[H-verkko] Arvosteltavaksi: Tammen kevään 2014 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
La Helmi 1 12:09:30 EET 2014


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
Tammi kevät 2014
 
Tuulikki Pekkalainen
Lapset sodassa 1918
 
Pysäyttävä kirja lasten kohtaloista vuoden 1918 sodassa ja vankileireillä; hiljaisten historiaa, joka muuttaa Suomen sisällissodan historiankirjoituksen.
 
Vankileirien lapset on aihe, josta vuoden 1918 sodan tutkimuksessa on pitkään vaiettu. Vasta viime aikoina on tuotu esiin esimerkiksi lähes tuhannen vuosina 1900–1917 syntyneen alaikäisen kuolema leireillä.
 
Korkeintaan 15-vuotiaita uhreja, kadonneita ja vangittuja oli joka ikäluokassa, kaikkiaan lähes kaksituhatta. Tuulikki Pekkalainen selvittää teoksessaan näiden lasten kohtalot sodan aikana, kuulusteluissa, leireillä ja valtiorikosoikeudessa. Samalla muodostuu koskettava ajankuva lapsen asemasta 1900-luvun alun Suomessa.
***
Juhani Suomi
Toisinajattelevan tasavaltaa
 
Juhani Suomi puhuu suunsa puhtaaksi
Legendaarisena kolumnistina Kunto Kalpanakin tunnettu Juhani Suomi sivaltelee suomalaisen nyky-yhteiskunnan ilmiöitä, näkijöitä ja tekijöitä.
 
Hyvinvointivaltiosta tehdään luokkavaltiota, turvallisuuspolitiikkaa vivutaan pois turvalliselta uraltaan, eivätkä nykypäättäjät näy oppineen menneestä mitään. Kansakunta, joka ei tunne historiaansa, joutuu kokemaan sen uudelleen. Sillä tiellä ollaan jo.
 
Seitsemänkymmenen rajapaalun saavutettuaan ihmistä ei huoleta enää oma kohtalo, vaan se, millaisen maan jätämme lapsillemme. Juhani Suomi kritisoi aikamme ilmiöitä sanan astalolla hutkien, ironiaa viljellen, purevasti ja peräänhaukkujista piittaamatta.
****
Paul Auster
Mielen maisemissa
Menestyskirjailija avaa muistelmateoksessaan varhaisvuosiensa ajatusmaailmaa.
 
Muistelmassaan Talvipäiväkirja (2012) Paul Auster hahmotti elämäänsä kehollisten muistojensa kautta. Nyt kirjailija tuo nähtäväksi henkilökohtaisinta mielenmaisemaansa palaamalla lapsuutensa ja nuoruutensa ajatusmaailmaan, käänteentekeviin kokemuksiin ja mielensisältöihin – makuihin, hajuihin, tuntemuksiin, elämyksiin, kuviin – ja valaisee älyllistä matkaansa sodanjälkeisestä lapsuudesta aina 1960-luvun kuohuihin ja aikuisuuden alkuvuosiin asti.
***
Tuomas Muraja
Sotilaana Afganistanissa
Suomalaista rauhanturvatyötä ruohonjuuritasolla
 
Omakohtainen kuvaus sotilaan työstä Afganistanissa. Millaista on rauhanturvaajan arki sotatoimialueella? Onko Isaf-operaatiosta opittu mitään? Entä onko Suomi unohtanut uudet sotaveteraaninsa?
 
Helmikuussa 2006 tiedotusupseeriksi värvätty Tuomas Muraja saapui Pohjois-Afganistanin Maimanaan – ja joutui miltei heti keskelle tulitaistelua. Komennuksensa aikana Muraja kulki partioiden tiedusteluretkillä ja tutustui paikallisten elämään. Päiväkirjaan tallentui kuolemanpelon ja koti-ikävän sävyttämä sotilaan arki.
 
Vuonna 2014 päättyvä kriisinhallintaoperaatio Isaf on jättänyt jälkeensä traumatisoituneita veteraaneja ja myös suomalaisia vainajia. Muraja avaa ja analysoi runsaan vuosikymmenen kestäneen operaation vaiheet.
***
Malala Yousafzai - Christina Lamb
Minä olen Malala
 
Koulutyttö jonka Taliban yritti vaientaa
Kansainvälisesti tunnetun koulutuksen puolestapuhujan Malala Yousafzain ainutlaatuinen tarina.
 
Tiistaina 9.10.2012 pakistanilaista koulutyttöä Malala Yousafzaita ammuttiin lähietäisyydeltä päähän, koska hän halusi puolustaa tyttöjen oikeutta koulutukseen. Malala selvisi hengissä raa'asta hyökkäyksestä, ja hänestä tuli yhdessä yössä rauhanomaisen vastarinnan ja kaikille avoimen koulutuksen kansainvälinen symboli.
 
Muistelmissaan Malala kertoo omin sanoin tuon kohtalokkaan päivän tapahtumista sekä koskettavan ja innoittavan tarinan päätöksestään olla antamatta periksi ääriaineksille.

 
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.