[H-verkko] Arvosteltavaksi: Liken kevään 2015 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Mon Apr 20 14:36:33 EEST 2015


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Liken kevään 2015 tarjolle
 
***
Axa Sorjanen, Taina Värri
Miksei aina voi olla perjantai
– Radio City 96.2 MHz 1980-luvulla

Kirja Suomen tunnetuimman ja historiallisesti merkittävimmän kaupallisen radioaseman ensimmäisistä vuosista
Radio Cityn aloittaminen 30.4.1985 klo 18 oli yksi aikansa tärkeimpiä sukupolvikokemuksia. Tuhannet ihmiset muistavat edelleen missä he odottivat uuden aseman aloitusta, sitä kuinka rocksukupolvi murtaisi vanhan median.
Radio Cityn alkuvuosien toimittajissa on lukuisia myöhempien aikojen mediatähtiä Jari Sarasvuosta Baba Lybeckiin. Myös yksi nykyinen apulaiskaupunginjohtaja vietti tuolloin aikaansa Lepakon studiossa. Kirjassa käydään lyhyesti läpi koko Radio Cityn henkilögalleria: ketkä kaikki asemalla ehtivät työskennellä noina vuosina, ja mitä heistä tuli. Lista on aikamoinen suomalaisen median ”Kuka kukin on”.
30.4.2015 klo 18 tulee täyteen 30 vuotta siitä kun Radio City aloitti.
 
***
Ville Similä, Mervi Vuorela
Valtio vihaa sua
– Suomalainen punk ja hardcore 1985–2015

Suomalaisen punkrockin kapinallinen ja lannistumaton tarina
Valtio vihaa sua on kirja Suomi-punkin myöhemmistä vaiheista sen jälkeen, kun punkin luultiin muuttuneen lopullisesti haisevaksi raadoksi.
1990-luvulla sikisi entistä ankarampi punksukupolvi, joka heitti pulttitakit nurkkaan ja levitti Suomeen radikaalin eläinaktivismin. Straight edge -punkkarien raittiusaate sai Klamydian ja vanhan liiton hardcorebändit takertumaan yhä tiukemmin sorbuspulloihin, ja Apulannan ja Tehosekoittimen kaltaiset teinipunkkarit sulattivat tyttöjen sydämet.
Punkin todellinen kultakausi alkoi sen jälkeen, kun Lepakkoluola jyrättiin maan tasalle vuonna 1999. Kakka-hätä-77:n, Pertti Kurikan nimipäivien ja Pää kiin kaltaisten bändien myötä punkskene on 2000-luvulla vahvempi kuin koskaan. Kirjaan on haastateltu Apulantaa, Tehosekoitinta, Klamydiaa ja kymmeniä muita.
 
***
Matti Salo
Viitta ja tikari
Johdatus poliittiseen jännityselokuvaan (1931–2012)
61 poliittista jännityselokuvaa luupin alla
 
Kaikki elokuvat ovat poliittisia, koska ne vähintäänkin viittaavat aikansa asenteisiin, arvoihin ja tavoitteisiin. Kaikki elokuvat ovat trillereitä, koska ne, Hitchcockin sanoin, kertovat elämästä, josta tylsät kohdat on häivytetty. Niinpä kaikki elokuvat ovat oikeastaan poliittisia trillereitä.
Pitkän linjan elokuvatutkija ja -kirjoittaja Matti Salo ottaa tarkasteltavakseen 61 tämän lajityypin edustajaa G. W. Pabstin Toveruudesta (1931) James Marshin Shadow Danceriin (2012) ja kytkee ne valmistumisaikansa sisä- ja maailmanpoliittisiin yhteyksiin, muihin elokuviin ja kirjallisuuteen. Otos on myös maantieteellisesti edustava. Tuloksena on tuoreita näkökulmia ja avauksia, jotka houkuttelevat itse elokuvien pariin. Kutkuttavien yksityiskohtaisten esittelyjen lisäksi kirjassa on tiedot käsitellyistä elokuvista ja pitkä luettelo muista poliittisista jännityselokuvista.
KAVI toteuttaa Elokuva-arkiston aikaisen tutkijansa kirjan pohjalta elokuvasarjan.
 
***
Cristopher Balme
Johdatus teatteriin
Opas teatterin ymmärtämiseen ja syvempään kokemiseen
 
Johdatus teatteriin on ensimmäinen suomenkielinen teos, joka esittelee kattavasti teatterin erityispiirteet taiteenlajina. Se sopii luettavaksi kenelle tahansa teatterista innostuneelle katsojalle, joka on kiinnostunut taiteenlajin ominaislaadusta, eri genreistä ja teatteriesitykselle ominaisista tavoista kohdata ympäröivä maailma. Johdatus teksti- ja esitysanalyysiin antaa lukijalle avaimet kokea näkemänsä esitykset syvemmin ja monitahoisemmin.
Kirjan suomentaja Pirkko Koski on tehnyt suomenkieliseen laitokseen täydennyksiä ja koonnut esimerkkejä, jotka liittävät kirjan tiiviisti suomalaiseen teatterikenttään. Toimitustyö on tehty tiiviissä yhteistyössä kirjan kirjoittajan Christopher Balmen kanssa.
Christopher Balme on kansainvälisesti arvostettu teatterintutkija ja Münchenin yliopiston teatterintutkimuksen professori.
 
***
Dan McMillan
Polttouhrit – holokaustin syyt
Ensimmäinen yhteenveto holokaustin syistä
 
Natsien organisoimasta juutalaisten kansanmurhasta toisen maailmansodan aikana on kirjoitettu hyllykilometreittäin kirjoja. Kuitenkin vain harvoissa edes sivutaan syitä tähän ainutkertaiseen tapahtumaan. Nyt Dan McMillanin kirja kokoaa runsaista lähteistä kattavan mutta yleistajuisen selityksen sille, miksi ja kuinka polttouhrit syntyivät.
McMillan käy läpi mm. 1900-luvun alkupuoliskon Saksan yhteiskunnan ja lähimenneisyyden, Hitlerin persoonallisuuden ja kaunat, yleisen juutalaisvihan ja tieteen kaapuun pukeutuneet rotuteoriat. Näistä aineksista ja niiden keskinäisestä vaikutuksesta syntyi tapahtumaketju, joka päätyi kuuden miljoonan ihmisen joukkotuhoon. Ja moneen muuhun samanaikaiseen katastrofiin. Varsinainen teksti on tiivis ja helppolukuinen, runsaat loppuviitteet taas antavat lukuvihjeitä syvällisempään perehtymiseen.
Vakuuttava ja vangitseva Polttouhrit selittää kuinka kolkkojen olojen, pahansuopien ajatusten ja vaurioituneiden persoonallisuuksien myrsky päästi valloilleen historian hirvittävimmän tuhotyön.
 
****
Mohamedou Ould Slahi, Larry Siems
Guantánamon päiväkirja
Ensimmäinen Guantánamossa viruvan vangin päiväkirja
 
Mohamedou Slahi on virunut Guantánamon vankileirissä Kuubassa vuodesta 2002 – ja on siellä edelleen. Kaikkina näinä vuosina hänelle ei ole koskaan luettu syytettä mistään rikoksesta. Kun liittovaltion tuomari määräsi hänet vapautettavaksi, Yhdysvaltain hallitus vastusti päätöstä. Tunnelin päässä ei valoa siis näy.
Oltuaan kolme vuotta vankina Slahi alkoi pitää päiväkirjaa. Hän muistelee elämäänsä ennen kiinniottoaan, matkaansa Jordanian ja Bagramin vankiloiden kautta Kuubaan, kidutuksia ja muita päivittäisiä rutiineja. Hänet on muun muassa valeteloitettu hukuttamalla mereen. Hänen päiväkirjansa on paitsi eloisa selonteko oikeuden vääristymisestä myös syvästi henkilökohtainen muistelmateos – kauhistuttava, synkän humoristinen ja vangitsijoille yllättävän armelias. AinutlaatuinenGuantánamon päiväkirja on sanalla sanoen historiallisesti suunnattoman tärkeä dokumentti.
Kirja julkaistaan useissa maissa 20. tammikuuta 2015, jolloin käynnistyy uusi kampanja Slahin vapauttamiseksi.
***
Jennifer Clement
Basquiatin leski– rakkaustarina
Graffiteista heroiiniin
 
Basquiatin leski paljastaa ennenkuulumattomia yksityiskohtia 27-vuotiaana menehtyneen taidemaalari Jean-Michael Basquiatin elämästä. Basquiatin pitkäaikaisen kumppanin Suzanne Maloukin näkökulmasta kirjoitettu tarina on myös silminnäkijätodistus New Yorkin huumehuuruisesta taidemaailmasta 1980-luvulla
 
***
Raimo Pesonen
Nato hampaankolossa
 
Hyvä vai paha Nato, kas siinäpä ikuinen kysymys?
Lähestyvät eduskuntavaalit, Ukrainan kriisi sekä Venäjän ja lännen uusi vastakkainasettelu ovat lisänneet Nato-keskustelun kierroksia. Suomalaisten suhtautuminen Natoon ei ole kuitenkaan suuremmin muuttunut sitten 1990-luvun lopun, jolloin jäsenyyttä kannatti kyselyissä hieman yli 30 prosenttia suomalaisista. Nykyään kannattajia on noin neljännes ja vastustajia 60 prosenttia. Jäsenyyden kannattajien vaikutusvaltaisuus ja aktiivisuus pitävät keskustelun laineet korkealla asetelmien sitkeästä muuttumattomuudesta huolimatta. Raaputtamalla keskustelun ja Natosta luotujen kuvien pintaa päädytään tutkimaan Suomea ja suomalaisuutta
Raimo Pesonen (s. 1968) on kirjailija ja kolumnisti.
 
***
Aila Lavaste
Vieraassa takissa
 
Henkilökohtainen ja analyyttinen kuvaus johtajuuden iloista ja kiroista
”Kunnallisen teatterin johtajan pesti Suomessa: ylämäkikoskisoutua varahapella. Aila Lavasteen kirja avaa hyvin henkilökohtaisen näkymän ja kokemuksen tähän järjettömään, ankaraan ja mitättömään urheilulajiin.” – Kristian Smeds
Aila Lavaste sai keväällä 2004 arvostetun teatterialan palkinnon ansioistaan teatterinjohtajana. Hänen kehuttiin saaneen johtamansa talot kukoistamaan ja häntä luonnehdittiin lähelle tulevaksi ihmiseksi, joka osaa kiittämisen taidon. Samaan aikaan hän oli ajautunut kriisiin niin itsensä kuin työyhteisönsäkin kanssa, minkä seurauksena hän jätti pestinsä kaksi vuotta ennen sopimuksen päättymistä. Mitä tapahtui?
Kirjassaan Lavaste pohtii johtajan työtä: sen vaatimuksia ja houkutusta sekä johtajantakin toista puolta, epäonnistumista ja vihatuksi tulemista. Pohdintoja täydentävät neljäntoista teatterinjohtajan haastattelut. Voiko johtajuutta jakaa? Minkälaisia ominaisuuksia johtajalla pitää olla? Miksi kiltti johtaja muuttuu kusipääksi? Miten taidetta johdetaan? Mihin suomalainen teatteri on menossa ja miten se vaikuttaa johtajuuteen?
***
Perttu Häkkinen, Vesa Iitti
Valonkantajat – Välähdyksiä suomalaisesta salatieteestä
Syväsukellus suomalaiseen okkultismiin
 
Keittikö valtakunnanjohtaja kissan saatanallisessa rituaalissa? Kanavoitiinko ”Jäähyväiset aseille” -kappaleen sanat avaruusolioilta? Onko Vesa-Matti Loiri selvänäkijä?
Suomen itsenäisyyden ajan historiasta on kirjoitettu kasapäin opuksia, mutta tuskin yhtäkään näin outoa. Valonkantajat on hämmästyttävä, ja lajissaan ensimmäinen, populaarihistoriallinen syväsukellus maamme rikkaaseen esoteeriseen hengenelämään. Lönnrotmaisin vedoin se maalaa elävän kuvan suomalaisen tajunnan mystisestä yöpuolesta, jonka ylisillä seikkailevat niin ruumiinsilpojat, natsit, teosofit ja joogit kuin meediot, ufokontaktihenkilöt ja perkeleenpalvojatkin.
Luettuasi tämän teoksen kotimaasi näyttäytyy sinulle täysin uudessa valossa.
 
***
Gary Lachman
Aleister Crowley
Kuinka pahamaineisesta okkultismin oppi-isästä tuli populaarikulttuurin riivattu ikoni?
 
Aleister Crowley oli englantilainen mystikko, runoilija ja kirjailija. Hän kuului okkultistiseen salaseuraan Kultaiseen aamunkoittoon ja kehitti oman pakanallisen Thelema-uskonnon, jonka profeettana hänet tunnetaan.
Yli puoli vuosisataa kuolemansa jälkeen Aleister Crowley on kuuluisampi kuin koskaan. Hän on yksi populaarikulttuurin ikonisimmista ja kiistanalaisimmista hahmoista, joka tunnetaan niin rock-piireissä kuin goottiklubeilla, okkulttisissa temppeleissä ja yliopistojen asuntoloissakin. Hänen perintönsä on vaikuttanut vahvasti rockin jättiläisten, kuten Rolling Stonesin, Led Zeppelinin ja Black Sabbathin, tuotantoon. Gary Lachman luotaa tässä elämäkerrassa Crowleyn vaihderikasta, ristiriitaista ja monimutkaista elämää sekä syitä hänen moderniin populaarikulttuuriin jättämilleen lähtemättömille jäljille.
Gary Lachman (s. 1955) on yhdysvaltalainen kirjailija ja muusikko.
***
Anders Vacklin, Janne Rosenvall
Käsikirjoittamisen taito
Käsikirjoittamisen pitkä ja lyhyt oppimäärä yksissä kansissa
 
Tämä kirja yhdistää parhaat palat suosituista teoksista Elokuvan runousoppia ja Television runousoppia. Mukana on tuttuja aiheita vangitsevien henkilöhahmojen ja koukuttavien rakenteiden luomisesta, mutta niiden lisäksi teos sisältää päivityksen nopeasti vanhentuviin aiheisiin, kuten käsikirjoitusformaattiin. Kokonaan uutta materiaalia ovat luvut lyhytelokuvien kirjoittamisesta, trendikkäästä transmediasta sekä kirjoittajan työprosessista, joka voi olla toisinaan intuitiivinen, kaoottinen ja teoriat unohtava seikkailu, toisinaan jäsennettyjen etappien sisällä luovasti polveileva taival.
Selkeä hakuteos on hyödyllistä luettavaa sekä kirjoittamista harrastaville että ammatissa toimiville käsikirjoittajille, kirjailijoille ja toimittajille. Se soveltuu yhtä lailla kurssikirjaksi alan oppilaitoksiin ja itseopiskeluun.
***
Billy Idol
Dancing with Myself– Elämäni
Punkpiireistä stadioneille
 
Billy Idolin rohkea ja häpeilemätön omaelämäkerta valottaa legendaarisen supertähden matkaa lapsuudesta rockin aallonharjalle, paljastaen intiimejä yksityiskohtia seksin-, huumeiden- ja musiikintäyteisestä elämästä. Hätkähdyttävänä kapinallisena ja ”pahana poikana” tunnettu Billy Idol esittelee niin uraansa muovanneet tapahtumat kuin ihmisetkin anteeksipyytelemättömällä tyylillään ja kertoo yhden populaarimusiikin historian unohtumattomimmista tarinoista.
Billy Idol (s. 1955) on englantilainen moninkertaista platinaa myynyt rockmuusikko.
***
Yngwie Malmsteen
Voittamaton– Muistelmat
 
Legendaarisen kitaravirtuoosin matka maailman huipulle
Yngwie Malmsteen on kiistatta yksi aikamme taitavimmista ja menestyneimmistä kitaristeista. Hänen suurimpia innoittajiaan ovat olleet kitaristi Ritchie Blackmore sekä viulisti Niccolò Paganini, ja hänen poikkeuksellinen tyylinsä yhdistellä klassisen musiikin elementtejä hevimetalliin on tehnyt hänestä legendan kaikkialla maailmassa. Alun perin Ruotsista ponnistava kitaravirtuoosi kertoo muistelmissaan, kuinka koulunsa kesken jättäneestä teinipojasta tuli yksi 80-luvun kuuluisimmista ja seuratuimmista musiikki-ikoneista. Hän valottaa tarkkanäköisesti niin henkilökohtaista uraansa ja musiikintekoprosessiaan kuin rocklavojen takana pyörivää armotonta bisnesmaailmaakin.
***
Matti Riekki
Täältä pohjoiseen: Sentencedin tarina
 
”Sekä puhumiseen että riemuitsemiseen pätee sama perussääntö: näitä tehdään vain kun on oikea tarve. Valittamiseen ja murehtimiseen riittää toki vähempikin.”
Vuonna 1989 perustettu Sentenced oli suomalaisen raskaan rockin uranuurtaja. Melankoliasta voimaa puristanut yhtye vetosi muuallakin kuin Pohjolassa, ja sen levymyynti hipoo maailmanlaajuisesti miljoonaa. Kuusitoistavuotisen uransa aikana Sentenced teki lukuisia kiertueita Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Vankka suosio Keski-Euroopassa teki yhtyeelle tutuksi muun muassa Berliinin ja Dortmundin klubit sekä festivaalit Saksan Rock Hardista Hollannin legendaariseen Dynamo Open Airiin. Euroopan laitoja yhtye kolusi aina Lontoon Astoria-klubilta Roomaan ja Osloon, joista jälkimmäisiä bändi muistaa kiertueuran pahoina paikkoina. Euroopan lisäksi lähinnä Yhdysvalloissa kiertänyt yhtye nousi viimeisellä ulkomaankiertueellaan vuonna 2005 lauteille myös Moskovassa ja Mexico Cityssä, missä mukana laulava yleisömassa sai keikkapaikan seinät tutisemaan ja lopettamispäätöksen tehneen bändin jäsenten silmäkulmat kostumaan.
Pohjoispohjalaisten teinipoikien uhosta alkanut tarina on täynnä poskettomia käänteitä ja syvää tragiikkaa. Biisien synnyn salat, ikimuistoiset keikat ja kiertue-elämän alhot. Kuolemanvakavat kohtalot ja pohjoispohjalainen hirtehishuumori, saavutukset ja menetetyt mahdollisuudet. Raskaasti ryyppäävinä, mustiin pukeutuvina tuppisuina tunnetut miehet kertovat, mitä oli soittaa yhtyeessä nimeltä Sentenced.

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.