[H-verkko] Arvosteltavaksi: Gummeruksen syksyn 2015 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
To Elo 13 13:23:15 EEST 2015


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
 
***

Gummerus syksy 2015

***

Jarmo Nieminen
Helsinki ensimmäisessä maailmansodassa - Sotasurmat 1917–1918

Pelot toteutuivat. Saksalaisten marssi Helsinkiin ja punaisen Helsingin valtaus vuonna 1918 toivat ensimmäisen maailmansodan pääkaupunkiin. Helsinkiläiset olivat jo valmiiksi kauhistuneet vallankumouksen veriteoista. Sisällissodan ja sen verisen jälkinäytöksen aikana Helsingissä surmattiin lähes 3 000 ihmistä. 
Nyt pääkaupunkiseudun sotasurmia koskevat tiedot on koottu yhteen. Kirja on Jarmo Niemisen johtaman tutkimushankkeen vuosien työn tulos. Kirjoittajina ovat arvostetut asiantuntijat: Harry Halén, Tuomas Hoppu, Ilkka Jokipii, Jarkko Kemppi, Jenni Kirves, Laura Kolbe, Kari Kuusela, Jukka I. Mattila, Jarmo Nieminen, Sari Näre, Samu Nyström, Tuukka Pirttilahti, Juhani Piilonen, Aapo Roselius, Veronica Shenshin, Tauno Tukkinen ja Erkki Tuomioja. Kirja sisältää yksityiskohtaiset tiedot Helsingin surmista. Teos on syntynyt Helsingin kaupungin ja Gummeruksen yhteistyönä.

***

Ari Rautala
Karjalan armeija

Karjalan Armeija oli suurimpia suomalaisia sotatoimiyhtymiä. Siihen kuului noin 100 000 sotilasta, joiden tehtävä oli jatkosodan alussa vallata Karjala takaisin ja sitten enemmän: vyöryä rajan yli Itä-Karjalaan. Tämä runsas kirja kertaa, mitkä olivat rajanylityksen motiivit ja seuraukset. Kirjan sivuilla myytti Suomen sankarillisesti hävitystä sodasta näyttää toisenlaiselta: voittajan sodalta, jonka lopullinen tulos oli vasta tulevaisuuden savupilvissä. Karjalan Armeija hajotettiin ennen sitä.
Tämä on ensimmäinen Karjalan Armeijasta tehty kokonaisteos. Ari Rautala on sukeltanut hyvin tuntemiinsa arkistoihin ja kaivanut kuvamateriaalia ja tietoja miehistä, joka ylittivät rajan Neuvostoliittoon. Kenen suur-Suomea he lähtivät rakentamaan?

***

Mika Kulju ja Pekka Tuomikoski
Tuntematon jatkosota - TK-miesten sensuroidut dokumentit

Nyt on aika katsella ”kolikon toista puolta” jatkosodan kauhuista. Se puoli ei ole niin sileä kuin aikaisemmin tiedossamme ollut. Kirja tuo esiin 75 mykistävää tk-miesten (tk = tiedotuskomppania) kirjoittamaa artikkelia, jotka syystä tai toisesta jätettiin julkaisematta sodan jylyssä. Sensuuriin juuttui yli tuhat kirjoitusta. Joskus kuvaukset rintamalta olivat liian realistisia, toisinaan ne sisälsivät salattavia yksityiskohtia tai henkilöitä. Arkoja aiheita olivat niin rintamalla tapahtuneet raakuudet kuin juuri luodun ”Suur-Suomen” luonnonvarojen hyödyntäminen. Aitiopaikalta kirjoitettuina tekstit antavat äärimmäisen kiintoisan kuvan sodan arjesta.
Monet aikansa johtavat kirjailijat, valokuvaajat, journalistit ja mainosmiehet kuten Simo ”Aapeli” Puupponen, Matti Hälli ja Veikko Ennala toimivat virallisen Suomen propagandan tekijöitä. Tämä kirja avartaa kuvaa myös heistä.

***

Tuomas Rimpiläinen
Messukylän veriteko - ja muita rikostarinoita Suomesta

Messukylän veriteko on rikostietoklassikko jo syntyessään. Kirja on kokoelma 1920- ja 1930-luvulla tapahtuneita rikostarinoita, joissa jokainen yksityiskohta on tosi. Arvostetun rikostoimittajan kirjoittama teos perustuu erittäin laajaan lähdemateriaaliin.
Tarinoiden päähenkilöt ovat tavallisia ihmisiä eri yhteiskuntaluokista, alamaailmasta ylimpiin portaisiin asti. Kerrontatyyli vaihtelee trillerimäisestä psykologiseen kuvaukseen siitä, mitä syytetyn ja häntä puolustavan asianajajan mielessä liikkuu oikeudenkäynnin aikana.
Teos herättää ajatuksia ikuisista teemoista: rikollisuuden sosiaalisista ulottuvuuksista, sotatraumoista, rangaistuskäytännöistä, rikostutkinnan ammattitaidosta ja omankädenoikeudesta. Voiko henkirikos olla joissakin olosuhteissa ymmärrettävä, kun sen motiivi on inhimillisesti käsitettävä?

***

Laurent Binet
HHhH - Heydrichin salamurhan jäljillä

Saksaksi sanottiin HHhH, Himmlers Hirn heisst Heydrich, Himmlerin aivot ovat Heydrich. Reinhard Heydrich, natsien käskynhaltija Prahassa, toteutti natsi-Saksan pahimpia tuhotöitä. Prahan teurastaja, kolmannen valtakunnan vaarallisin mies, H, surmattiin avoautoonsa vuonna 1942.
Laurent Binet pyrkii dokumentoimaan salamurhaan johtaneita tapahtumia sortumatta romaanikirjailijan houkutukseen antaa mielikuvitukselle valtaa. Kirjailija kasvaa itse romaanihenkilöksi, joka pohtii historiasta kirjoittamisen edellytyksiä. Jännittävä ja älyllisesti palkitseva teos on julkaistu 34 maassa, milloin romaani-, milloin tietokirjalistalla. Se on poimittu New York Times Book Review’n ja Waterstonesin vuoden parhaiden kirjojen listoille ja Financial Times valitsi sen vuoden 2010 parhaaksi kirjaksi. Kirjasta on tekeillä elokuva.
***

Vesa Määttä
K.L. Oesch - Ylivoimaa vastassa

Karl Lennart Oesch (1892–1978) oli yksi ansioituneimmista suomalaiskenraaleista – puna-armeijan pysäyttäjä. Historioitsija Vesa Määttä on saanut käyttöönsä aiemmin tutkimatonta lähdeaineistoa Oeschistä. Tämä teos on syksyn sotakirjatapaus.
Nuoruusvuosinaan Oesch oli pasifisti ja opiskeli luonnontieteitä. Sortovuodet ja maailmansodan syttyminen havahduttivat hänet: Suomen tulevaisuus olisi pystyttävä turvaamaan myös asevoimin. Oesch lähti ensimmäisten joukossa Saksaan sotilaskoulutukseen.
Talvi- ja jatkosodan aikana Oesch oli usein se mies, jonka Mannerheim halusi paikalle varmistamaan sotilasoperaatioiden onnistumisen. Jatkosodan jälkeen Oesch sai sotarikostuomion ja menetti eläkkeensä sekä luottamuksensa maan uuden johdon silmissä. Mutta tämäkään ylivoima ei pysäyttänyt häntä.

FT Vesa Määttä (s. 1969) väitteli vuonna 2010 jääkärieversti Martti Laurilasta. Helsinkiläisellä historioitsijalla on toimittajan ja käsikirjoittajan tehtävien lisäksi kokemusta museoalalta sekä lääketeollisuudesta.

***

Kalle Päätalo ja Eero Marttinen
Vaaran vuodet - Jälleenrakennuksen aika Kalle Päätalon silmin

 

Suomi ajoi saksalaiset Lapista. Valvontakomissio otti vallan maassa. Ilmapiiri maailmalla jäähtyi – jäätyäkseen uudeksi kylmäksi sodaksi. Rintamamies alkoi maatöihin, toinen rakentaa evakkoperheelle uutta maailmaa. Suomen tulevaisuus näytti vaaralliselta – ja oli sitä.
Kalle Päätalon rintamaltapaluu oli tavallinen tarina: kotiin, sitten töihin. Ensin metsään ja sitten rakennuksille unelmien Tampereelle. Tämä kirja kertoo Päätalo-klassikoiden tekstein miten Suomessa elettiin sodan jälkeen ja mihin jälleenrakennustyö vei tavallisia perheitä.
Päätalo-tuntija, toimittaja Eero Marttinen valottaa ajan poliittista ilmapiiriä luoden kehykset Päätalon arvokkaalle arkikuvalle. Teos on jatkoa vuonna 2014 ilmestyneelle kirjalle Semmonen savotta – Talvi- ja jatkosota Kalle Päätalon silmin.

***

Russell Edwards ja Jari Louhelainen
Viiltäjä-Jack - Kuinka paljastimme murhaajan

 

Lontoon savuisten katujen murhamysteereistä Viiltäjä-Jackin tapaus on eittämättä suurin. Joku murhasi Whitechapelissa naisia, eikä murhaaja koskaan paljastunut. 
Tässä kirjassa Russell Edwards väittää tapauksen selvinneen. Edwards, intohimoinen Jack the Ripper -harrastaja hankkii huutokaupalla todistusaineistoa ja pyytää DNA-tutkija Jari Louhelaisen avukseen. Kirja on matka paitsi Viiltäjä-Jack-tapauksen selvitystyöhön myös kuvaus nykyaikaisesta rikostutkimuksesta.
Teos aiheutti julkaistuksi tultuaan ristiriitaisia tunteita Britanniassa: Viiltäjä-Jack on viihdeteollisuutta, eivätkä kaikki pitäneet ajatuksesta, että murhaajan henkilöllisyys olisi selvitetty. Suomeksi julkaistavassa kirjassa Jari Louhelainen kertoo kokemuksistaan alkuteoksen julkaisun jälkeen ja päivittää tapauksen tiedot.

***

Marutei Tsurunen
Sinisilmäinen samurai - Suomalaisella sisulla Japanin senaattiin

Kun Martti Turunen päätti jäädä Japaniin, saivat lähetystyö ja perhe väistyä. Edessä oli uusi elämä maassa, jossa ulkomaalaisella ei ole helppoa. Kuinka rajaseudun Martista lopulta tuli Marutei Tsurunen, Sinisilmäinen samurai, ensimmäinen länsimainen parlamentaarikko Japanissa? Suomalaisella sisullako? 
Marutei eli köyhästi opettaen kieliä kunnes päätyi politiikkaan. Oikeudentuntoinen kunnanvaltuutettu halusi kitkeä hallinnosta korruptiota. Parlamenttivaaleissa hän jäi toistamiseen valitsematta, mutta tuli tunnetuksi jalan tehdystä uutterasta vaalityöstään. Lopulta määrätietoisesta miehestä tuli ylähuoneen, Dietin, ensimmäinen länsimaalainen jäsen. 
Tämä erikoislaatuinen tositarina on hämmästyttävä kertomus kahden erilaisen, mutta kuitenkin samankaltaisen kulttuurin kohtaamisesta. Se on myös kertomus miehestä, joka kohtaa aiemmin tekemänsä päätökset ja ihmiset, joihin ne ovat vaikuttaneet.

***
***

Esa Sirén
Törni Kärkeen

Lauri Törni taistelee vapaaehtoisena suomalaisten SS-joukoissa Saksassa, mistä hänet heinäkuussa 1941 passitetaan takaisin kotiin. Pettynyt Törni hakeutuu Kevyt Osasto 8:aan. Ei mene kauaakaan, kun hän saa alleen Vickers-panssarivaunun ja legenda saa alkunsa. Syyskuussa käynnistyy suomalaisten suurhyökkäys niin Aunukseen kuin Petroskoihin. Vieljärven itäpuolella olevat venäläiset saavat Törnin kimppuunsa. Törnin uutta sotasaalistankkia, ”Postijunaa”, käytetään monella suunnalla jalkaväen kärjessä vihollisbunkkereiden tuhoamiseen. Kotsura, Nuosjärvi, Auringka, Kristian, Nirka, Pyhäjärvi, Prääzä, Matrosa… Kylä kylältä, motti motilta raskas sotataival vie suomalaiset kohti Petroskoita ja sen valtausta.
Törni kärkeen aloittaa Mannerheim-ristin ritari Lauri Törnistä (1919–1965) kertovan romaanisarjan. Taustatutkimusta tehdessään Sirén on löytänyt tarunhohtoisen maineen saavuttaneen Törnin toimista ennen julkaisemattomia yksityiskohtia. Niiden innostamana on syntynyt tämä yli kymmenvuotisen kirjailijauran vaativin kirjoitustyö.

***

Johannes Lahtinen
Galileo

Luova nero. Ahne pyrkyri. Hirviö. Enenevissä määrin ihminen.
Galileo kertoo Galileo Galileista (1564–1642), tieteenedistäjästä, keksijästä, klassisen fysiikan, tähtitieteen ja kolmen lapsen isästä. Fiktiivinen elämäkerta seuraa Galileon elämänvaiheita aina Helvettiin asti (ja takaisin). Romaani tarjoaa lukijalleen älyllistä haastetta ja hupaisia kohtaamisia, älytöntä kähmintää ja tupelointia. Syvimmällä virtaa humaani tarina anteeksiantamattomasta hylkäämisestä ja pyrkimyksestä sovitukseen. Lopputulos on sekä historiallisen tarkka että karnevalistisen riehakas, mielikuvituksellinen kuvaus siitä miten kaikki olisi voinut tapahtua.

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.