[H-verkko] Arvosteltavaksi: Tammen kevään 2015 kirjoja, sekä Haaga-Helian Kameleonttikuluttajan paluu

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Helmi 25 15:18:07 EET 2015


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Tammi, kevään 2015 kirjoja
 
MARTTI TURTOLA
Rakastan Sibeliusta - ja muita musiikillisia tunnustuksia
Riemastuttava lukuelämys konserttimusiikin ystäville!
 
Tunnetun sotahistorioitsija-tietokirjailijan yllättävä avaus klassisen musiikin kentälle; intohimoisen harrastajan hauskoja, teräviä ja pureviakin musiikkimuisteluksia.
 
15.5.1965 Helsingin yliopiston juhlasalissa pidetään Sibelius-viikon avajaiskonsertti erityisen juhlavissa merkeissä, sillä saman vuoden joulukuussa tulee kuluneeksi sata vuotta säveltäjämestarin syntymästä. Mahtavana nousee kuuluville Myrskyn musiikin "Tammi", sitten raju "Calibanin laulu". 17-vuotias lukiolaisnuorukainen Martti Turtola kuulee ensimmäisen kerran luonnossa kokonaisen sinfoniaorkesterin soittoa! Se vie mukanaan, kuten Sibeliuksen musiikkikin, nyt 50 vuotta kestäneelle tielle tuhansiin konsertteihin, taidemusiikin rannattoman meren äärelle.
 
Viidessä vuosikymmenessä yleisön mieltymykset ovat muuttuneet ja tarjonta laajentunut. Suomalaisen musiikin arvostuskin on kokenut järisyttäviä muutoksia, ja kokonainen sukupolvi aiemmin arvostettuja säveltäjiä on haudattu unohduksen yöhön. Sotahistorian emeritusprofessori Turtola on musiikissa harrastaja, mutta suomii historian ammattilaisen asiantuntemuksella suomalaista musiikinhistorian tutkimusta.
***
ARTO LUUKKANEN
Vapaan pudotuksen Suomi
Tyhjätaskuna karhun syleilyssä
Sävähdyttävä katsaus maamme lähimenneisyyteen ja sen huolettoman eliitin virheisiin
 
Tunnetun tutkijan haastava ja kriittinen puheenvuoro Suomen putoamisesta lamaan, taloudelliseen ahdinkoon ja turvallisuuspoliittiseen kurimukseen.
 
Vapaan pudotuksen Suomi on enemmän kuin pelkkä poliittinen ajankohtaiskatsaus. Suomen historian pitkät linjat lähtökohtanaan se kertoo tarinan maamme joutumisesta traagisten laiminlyöntien takia hallitsemattomaan pudotukseen, jolle ei näy loppua. Taloudellista ahdinkoamme on syventänyt keväällä 2014 alkanut Ukrainan poliittinen kriisi, joka romutti turvallisuuspoliittiset illuusiot.
 
Luukkanen jäsentää lähihistoriaa ja tekee siitä ymmärrettävää nivomalla menneisyyden usein samanaikaiset ja irrallisilta tuntuvat tapahtumat toisiinsa. Tuloksena on puheenvuoro, joka informoi ja yhdistää lähihistorian osaksi pitkää historiallista jatkumoa ja tähyää samalla tulevaisuuteen.
***
MICHAEL LEWIS
Flash Boys
Kapina Wall Streetillä
Rahamaailman pimeimmät nurkat päivänvaloon
 
Hätkähdyttävä kuvaus arvopaperikaupan huipputeknisestä nykytodellisuudesta, jossa nopeat syövät hitaat ja miljoonavoitot ratkaistaan millisekunneissa.
 
Ryhmä New Yorkin Wall Streetillä työskenteleviä miehiä tajuaa, että Yhdysvaltain pörssimarkkinoita on manipuloitu sisäpiiriläisten eduksi ja että finanssikriisin jälkeiset markkinat eivät suinkaan ole vapaammat kuin ennen vaan entistä tiukemmin suurten Wall Streetin pankkien hallinnassa.
 
Miehet ryhtyvät uudistamaan finanssimarkkinoita ja luovat kauppapaikan, jossa hankalimpien ongelmien lähde, ultranopea automatisoitu kaupankäynti (HFT), ei enää ole etulyöntiasemassa. Tutkiessaan suuria investointipankkeja, maailman pörssejä ja HFT-kaupankäyntiä harjoittavia yhtiöitä ryhmä paljastaa monia outoja uusia tapoja, joilla Wall Streetillä tuotetaan voittoa.
***
ANNA KORTELAINEN, REINO PELTONEN
Huonon matkailijan päiväkirja
Kirjailija syntyy kuolemansa jälkeen
 
Anna Kortelaisen retki menneisyyteen isoisänsä matka- ja kirjoituskumppanina.
 
Anna Kortelainen ei koskaan tavannut viipurilaista isoisäänsä Reino Peltosta (1906–1968). Muusikkoisoisä haaveili kirjailijanammatista, jonka toteutuminen näytti mahdolliselta ennen talvisodan syttymistä, kun Tulenkantajat-lehti julkaisi hänen kuusi novelliaan. Syksyn 1938 Reino vietti Pariisissa ja kirjoitti "huonon matkailijan päiväkirjaansa".
 
Sota murskasi unelman kirjailijantyöstä, mutta Reino palasi syksyllä 1953 Pariisiin katsomaan, mitä sotavuodet olivat kaupungille tehneet. Uudesta kotikaupungistaan Tukholmasta käsin hän matkusteli myös Leningradissa, Moskovassa ja Wienissä, valokuvaten ja kirjoittaen.
 
Reinon jättämä perintö – proosa- ja esseekäsikirjoitukset sekä valokuvat – mahtui omenalaatikkoon. Tuosta laatikosta Anna Kortelainen on poiminut parhaat hedelmät tähän kokoelmaan. Reinon tekstien lomaan hän kirjoittaa omansa ja kurottaa kohti kadonnutta omaistaan.
***
JARMO KORHONEN
Valtataistelu
Mauno Koivisto murskaa Suomen porvarit
Väyrysen valtakunnan aloittama ennennäkemätön suomalaisen politiikan läpivalaisu jatkuu
 
Kuvaus vuosien 1977–1983 suuresta suomalaisesta valtataistelusta, jonka osapuolina olivat kaikki kotimaiset valtatekijät, Neuvostoliitto ja pimeä vaaliraha. Koivisto, Karjalainen, Virolainen, Holkeri, Sorsa, Väyrynen... Suomen tasavallan presidentiksi Urho Kekkosen jälkeen tahtoi moni.
 
Valtataistelu kertoo, miten ja miksi Mauno Koivisto valittiin tasavallan presidentiksi ja kuinka Kalevi Sorsa yritti kaataa Koiviston presidenttihankkeen. Se on myös kuvaus keskustapuolueen katkerasta sisäisestä Väyrysen, Karjalaisen ja Virolaisen välisestä valtataistelusta, jossa avioero, alkoholi ja NKP näyttelivät ratkaisevaa roolia. Kirja paljastaa, mitä kaikkea halu päästä presidentiksi saa poliitikon tekemään isänmaan ja itsensä hyväksi.
 
"Tämä on raskas virka, sillä se on yksinäisen miehen työtä." – Urho Kekkonen kirjeessä Mika Waltarille.
***
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu


Itkonen Matti, Heikkinen V. A., Inkinen Sam (toim.)
Kameleonttikuluttajan paluu. Aikamatkaaja kotiseutua, maailmankylää ja elämystä etsimässä
Kustantaja: Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, 2015.


Kameleonttikuluttajan paluu on teemallista jatkoa vuonna 2003 julkaistulle antologialle Kameleonttikuluttaja ikuista mielihyvää ja unelmaa etsimässä. Esseiden keskiössä olivat tuolloin kameleonttikuluttaja sekä se nykyihmisen rooleja ja identiteettejä ohjaileva urbaani kulttuuri ja dynaaminen elämysteollisuus, jossa aikalainen liikkuu.

Nyt keskustelun piiriin tuodaan uusia, ajankohtaisia näkökulmia. Onhan maailma ympärillämme muuttunut reilun vuosikymmenen aikana muun muassa kansainvälisen politiikan, digitaalisen kulttuurin, uuden teknologian, mobiiliviestinnän ja sosiaalisen median ilmiökentän kannalta paljon. Kanadalaisen Marshall McLuhanin visioimasta maailmankylästä (engl. global village) onkin tullut yhä useammalle ihmiselle entistä konkreettisempaa ja arkisempaa todellisuutta.
Viime vuosisadan alun tulenkantajien (Olavi Paavolainen, Mika Waltari, Arvi Kivimaa, Katri Vala ym.) hengessä on viime vuosina avattu ikkunoita rohkeasti Eurooppaan mutta myös etsitty ajan henkeä (saks. Zeitgeist) kaukomailla ja muilla mantereilla. Japani, Kiina, Argentiina ja Pohjois-Amerikka ovat monelle lähempänä kuin Portugali, Kroatia, Liettua tai suomalainen maaseutu. Lukuisa paikka ja asia on tuttunakin tuntematon.
Kameleonttikuluttajan paluu merkitsee monisyistä aika- ja kulttuurimatkaa todellisuuden kerroksiseen ytimeen. Teos on sekä oppi- ja matkakirja että kaunokirjallinen esseekokoelma. Myös kuvilla ja visuaalisella ilmeellä on merkittävä rooli tämän akateemisen antologian ja henkevään ilmaisuun pyrkivän sanataideteoksen kehkeytymisessä.

Teos palvelee restonomiopiskelijoita ja matkailututkijoita, elämysteollisuuden yrityksiä sekä kaikkia muitakin alasta ja asiasta kiinnostuneita. Teoksen kirjoittajat ovat johtavia yliopistotutkijoita ja asiantuntijoita aloillaan. Antologian artikkelit:
Dosentti Matti Itkonen:
Minä, kameleonttikuluttaja. Tutkielma toden ja tarun rajamailta
Tohtori Silja Nikula:
Kerro pieni kalajuttu… Piirrä se!
Professori Eero Tarasti:
Persialaisia kirjeitä 2014
Tohtori Sam Inkinen:
Kameleontti-ihmisen mieltä ja kieltä etsimässä.
Havaintoja (post)modernin elämysyhteiskunnan, mediakulttuurin, kaupunkitilojen, hospitality-alan ja palvelukonseptien kehityksestä
Tohtori V. A. Heikkinen:
Fragmentoituvasta vapaa-ajan kulutuksesta kestäviin kokemuksiin
 

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.