[H-verkko] Arvosteltavaksi: Arthousen kevään 2015 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Maalis 11 12:22:51 EET 2015


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Arthouse kevään 2015 kirjoja
 
HEIKKI YLIKANGAS
Mitä on historia ja millaista sen tutkiminen?
 
On kulunut yli 40 vuotta siitä, kun Suomessa viimeksi käytiin vilkasta keskustelua historian periaatekysymyksistä. Silloin debatin käynnisti Heikki Ylikankaan ja Antero Heikkisen kirjoitus. Nyt Ylikangas vastaa uudessa kirjassaan ikuisuuskysymykseen siitä, mitä on historia. Miksi historiantutkimus hämmentää yhä uudelleen samoja aiheita? Onko olemassa historiallista totuutta? Toistaako historia itseään, vai kulkeeko se ainutkertaisia uria? Mihin historiaa käytetään? Miksi tulkinnan ja historiallisen totuuden välinen ero näyttää Suomessa viime aikoina hämärtyneen? Ylikangas havainnollistaa aihetta omilla tutkimuksillaan, joista osa on herättänyt kiivaitakin vastaväitteitä sekä tutkijain että suuren yleisön keskuudessa. Mitä on historia ja millaista sen tutkiminen? on kirja, jonka kaltaista ei ole aikaisemmin kirjoitettu Suomessa. Se osoittaa, että keskustelu historiasta on olennainen osa historian tutkimista.
***
SVANTE PÄÄBO Neandertalilainen Kadonnutta perimää etsimässä
Alkuteos Neanderthal Man: In Search of Lost Genomes Suom. Veli-Pekka Ketola
 
Mitä voimme oppia itsestämme ja esi-isistämme tarkastelemalla neandertalinihmisen geenejä? Neandertalilainen: kadonnutta perimää etsimässä on maailman kenties tunnetuimman geneetikon Svante Pääbon vastaus tähän kysymykseen. Pääbon neandertalinihmisen perimän selvittämiseksi tekemä työ on noussut otsikoihin yli vuosikymmenen ajan. Vuonna 1997 Pääbo sekvensoi koko perimän ja vuonna 2009 avasi sen kokonaan. Sitten hän osoitti, että nykyihmisellä on neandertalilaisen geenejä, ja hiljattain hän julkaisi tutkimuksensa neandertalilaisten elämästä. Neandertalilainen johdattaa lukijansa perimän maailmaan ja nykyihmisen muinaisten sukulaisten elämään. Se valottaa arvoitusta siitä, miksi yksi laji, Homo sapiens, selvisi, kun taas neandertalilaiset kuolivat sukupuuttoon. Lisäksi se paljastaa, mitä tiedetään nykyihmisten ja neandertalilaisten suhteesta – sukulaisuudesta, jonka selviäminen pani uusiksi ihmiskunnan historian perustan.
 
***
JESPER ROINE
Thomas Pikettyn »Pääoma 2000-luvulla» Kooste ja pohjoismainen näkökulma
 
Ranskalaisen taloustieteilijä Thomas Pikettyn 970-sivuinen kirja Le capital au XXIe siècle (’Pääoma 2000-luvulla’) on noussut lyhyessä ajassa yhteiskuntakeskustelun kärkeen kautta maailman. Kirjaa on pidetty muun muassa vuosikymmenen tärkeimpänä talouskirjana, siitä on väitelty lehtien palstoilla vilkkaasti ja jotkin sen väitteet on myös kyseenalaistettu. Varmaa on, että kaikkien taloudesta ja yhteiskunnan kehityksestä kiinnostuneiden on muodostettava käsityksensä Pikettyn kirjasta. Jesper Roineen kirja on helppotajuinen analyysi ja kooste Pikettyn tutkimuksesta ja ajattelusta.
Se kertoo muun muassa, • miksi Pikettyn tutkimus on lyönyt läpi niin voimakkaasti • mitkä ovat hänen tuloksensa • millaisiin tietoihin hänen analyysinsa perustuu • mistä häntä on kritisoitu • mitä hänen tuloksensa merkitsevät Pohjoismaille ja Suomelle.
 
***
KALEVI RANTANEN
Valo ja sen hyödyntäminen ennen ja nyt
 
Internet. Kännykät. Tietokoneet. Kauppojen lukulaitteet. Valaistus kodeissa ja kaduilla. Kaikki nämä tarvitsevat toimiakseen valoa tavalla tai toisella, vaikka asiaa ei juuri tule ajatelleeksi. Vielä kaksisataa vuotta sitten valon tekniikat, optiikka ja fotoniikka, olivat varsin tuntemattomia. Viisikymmentä vuotta sitten sähkövalon häviäminen olisi hankaloittanut elämää jo hieman. Nykyään valoon perustuvat tekniikat pyörittävät yhteiskuntaa. On alkanut valon aikakausi, jona uudet, valoon perustuvat keksinnöt tulevat muuttamaan tekniikkaa, kulttuuria ja jokapäiväistä elämäämme. Valo on kirja siitä, mitä valo on. Ilmiön lisäksi se kuvaa valon hyödyntämisen historian ja nykyhetken. Se luotaa myös tulevaisuuteen: siihen, mikä merkitys valolla tulee vielä olemaan ihmiskunnalle.
 
***
SATU HOVI – KATRI NIEMI
Keskiajan maut Miltä keskiajan ruoka maistui?
 
Mitä tavallinen kansa söi? Miten vuodenkierto vaikutti syömiseen? Mitkä keskiaikaiset herkut maistuvat myös nykyään? Keskiajan maut vie makumatkalle keskiajan ruokakulttuuriin. Kirjassa tutustutaan ruokaan liittyviin tapoihin ja käytäntöihin keskiajan Suomessa ja muuallakin Euroopassa: ruoan hankintaan, ruoan yhteiskunnalliseen asemaan ja käyttöön esimerkiksi veronmaksun välineenä, ruoan valmistamiseen ja valmistusvälineisiin sekä elintärkeään ruoan säilömiseen. Kirja vie myös keskiajan keittiöön. Tutuiksi tulevat suositut ruokalajit, kuten hunajahauki, hirventurpasyltty, oravakukko, mesileivät, naurisapposet, piimäjuusto ja ruusunmarjahapanleipä, sekä maistuvat juomat, muun muassa katajakalja, tammenterhoolut, yrttisima ja kesäkukkalikööri. Herkullisten reseptien lisäksi kirjassa tarkastellaan luonnonyrttien käyttöä ravintona ja lääkkeenä sekä yrttien ja ruoan yhteyttä keskiajan ihmisen hyvinvointiin.
 
***
JUHANI PARKKARI
Sodan oikeussäännöt
 
Sodan oikeussäännöt on yleistajuinen käsikirja sodan säännöistä eli kansainvälisestä humanitaarisesta oikeudesta ja sen toteutumisesta. Siinä käsitellään sodan tuhoja rajoittamaan pyrkiviä sopimuksia ja tapaoikeussääntöjä sekä sitä, miten niitä noudatetaan käytännössä. Kirjassa tarkastellaan sodan osapuolia, taistelijoita, sotavankeja ja siviiliväestöä sekä lääkintähuoltoa ja kansainvälisiä avustusjärjestöjä. Lisäksi perehdytään erilaisiin sodankäynnin muotoihin, kuten maa-, merija ilmasotaan, sekä uuteen uhkaan, kybersotaan. Myös kiellettyjä ja rajoitettuja taistelumenetelmiä ja -välineitä käydään läpi. Kirja keskittyy nykyajan sotiin ja aseellisiin selkkauksiin, mutta lisäksi luodaan katsaus siihen, miten historian saatossa on pyritty rajoittamaan sodan tuhoja. Kirja on tarkoitettu tietolähteeksi opettajille, journalisteille, viranomaisille, kansalaisjärjestöille sekä puolustuslaitoksen, kriisinhallinnan tai yhteiskunnallisten tehtävien parissa toimiville. Se soveltuu myös oppikirjaksi.
 
***
ANNE HARTONEVA – ULLA MOHELL – JUSSI PAJUOJA – MATTI VARTIA
Yhdyskuntaseuraamukset ja vankeus
 
Yhdyskuntaseuraamukset ja vankeus on ensimmäinen teos, joka käsittelee rikosseuraamusalan lainsäädäntöä kokonaisuudessaan. Kirja antaa kokonaiskuvan seuraamusjärjestelmästä kaikille alalla työskenteleville, alaa opiskeleville ja siitä kiinnostuneille. Teoksessa käsitellään uuden järjestelmän mukaisia rikosseuraamuksia: vankeutta, tutkintavankeutta, valvontarangaistusta, yhdyskuntapalvelua, nuorisorangaistusta, nuorten rikoksentekijöiden valvontaa ja ehdonalaisen vapauden valvontaa. Perinteisiä seuraamuksia – vankeutta ja tutkintavankeutta – on hiljattain uudistettu, ja niiden sisältöä on kehitetty. Kirjassa saa erityistä huomiota uusi seuraamusmuoto, valvontarangaistus, joka sijoittuu ankaruudeltaan yhdyskuntapalvelun ja vankeuden välille. Kirja tarjoaa myös ratkaisumalleja rikosseuraamusalan saumattoman sisäisen työnjaon sekä viranomaisten välisen yhteistyön rakentamiseen

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.