[H-verkko] Arvosteltavaksi: Amanitan 2015 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
To Syys 10 16:55:51 EEST 2015


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X) Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.

***
Amanita syksy 2015
 
Jussi Jalonen:
Vapaaehtoiset
 
Jussi Jalosen uutuus Vapaaehtoiset antaa mielenkiintoisen perspektiivin ajankohtaiseen keskusteluun vierastaistelijoista. Jalonen tarkastelee suomalaisia vapaaehtoisia 1800-luvun alusta 1930-luvulle saakka. Kenraalina kuollut Carl Mauritz Martinau lähti Balkanille 1829 ja Suomen Punaisen Ristin retkikunta Abessinian sotaan 1936.
 
Vierastaistelijat ovat olleet vuoden 2013 alusta säännöllisesti EU:n neuvoston ja Eurooppa-neuvoston asialistalla. Tulevina vuosina todennäköisesti eurooppalaiset taistelijat matkustavat eri puolille maailmaa jihad-taisteluun. Palatessaan heistä voi tulla turvallisuusuhka EU:n sisällä.
 
Sotahistorioitsija tri Jussi Jalosen uutuuskirja Vapaaehtoiset tarjoaa perspektiiviä ajankohtaiseen vierastaistelija-ilmiöön.
 
– Tähän asti jokainen suomalainen sukupolvi on tuottanut omat vapaaehtoisensa ja vierastaistelijansa. Pestautumisen kaukomailla käytyihin sotiin on ollut usein hyväksytty ja peräti olennainen osa sitä, mitä kutsumme suomalaisuudeksi. Itsenäisen Suomen puolustusvoimiakin olivat aikoinaan rakentamassa vieraan vallan armeijassa vapaaehtoisina palvelleet aktivistit, jääkärit, huomauttaa FT Jussi Jalonen.
***
Hanna Pukkila:
Isänmaata varten – Lottajärjestön tarina
 
Isänmaata varten kertoo suomalaisen lottajärjestön hämmästyttävän menestystarinan. Määrätietoiset naiset rakensivat suojeluskuntien lottayhdistyksistä naisjärjestön, jolla oli yhteinen päämäärä: itsenäisen Suomen säilyttäminen.
Kaksikymmentä vuotta lottajärjestö koulutti joukkojaan sodan varalta. Lotat muonittivat, harjoittelivat ja valmistivat varusteita. He järjestivät iltamia, hoitivat kioskeja ja ravintoloita ja hankkivat varoilla tarvikkeita suojeluskunnalle ja järjestölleen. Linnoitustöiden alkaessa lotat lähtivät palvelukseen, ja pitkien sotavuosien aikana heidän työnsä lisääntyi entisestään.
Sotavuosina lotat ruokkivat ja vaatettivat sotilaat ja toivat virkistystä rintamalle kanttiineillaan. He hoitivat haavoittuneita ja toipilaita, auttoivat invalideja ja laskivat kaatuneet arkkuihin. Lotat päivystivät ilmavalvontatorneissa, välittivät puhelut ja hoitivat radioliikenteen. Kun 400 000 suomalaista menetti kotinsa Karjalassa, lotat auttoivat heitä uuden elämän alkuun. Ilman lottien uupumatonta työtä ei sodasta olisi selvitty.
***
Mikko Karjalainen:
Ylipäällikön päiväkäskyt
 
Ylipäällikkö C. G. E. Mannerheim rohkaisi päiväkäskyillään suomalaisia sotilaita ja kotirintamaa ankarina aikoina. Päiväkäskyt olivat tärkeä väline puolustusvoimia rakennettaessa ja lujitettaessa. Päiväkäskyissään marsalkka jakoi julkisesti niin kiitokset kuin nuhteet.
Ainutlaatuinen suurteos sisältää 112 valikoitua ylipäällikön päiväkäskyä vuosilta 1918 ja 1939–44. Sotahistorian tutkija, ft Mikko Karjalaisen asiantunteva teksti ja teoksen runsas kuvitus kertovat kuhunkin käskyyn liittyvistä tapahtumista ja taustoista.

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.   Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-
arvostelut/.