[H-verkko] Arvosteltavaksi: Liken kevään 2016 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe Apr 22 16:28:44 EEST 2016


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
Liken kevään 2016 kirjoja

Katariina Vuori
Joulumerkkikodin lapset
Lapsuus tuberkuloosin varjossa

Joulumerkkikodin lapset -teoksessa palataan aikaan, jolloin Suomessa kuoli yksi ihminen tunnissa tuberkuloosiin eikä tautiin ollut parantavaa hoitoa. Tautia hävettiin samalla tavalla kuin alkoholismia nykyään, ja tartunnan saaneiden perheet kierrettiin kaukaa.

Taudin leviämisen ehkäisy oli suurelta osin eristämisen varassa. Tätä tarkoitusta varten 1930-luvulla perustettiin Joulumerkkikoteja, joiden toiminta rahoitettiin pitkälti joulumerkkien myynnillä. Joulumerkkikodeissa asuivat lapset, joiden perheissä oli tuberkuloosia.

Keuhkotautiset äidit kävivät synnyttämässä parantolasta käsin, mutta tartuntavaaran vuoksi kontakti vastasyntyneeseen kiellettiin kokonaan. Vasta keskimäärin kahdeksan kuukauden kuluttua äidit saivat ensimmäisen kerran lapsensa syliinsä.

Tuberkuloosinvastaisen työn historian lisäksi tässä ainutlaatuisessa teoksessa luodaan yli 60 henkilöhaastattelun ja valokuvien kautta koskettava kuva lasten elämästä Joulumerkkikodissa, äitien surusta ja häpeästä, Joulumerkkikotien hoitokulttuurista ja lasten elämästä Joulumerkkikodin jälkeen. Aiheesta ei ole kirjoitettu tietoteosta aiemmin, ja Joulumerkkikotien toiminta on yleisesti valtaväestölle tuntematonta. Silti sillä on suuri vaikutus nykypäivään: viimeinen Joulumerkkikoti suljettiin vuonna 1973.

Teoksessa sivutaan ajankohtaisia aiheita varhaislapsuuden vuorovaikutussuhteen hajoamisesta nykyisiin tautiepidemioihin. Viime vuosina tuberkuloosin lääkkeille vastustuskykyiset muodot ovat lisääntyneet muun muassa Venäjällä.

***
Kauko Röyhkä, Juha Metso
Suursaari

Uudistettu laitos
Sotilassaaren kadotettu menneisyys

Venäjän rajavyöhykkeeseen kuuluva Suursaari on strategisesti tärkeä kohde, jonka merkitys on kasvanut Itämerellä viime vuosina voimakkaasti lisääntyneen sotilastoiminnan myötä.

Keskellä Suomenlahtea sijaitseva Suursaari oli ennen sotia suosittu retkikohde. Suursaari menetettiin Neuvostoliitolle talvisodassa, talvella 1942 suomalaiset valtasivat sen takaisin verisen taistelun jälkeen. Suursaari luovutettiin Neuvostoliitolle Pariisin rauhassa 1947 ja siitä lähtien se on ollut suljettu sotilasalue. Valokuvaaja Juha Metso on harvojen joukossa päässyt vierailemaan Suursaaressa. Hänen valokuvansa paljastavat, missä tilassa Suursaari on nykyään. Kauko Röyhkä kertoo saaren värikkäästä historiasta.

Uudistetussa Suursaari-kirjassa on ennen julkaisemattomia kuvia ja lisäluku Jumindan miinoitetusta alueesta.
***
Elina Järvi, Tiina Hotti & Olga Poppius
Error – Mielen häiriöitä

Mielen häiriöitä
15 kiehtovaa ihmistä. 15 koskettavaa kertomusta.
Puolet suomalaisista sairastuu psyykkisesti jossain elämänsä vaiheessa. Välillisesti mielenterveysongelmat koskettavat meistä jokaista.

Rehellisessä ja rohkeassa kirjassa tarinansa kertoo 15 ihmistä, joiden elämään vaikuttaa jokin mielen häiriö, kuten kaksisuuntainen mielialahäiriö, synnytyksen jälkeinen masennus, dissosiaatiohäiriö, syömishäiriö, pakko-oireinen häiriö tai skitsofrenia. Henkilöt tulevat esiin kuvallaan, etunimellään, iällään ja diagnoosillaan. Muiden rinnalla mielensä pimeää puolta avaavat muun muassa Children of Bodomin Alexi Laiho, Mokoman Marko Annala, Herra Ylppö ja Milana Misic.
Jokainen kirjan henkilö esitellään kauniina ja hänen elämänsä arvokkaana. Kirjaan heidät ovat valokuvanneet valokuvaajat Olga Poppius ja Pasi Murto.

Mielenterveyden keskusliitto on tukenut kirjan tekemistä.
***
Lani Kingston
Näin syntyy kahvi
Kahvinkeiton tiede
Mustan juoman salaisuus

Miksi olemme koukussa kahviin? Kofeiini ei ole ainut syy, vaan kahvi on jo satojen vuosien ajan liittynyt moneen sosiaaliseen tilanteeseen ja saanut tuhannet ihmiset omistamaan elämänsä täydellisen juoman etsimiseen.

Näin syntyy kahvi kertoo kaiken oleellisen kahvista. Kaunis teos esittelee selkein kuvin erilaiset kahvin valmistamisen tavat arkisesta – mutta nykyään erittäin trendikkäästä – suodattamisesta kylmäuuttamiseen. Se kuvaa yksityiskohtaisesti laadukkaan kahvin matkan pensaasta kahvikuppiin ja sukeltaa molekyylitasolle. Mistä aineista siirappisen espresson maku ja tuoksu syntyvät ja millainen papu säilyttää ne parhaiten huumaavan juoman nauttimiseen saakka?

Näin syntyy kahvi ei ole vain keittokirja tai papuantologia vaan kaiken olennaisen kahvista kertova, tuoksuva makumatka.
***
Paavo Järvensivu
Rajattomasti rahaa niukkuudessa
Rahat eivät lopu mutta luonnonvarat ehtyvät

Nykyinen politiikka perustuu ajatukseen niukasta julkisesta rahoituksesta, joka on kasvavien markkinoiden varassa, ja luonnonvarojen rajattomuudesta tai loputtomasta korvattavuudesta. Rajattomasti rahaa niukkuudessa kääntää asetelman päälaelleen ja perustelee sen ympäristötutkimuksen ja jälkikeynesiläisen talousteorian näkökulmista. Teoksen perusteesit rahan rajattomuudesta ja materiaalisten resurssien rajallisuudesta pakottavat poliitikot uudenlaisiin päätöksiin ja perusteluihin. Päätösten on perustuttava materiaaliseen maailmaan ja elettyyn elämään eikä abstrakteihin makrotaloudellisiin mittareihin. Samalla paljastuu mitä raha oikeastaan on ja miten raha eroaa yksityisen ja julkisen toimijan näkökulmasta. Kirja antaa myös työkaluja resurssien tajun parantamiseksi politiikan lisäksi arjen tasolla. Näin voidaan hahmottaa, minkälaisen aineellisen kudelman tarvitsemme elämäntapamme kannattelemiseksi ja miten materiaaliset edellytykset muuttuvat ilmastonmuutoksen ja helppojen öljylähteiden ehtymisen myötä.
***
Laura Haapala
Joustava työ, epävarma elämä
Työelämä on murroksessa

Osa-aikatyö, pätkätyöt, nollatuntisopimukset, apurahatyöt, sijaisuudet, pakkoyrittäjyys… Siinä joitakin uudenlaisia mutta yhä yleisemmäksi käyviä tapoja tehdä työtä , jotta saisi rahaa elämiseen. Joillekin epätyypilliset työsuhteet sopivat, mutta useimmille ne ovat elämänlaatua vahvasti heikentävä, jopa ahdistava pakko. Lisäksi suurin osa näistä prekaareista on nuoria ihmisiä.

Laura Haapala pureutuu ilmiöön kahdesta suunnasta. Yhtäältä hän selvittää, miten ja miksi tähän tilanteeseen on Suomessa ja muissa kehittyneissä maissa tultu ja missä tällä hetkellä mennään tilastojen valossa. Toisaalta hän on haastatellut useita eri-ikäisiä, erilaisissa elämäntilanteissa olevia ja monenlaisissa ammateissa toimivia ihmisiä, jotka tekevät näitä silpputöitä. Tarinat ja kohtalot kulkevat kirjassa koko matkan ajan, eikä lukijaa uuvuteta missään vaiheessa vyöryttämällä ilmiöstä sivukaupalla faktatietoa. Ainutlaatuisen lisänsä kirjaan tuo kirjoittajan oma, liki kaksikymmenvuotinen ura pätkätyöläisenä.
 ***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: https://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20160422/1123e634/attachment-0001.html