[H-verkko] Arvosteltavaksi: Teoksen syksyn 2015 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Elo 18 15:01:25 EEST 2015


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X) Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
 
 
Teos syksy 2015

***

Simo Sipola

Rahavallan jäljet

1990-luvun alun lama toi Suomeen uuden ajattelu- ja puhetavan. Sosiaaliturvan leikkaukset, julkisen hallinnon tehostaminen, valtiontalouden sopeuttaminen ja työelämän joustot ovat siitä lähtien kuuluneet suomalaisten arkeen. Lama muutti suomalaista yhteiskuntaa tavalla, jonka olemme ottaneet annettuna, ainoana vaihtoehtona. Kuitenkin kyse on poliittisista valinnoista. 1980-luvun lopun ja 1990-luvun alun hallitukset valitsivat pääomaliikkeiden vapauttamisen ja julkisten menojen leikkausten tien. Hallitukset halusivat opettaa suomalaiset uusille tavoille. Valtio luopui täystyöllisyyden tavoittelemista. Talouspolitiikan tärkeimmäksi päämääräksi tuli hintojen vakaus sekä inflaation hillitseminen. Näin saksalainen talouskuri saapui Suomeen.

Rahavallan jäljet kertoo, miten uusi ajattelu- ja puhetapa sai alkunsa. Se vie lukijan matkalle uusliberalistisen talouspolitiikan juurille. Se kuljettaa lukijan hyvinvointivaltion alkuajoista lamavuosien kautta 2010-luvulle, jota leimaavat julkisen talouden ongelmat ja lisääntyvä eriarvoisuus. Simo Sipola (s. 1966) on toimittaja ja dokumentaristi.

***

Tommi Uschanov

Hätä on tarpeen

- Kulttuuripessimismin nousu 1965–2015

Vuonna 1964 Yhdysvaltain presidentti Lyndon B. Johnson sanoi: ”Meillä on valta muovata sivilisaatio sellaiseksi kuin tahdomme.” Nykyään ei yksikään julkinen keskustelija uskaltaisi väittää mitään näin optimistista. Mitä oikein on tapahtunut? Tommi Uschanovin uusin kirja Hätä on tarpeen analysoi länsimaisen kulttuurin omakuvassa tapahtunutta isoa muutosta. Puoli vuosisataa sitten maailmassamme vallitsi kehitysoptimismi ja tunne siitä, että eteenpäin ollaan menossa. Nyt elämme neuvottomuuden ja voimattomuuden vallassa. Kirjan teemoja ovat muun muassa taiteessa ja populaarikulttuurissa tapahtunut tunnelman muutos, poliittiseen järjestelmään kohdistuneen luottamuksen väheneminen ja maailmantalouden ajautuminen vaikeuksiin. Onko pessimismiin kaiken kaikkiaan aihetta vai paljastaako se vain osan kulttuurimme näkymistä?

Tommi Uschanov (s.1975) on helsinkiläinen tutkija, kääntäjä ja yksi aikamme terävimmistä yhteiskunnallisista keskustelijoista.

***

Kustaa H. J. Vilkuna

Juomareiden valtakunta

- Suomalaisten känni ja kulttuuri 1500–1800

Juomareiden valtakunta on laaja historiallinen esitys alkoholin osasta täkäläisessä elämäntavassa. Jo keskiajalta lähtien on ollut ilmeistä, että alkoholi on ollut aina läsnä. Joko sitä on ollut liikaa, sopivasti tai siitä on ollut puute. Se on kautta aikojen jäsentänyt suomalaista kulttuuria keskeisellä tavalla. Ajallisesti Kustaa H. J. Vilkunan perinpohjainen tarkastelu alkaa keskiajan lopun kiltatuvista, joihin riennettiin iloisesti hypähdellen ja joista palattiin kotiin kontaten. Vuosisatojen mittaan on rahvas aina harrastanut mitä monimuotoisinta hutikkahakuisuutta: käräjähumalaa, kirkkokännejä, maaseutujuopottelua ja markkinahumua. Eivätkä esivalta ja kirkko menoa missään vaiheessa tyytyväisinä ole seuranneet, päinvastoin! Kirja ulottuu 1800-luvun puoliväliin, jonka jälkeen tapakulttuuri alkoi uudistua, kansalaisyhteiskunta alkoi kehittyä ja syntyi moderni alkoholivalistus ja raittiusliike varoittavine Turmiolan Tommin hahmoineen.

Kustaa H.J. Vilkuna (s.1966) on Suomen historian professori Jyväskylän yliopistossa.

***

***

Raija Oranen

Hirmuinen mies

Markkinamatkalla syntynyt kauppiaan rengin poika. Älypää. Laulumies. Herkkusuu- Sikarisieppo. Kirjojen, historian, taiteen ja naisten rakastaja. Raivopää rauhanrakentaja. Koko kansan presidentti. Hirmuinen mies. Suomen tasavallan 7. presidentti Juho Kusti Paasikivi oli monta persoonaa samassa miehessä.

Raija Oranen tarttuu uudessa romaanissaan ennenkuulumattoman tarkasti ja elävästi Paasikiven tarinaan.

***

Günter Grass

Grimmin sanat

- rakkaudentunnustus

Suom. Oili Suominen

Vuonna 1838 Grimmin veljeksille Jacobille ja Wilhelmille ehdotettiin kunnianhimoista hanketta laaita saksan kielen sanakirja. He kävivät työhön täynnä intoa. He keräsivät ahkerasti sanoja ja lainauksia, muutamassa vuodessa pitäisi tulla valmista. He tutkivat perusteellisesti sanojen alkuperiä ja käyttötapoja. Elämänsä lopussa he olivat saaneet läpikäytyä vain muutaman kirjaimen. Kaiken kaikkiaan sanakirjaa tehtiin toistasataa vuotta.

Günter Grass kertoo Grimmin veljesten elämän ainutlaatuisella tavalla, kuin rakkaudentunnustuksena saksan kielelle ja sanoille joista se koostuu. Hän kirjoittaa satuveljesten vaiheista, heidän äärettömästä hankkeestaan ja aikalaisista: Grimmien perheistä, kustantajista, ystävistä, ihailijoista ja halveksijoista. Leikkisän virtuoosisesti Grimmin sanat kulkee kielessä ja saksan historiassa kuningas- ja ruhtinaskuntien ajoista demokratian ensi vaiheisiin. Sekä menneiden aikojen poliittisista taisteluista että arjen huolista Grass rakentaa siltoja omaan aikaansa.

Günter Grass (1927–2015) oli yksi merkittävimmistä toisen maalimansodan jälkeisen ajan saksalaisista prosaisteista. Yhteiskunnallisesti hän on aina ollut kiistanalainen hahmo. Hänelle, kuten monille saksalaisille, oli vaikea kokemus, että herkät nuoruusvuodet osuivat kansallissosialismin nousun ja tuhon aikoihin.
 
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.  Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.