[H-verkko] Arvosteltavaksi: Avain kustannuksen syksyn 2015 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Mon Elo 10 15:34:14 EEST 2015


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X) Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
Avain syksy 2015

***
Juri Nummelin
50 kirjaa – 50 elokuvaa

Suuri osa elokuvista perustuu johonkin kirjaan. Osa perustuu tunnettuihin romaaneihin, osa taas kirjoihin, joita ei muistaisi enää kukaan, ellei niistä olisi elokuvaa. 50 kirjaa – 50 elokuvaa esittelee 50 kirjaa, joista on tehty elokuva. Teos esittelee niin kaikkien tuntemia klassikoita kuin unohdettuja teoksiakin, joita ei kirjastojen hyllyiltä enää löydä. Samalla teos käsittelee elokuvataiteen merkkiteoksia 1900-luvun alkupuolilta tähän päivään. Kirjassa kiinnitetään huomiota myös lajityyppielokuviin ja mukana on niin jännäreitä, länkkäreitä kuin romantiikkaakin, scifiä ja kauhua unohtamatta. Kirja esittelee kirjan ja elokuvan välillä ongelmallisia suhteita sekä kuvailee aiheen historiaa. Samalla kirja ottaa kantaa ikuisuuskysymykseen: kumpi on parempi, kirja vai elokuva?

***
Markku Kaskela ja Tomi Kontio
Puhuvan talon tarinoita: La Dolce Vita

Puhuvan talon tarinoita: La Dolce Vita on kirja Ikuisesta kaupungista. Roomassa sijaitsee pieni palanen Suomea, aivan Villa Borghesen naapurissa. Suomen suurlähetystön residenssi on kymmenien tarinoiden, ihmisten ja persoonien talo. Se on samalla kertaa irrallaan ajasta ja kiinni siinä. Talon historia on monipolvinen. Arjen pienet tarinat kulkevat suurten mullistusten rinnalla. Puhuvan talon tarinoita: La Dolce Vita sisältää kertomuksia residenssin asukkaista ja työntekijöistä, suurlähettiläistä ja palveluskunnasta, vieraista ja talon alkuperäisistä omistajista. Kertomukset eivät jää vain talon muurien sisäpuolelle vaan rönsyilevät Rooman kaduille, ja kauemmaksikin. Kirja vie valloittavalle matkalle halki ajan ja uskomusten, tiedon ja tarun. Se tarjoaa kaikille Roomasta kiinnostuneille kiehtovan tarkastelukulman urbs aeternaan, ikuiseen kaupunkiin.

Markku Kaskela on kirjailija ja toimittaja. Kirjoittanut kiiteltyjä runokokoelmia ja palkittuja lastenromaaneja. Vuonna 2014 häneltä ilmestyi yhdessä Jukka Koskelaisen kanssa tietokirja Maailmalle – kirjaviennin uusi aika Avaimen kustantamana. Tomi Kontio on kirjailija, toimittaja ja valokuvaaja. Hän on kirjoittanut mm. lukuisia palkittuja runokokoelmia ja lastenromaaneja.

***
Jukka Murtosaari
Kannen kuvitti…

Kukahan tämän kannen on kuvittanut? Jukka Murtosaaren Kannen kuvitti… -kirja esittelee julkaistujen taskukirjojen ja lukemistolehtien kuvittajien töitä ja ammattiuria 1940-luvulta alkaen.  Tämä uraauurtava teos on ensimmäinen suomeksi julkaistu tietokirja kansikuvittajista, taiteesta joka on tuttua monelle, mutta jonka tekijöistä ei tiedä juuri mitään. Kirjassa tutustutaan mm. kansikuvan tekemiseen ja kansikuvituksen historiaan sekä esitellään tarkemmin noin 50 kansikuvittajaa ja heidän töitään.

Jukka Murtosaari on sarjakuvapiirtäjä ja kuvittaja, joka on työskennellyt muun muassa animaatioiden parissa Yhdysvalloissa, tehnyt kuvituksia Aku Ankkaan ja Muumi-kirjoihin sekä kuvittanut kirjojen kansia.

***

Baabelin kirjasto vai kehittävää ajanvietettä - Turun kaupunginkirjaston vanha kokoelma ja 1800-luvun sivistyspyrkimykset
Toim. Leila Koivunen, Janne Tunturi ja Kaisa Hypén

Turun kansankirjasto perustettiin vuonna 1863. Tavoitteena oli kirjaston sääntöjen mukaan ”ilman maksoa valmistaa varattomille henkilöille, erinomattain työväestölle, tilaisuus hyödylliseen ja sivistävään lukemiseen.” Noin kymmenen vuotta myöhemmin kaupunkiin perustettiin sivistyneistöä varten tieteellisluontoinen kaupunginkirjasto, jonka oli määrä korvata Helsinkiin siirtynyt yliopiston kirjasto. Näistä kahdesta muotoutui myöhemmin nykyinen Turun kaupunginkirjasto. Jälkipolville on Turussa säilynyt merkittävä ja Suomen oloissa ainutlaatuinen, noin 30 000 niteen muodostama kokonaisuus. Suurin osa kokoelmaan sisältyvästä kirjallisuudesta on ilmestynyt 1600–1800-luvuilla ja 1900-luvun alussa. Kokoelma heijastelee laajasti sekä kansallisia ja eurooppalaisia sivistyspyrkimyksiä että maakunnallisia tavoitteita. Lahjoituskokoelman sisältöjä ja vaiheita jäljittämällä voidaan osin jopa kirjoittaa uudestaan suomalaista kansainvälisyyden ja kansainvälistymisen historiaa sekä pohtia kirjastojen roolia suomalaisissa sivistyshankkeissa. Lahjoitukset kertovat monipuolisesti siitä, mitä turkulainen sivistyneistö luki ja kokosi kotikirjastoihinsa, millä tavoin ulkomailta saadut vaikutteet levisivät ja miten niitä omaksuttiin.

Kirjan kuvitus on Turun kaupunginkirjaston kuvakokoelmasta, osa kuvista on otettu erityisesti kirjaa varten. Kokoelman kirjoittajat ovat Helsingin, Tampereen ja Turun yliopistoissa työskenteleviä historioitsijoita ja tutkijoita, joilla on monipuolista ja syvällistä yleiseen sekä kirja-, kirjasto- ja kulttuurihistoriaan liittyvää asiantuntemusta.

***

Pertti Rajala
Jatkosota (selkokirja)

Miten tavalliset ihmiset kokivat jatkosodan? Millaista elämä oli rintamalla ja kotona? Miten sota muutti elämää? Jatkosota kertoo sodan suurista tapahtumista, kuten jatkosodan taisteluista, sekä tavallisten ihmisten kokemuksista. Kirjassa pääpaino on kuvilla. Sota-arkiston kuvat ja yksityiskokoelmista saatavat kuvat yhdessä helppolukuisen tekstin kanssa välittävät sota-arkea nykypäivän lukijoille.

Kirjan runsas kuvitus on osin nelivärinen, koska jatkosodan ajalta on saatavilla hienoja värikuvia rintamalta. Pertti Rajala on Satakunnan maakuntajohtaja, joka palkittu laajamittaisesta työstään selkokirjojen kirjoittajana.

***

Karoliina Suoniemi
Maailmanuskonnot (selkokirja)

Maailmanuskonnot on selkokielinen matkaopas uskontojen maailmaan. Kirjassa esitellään tämän hetken kannattajamäärältään ja vaikutukseltaan suurimmat uskonnot. Käsikirjan tavoitteena on helpottaa lukijoiden ymmärrystä toisia kulttuureita ja uskontoja kohtaan sekä lievittävää ennakkoluuloja. Kirja välttää turhia vuosilukuja ja uskonnollisfilosofisia pohdintoja ja keskittyy sen sijaan eri uskontokuntien arkielämään ja uskonnon ydinkohtiin sekä vaikutukseen maailmassa. Jokainen uskonto esitellään saman rakenteen kautta: uskonnon ydin, levinneisyys ja vaikutus Suomessa, käsitykset oikeasta ja väärästä sekä uskontoon kuuluvien arki ja juhla. Selkokielinen kirja maailman uskonnoista sopii niin eri kulttuureihin tutustuville suomalaisille kuin omasta ja muiden uskonnoista tietoa etsiville maahanmuuttajillekin.

 
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.