[H-verkko] Arvosteltavaksi: Minervan kevään 2014 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
La Helmi 1 12:40:43 EET 2014


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)

Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
Minervan kevään 2014 kirjoja


EERO OJANEN
Totinen Suomen historia
 
Miten kaikki varsinaisesti tapahtui Historia on niin kuin se kirjoitetaan. Eero Ojanen pistää Suomen kansan vaiheet järjestykseen omintakeiseen tapaansa. Tuloksena on riemukas syväporaus katajaisen kansakunnan sielunmaisemaan esihistoriasta aina nykypäivään saakka. Kirja sisältää kieli poskessa kirjoitetun ja samalla asiantuntevan katsauksen maamme tärkeimpiin vaiheisiin. Esittelynsä saavat niin elinkeinoelämä, urheilu kuin kulttuurin kehityskin. Sodat, saavutukset ja tekniset innovaatiot ovat myös Ojasen armottoman analyysin kohteena. Vaan mikä olikaan kulloinkin syy ja mikä seuraus? Teos on riemastuttava keitos faktaa ja fiktiota, jota lukiessa saa sekä nauraa että tarkistaa omia historian tietojaan.
***
SERGEI VERIGIN
Pettureita vai sodan uhreja
Yhteistyö vihollisen kanssa Karjalassa toisen maailmansodan aikana
 
Paikallisen väestön yhteistyö miehitysviranomaisten kanssa toisen maailmansodan aikana Karjalassa ja Suomessa on teema, jonka käsittely oli pitkään Neuvostoliiton historiankirjoituksessa kokonaan kielletty. Yhteistyötä kuitenkin oli rajan molemmin puolin. Jotkut suomalaiset siviilit sekä sotavangit taipuivat yhteistyöhön neuvostoviranomaisten kanssa, ja suomalaiset miehitysviranomaiset saivat vuosina 1941–1944 niin ikään tarvitsemaansa tietoa niin sotavangeilta kuin paikallisilta siviileiltäkin. Mielenkiintoinen yksityiskohta yhteistoiminnan historiassa olivat venäläisille sotavangeille Suomessa perustetut vakoojakoulut, joissa koulutettiin lähinnä heimosotavankeja lähetettäväksi vihollisen selustaan. Laajaan venäläiseen ja suomalaiseen arkistomateriaaliin perustuva teos kuvaa sota-ajan Karjalassa harjoitetun yhteistyön eri aspekteja. Se kertoo, keitä nämä yhteistoimintamiehet olivat, miten laajaa toiminta todellisuudessa oli ja minkälaisista syistä siihen ryhdyttiin.
***
ATSO HAAPANEN
Suomalaisten heimosotaretket 1918–1922
 
Laajaan arkistomateriaaliin perustuva teos sotaretkistä, joiden tarkoitus oli suomensukuisten heimojen asuinalueiden irrottaminen Neuvosto-Venäjästä. Heimosotien tarkoituksena oli yksinkertaisesti liittää Karjala Suomeen ja ”Suomen heimo” yhteen. Joissakin suunnitelmissa haaveiltiin jopa Kuolan niemimaan saamisesta osaksi Suomea. Suurista suunnitelmista huolimatta kyse oli varsin vaatimattomista yrityksistä: sanan varsinaisessa mielessä ne eivät olleet sotia, eikä Suomen valtio ollut niiden osapuolena. Retket olivat vapaaehtoisten tekemiä aseellisia sissi-iskuja, ja niillä oli vain armeijan moraalinen tuki ja aseapu. Monesti aseetkin jouduttiin hankkimaan suojeluskuntien kautta, eikä läheskään kaikilla vapaaehtoisilla ollut sotakokemusta tai edes asekoulutusta. Lisäksi useat retkeläiset olivat alaikäisiä. Ei siis ihme, että nämä heimosodiksi kutsutut retket epäonnistuivat. Ensimmäisen maailmansodan ja Venäjän vallankumouksen kaaos houkuttelivat uskomaan menestykseen ja arvioimaan vihollisen voimat todellista paljon vähäisemmiksi.
 
***
JUKKA SEPPINEN
Kivi bolševikin kengässä Neuvostoliiton tavoitteet Suomessa 1917–1965
 
Bolševismin merkitys ulkoisena uhkana oli suurempi kuin Suomessa todella ymmärrettiin. Jukka Seppinen analysoi teoksessaan Neuvostoliiton vaikutusta Suomen poliittiseen historiaan Venäjän vallankumouksesta ja Suomen itsenäistymisestä aina 1960-luvun rajun radikalisoitumisen aikaan. Kun V. I. Leninin johtamat Venäjän bolševikit saivat vallan käsiinsä lokakuun suuren vallankumouksen seurauksena ja tunnustivat Suomen 6.12.1917 antaman itsenäisyysjulistuksen, länsimainen Suomi joutui tahtomattaan Moskova-johtoisen kansainvälisen totalitaarisen kommunismin pyörteisiin 74 vuoden ajaksi. Stalinin tavoitteena oli vielä 1930-luvulla Suomen sotilaallinen valtaaminen, ja hän ryhtyikin siihen toisen maailmansodan syttyessä. Hän muutti kuitenkin linjaansa suurvaltojen 1.12.1943 Teheranissa saavuttaman yhteisymmärryksen pohjalta. Sen jälkeen hän pyrki vaikuttamaan Suomen pikemminkin poliittisesti. Pian Stalinin kuoleman jälkeen 1953 NKP ja SKP käynnistivät uudelleen Stalinin hylkäämään kansanrintamapolitiikan, ja Neuvostoliiton vaikutusvalta Suomessa kasvoi räjähdysmäisesti. Alkoi ajanjakso, jota alettiin kutsua suomettumiseksi. Kirja perustuu laajoihin arkistotutkimuksiin sekä monipuoliseen tutkimuskirjallisuuteen. Siinä on myös ennen julkaisematonta tietoa Supon arkistosta.
 
***
PAUL WERNER
Polanski
Henkilökuva
 
Kiehtova henkilökuva elokuvaohjaajasta, jonka elämä on ollut yhtä dramaattista kuin hänen elokuvansakin. Roman Polanski syntyi vuonna 1933 Pariisissa, mutta perhe pakeni nousevan antisemitismin takia Puolaan, kun Roman oli kolmevuotias. Päätös osoittautui kohtalokkaaksi. Roman vietti osan lapsuuttaan krakovalaisessa ghetossa. Hänen äitinsä ja isoäitinsä murhattiin Auschwitzissa. Isäkin joutui keskitysleirille, mutta selvisi hengissä. Ensimmäisen menestysfilminsä Veitsi vedessä jälkeen vuonna 1962 Polanski käänsi selkänsä Puolalle ja matkusti ensin Englantiin ja sen jälkeen Yhdysvaltoihin, missä hän ohjasi nopeaan tahtiin useita menestysfilmejä kuten Inho, Rosemaryn painajainen, Chinatown ja Vampyyrintappajat . Polanskin elokuvat ovat elokuvahistorian tunnetuimpia teoksia, ja ne ovat saaneet useita alan arvostetuimpia kansainvälisiä palkintoja. Henkilökohtaisessa elämässään hän ei ole ollut yhtä onnekas. Hän erosi ensimmäisestä vaimostaan Barbara Kwiatkowskasta vain kahden avioliittovuoden jälkeen. Vuonna 1969 hänen raskaana oleva toinen vaimonsa Sharon Tate murhattiin. Tess -elokuvan filmauksissa 1970-luvun puolivälissä Polanski tutustui Nastassja Kinskiin; heidän suhteensa herätti pahennusta, sillä Kinski oli suhteen alkaessa 15-vuotias, Polanski taas yli 40. Vuonna 1977 Polanski pidätettiin syytettynä alaikäisen raiskauksesta. Hän pakeni Ranskaan ja vajosi syvään luomiskriisiin, josta hän toipui vasta vuosituhannen vaihteessa. Vuonna 2002 Polanski ohjasi ehkä henkilökohtaisimman elokuvansa Pianisti , joka käsittelee eloonjäämistä natsivallan alla olevassa Krakovassa. Elokuva palkittiin parhaan ohjaajan Oscarilla. Myös sen jälkeen valmistuneet elokuvat kuten Haamukirjoittaja ja Carnage ovat vahvistaneet Polanskin asemaa yhtenä aikamme merkittävimmistä elokuvantekijöistä.
***
HENRY SCOTT-IRVINE
Procol Harum
 
Koko ura Kattava historiikki yhdestä aikamme vaikutusvaltaisimmista rock-yhtyeistä. Procol Harumin vaiheet bändin itsensä kertomana. Progressiivisen rockin historiassa ei liene kappaletta, joka suosiossaan ja unohtumattomuudessaan ohittaisi Procol Harumin vuonna 1967 julkaiseman debyyttisinglen A Whiter Shade of Pale . Siitä tuli välittömästi kansainvälinen megahitti, ja se on edelleen säilyttänyt paikkansa radioasemien soittolistoilla. Yhtyeen tavaramerkiksi muodostunut laulu on ollut myös painolasti. Se on jättänyt varjoonsa paljon hienoja Procol Harum -kappaleita, ja sen tekijänoikeuksista on jouduttu käymään katkeraa ja kallista oikeustaistelua. Rakettimaisesti maailmanmenestykseen noussut bändi hajosi vuonna 1977, mutta teki komean paluun neljätoista vuotta myöhemmin. Procol Harum täyttää yhä edelleen konserttisaleja maailmankiertueillaan.
***
ROBERT EDSEL – BRET WITTER
Monuments Men Historian suurin taideryöstö
 
Edselin maailmanmenestysteos on tositarina Yhdysvaltain armeijan erikoisyksikköön rekrytoiduista taideasiantuntijoista, jotka saivat tehtäväkseen pelastaa natsien ryöväämiä taideaarteita toisen maailmansodan jaloista. Samaan aikaan kun Hitler yritti valloittaa läntisen maailman, hänen armeijansa ryösti järjestelmällisesti Euroopan taideaarteita. Liittoutuneiden armeijan erikoisyksikkö, Monuments Men, kävi henkensä kaupalla linjojen takana omaa taisteluaan pelastaakseen tuhansien vuosien kulttuuriperinnön lopulliselta tuholta. Kuusi miestä käy laajuudessaan epätoivoiselta vaikuttavaan operaatioon. Huippukonservaattori, museointendentti, kuvanveistäjä, arkkitehti, kulttuuri-impressaario ja taiteeseen perehtymätön, mutta natsien toimintatavat tunteva jalkaväen sotilas aloittavat etsinnän luomalla omat aarrekarttansa epämääräisten vihjeiden ja satunnaisten johtolankojen pohjalta. Sodan viimeisten viikkojen aikana kaikki merkit osoittavat samaan suuntaan: juutalaisilta ryöstetty omaisuus ja Euroopan tärkeimmistä kokoelmista ja museoista viedyt mestariteokset on piilotettu Alpeilla sijaitsevaan suolakaivokseen lähelle Saksan ja Itävallan rajaa. Ja natsit ovat päättäneet tuhota kaivoksen ennen kuin sen kätkemä aarre joutuu liittoutuneiden käsiin. Kirjaan perustuva, George Clooneyn ohjaama ja tähdittämä elokuva tulee Suomessa teattereihin helmikuussa 2014.
***
JIMMY BURNS
Maradona
Maailman paras jalkapalloilija?
 
Paljastava henkilökuva yhdestä urheilumaailman tunnetuimmista, ihailluimmista ja ristiriitaisimmista tähdistä. Diego Maradona on ehkä maailman kaikkien aikojen paras jalkapalloilija, mutta hänen elämänsä syvänteet ovat olleet yhtä synkkiä kuin hänen tähtihetkensä kirkkaita. Myrskyisän jalkapallouransa aikana Maradona on pelannut huippujoukkueissa molemmin puolin Atlanttia. Ihaillun urheilusankarin elämän kääntöpuolelta löytyy kuitenkin skandaaleja, mafiayhteyksiä, huumeriippuvuutta ja huonojen sijoitusten aiheuttama vararikko. Huume ja dopingkäryjen vuoksi Maradonan ura oli katkolla useaan kertaan. Jimmy Burns kertoo Maradonan koko matkan Buenos Airesin slummeista maailman suurimmille jalkapalloareenoille ja skandaalilehtien otsikoihin. Hän on onnistunut piirtämään monisärmäisen henkilökuvan miehestä myyttien takana mutta myös valottamaan huippu-urheilun kulissien takana tapahtuvaa korruptiota, hyväksikäyttöä ja juonittelua.
***
STEVE HELLING
Tiger Woods
Ihminen legendan takana
 
Henkilökuva golfin elävästä legendasta ja maailman parhaiten ansaitsevasta urheilijasta. Eldrick Tont Woods syntyi Kaliforniassa 1975 ja opetteli kunnianhimoisten vanhempiensa kannustamana lyömään golfpalloa lähes välittömästi sen jälkeen, kun oppi kävelemään. Tiger rikkoi ennätyksiä jo juniori ja amatööriurillaan. 1997, heti ensimmäisenä ammattilaisvuotenaan Woods voitti Masters-turnauksen, ja jo vuonna 1999 hän nousi maailmanlistan ykköseksi. Ensimmäistä voittoa seurannut golf-ura hakee voittojen ja ennätysten määrässä vertaistaan. Mainos ja sponsorisopimukset ovat tuoneet hänelle miljardiluokan tulot. Vuonna 2009 puhtoinen kuva rikkoutui, kun Tigerin avioliiton aikaiset suhteet lukemattomiin naisiin paljastuivat. Skandaali oli liikaa myös suuryrityksille, jotka sanoivat irti mainossopimuksiaan sitä mukaa, kun Tiger sai mediassa yhä enemmän kyseenalaista mainetta. Myös Tigerin peli kärsi skandaalin seurauksena. Muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen Tiger Woods on noussut jälleen maailmanlistan kärkeen.
***
 
IAN GILLAN – DAVID COHEN
Ian Gillan Omaelämäkerta
 
Suorasukainen elämäkertateos rock-vokalistien ehdottomaan aateliin kuuluvalta Ian Gillanilta. Vuonna 1970 Deep Purple sinkoutui Black Night -kappaleellaan kertaheitolla raskaan rockin ykköskaartiin. Sitä seurasi pitkä sarja hittibiisejä, joista suuri osa on lunastanut asemansa todellisina rock-klassikkoina. Pian kuitenkin myös bändin myrskyisä elämäntapa tuli faneille yhtä tutuksi kuin sen musiikki. Gillan kertoo kirjassaan Deep Purplen loiston päivistä, mutta myös repivistä ristiriidoista, väkivallasta, huumeiden ja alkoholin vauhdittamasta loputtomasta juhlinnasta ja siitä miten kaikki lopulta karkasi käsistä ja johti bändin hajoamiseen. Gillanin ura kuitenkin jatkui, ensin Black Sabbathin riveissä ja sen jälkeen maailmankiertueilla Gillan Band -yhtyeen itseoikeutettuna solistina ja menestyslevyjen tekijänä. Vuonna 1993 Gillan palasi Deep Purplen solistiksi, ja bändi kiertää edelleen maailman rock-areenoita.

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.