[H-verkko] Arvosteltavaksi: John Nurmisen säätiön kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
To Syys 17 13:49:50 EEST 2015


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X) Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.

John Nurmisen säätiön kirjoja
*******
Marjo T. Nurminen: Maailma piirtyy kartalle – Tuhat vuotta maailmankartan kulttuurihistoriaa
Maailman kartoittaminen on inhimillisen kulttuurin pitkäkestoisimpia ja suurimpia saavutuksia.
 
Maailma piirtyy kartalle – Tuhat vuotta maailmankartan kulttuurihistoriaa vie kiehtovalle aikamatkalle eurooppalaisen kulttuurin ytimeen varhaisten maailmankarttojen seurassa.
 
Kauniit ja harvinaiset maailmankartat kertovat kiinnostavasti, kuinka eurooppalaisten maantieteellinen tieto maailmasta lisääntyi ja tarkentui vuosisatojen saatossa, varhaiskeskiajalta, mutta maailmankartat heijastelevat paljon muutakin kuin maantietoa. Varhaiset maailmankartat kertovat kulttuurista kokonaisvaltaisesti; ne peilaavat aikansa arvoja ja asenteita. Ne heijastelevat aikansa tiedettä, taidetta, kauppaa, merenkulkua, käsityötaitoja, valtapolitiikkaa, diplomatiaa, propagandaa ja uskontoa.
 
Teoksen kirjoittaja on Tieto-Finlandia palkittu Marjo T. Nurminen. Kirjan kuvituksena nähdään loisteliaita karttoja, maalauksia ja kuvia maailman kirjastoista, museoista ja arkistoista.
 
***
Mikko Huhtamies: 
Pohjolan Atlantis : uskomattomia ideoita itämerellä
 
Myyttinen Atlantis on innoittanut tutkijoita ja vuosituhansien ajan. Löytyykö se Pohjolasta? Historian dosentti Mikko Huhtamies vie lukijansa Itämeren ihmeellisten keksintöjen ja kiehtovien suunnitelmien merelliseen menneisyyteen. Pohjoisen ja etelän, Itämeren ja Välimeren kulttuurinen vuorovaikutus nousee esiin muun muassa kaleerilaivaston, Viaporin rakennustyömaan, Fageröön suunnitellun utopian ja merkillisten sukelluskojeiden tarinoissa.
 
Osin jo unohtuneet ideat Pohjolan historiasta nousevat syvyyksistä pinnalle vajonneen Atlantiksen lailla. Useat ennen julkaisemattomat kuvat eurooppalaisista kirjastoista, museoista ja kokoelmista täydentävät vetävää tekstiä.  (2014)
***
Ranskan kiinnostus maapallon pohjoisimpiin alueisiin voimistui toden teolla sen viimeisen kuninkaan Louis-Philippen aikana pohjoiseen keväällä 1838. Osa retkikunnan maineikkaista tutkijoista poikkesi myös Lappiin. Ruotsista pestattiin oppaaksi Lars Levi Laestadius, joka tunnettiin saamelaisen kulttuurin asiantuntijana ja kasvitieteilijänä.
 
Kirjan artikkeleissa valotetaan retkikunnan matkan ohella myös Louis-Philippen elämäntarinaa. Euroopassa ja Pohjolassa 1790-luvulla puolivälissä peitenimellä matkanneen Orléansin herttuan nuoruudenseikkailujen kuvaus on herkullista luettavaa. Lapin-piipahduksen eräänä seurauksena Muonion pappilaan syntyi Puolikko-Erkki, tulevan kuninkaan jälkeläinen.
 
****
Ranskan viimeisen kuninkaan retkikunta : La Recherche Lapissa
Tuula Kousa (toim.)

Retkikunnan tutkimusraportin ja matkakertomuksen kirjoittaja, ranskalainen Xavier Marmier, ihastui Pohjolaan ja palasi Suomeen uudelleen. Hänen ystävyyssuhteensa seurapiirikaunotar ja hyväntekijä Aurora Karamzinin kanssa kesti läpi elämän.
La Recherchen mukana matkusti myös taiteilijoita, joiden herkistä piirroksista ja ainutlaatuisista maalauksista monet julkaistaan Suomessa nyt ensimmäistä kertaa.

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.   Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-
arvostelut/.