[H-verkko] Arvosteltavaksi: Gaudeamuksen syksyn 2015 kirjoja
Tapio Onnela
tapio.onnela at utu.fi
Ke Elo 19 14:19:24 EEST 2015
Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X) Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Gaudeamus kesä ja syksy 2015
***
Venäläisen kirjallisuuden historia
Kirsti Ekonen & Sanna Turoma (toim.)
Venäläisen kirjallisuuden historia on kiehtova sukellus venäläisen kirjallisuuden tuhatvuotiseen historiaan. Siitä löytyvät perustiedot tärkeimmistä venäläisistä kirjailijoista ja klassikkoteoksista, tyylikausista sekä kirjallisuuden lajien kehityksestä. Esillä ovat klassikoiden lisäksi populaarikirjallisuus ja lastenkirjallisuus, ja esiin nostetaan myös vähäiselle huomiolle jääneitä naiskirjailijoita. Lisäksi tarkastellaan kirjailijan ammatin vakiintumista ja kehitystä sekä lukijakulttuurin muutoksia. Venäläistä kirjallisuushistoriaa tarkastellaan yhteydessä aikaan ja paikkaan. Samalla teos avaa näkökulmia myös nyky-Venäjän yhteiskuntaan ja kulttuuriin. Runsas kuvitus ja selkeät tietolaatikot elävöittävät kirjallisuushistoriallista kertomusta.
***
Naisten aika
Riitta Mäkinen & Marja Engman (toim.)
Suomessa kuohui 1800-luvun lopulla, ja naiset vaativat oikeutta opiskeluun, julkiseen toimintaan ja henkiseen työhön. Mutta keitä olivat nämä edelläkävijät, ensimmäiset oppineet naiset? Millaisia ratkaisuja he tekivät, ja mitä heistä tuli?
Naisten aika esittelee joukon varhaisia suomalaisia vaikuttajanaisia. Mukana on ensimmäisiä naisylioppilaita, kansainvälisiä vaikuttajia ja muita oman tiensä kulkijoita – ensimmäinen naispuolinen tohtori Lydia Seseman, ensimmäinen naismaisteri Emma Irene Åström, ensimmäinen naislääkäri Rosina Heikel, lääketieteen tohtori Karolina Eskelin, professori Alma Söderhjelm, filosofian tohtori Tekla Hultin ja yhteiskuntavaikuttaja Hedvig Gebhard. Näitä naisia yhdisti intohimo tietoon, rakkaus kirjoihin sekä rohkeus uhmata vallitsevia normeja. Nämä naiset loivat yhteyksiä monin tavoin niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Teos selvittää, millaisissa yhteisöissä nämä sankarittaret vaikuttivat ja millaisia verkostoja heidän toimintansa taakse kätkeytyi.
***
Raija Sollamo & Mika S. Pajunen
Kuolleenmeren kadonnut kansa
Vuonna 1947 muutama paimenpoika Kuolleenmeren luoteiskulmalla Qumranissa heitteli ajankulukseen kiviä läheiseen luolaan. Kuului erikoinen kilahdus – kivi oli osunut saviruukkuun, jonka sisällä oli kirjakääröjä. Löytö oli ainutlaatuinen. Vanhimmat ruukun sisältämät tekstit olivat toiselta vuosisadalta ennen ajanlaskua ja uusimmat Jeesuksen jälkeiseltä ajalta. Kuolleenmeren kadonnut kansa kuvaa juutalaisesta yhteisöstä eriytyneen ryhmän arkielämää: rituaaleja, sääntöjä, käytöstapoja, ruokakulttuuria ja runoutta. Mitä yhteisössä ajateltiin esimerkiksi tyhmyydestä ja häpeämättömistä naisista tai mitä olivat punaruskean lehmän rituaali ja Belialin seuraajien kiroaminen? Teksteihin ja niiden taustalla olevaan Qumranin yhteisöön tutustutaan kuvitteellisen Jaakob Ben Elieserin kokemusten kautta. Suomennoskokoelma on kansainvälisesti arvostettujen suomalaisten Qumran-tutkijoiden työn tulosta. Teos valaisee radikaalin uskonnollisen yhteisön identiteetin muodostusta ja ideologian kehitystä juutalaisessa kulttuurissa aikana, josta tiedämme lähinnä Uuden testamentin tekstien perusteella.
Kirjoittajat: Professori Raija Sollamo, Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta, Raamatun alkukielten professori (emerita), erityisalueina Septuaginta ja Qumran sekä tutkijatohtori TT Mika S. Pajunen, Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta, VT:n eksegetiikan tutkija, erityisalueina Qumran ja psalmitutkimus sekä muinaiset käsikirjoitukset.
***
Kaikki kotona?
Jouni Häkli ym. (toim.)
Perherakenteiden muutokset, etätyön lisääntyminen, asuntojen hintaerojen kärjistyminen, kaupunkien kasvaminen, väestön ikääntyminen sekä maahanmuutto ja monikulttuurisuus ovat muuttaneet asumistyytyväisyyden kriteerejä. Tulevaisuuden asumiseen vaikuttavat yhä enemmän myös energiakysymykset, kestävän kehityksen periaatteet ja kasvava yhteisöllisyys. Kaikki kotona? tarkastelee asumisen uusia muotoja, asuntomarkkinoiden toimintaa, asumisen valintoja ja yhdyskuntarakenteen muutosta Suomessa. Teos pohtii muun muassa vuokrasääntelyn mahdollisuuksia ja ongelmia, lasten ja nuorten tapoja olla kotonaan kaupunkitilassa sekä asumiseen liittyvien konfliktien syitä.
Hyvän asumisen avaintekijöiksi nousevat asumiskustannusten kohtuullisuus, muuttuvan työelämän ja elämänkaaren mukaisesti joustavat asumisratkaisut, asuntotuotannon järkiperäinen ohjaaminen sekä yhdyskuntasuunnittelu, joka ottaa huomioon myös tulevat sukupolvet. Teos kuuluu Suomen Akatemian TUTKITUSTI-sarjaan.
Toimittajat: Jouni Häkli, Tampereen yliopiston aluetieteen professori, asiantuntemusalueet: alueellistuminen, marginalisaatio, asiantuntijadiskurssit, poliittinen toimijuus, ylikansallistuminen; Risto Vilkko, FT, dos., Suomen Akatemian ohjelmapäällikkö; Leena Vähäkylä, YTM, Suomen Akatemian tiedottaja
***
Aikamme monta islamia
Joonas Maristo & Andrei Sergejeff (toim.)
Millaista on Marokon siirtotyöläisten maanläheinen kansanislam? Miksi Ghanaan virtaa apua sekä Iranista että Saudi-Arabiasta? Mihin mietiskelevät jaavalaismuslimit katosivat? Onko salafistien toiminnassa jotain salaista? Missä päin maailmaa imaamillekin voi tarjota pikarillisen viiniä? Millaisia islamiin pohjautuvia viestejä Kanye Westin ja Jay Z:n lyriikat sisältävät? Aikamme monta islamia monipuolistaa rohkeasti islam-kuvaa esittelemällä sen ilmenemismuotoja eri puolilla maailmaa. Se on helppolukuinen tietopaketti, jossa käsitellään ajankohtaisia islamin muotoja, kuten Iranin valtiouskontoa, Hamasin ideologiaa, Talibanin islamia ja Turkin AKP-puolueen poliittista islamia. Näiden lisäksi tarkasteluun nostetaan tuntemattomampia islamilaisia yhteisöjä, joihin kuuluvat Intian Keralan mappilat, turkkilaisen mystikon Said Nursin seuraajat ja Suomessa asuvat tataarit.
Toimittajat: Andrei Sergejeff (Helsingin yliopisto) on historioitsija ja tietokirjailija, erikoisalanaan Lähi-itä. Hän on aiemmin kirjoittanut mm. ensimmäisen suomenkielisen Afganistanin yleishistorian. Joonas Maristo (Université Jean Moulin, Lyon) on arabian kielen ja islamin tutkija. Hän on myös suomentanut lukuisia Lähi-itää käsitteleviä artikkeleita Le Monde Diplomatique -julkaisuihin.
***
Jukka Korpela
Länsimaisen yhteiskunnan juurilla
Ihmisarvot, puolueeton oikeuslaitos ja mielipiteenvapaus vai kunnia, perinne, Jumalan järjestys ja yhteisön etu? Perustava ajatustapojen ja arvomaailman konflikti tuntuu jatkuvasti luovan kuilua lännen ja idän välille sekä Lähi-idässä että Euroopan sisällä. Molemmilla sivilisaatioilla on kuitenkin yhteinen alkukoti. Milloin ja miksi tällainen vastakkainasettelu on syntynyt? Länsimaisen yhteiskunnan juurilla vie lukijan aikamatkalle antiikin ja keskiajan avainkäänteisiin, joissa yhteiskuntaelämän ja ajattelutavan perusteet muuttuivat. Se selvittää muun muassa, millainen oli hellenistinen kulttuuri, joka yhdisti valtakuntia Välimereltä Intiaan, ja mitkä historialliset kehityskulut saivat Länsi-Euroopan valitsemaan 1100-luvulla eri tien kuin Itä-Eurooppa. Tien, joka johti totuutta selvittävän yksilön syntyyn.
Jukka Korpela on Itä-Suomen yliopiston yleisen historian professori.
***
Satu Lidman
Väkivaltakulttuurin perintö (10/2015)
Miten varhaismodernissa Euroopassa oikeutettiin naisiin kohdistuvaa väkivaltaa? Vaikuttavatko näiden asenteiden jäänteet edelleen? Onko kunniaan liittyvä väkivalta sama asia kuin lähisuhdeväkivalta? Väkivaltakulttuurin perintö tarkastelee sukupuolen ja vallan historiaa 1500-luvulta nykypäivään. Tämä pitkän aikavälin tarkastelu hahmottaa nykyajan asenteiden taustalla olevaa historiallista jatkumoa, mikä auttaa ymmärtämään väkivallan mekanismeja monikulttuurisessa yhteiskunnassa. Teos selvittää, miten yksilön ja yhteisön suhde ja naisiin ja miehiin kohdistuva väkivalta on historian kuluessa ymmärretty. Se luo valaisevan näkökulman myös nykyajan ihmisoikeushaasteisiin.
Satu Lidman, FT, dosentti, työskentelee tutkijatohtorina Turun yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Häntä kiinnostavat erityisesti väkivallan, rikollisuuden ja sukupuolen kysymyksiin liittyvät historialliset jatkuvuudet sekä näiden yhteydet ajankohtaisiin ihmisoikeushaasteisiin. Lidman on julkaissut artikkeleita ja kirjoja muun muassa häpeän, rankaisemisen, seksuaalinormien ja oikeuskäsityksien aihepiireistä.
***
Leena-Maija Rossi
Muuttuva sukupuoli
Kulttuurimme on kyllästetty eroilla, eriarvoistamisella ja normittamisella – oli kysymys sitten sukupuolesta ja seksuaalisuudesta tai ihonväristä, iästä ja yhteiskuntaluokasta. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kysymyksiä pohdittaessa nämä kaikki näkökulmat on otettava huomioon. Olennaista on tutkia ja tuoda esiin kahta ”näkymätöntä” asiaa, heteroutta ja valkoisuutta. Muuttuva sukupuoli puuttuu rasismiin ja sukupuolioletuksiin sekä pohtii erilaisten ”outouksien” kohtaamista. Se selvittää, mitä on heteronormatiivisuus, sukupuolen performatiivisuus ja representaatio politiikkana. Mukana tarkasteluissa ovat myös tv-sarjat Gilmoren tytöt ja Mogadishu Avenue.
Teos edustaa viimeisintä tutkimusta erilaisista eroista sekä niiden yhteiskunnallisista ja kulttuurisista merkityksistä. Se tarjoaa kattavan selvityksen sukupuolen ja mediatutkimuksen nykyisistä kysymyksistä ja keskeisistä käsitteistä. Muuttuva sukupuoli on kattava perusteos niille, joita viehättävät sukupuolen, rodun, erojen ja outouden kysymykset.
Leena-Maija Rossi on sukupuolen ja visuaalisen kulttuurin tutkija. Hänen erityisiä kiinnostuksenkohteitaan ovat identiteettejä muotoilevien erojen yhteisvaikutukset ja niiden kuvalliset esitykset niin mediakulttuurissa kuin nykytaiteessa. Rossi on sekä Helsingin yliopiston että Turun yliopiston dosentti. Hän on toiminut Suomen New Yorkin -kulttuuri-instituutin johtajana vuodesta 2011.
***
René Descartes
- Teokset I
Suom. Sami Jansson
Teokset I sisältää Descartesin varhaistuotannon. Yksityisiä ajatelmia koostuu nuoren filosofin muistiinpanoista, ja Järjen käyttöohjeet on oivaltava tutkielma oikeanlaiseen järjen käyttöön perustuvasta metodista. Metodin esitys yhdessä siihen liittyvien tutkielmien kanssa on Descartesin esikoisteos ja hänen tunnetuin tekstinsä. Siinä hän kuvailee filosofisten oivallustensa syntyä ja niiden ohjaamaa tieteellisen tutkimuksen tapaa. Optiikka taas on tämän menetelmän sovellus: tutkimus näkemisestä, valosta ja erilaisten optisten laitteiden historiasta. Kirjeitä 1617–1640 taustoittaa näiden teosten ja niissä tarkasteltujen ajatusten syntyhistoriaa ja merkitystä.
- Teokset II
Suom. Tuomo Aho ja Mikko Yrjönsuuri.
Mietiskelyjä ensimmäisestä filosofiasta on Descartesin filosofisesti kunnianhimoisin teos, jossa hän pyrkii antamaan metafyysisille perusajatuksilleen selvän, tiiviin ja sitovan todistuksen. Ajan tärkeimmiltä oppineilta pyydettiin vastaväitteitä Mietiskelyissä esitettyä filosofista menetelmää kohtaan, minkä jälkeen Descartes vuorostaan laati vastaukset saamiinsa vastaväitteisiin. Näin Mietiskelyt on ainutlaatuinen dokumentti aikansa filosofisesta keskustelusta. Teokset II sisältää myös Descartesin kirjeitä, jotka kertovat Mietiskelyjä-teoksen synnystä.
- Teokset III
Suom. Tuomo Aho, Sami Jansson, Jari Kaukua ja Mikko Yrjönsuuri.
Filosofian periaatteet sisältää koko Descartesin luonnontieteellisen järjestelmän filosofisesta aineellisuuden teoriasta ja hiukkasfysiikasta astronomiaan, geologiaan ja magnetismin teoriaan, inhimillistä aistijärjestelmää unohtamatta. Siinä Descartes niveltää kaiken tietämyksensä yhdeksi kokonaiseksi järjestelmäksi. Teoksen suppeammat kirjoitukset kuvaavat tätä järjestelmää toisenlaisista näkökulmista. Totuuden tutkimus luonnollisella valolla esittelee Descartesin järjestelmän filosofisia perusteita kaunokirjallisin keinoin. Huomautuksia erääseen ohjelmajulistukseen hyökkää Descartesin entistä ystävää Regiusta ja tämän tieteellisiä näkemyksiä vastaan. Kokoelmaan sisältyy myös kirjeitä vuosilta 1641–1645.
- Teokset IV
Suom. Timo Kaitaro, Mikko Yrjönsuuri, Markku Roinila ja Tuomo Aho.
Teokset IV sisältää Descartesin kirjoituksia hänen viimeisiltä vuosiltaan ennen äkillistä kuolemaa helmikuisessa Tukholmassa 1650. Aiheena on ihminen tuntevana ja ruumiillisena olentona. Sielun liikutukset on tutkielma inhimillisistä tunteista, niiden fysiologiasta ja merkityksestä sekä oikeasta suhtautumisesta niihin. Ihmisruumiin kuvaus on tiedollisiin toimintoihin keskittyvä esitys ihmisen fysiologiasta. Sikiön kehityksestä sisältää hahmotelman teoriaksi elämän aineellisesta kehkeytymisestä. Teokseen sisältyy koko kirjeenvaihto Böömin prinsessa Elisabethin kanssa. Siinä Descartes vastaa prinsessan kysymyksiin hänen filosofiansa perusteista: aihepiirit vaihtelevat tunteiden hallinnan ja ihmisen ruumiillisuuden ongelmista geometrisiin todistuksiin. Mukana ovat myös Descartesin Tukholmassa kirjoittama balettilibretto Rauhan synty ja runomuotoinen Kertomus herra Descartesin kuolemasta.
***
Georg Haggrén ym.
Muinaisuutemme jäljet
Keitä olivat Suomen alueen ensimmäiset asukkaat? Milloin he saapuivat tänne ja mistä? Kuinka he elivät, mitä kieltä he puhuivat ja keiden kanssa he kävivät kauppaa? Missä vaiheessa Lapin, Karjalan ja Suomenlahden pohjoisen rannikkoalueen ihmisistä muodostui suomalaisia? Muinaisuutemme jäljet on kauan kaivattu, uusimpaan tutkimustietoon perustuva yleisesitys Suomen kaukaisimmista juurista. Ajallisesti se kattaa lähes 11 000 vuotta ensimmäisistä kiistattomista asutusjäänteistä Suomen keskiajan loppuun 1500-luvulle. Menneisyydestämme kertovaa aineistoa löydetään jatkuvasti lisää, ja arkeologian avulla myös kirjallisia lähteitä sisältävä varhaishistoria avautuu tässä teoksessa täysin uudesta näkökulmasta.
***
Tanja Kuronen
Hoivapommin purkajat
Jokainen, joka elää pitkään, on joskus vanha. Kuka huolehtii vanhuksista, joilla ei ole omaisia? Miten huolehditaan vanhusten arkisista tarpeista, jotka eivät vaadi ammattiosaamista? Onko vanhusten hoivaaminen naisten työtä? Onko hoiva edes oikeaa työtä? Hoivapommin purkajat kertoo puolivirallisesta hoivatyöstä, joka on organisoitua mutta vapaaehtoisuuteen perustuvaa ja jonka tekijät ovat pääasiassa naisia. Nämä naiset auttavat kotonaan asuvia vanhuksia pientä korvausta vastaan. Hoivatyön pitäisi tarkoittaa ihmisläheistä ja järkevää työtä, toimeentulon paranemista lisäansioilla sekä mahdollisuuksia jakaa elämänkokemuksia ja sukupolvien viisautta, mutta useimmiten se tarkoittaa vain epämääräistä työmarkkina-asemaa, toimeentuloon riittämätöntä kulukorvausta, liiallista vastuuta sekä hurjia odotuksia yhteiskunnalta ja hoivantarpeisilta vanhuksilta.
Teos perustuu kirjoittajan omiin kokemuksiin hoivatyöstä, jonka ympärillä kolmas sektori, hyvinvoinnin sekatalous, yhteisöllisyys ja vapaaehtoistyö muuttuvat lihaksi. Voisiko kansalaispalkattu kansalaistyö purkaa hoivapommin, jonka sytytyslanka palaa jo? Tanja Kuronen viimeistelee yhteiskuntapolitiikan jatko-opintoja Helsingin yliopistoon.
***
Talous ja yhteiskuntateoria II
Risto Heiskala & Akseli Virtanen (toim.)
Talous ja yhteiskuntateoria -sarjassa tarkastellaan yhteiskuntateoreettisia ja -filosofisia tapoja käsitteellistää talous. Teossarja esittelee kattavasti talousteorioita antiikista nykyaikaan sekä taloudellisen ajattelun teemoja aikakausien ja kulttuurien vaihdellessa. Sarja tarjoaa perustiedot mm. taloudesta antiikin ja keskiajan ajattelussa, poliittisen taloustieteen klassikoista, sosiologian ja taloustieteen klassisista ja moderneista esityksistä sekä näiden kritiikistä. Tarkasteltavina ovat klassikot Adam Smithistä J. M. Keynesiin samoin kuin valtavirran talousajattelun kriitikot Foucault’sta Derridaan. Talous ja yhteiskuntateoria soveltuu useiden tieteenalojen harrastajien käsikirjaksi. Modernin maailman talous käsittelee modernin maailman taloutta ja sen kritiikkiä, kun suuri murros oli ohitettu. Tällöin talous määrittyi jo omaksi todellisuudenalakseen, ja siitä oli tullut yhteiskunnan keskus. Paluuta ei enää ollut markkinoita marginaalisena ilmiönä pitäneeseen vanhaan maailmaan.
Kirjoittajat ovat tunnettuja suomalaisia talous- ja yhteiskuntatieteilijöitä sekä historiantutkijoita. Professori Risto Heiskala toimii Tampereen yliopiston Yhteiskuntatutkimuksen instituutin johtajana. Kauppatieteiden tohtori Akseli Virtanen on tutkija Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa. Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-
arvostelut/.