[H-verkko] Arvosteltavaksi: Kirjapajan kevään 2015 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Maalis 11 13:09:42 EET 2015


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***

Kirjapaja kevät 2015-03-11
 
Ronald L Numbers
Galileo tyrmässä ja muita myyttejä tieteestä ja uskonnosta
 
Länsimaiseen mielenmaisemaan kuuluu olennaisena tekijänä ajatus uskonnon ja tieteen syvästä ristiriidasta. Tätä ajatusta tuetaan usein erilaisilla kertomuksilla, joiden todellisuuspohja on kuitenkin kyseenalainen. Tässä kirjassa omien alojensa asiantuntijat tarkastelevat kahtakymmentäviittä tyypillisintä myyttiä uskonnon ja tieteellisen maailmankuvan suhteesta. Onko kirkko vastustanut johdonmukaisesti tieteen kehitystä? Opettiko kirkko, että on maa on litteä? Onko tieteen kehitys osoittanut, ettei Jumalaa ole olemassa?
***
 
Älä jätä ihmistä yksin
HelsinkiMissio 130 vuotta
Jalovaara Ville
 
HelsinkiMissio on vaikuttanut Helsinin kaduilla 130 vuotta. Jouluna 1883 Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupungin huonomaineisimmassa kolkassa Punavuoressa aloitti lähetysmaja, jossa autettiin elämässä heikoimpaan osaan joutuneita. Tuolloin Helsingin Kaupunkilähetyksenä tunnettu järjestö aloitti köyhäinavun ja on siitä pitäen pyrkinyt tavoittamaan ne, joiden hätä jää julkisuudelta piiloon.
 
***
Konstantinopoli
Kaupunki ennen Istanbulia
Härkönen Jyrki
 
Nykyinen Istanbul on kuin sipuli: kärsivällisesti kuorien pölyisen pinnan alta paljastuu yhä uusia historiallisia kerroksia. Jokainen niistä avaa uuden näkymän Euroopan kristillisen idän pääkaupungin yli tuhatvuotiseen menneisyyteen - sen ympärille kasvaneen imperiumin syntyyn, loistoon, rapistumiseen ja valloitukseen. Kristillistä Konstantinopolia hallitsivat kirkkojen ristit, islamilaisen kaupungin maamerkkejä olivat moskeijoiden minareetit. Muurit, palatsit, obeliskit, vesialtaat ja kirkot ja luostarit kiehtovat niin Turkin-kävijää kuin nojatuolimatkailijaa. Teos valottaa lopuksi Konstantinopolin muuttumista osmanien valtakunnan pääkaupungiksi, länsimaistumista ja turkkilaisen Istanbulin syntyä. 
Kirjassa on 200 ennen julkaisematonta kuvaa Konstantinopolin keskiajan historiasta. [^]
 
***
Vaienneita ääniä
Armenian kansanmurha 1915-2015
Seppälä Serafim
 
 
Tämä kirja on kunnianosoitus kadonneelle elämänmuodolle: Armenian kansanmurhan alkamisesta tulee 24.4.2015 kuluneeksi 100 vuotta.
Teoksessa kuvataan sävykkäästi sitä ikiaikaista elämäntapaa ja kansankulttuuria, joka katosi Anatolian ylängöiltä ja rannikoilta yhden kesän aikana. Armenialaisilla oli erityinen suhde luontoon ja pyhiin paikkoihin, ja heidän muinaiset tapansa, juhlansa ja taiteensa muodostivat ainutlaatuisen kristillisen yhtenäiskulttuurin keskellä islamilaista maailmaa.
Kirjassa seurataan myös ihmiskohtaloita kansanmurhan pyörteissä. Vaikenemisen vuosisadan jälkeen ääneen pääsevät surmatut, selviytyjät ja silminnäkijät. Kirjassa on uutta tietoa siitä, millainen kohtalo muslimiperheisiin kaapatuilla armenialaislapsilla ja heidän jälkeläisillään on ollut Turkissa.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.