[H-verkko] Arvosteltavaksi: Kariston kevään 2016 kirjoja
Tapio Onnela
tapio.onnela at utu.fi
Pe Apr 22 16:00:02 EEST 2016
Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Kariston kevään 2016 kirjoja
Ashlee Vance
ELON MUSK
Visionääri Teslan, SpaceX:n ja Solar Cityn takana
Elon Musk (s. 1971) on bisnesmies, sijoittaja ja keksijä, joka vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Etelä-Afrikassa, mutta muutti jo 17-vuotiaana Pohjois-Amerikkaan – ja loppu on historiaa. Vuonna 1995 hän perusti ensimmäisen yrityksensä, karttapalvelun nimeltä Zip2, jonka Compaq osti muutaman vuoden kuluttua 309 miljoonalla dollarilla. Sittemmin hän ollut luomassa mm. PayPalia ja SpaceX-kantorakettiyritystä. Parhaiten hänet tunnetaan kuitenkin sähköautovalmistaja Tesla Motorsin toimitusjohtajana ja aurinkoenergiayritys Solar Cityn hallituksen puheenjohtajana. Myös hänen yksityiselämänsä käänteet ovat päätyneet otsikoihin. Elon Musk on aikamme suurimpia visionäärejä, Steve Jobsiin verrattavissa oleva bisnesnero, joka on onnistunut toteuttamaan huikeat innovaationsa ja muuttamaan ne miljardeiksi. Silti sanotaan, että Muskia ei motivoi raha vaan ideat. Musk on omistautunut ihmiskunnan tulevaisuudelle. Hänen tavoitteenaan on mm. mullistaa energiantuotanto ja tehdä avaruusmatkailu mahdolliseksi kaikille.
Toimittaja Ashlee Vancen kirja perustuu Elon Muskin, hänen perheenjäsentensä, ystäviensä ja työtovereidensa haastatteluihin. Se on kuvaus poikkeuksellisen lahjakkaan, koulukiusatun pojan noususta maailman menestyneimpien ihmisten joukkoon. Samalla kirjassa pohditaan Muskin uran merkitystä aikamme teknologiateollisuudelle – ja saadaan esimakua siitä, mitä tulevaisuus ehkä tuo tullessaan. Kirja on noussut sekä New York Timesin että Amazonin bestseller-listalle, ja mm. Wall Street Journal valitsi sen vuoden 2015 parhaiden kirjojen listalleen
***
Juhani Niemi
LARIN-KYÖSTI – KANSANLAULAJA JA KOSMOPOLIITTI
Larin-Kyösti (Karl Gustaf Larson) syntyi Hämeenlinnassa vuonna 1873 ja kuoli vuonna 1948 Helsingissä. Hänestä ei ole koskaan julkaistu laajaa, kokonaista kirjailijakuvaa, joten professori Juhani Niemen kokoama elämäkerta ansaitsee paikkansa. Teos osoittaa, että Larin-Kyöstin kirjallinen tuotanto oli paljon luultua laajempi ja monipuolisempi. Määrällisesti se käsittää yli viisikymmentä teosta ja lähes kaikkia kirjallisuudenlajeja: runoa, proosaa ja näytelmiä. Klassikkokirjailijan elämä koostui kiinnostavista paradokseista. Ruotsinkielisen kodin kasvatti tunnetaan parhaiten juuri suomenkielisestä laululyriikastaan, joista kuuluisimpia lienevät koko kansan tuntemat Itkevä huilu, Tuulan tei, Kulkurin kannel tai Erotessa. Kansallisten tai maakunnallisten aiheiden rinnalla hän oli samalla kuitenkin kosmopoliitti, jonka tuotantoa käännettiin muille kielille enemmän kuin kenenkään muun aikalaisen. Myös ihmisenä Larin-Kyöstissä oli särmää. Kouluvuosinaan Hämeenlinnan Lyseossa hän jäi niin usein luokalleen, että oli lopulta itseään monta vuotta nuoremman Eino Leinon – esikuvansa – kanssa samalla luokalla! Toisin kuin Eino Leino, joka poltti itsensä nuorella iällä loppuun, Larin-Kyösti eli pitkän elämän 75-vuotiaaksi asti. Kirjailijan viimeinen leposija sijaitsee synnyinkaupungissa Hämeenlinnan Ahveniston hautausmaalla.
Elämäkerta juhlistaa myös Juhani Niemen kirjailijanuraa – hän julkaisi ensimmäisen tietokirjansa Karistolla tasan 40 vuotta sitten.
***
Päivi Haanpää ja Marika Riikonen (toim.)
SANASINFONIA
Novelleja Sibeliuksesta
Jean Sibeliuksen syntymästä tulee vuonna 2015 kuluneeksi 150 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi ilmestyvä novelliantologia esittelee kahdeksan eturivin kirjailijamme näkemyksen kansallissäveltäjästämme. Tekstit katsovat Sibeliusta läheltä ja kauempaa, fantasian, realismin ja huumorin keinoin − lämmöllä. Mukana ovat kirjailijat Emmi Itäranta, Olli Jalonen, Anneli Kanto, Maritta Lintunen, Jarkko Martikainen, Petri Tamminen, Jyrki Vainonen ja Miina Supinen. Mitä päiväkirja paljastaa Sibeliuksen suhteesta hiuskuontaloonsa? Miksi säveltäjä juuttuu ikkunaan? Ratkeaako kahdeksannen sinfonian arvoitus? Heti juhlavuoden alussa ilmestyvä novelliantologia tarttuu raikkaalla ja modernilla tavalla yhteen suurimmista suomalaisuuden ikoneista. Samalla novelleista avautuu hienoja näköaloja kotimaiseen nykyproosaan, sen tyylien ja keinojen moninaisuuteen.
***
Anna Krohn, Lasse Lehtinen ja Janne Virkkunen (toim.)
MINÄ & SIBELIUS 20 näkökulmaa säveltäjämestariin
Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiö julkaisee yhteistyössä Kariston kanssa ainutlaatuisen tietoteoksen Sibeliuksesta. Kirjassa nykyajan klassisen musiikin huippunimet kertovat suhteestaan Sibeliukseen ja valottavat säveltäjämestarin musiikkia harvinaisen läheltä ja vaihtelevista näkökulmista. Mukana on kaikkiaan 19 kirjoittajaa Suomesta ja ulkomailta, mm. oopperalaulaja Karita Mattila, kapellimestarit Okko Kamu ja Susanna Mälkki sekä pianisti Iiro Rantala. Kirjan valokuvakuvitus luo lisäksi oman, vahvan näkökulmansa – mukana on paljon ennen julkaisematonta kuvamateriaalia. Kuvatoimituksesta on vastannut Carl Henning ja kirjan näyttävästä graafisesta suunnittelusta Sami Valtere. Kirjan on toimittanut pätevä ja nimekäs kolmikko: toimittajakirjailija Lasse Lehtinen, Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Janne Virkkunen, joka on Sibeliuksen tyttärenpojanpoika, sekä juhlavuoden pääsihteeri Anna Krohn.
***
Erkki Wuolijoki
NISKAVUOREN HENKI
Viljapelloilta valkokankaalle
Hella Wuolijoen viisiosaisella Niskavuori-näytelmäsarjalla on ollut huomattava rooli suomalaisten identiteetin rakentumisessa. Hämäläiseen maalaismiljöö- seen sijoittuvassa tarinassa yhdistyvät talonpoikaiselämä, suomalainen perhemalli, voimakastahtoiset naiset sekä erityinen maahenki, suomalaisen rakkaus luontoon. Niskavuoren henki on Wuolijoen kartanon sukuarkiston päiväkirjoihin, käsikirjoituksiin, valokuviin ja muihin ainutlaatuisiin lähteisiin perustuva kertomus niistä maisemista ja ihmisistä, jotka ovat antaneet esikuvansa Niskavuori-sarjalle. Erkki Wuolijoki selvittää kirjassaan Hauhon tilusten ja siellä eläneiden ihmisten elämää ja kohtaloita alkaen 1800-luvun alusta, jolloin Wuolijoen rusthollin kukoistusaika alkoi. Tarina jatkuu pitkälle 1900-luvulle, jolloin Niskavuori ikonisoitui teatterilavoilla ja elokuvissa. Lukija saa tietää, millaista oli kartanon elämä ja millaisia persoonia olivat Niskavuoren Hetan, Loviisan, Aarnen tai itsensä vanhan emännän esikuvat. Teos avaa niin laveampia näkymiä suomalaisuuden rakentumisesta kuin kiehtovia yksityiskohtia Wuolijoen kartanon ja Hella ja Sulo Wuolijoen elämästä. Sukuarkiston kuvalöytöjen ohessa kirjassa on myös teatterilavojen ja elokuvien valokuvaloistoa.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: https://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20160422/5f860076/attachment-0001.html