[H-verkko] Arvosteltavaksi: Sammakon syksyn 2014 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Marras 21 15:24:44 EEST 2014


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.

***
Rauno Lahtinen & Anu Salminen: Kakola - vankilan tarina
 
Kakola-nimen tuntee jokainen suomalainen. Vaikka vankilan toiminta loppui jo vuonna 2007, keskellä Turkua oleva kielletty kaupunki kiehtoo ihmisiä edelleen. Tämä kirja kertoo hurjien poikien kodin tarinan 1800-luvun puolivälistä 2000-luvulle saakka. Vankilatoiminnan loputtua Kakola on toiminut niin turistikohteena kuin elokuvien kuvauspaikkanakin.
Ainutlaatuiset historialliset kuvat esittelevät vankien ankeaa elämää sata vuotta sitten. Tuoreempien kuvien kautta pääsee tutustumaan Kakolaan sellaisena kuin se avautui kaikille uteliaille vankien lähdettyä.
***
Alf Rehn: Unelmien talous (ilm. 8/2014)
 
Unelmien talous on kokoelma kolumneja taloudesta, Suomen tulevaisuudesta, yrittäjyydestä, politiikasta, johtamisesta, taiteesta ja strategiasta, matkustusneurooseista ja kateudesta. Niin, ja vanhuksista, lapsista, nuorista, sekä niistä peleistä ja kirjoittamattomista säännöistä, jotka määrittelevät sosiaalista elämäämme. Ruokaa unohtamatta. Toisin sanottuna teos sisältää monenlaista pohdintaa, mutta ei lainkaan transrasvoja.
Tekstit on valittu Alf Rehnin tuotannosta vuosien varrelta. Kirjassa yhdistyvät toimivaksi kokonaisuudeksi lehti- ja radiokolumnit, blogikirjoitukset, kommentit ja huomiot. Mukana on myös varta vasten kirjaan kirjoitettuja uudenkarheita juttuja.
***
Mihail Hodorkovski: Uusia muistelmia kuolleesta talosta (ilm. 7/2014)
 
Kohtalo heitti Mihail Hodorkovskin, öljy-yhtiö Jukosin pääomistajan ja monimiljardööri-oligarkin poliittiseksi vangiksi, jota Venäjän presidentti piti henkilökohtaisena vihollisenaan. Hodorkovski on sanonut, että kymmenen vuoden vankeus muutti hänen arvomaailmaansa ja suhtautumistaan elämään.
Mihail Hodorkovskin lastut nykyvenäläisistä vankileireistä liittyvät venäläisen ja neuvostoliittolaisen vankilakirjallisuuden jatkumoon. Hän kuvaa murskattuja ihmiskohtaloita ja vääryyttä oikeuden valepuvussa, mutta myös vastarintaa ja leppymätöntä vapaudentahtoa. Vankilan ihmisten ja episodien sattuvat kuvaukset kasvavat syvälliseksi näkemykseksi koko Venäjästä tänään. Hodorkovski pohtii maan moraalisia ristiriitoja ja vaatii Venäjältä päättäväistä käännöstä eurooppalaiseen oikeudenmukaisuuteen ja humanismiin.
Teos sisältää Hodorkovskin maaliskuussa 2014 Kiovan polyteknisessä instituutissa pitämän puheen ”Teidän ja meidän vapauden puolesta” ja sitäkin tuoreemman tekstin Ukrainan ja Venäjän suhteesta. Teoksessa on suomentaja Jukka Mallisen asiantuntevat ”jälkisanat”.
***
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.