomalainen tietää, että asia on näin, mutta kovin harva ymmärtää mitä se tarkoittaa. Jarmo Koponen on poikkeus. Venäjän mediamaailma on ollut hänen työmaataan jo vuosikymmenien ajan, ja häntä kannattaa kuunnella, jos haluaa oppia sitä ymmärtämään.” Timo Vihavainen, Venäjän tutkimuksen professori, emeritus.
220 sivua, lk 47.1, sh 32 e, ISBN 978-952-7043-75-2.
***
Raija Lampila
SOIVA ELÄMÄ

Ralf Gothónin muistelmat
Professori, pianisti, kapellimestari ja säveltäjä Ralf Gothòni julkaisee keväällä avomieliset muistelmat Ralf Gothònin Soiva elämä. Ralf Gothòni kertoo lapsuudestaan Raumalla ja kasvustaan boheemissa kulttuuriperheessä.
Mittava kansainvälinen ura vauhdittui arvostetun yhdysvaltalaisen Gilmore-palkinnon voiton jälkeen vuonna 1994. Gothòni muistelee vuosia, kun hän esitti liediä Martti Talvelan kanssa eri puolilla maailmaa. Lied-duosta Jorma Hynninen ja Ralf Gothòni on myös oma lukunsa. Kirja vilisee maailman huippumuusikoita Barbara Hendricksistä Tom Krauseen.
280 sivua, lk 99.1, sh 34,90 e, ISBN 978-952-7043-76-9.
***
Heikki Tiilikainen – HYBRIDISOTA – Rintamaraportti

Uussota, ”hybridisota”, tunkeutuu tavallisen suomalaisen elämään oikeastaan kahta tietä, propagandana ja kybersotana. Monia asioita ennen taustalla ohjanneen kineettisen sodan muisto menetyksineen omine sankarillisiksi koettuine onnistuneine torjuntoineen on painunut taka-alalle veteraanien myötä. Suostuttelevan viestinnän propagandakomponentin kanssa ollaan päivittäin tekemisissä, ja vaikka se sotilaallisissa ulottuvuuksissaan usein hämmentääkin, se on enimmäkseen tuttua. Kybersota on outo, tuntematon ja pelottava. Mistä siinä sitten oikein on kysymys?
Kyberhyökkäys on millainen tahansa yksityisen henkilön tai organisaation käynnistämä sotatoimi, joka suunnataan tietotekniikan järjestelmiin, rakenteisiin, verkkoihin ja/tai henkilökohtaisiin tietoteknisiin laitteisiin. Keinot ovat monenlaisia ja pahantahtoisia. Niiden jäljet johtavat nimettömiin toimijoihin, jotka joko varastavat, muuttavat tai tuhoavat jonkin kohteen murtautumalla hyökkäystä aavistamattomaan kohteeseen. Eri yhteyksissä tällaisia hyökkäyksiä kutsutaan kyberkampanjoiksi, kybersodaksi tai kyberterrorismiksi.
Lähtökohtana voidaan siis pitää, että kyberasiat, ikävätkin, ovat elämässämme mukana, haluammepa tai emme. Valppauteen on syytä, suoranaiseen pelkoon ei. Suomella, jos kellä, on hyvän koulutuksen, kiinteän oman kulttuurin ja korkean teknisen tason maana erinomaiset mahdollisuudet hallita elämäänsä suhteessa muihin.
Suomen viranomaiset ovat jo tehneet ja tekevät työtä, joka saattaa rauhoittaa monia huolestuneita kansalaisia. Informaatioteknisesti hyvin kehittyneen Suomen edellytykset tehdä lujia vastaiskuja kyberrintamilla pelottavat varmasti niitä, joka ovat vakuuttuneet maan valmistautuneen sellaisiin.
320 sivua, Lk 39+, sh 36,90 e, ISBN 978-952-7043-57-8. Ilmestyy syyskuussa.
***
Arto Luukkanen – Ukraina kriisissä

Helsingin yliopiston Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtorin Arto Luukkasen kirjoittamassa ja toimittamassa kokoelmateoksessa pureudutaan Venäjän ja Ukrainan välisen ”tuntemattoman sodan” syihin ja taustoihin aina Maidanin kansannoususta nykyiseen Venäjän ja Ukrainan veljessotaan saakka.
Helsingin yliopiston Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtorin Arto Luukkasen kirjoittamassa ja toimittamassa kokoelmateoksessa pureudutaan Venäjän ja Ukrainan välisen ”tuntemattoman sodan” syihin ja taustoihin aina Maidanin kansannoususta nykyiseen Venäjän ja Ukrainan veljessotaan saakka.
Kirjan kertomus on mukaansatempaava ja kiehtova matka naapurimaamme lähihistoriaan ja politiikkaan. Ukraina kriisissä-kirjassa on dosentti Luukkasen opiskelijoiden kirjoittamia tietoiskuja muun muassa huumorin käytöstä Maidanin vallankumouksessa. Hersyvä huumori kukkii myös kun puhutaan laajasta korruptiosta Ukrainan taloudessa tai median roolista Venäjän ja Ukrainan välisessä tiedotussodassa.
Ukraina kriisissä-kirja antaa sysäyksiä myös Venäjän nykytilanteen oivaltamiseen. ”Meille suomalaisille Ukraina ja sen historia on jäänyt hieman vieraaksi. Suomen ensimmäisen Ukrainan lähettilään Herman Gummeruksen edellä mainitsemat arvelut vuodelta 1918 tuntuvat varmaan tutuilta. Kyse on kuitenkin naapurimaasta, jonne lentomatka kestää kaksi tuntia”; Arto Luukkanen sanoo.
”…Voisivatko Suomea… todella hyödyttää diplomaattiset suhteet tähän kaukaiseen maahan, jonka olot tuntuivat vielä jotakuinkin sekavilta…”
Herman Gummeruksen arveluja ja keskusteluja itsenaisen Suomen ulkoasioita
hoitavan senaattori Stenrothin kanssa toukokuussa 1918. Kirjasta Ukrainan
murrosajoilta (1931). Gummerus oli kuusi kuukautta lähetystön päällikkönä Kievissa.
272 sivua, lk 47.4, sh 36 euroa, ISBN 978-952-7043-62-2
***
Keijo Korhonen – GOLJATIT – Kuka niitä tarvitsee?

Arizonassa Yhdysvalloissa asuvan, entisen ulkoministerimme pohdintaa, mistä johtuu, että pieni on kaunista? Mihin liian suuret valtiot, liian suuret talousyhtymät ja liian suuret pankit ovat meidät johtaneet? Ja miksi pienehkö valtio ja inhimillisen kokoinen ihmisyhteisö ovat välttämättömiä edellytyksiä tavallisen ihmisen – meidän kaikkien – elämisen laadun säilymiselle ja paranemiselle? Ilmestyy elokuussa.
250 sivua, Lk 92+, sh 36 e, ISBN 978-952-7043-56-1
***
Heikki Lahelma – VENÄLÄINEN SIRKUS – Kirjoittanut Erja Pusa

Venäläinen sirkus on helsinkiläisen ekonomi Heikki Lahelman elämästä sikermä tarinoita yhteistyöstä uskomattoman mielenkiintoisten venäläisten ihmisten kanssa. Hän ryhtyi 1980-luvulla ennakkoluulottomasti tuottamaan näyttelyitä Neuvostoliitosta Suomeen.
Ensimmäisessä Avaruus 2000-näyttelyssä Dipolissa Espoossa kävi 230 000 vierailijaa vuonna 1984.
Seuraavana Lahelma toi Suomeen Suuren mammuttinäyttelyn. Silkkitie-näyttelyä kävi Taideteollisuusmuseossa katsomassa 150 000 vierailijaa vuonna 1985. Ivan Aivazovski- ja Ilja Repin-näyttelyt olivat myös suosittuja, samoin Tretjakovin gallerian aarteita ja Fabergén aika.
Andrei P. Kapitsa
”Andrei P. Kapitsa oli ensimmäinen tapaamani Neuvostoliiton Tiedeakatemian edustaja.
Venäläinen on äärettömän vieraanvarainen. Ollessani ensimmäisiä kertoja Kapitsan kotona sain syödäkseni Antonovka-omenia. Ne näyttivät aivan tuoreilta, mutta ne oli hapatettu vanhan venäläisreseptin mukaan. Omenoiden maku oli aika erikoinen, mutta vodkan kanssa nautittuina ne olivat hyviä. Kiittelin niitä herkullisiksi, ja siitä lähtien Andrein vanha äiti haki aina omenia läheiseltä kolhoositorilta, kun tiesi minun olevan tulossa vieraisille.”
240 sivua, Lk 99.1, sh 36 e, ISBN 978-952-7043-58-5.
 ***
Pia Maria Montonen – SOILE YLI-MÄYRY – MUURATTU KIRJE

Kansainvälisesti arvostetun taiteilijan Soile Yli-Mäyryn (s. 1950) muistelmia Pekingistä Miamiin.Valtiotieteiden tohtori. Hänellä on myös viittomakielen opettajan ja viittomakielen tulkin pätevyys. Hän on osallistunut lukuisiin yhteis-ja ryhmänäyttelyihin niin kotimaassa kuin ulkomailla aina Yokohamasta New Yorkiin ja New Delhiin.
Soile Yli-Mäyry on pitänyt vuodesta 1976 lähtien yhteensä noin 300 yksityisnäyttelyä kolmessakymmenessä maassa.
280 sivua, Lk 99.1, sh 35 e, ISBN 978-952-7043-59-2.
***
Heikki Talvitie – Itsenäisyyden ilmansuunnat
 – Kirjoittanut Risto Repo

”En erityisemmin halunnut Moskovaan. Lähdin sinne, kun nimitettiin. Ensi kertaa Leningrad juna-asemalle Moskovaan saapuessani sen seinälle oli maalattu suuri teksti ”Miru mir”. Mitähän se tarkoittaa, ihmettelin”, suurlähettiläs Heikki Talvitie muistelee.
Rauha maailmalle, se tarkoittaa. Ja Moskovasta tuli Heikki Talvitien kohtalo. Heikki Talvitien lähes 40 vuotta kestäneelle diplomaatin uralle on ominaista, että hän on tavannut joutua oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Hän oli Jugoslaviassa juuri ennen sen hajoamissotia vuosina 1984-88.
Hän oli Moskovassa Neuvostoliiton myrskyisimmissä vaiheissa, Neuvostoliiton hajotessa ja Venäjän noustessa vuosina 1988-92. Ruotsissa ollessaan vuosina 1996-2002 ennen eläkkeelle siirtymistään hän käynnisti maiden välisen keskinäisen historiaselvitystyön ja suomen kielen aseman vahvistamisen Ruotsissa. Ja eläkkeeltäkin hänet haluttiin vielä aktiivipalvelukseen: Toimimaan Euroopan unionin erityisedustajana Etelä-Kaukasiassa, ja myöhemmin Georgian sodan aikaan Suomen ETY-järjestön puheenjohtajakaudella konfliktien ratkaisuyrityksissä.
Heikki Talvitielle on ominaista, että hän on koko uransa rakentanut kokonaisnäkemystä siitä, millä tavoin Suomi asemoituu suhteessa maamme ulkopuoliseen maailmaan. Sekin lähti kohtalosta: Heikki Talvitie joutui kaksoisveljensä kanssa syntymäevakkoon kotikaupungistaan Viipurista muutaman kuukauden ikäisenä. Miksi se, mikä oli syntymäkaupunki, lakkasi olemasta omaa maata. Lapsuuden kysymyksiä seurasivat uteliaisuus historiaan ja kansainvälisiin kysymyksiin, joita hän harrastaa yhä.
Heikki Talvitie on ulkopoliittisissa näkemyksissään vain yhdessä suhteessa poleeminen. Hänen purjehtijan näkemyksellään itsenäisyyttä, kansallista liikkuma-alaa voi olla vain kaikkiin ilmansuuntiin. Jos se kyseenalaistetaan yhdellä suunnalla, se tulee kyseenalaistetuksi kaikilla suunnilla. Tässä teoksessa pyritään selvittämään, mikä on historiallinen suhteemme itään ja länteen, pohjoiseen ja etelään. Mitä se oli, on nyt, mitä se ehkä voisi olla? Kiitetyn Venäjä, Venäjä, Venäjä-kirjan kirjoittajan uusin teos.
280 sivua, Lk 32.52, sh 36 e, ISBN 978-952-7043-55-4.


***

HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.



Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: https://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20160315/c96be056/attachment-0001.html