[H-verkko] Arvosteltavaksi: WSOY:n kevään ja kesän 2015 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Helmi 25 15:11:55 EET 2015


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***

WSOY:n kevät ja kesä 2015
 
***
ANU LAHTINEN, KIRSI VAINIO-KORHONEN
Lemmen ilot ja sydämen salat
Suomalaisen rakkauden historiaa
"Tunteikkuus, tämä arvokas lahja rakastaa rajattomasti, on vain eksytystä ja hulluutta, silloin kun sillä ei ole kohteenaan täydellistä ja ystävällistä olentoa."
 
Ihastuttava aikamatka suomalaisen rakkauden saloihin keskiajalta nykypäivään.
 
Lemmen ilot ja sydämen salat sukeltaa suomalaisen rakkauden juhlaan ja arkeen, unelmiin ja käytäntöön ja loihtii eteemme menneen maailman kiehtovien ihmiskohtaloiden kautta. Kun kyseessä on rakkaus, kaikki ei ole aina sitä miltä näyttää niin menneisyydessä kuin nykyisyydessäkään. Tämä teos poistaakin monta verhoa lukijan silmien edestä. Lemmen ilot ja sydämen salat on ihastuttava, rakkauden iloa henkivä lukuelämys!
***
ADAM SMITH
Kansojen varallisuus
Koko klassinen taloustieteen teoria suomeksi
 
Adam Smith julkaisi taloustieteeseen syvällisesti vaikuttaneen teoriansa v. 1776. Nyt se julkaistaan ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan suomeksi.
 
Nykyään klassiseksi poliittisen taloustieteen teoriaksi nimitetty Adam Smithin näkemys oli, että valtion on varmistettava ihmisten ja omaisuuden turvallisuus, jotta yksityinen yrittäjä voi toimia markkinataloudessa. Smithin mukaan yrittäjien tahto edistää omia etujaan johtaa näkymättömän käden ohjaamana taloudellisten etujen saavuttamiseen ja hyötyyn koko yhteiskunnalle, kun kaikilla on samat taloudelliset perusvapaudet.
***
MICHEL DE MONTAIGNE
Esseitä III
Modernia pohdintaa vuosisatojen takaa
 
Maailmankirjallisuuden klassikon kaikki esseet ensi kertaa suomeksi. Nykylukija ilahtuu tuoreudesta ja ironiasta, tutkija laajoista taustatiedoista.
 
Olen itse kirjani sisältö , sanoo Michel de Montaigne Esseidensä johdannossa. Hänen mukaansa jokaiseen meistä sisältyy koko ihmiskunta, joten kuvatessaan itseään hän kuvaa ihmistä yleensä. Esseitä leimaa epäily, vallitsevien käsitysten kyseenalaistaminen ja ironinen etäisyys elämän ilmiöihin. Ne ovat paitsi arvokas historiallinen dokumentti 1500-luvun Ranskasta sivistyneen aatelismiehen tulkitsemana myös osa elävää filosofista kulttuuriperintöä ja yleissivistystä.
Montaignen esseetuotanto julkaistaan nyt ensi kertaa suomeksi kokonaisuudessaan, niin suuren yleisön kuin tutkijoiden käyttöön sopivassa muodossa. Sarjassa on kolme osaa, joista ensimmäinen ilmestyi 2003 ja toinen 2008.
***
JENNY NORDBERG
Kabulin tyttöjen salaisuus
Vaietun vastarinnan jäljillä Afganistanissa
Voisin olla mitä vain, kunhan en afgaaninainen.
 
Pulitzer-palkitun ruotsalaisen toimittajan kehuttu reportaasi pojiksi kasvatetuista afgaanitytöistä
 
Afganistania hallitsevat miehet. Pojan syntymää juhlitaan, tytön syntymää saatetaan surra. Mutta vaihtoehtokin on: bacha posh -perinteessä tyttölapsi kasvatetaan poikana murrosikään saakka. Jenny Nordberg kertoi tästä vaietusta kulttuurista New York Timesin artikkelissaan vuonna 2010. Jutusta tuli yksi lehden historian kommentoiduimpia, ja Nordberg palasi Kabuliin jatkamaan tutkimustyötään. Työn tuloksena syntyi koskettava kirja poikina kasvaneiden naisten peloista, toivosta ja voimasta.
 
***
BILL BROWDER
Red Notice
Kuinka minusta tuli Putinin vihollinen numero yksi
Yksi mies vastaan Putinin hallinto
 
"Kuin huipputason trilleri, sankarina jokamies vieraassa vihamielisessä maassa, yksin ja vaarassa – tarina on tosi, ja se on tarina joka on pakko kertoa." – Lee Child
 
Bill Browder perusti 90-luvulla Hermitage Capital -sijoitusrahaston Moskovaan. Sijoitusten arvo kasvoi pian miljardeihin. Browder alkoi paljastaa oligarkkien laittomia toimia ja puuttua laajamittaiseen korruptioon Venäjällä, kunnes Putinin hallinto karkotti hänet maasta ja heitti Browderin asianajajan Sergei Magnitskin vankilaan. Magnitski kuoli eristyssellissä pahoinpideltynä, 37-vuotiaana, paljastettuaan Venäjän hallituksen virkamiesten junaileman miljoonaluokan veropetoksen.
 
Magnitskille omistettu Red Notice on paitsi poikkeuksellinen tarina yhden ihmisen kamppailusta korruptoitunutta valtakoneistoa vastaan, myös pysäyttävä dokumentti nyky-Venäjän hallinnon kyynisestä voimapolitiikasta.
***
ARTO MANSALA
Kohti kaaoksen pitkää yötä
Kolme kautta Moskovassa
PYSÄHDYS > AIVOKUOLEMA > KAAOS
 
Diplomaatin ja kokeneen Venäjän-tuntijan analyysi kolmelta eri vuosikymmeneltä ja erilaiselta ajalta Moskovassa. Pysähdys, aivokuolema ja kaaos Kremlin naapurista nähtynä.
 
Ulkoministeriön nuori virkamies Arto Mansala komennettiin jo 1960-luvulla mukaan presidentti Urho Kekkosen matkoille. Hän sai seurata kylmän sodan vuosina läheltä Neuvostoliiton mittavaa vyörytystä Suomea kohtaan, Kekkosen terveyden heikkenemistä 1970-luvun lopulla sekä itänaapurin luisumista kaaokseen 1990-luvulla ennen Putinin nousua valtaan. Mansala tuntee laajalti Venäjän historiaa, kulttuuria ja mielenlaatua.
 
Ainutkertainen ja omakohtainen kirja on kevään 2014 tapahtumien jälkeen ajankohtaisempi kuin sen kirjoittaja olisi tohtinut toivoa. Vakauden, pysähdyksen ja kaaoksen syklit seuraavat toisiaan Venäjällä, mutta Ukrainassa ollaan jumiuduttu kaaokseen.
 
***
STEPHEN HAWKING
Minun lyhyt historiani
Maailman kuuluisimman tiedemiehen omaelämäkerta
 
Kosmologi Stephen Hawkingin teoriat ovat muuttaneet käsitystämme universumin historiasta. Nyt maailman kuuluisin tiedemies kertoo oman tarinansa.
 
Kun Stephen Hawkingilla todettiin 21-vuotiaana hermostoa tuhoava ALS-oireyhtymä, hänen ennustettiin kuolevan pian. Hawking ei kuollut, vaan kehitti mullistavat teoriansa maailmankaikkeuden synnystä ja luonteesta. Elämäkerrassaan 72-vuotias Hawking kertoo hauskasti ja avoimesti elämänsä ja ajattelunsa kehityksestä ja käännekohdista; ei vähiten siitä miten tietoisuus oman elämän rajallisuudesta on ajanut häntä eteenpäin mahdottomilta tuntuvien henkilökohtaisten ja tieteellisten haasteiden edessä.
***
SATU RÄMÖ
Islantilainen voittaa aina
Elämää hurmaavien harhojen maassa
Islanti vie sydämen!
 
Miten käy, kun vaatimattomuuden hyveen omaksunut suomalainen pyrkii jäseneksi 0,3 miljoonan ihmisen perheeseen, jossa ei yritetä mitään muuta kuin olla maailman parhaita?
 
Islanti on maailman kiehtovimpia mutta myös eriskummallisimpia maita. Siellä voidaan tietyöt keskeyttää maahisten takia, voi päätyä kävelyltä kahville presidentin kanssa, juoda olutta maailmankuulujen pop-tähtien vieruspöydässä tai huomata sukulaistensa pukeutuneen putkimiehen valepukuun päästäkseen ensimmäisenä katsomaan vastasyntynyttä. Kaikki tämän maan 300.000 kansalaista tuntuvat olevan sukua toisilleen. Kaikki he uskovat olevansa maailman parhaita. Miten luonnistuu suomalaiselta naiselta kotoutua jäätiköiden ja kuumien lähteiden keskelle? Seikkailusta islantilaiseen yhteiskuntaan ja mielenmaisemaan ei totisesti puutu vauhtia ja hersyviä tilanteita.
***
EVELIINA TALVITIE
Hieno vai huono
Nainen jolla on maine
Älä anna toisten päättää, mikä on sopivaa!
 
Kuinka tehdä elämästään itsensä näköinen siitä huolimatta, että hyvämaineiselle naiselle asetetut rajat runnovat ahtaaseen muottiin? Kaksitoista tositarinaa naisista luovimassa kunnian karikkoisella rannalla.
 
Naisilta on kautta aikojen odotettu lempeyttä, huolehtivaisuutta, tottelevaisuutta ja tunteellisuutta. Määrätietoisuus sen sijaan on tulkittu määräilynhaluksi, rohkeus suuruudenhulluudeksi, vapaudenkaipuu kevytkenkäisyydeksi ja halu menestyä itsekkyydeksi.
 
Naisen maineeseen liittyvä moraalinen kontrolli on edelleen tiukempi kuin miehen. Nainen leimautuu yhä lutkaksi siinä, missä miestä kehutaan Don Juaniksi tai playboyksi. Kirjassa naisten arkkityypit punoutuvat todellisten naisten kokemuksiin. Lukijan rohkaisuksi tarjoutuu tarinoita muun muassa tosielämän Entisestä tytöstä, Madame Bovarysta, Kleopatrasta, Nikitasta, Blondista ja Maria Magdaleenasta.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.