[H-verkko] Arvosteltavaksi: Areopaguksen ja Sammakon kevään 2016 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe Apr 22 16:34:46 EEST 2016


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***

Areopagus tarjolle kl-2016

Pirtusaarron särkijät, Taavi Kilpi

Kieltolain (1919-1932) aikana Suomeen salakuljetettiin paljon alkoholia meriteitse. Liikenne Suomenlahden yli oli vilkasta, mutta myös saaristomerellä Kustavin suunnassa öisillä aalloilla viihdyttiin hyvin. Taavi Kilpi kertoo lämminhenkisessä kirjassaan elävästi kustavilaisten uurastuksesta kieltolain vuosina. Pirtusaarto ei estänyt janoista kansaa pääsemästä lempiharrastuksensa pariin. Kilven välittämä ajankuva vie lukijan mukanaan Turun, Uudenkaupungin ja Kustavin vanhoihin merellisiin maisemiin.
***
Juhani Pietarinen:
Suomalaisen filosofian vaiheita
Areopagus 2015

Suomessa filosofian opetus ja tutkimus on aina seurannut eurooppalaista kehitystä. Tässä kirjassa emeritusprofessori Juhani Pietarinen esittelee selväsanaisella mutta kriittisellä tavalla suomalaisen filosofian varhaisvaiheita. Kirjan luvut muodostavat historiallisen kertomuksen, joka alkaa Turun Akatemiasta, mutta ennen kaikkea kirja kertoo keskeisistä ja merkittävistä filosofisista saavutuksista maassamme. Vaikka Pietarinen puhuu nimenomaan filosofiasta, teos valaisee samalla 1600-1900 -lukujen eurooppalaista akateemista kulttuuria kiinnostavalla ja puhuttelevalla tavalla. Filosofia on joutunut etsimään tietään teologian ja politiikan valvonnassa, ja se on tehnyt etenemisen monesti hyvinkin vaivalloiseksi. Vaiheittain on kuitenkin päästy eteenpäin.
***
Immanuel Kant:
Moraalin metafysiikan perustus
Areopagus 2015

Filosofi Immanuel Kant (1724-1804) tunnetaan johdonmukaisen velvollisuusetiikan puolustajana, joka mullisti moraalin tutkimuksen. Klassikkoteos Moraalin metafysiikan perustus saattaa lukijan moraalifilosofian perimmäisten kysymysten äärelle, kategorisen imperatiivin maailmaan. Kantin ajattelua pidetään usein vaikeaselkoisena, mutta tässä kirjassa Königsbergin filosofi tarkastelee useita havainnollisia esimerkkejä osoittaakseen, millaista moraalinen toiminta lopulta on. Kantin mukaan yhtäkään ihmistä ei saa koskaan kohdella pelkkänä välineenä.
***
Sammakon kevään 2016 kirjoja

Mikko Gustafsson & Jantso Jokelin: Keputabu (ilm. 4/2016)


Keputabu on räävitön esseistinen pamfletti, pääministeripuolueen äkkiväärä muotokuva ja toivioretki suomalaisen unelman ytimeen. Latteliberaalit kirjoittajat matkustavat korpimaille etsimään suomalaista elämänmuotoa, Santeri Alkion maahenkeä ja ääriliikettä poliittisessa keskustassa. Kirja kertoo, miten kansalaisten suhde politiikkaan on muuttunut ja miten puolueet rakentavat imagoaan. Kirjoittajat esittelevät keskustan syntilistaa ja salakavalaa viehätystä sekä pohtivat, mitä 2010-luvun keskustalainen filosofia voisi olla. Osansa ryöpytyksestä saa politiikan journalismi, josta kahdella toimittajalla riittää kitkerää kerrottavaa. Keputabu testaa, onko puoluekirjalla enää väliä ja voiko keskustalaisuuden ottaa puheeksi pienpaahtimon punavuorelaisessa kahvilassa kuin uuden takin

 ***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: https://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20160422/6cbc5d31/attachment-0001.html