[H-verkko] Arvosteltavaksi: Työväen raittiusliike sata vuotta. Hyvien elämäntapojen jäljillä

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe Helmi 14 15:58:57 EET 2014


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Helena Honka-Hallila 
Työväen raittiusliike sata vuotta. Hyvien elämäntapojen jäljillä

Työväen raittiusliike sata vuotta –teos ei ole perinteinen yhdistyshistoria, vaan se kuvaa, miten työväen raittiusliike pyrki yhteiskunnallisin keinoin edistämään raittiutta. Taustana esitellään 1800-luvun lopun ja 1900-luvun elämää ja asuinoloja sekä tilastojen että työväenyhdistysten antamien tietojen kautta. Työväen elämänpiirin muuttumista kuvataan mm. Toivo Pekkasen teoksista lainattujen kuvausten avulla. Nuoret miehet ja naiset lähtivät 1800-luvun lopulla töihin kaupunkiin ja tehtaisiin toimeentulon ja paremman elämän toivossa. Uusi elämänmiljöö ja elämänrytmi poikkesivat maaseudun perinteisestä elämästä. Hyvän elämäntavan muodostumisen edellytyksenä eivät olleet vain aineelliset edellytykset vaan myös henkinen kehitys, erilaiset sivistysmahdollisuudet, joihin monipuolinen yhdistystoiminta antoi mahdollisuuksia. Yksi uusien yhteisöjen vitsauksista oli liiallinen alkoholinkäyttö, joka paljolti johtui juurettomuudesta ja uusien työ- ja asumisyhteisöjen yhteisöllisyyden heikkoudesta. Raittiusaate nousi 1800-luvun lopulla tavoitteenaan kohottaa raittiuden avulla kansaa parempaan elämään. Työväen raittiusliike pyrki vaikuttamaan raittiuteen parantamalla työväen elinoloja yhteiskunnallisin keinoin. Tässä työssä työväen naisliike toimi erityisen aktiivisesti. Kirjan kuvituksessa esitellään sekä työväen elämänoloja että työväen raittiusliikkeen monipuolista toimintaa. Kirjan kirjoittaja on arkielämän historiaan erikoistunut tietokirjailija.

Kirjoittaja: Honka-Hallila, Helena
Nimi: Työväen raittiusliike sata vuotta
Alanimi: Hyvien elämäntapojen jäljillä
Julkaisija: Elämäntapaliitto ry
Painovuosi: 2014
Sivut: 408 s. 21 x 25 cm kuv.

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.