[H-verkko] Arvosteltavaksi: WSOY:n (2.) ja Johnny Knigan syksyn 2015 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
To Syys 17 15:31:30 EEST 2015


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X) Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
WSOY (Syksy 2015-2.)

ANTONY BEEVOR 
Ardennit 1944. Hitlerin viimeinen uhkayritys

Toisen maailmansodan ratkaisutaistelut Ardenneilla
Kun liittoutuneet olivat jo edenneet Ranskaan, Hitler yritti hajottaa puolustuslinjan hyökkäämällä Ardennien alueen läpi Ranskan sivustaan.
Saksan joukot olivat ahtaalla syksyllä 1944. Puna-armeija eteni vääjäämättä idässä, ja liittoutuneet olivat edenneet Ranskaan. Saksan sodanjohto suunnitteli yllätysiskua liittoutuneiden sivustaan, läpi Ardennien vaikeakulkuisen vuoristoalueen. Yllätyshyökkäys käynnistyi 16. joulukuuta ja näytti alkuun onnistuvan, kun liittoutuneet joutuivat vetäytymään vihollisen tieltä.
Historioitsija Antony Beevor kertoo sotatapahtumat tasapuolisesti, loistokkaalla tyylillä ja uusimpaan tutkimustietoon nojautuen.

*****
EERO HUOVINEN
Saarna?

Kirjani nimen lopussa on kysymysmerkki. Pidän kysymysmerkeistä. Elämässä tarvitaan kyseenalaistamista. Ennen kuin voi löytää, täytyy etsiä.
Eero Huovinen pohtii mikä on saarnan merkitys nykymaailmassa ja mistä on hyvä saarna tehty.
Saarnaajalla ei voi enää olla samanlaista arvovaltaa kuin entisajan maailmassa. Katsomukset ovat moninaistuneet, vakaumukset hiipuneet, yhteisöllisyys kyseenalaistunut. Hyvinvoiva ihminen uskoo tulevansa toimeen omillaan - mihin hän saarnaa tarvitsee? Kaikkein vaikein saarnan tehtävä on puhua Jumalasta. Onko se nykymaailmassa lainkaan mahdollista?

Huovinen etsii kirjassaan sekä saarnan sisältöä että sen ilmaisumuotoja. Ensi sijassa hän luottaa asiaan. Ellei ole mitään sanottavaa, konstitkaan eivät auta. Ja jos haluaa saada viestinsä perille, kuulijoita on rakastettava.

***

HELENA RUUSKA
Eeva Joenpelto. Elämän kirjailija

"Pidä leukasi pystyssä, jos haluat tulla arvostetuksi miesten maailmassa."
Kirjailijoiden kuningattaren elämässä oli loiston lisäksi suurta tragediaa. On aika kertoa hänen tarinansa.
Kirjailijoiden kuningatar, lukijoiden rakastama Lohja-sarjan luoja, vahva nainen joka pyöritti kustantajia mielensä mukaan. Eeva Joenpellon elämään mahtui säihkettä ja tunnustuksia mutta myös suurta tragediaa: menetyksiä, pettymyksiä, riitoja ja panettelua. Vahvan naisen osa 1900-luvun Suomessa ei ollut aina helppo, ei myöskään kirjallisissa piireissä. Helena Ruuska kertoo Joenpellon elämän lapsuuden peltomaisemista Sammatista Helsingin seurapiireihin ja vanhuuden yksinäisiin päiviin.
****
TUULA SAARIKOSKI
Kaaos ja kirkkaus Muistelmat

Yksi nainen, kaksi huikeaa elämää.
Muistelmia ajasta Pentti Saarikosken ensimmäisenä puolisona sekä uudesta elämästä tiibetinbuddhalaisuuden tulkkina.
Elämän alkuräjähdyksenä ovat sotavuodet. Seuraavat järistykset tulevat runoilija Pentti Saarikosken ensimmäisenä vaimona. Elämä runoilijaneron puolisona on selviytymistä kaaoksesta toiseen, kantaen vastuuta kahdesta pienestä lapsesta. Asiat selkiytyivät pariskunnan eron jälkeen tavanomaisemmille uomille, kunnes seuraava elämänmullistus kohtasi Tuula Saarikosken. Elämä sai yllättäen täysin uuden suunnan hänen päädyttyä kääntäjäksi tiibetiläisellä lamalle. Tiibetinbuddhalaisuus vie Saarikosken mennessään, ja hän kohtaa uskomattomia henkistymisen kokemuksia. Kaaos vaihtuu kirkkauteen.
***

JUHA SEPPO
Arkkipiispan aika Martti Simojoki II Auktoriteettina ja arvostelun alla

Vahvana auktoriteettina tunnettu, kansainvälisestikin arvostettu Martti Simojoki puolusti kirkon arvomaailmaa vilkkaan yhteiskunnallisen keskustelun vuosina 1960–70-luvuilla.
Martti Simojoki oli arkkipiispana aikana, jolloin kirkon arvomaailmaa kyseenalaistettiin vilkkaan demokratia- ja seksuaalikeskustelun kuohuissa. Vahvana auktoriteettina tunnettu Simojoki joutui myrskyn silmään jo ensi metreillään Hannu Salaman kirjasta nousseen jumalanpilkkakohun puristuksessa. Simojokea arvostettiin myös kansainvälisesti, ja hän vahvisti kirkon ekumeenisia yhteyksiä ulkopolitiikan ristipaineista huolimatta. Arkkipiispan aika on jälkimmäinen osa Martti Simojoen elämäkertaa, jonka ensimmäinen, vuoteen 1964 ulottuva osa Kirkonmies ja muuttuva maailma ilmestyi 2013.

***
Johnny Kniga syksy 2015

LAMPPU LAAMANEN
Dave Lindholm Tietenkin

Soittajan elämää Isokynästä Bluesoundsiin ja Sleepy Sleepersistä Dave L. B. Inventiveen.
Suomalaisen musiikin äänekäs hiljainen Dave Lindholm (s. 1952) on itsepäinen, omien katujensa kulkija, välillä vittumainen, usein sydämellinen ja yllättäen jopa ujo. Hän puhuu silloin kun haluaa ja silloinkin mitä haluaa, paljon tai vähän, kaikki riippuu fiiliksestä jota ilman ei ole niin mitään.

Dave Lindholm on ollut julkaisemassa vuoden 1971 jälkeen n. kuuttakymmentä albumia suomen- ja englanninkielistä musiikkia: Sirkus, Vanha & uusi romanssi, Black, Aino, Luuttujengi tulee.

Osan voi lokeroida rock-, blues- tai pop-laatikoihin, loppu on silkkaa Davea.
***
MAJ-LIS PITKÄNEN
Antaa salaman tulla, minä odotan. Kalervo Palsan kirjeitä

Sykähdyttävä, mieltä kuohuttava teos. Kaunis kuin koru ja julma kuin elämä.
Kittilän keskustan läpi kulkee tie, joka kuljettaa turisteja Leville. Mahtipontinen kunnantalo hallitsee kylämaisemaa. Kaupat, pankit, matkamuistomyymälät ja hienot omakotitalot reunustavat päätietä.
Vastakohtana tälle, sivutien varrella, piilossa katseilta, kyyhöttää pieni punainen mökki ja vaja, jossa on kirkkaansiniseksi maalattu ovi. Se on taiteilija Kalervo Palsan (1947-87) kotimökki ja ateljee.
Rakennusta ja ateljeen olosuhteita kuvastaa hyvin esimerkiksi Palsan maalaus, jossa mies istuu karvareuhka päässään lumisateessa sisällä samaan aikaan, kun ulkona paistaa aurinko.
Kittiläläinen Palsa ei kuitenkaan ollut mikään oppimaton raukka, vaan akateemisesti koulutettu kuvataiteilija. Häntä arvostettiin jo elinaikanaan, mutta lopullisen suuren läpimurtonsa hän sai postuumisti Kiasman näyttelyn "Palsan toinen tuleminen" (2002) myötä.

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.   Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-
arvostelut/.