[H-verkko] Arvosteltavaksi: Johnny Knigan kevään 2014 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
La Helmi 1 12:09:07 EET 2014


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
Sari Näre (toim.) - Jenni Kirves (toim.)
Luvattu maa
 
Suur-Suomen unelma ja unohdus. Pelottavan ajankohtainen teos nationalismista.
Luvattu maa kertoo 1920- ja 1930-lukujen haave- ja vihapuheesta, ja miten naiset sekä kulttuuriväki myös osallistuivat Suur-Suomi-hengen nostatukseen. Suur-Suomi-aatteen juuret olivat syvällä 1900-luvun alkupuolen suomalaisessa nationalismissa. Heimosotien valkoinen ideologia on monille tuttua, mutta Itä-Karjalan suomalaistaminen kuului myös työväenliikkeen intresseihin. Itä-Karjalaan saavuttiinkin 1941 kuin pyhään maahan, sukulaisheimojen ja Suomen luonnonmukaisten rajojen ääreen. Valloitusta perusteltiin ristiretkenä bolshevismia vastaan. Miten ihmeessä suomalaiset suhtautuivat niin voitonvarmasti moninkertaisesti vahvempaan vastustajaansa?
****
Jouni Hokkanen
Pohjois-Korea
 
Siperiasta itään
Totuus on todellakin tarua paljon ihmeellisempää. Siperiasta itään kertoo, miten maailman suljetuin maa on syntynyt, kuinka se voi yhä olla olemassa ja miltä työläisten paratiisi paikan päällä tuntuu. Pohjois-Koreassa on puutetta, kurjuutta ja nälkäkuolemia. Samaan aikaan maa haluaa kuitenkin tulla nähdyksi sosialismin mallivaltiona ja työläisten paratiisina, ja ihmisiä yritetäänkin sokaista uskomattomalla propagandanäytelmällä, jonka kulissiksi puolue-eliitin asuttama pääkaupunki Pjongjang on rakennettu. Tämä näyteikkuna on tosin päässyt pahoin rapistumaan. Siperiasta itään tarjoaa laajan tietopaketin Pohjois-Korean matkaa suunnittelevalle lukijalle ja se toimii mainiosti myös opaskirjana.
 
****
Erling Kagge
Manhattanin alla
 
Matka New Yorkin sisuksiin Tutkimusmatkailijan sukellus New Yorkin lämpimään sieluun. Erling Kagge on yksi kaikkien aikojen norjalaisista seikkailijoista. Koluttuaan kaikki korkeat ja kylmät paikat hän halusi tutkia Manhattania viemäriverkon kautta.
Kagge otti oppaakseen Steve Duncanin, nuoren kaupunkitutkimusmatkailijan ja valokuvaajan, ja laskeutui syvälle Ison omenan alle. Yksi maailman tunnetuimmista saarista näyttäytyi varsin erilaisena kuin olemme sen oppineet tuntemaan.
Laskeutuessaan viemäriin Kagge johdattaa lukijan samalla Danten Jumalaiseen näytelmään, antiikin filosofeihin ja modernin kirjallisuuden klassikoihin. New York on Kaggelle kaupunkien kaupunki ja Manhattanin alla ylistys New Yorkin erikoislaadulle ja sen asukkaiden suvaitsevaisuudelle.
****
Annariikka Leino
Maarit
 
Kaikki suomalaiset tunnistavat Jäätelökesän ja Maarit ja Sami Hurmerinnan, muusikkoparin, joiden kappaleet ovat viiden vuosikymmenen ajan soineet koko Suomen sydämiin.
Maarit Helena Hurmerinta ja hänen elämänkumppaninsa, ystävät ja yhteistyökumppanit kertovat omin sanoin, koskettavasti, hauskasti ja rehellisesti omat versionsa Hiekkaharjun pienen poikatytön matkasta yhdeksi maamme arvostetuimmista muusikoista.
Saamme kuulla levymoguleita Atte Blomista Otto Donneriin, muusikoita Hectorista Heikki "Miljoonasade" Saloon, Mikko Kuustosesta Dave Lindholmiin ja monia, monia muita. Ennen muuta saamme kuulla Maarit Hurmerintaa, joka ensimmäistä kertaa kertoo koko elämänsä tarinan kaunistelematta, humoristisesti, surumielisesti ja rakastavasti -- sydämensä äänellä.
****
Mike Tyson
Tyly totuus
 
Mietiskelijä, Broadwayn vetonaula, tappelupukari, konna. Mike Tyson on uhmannut ympäristön odotuksia kolmena vuosikymmenenään julkisuuden valokeilassa.
"Olin raskaansarjan kaikkien aikojen nuorin maailmanmestari. Olin jättiläinen, uudestisyntynyt Aleksanteri Suuri. Tyylini oli kiivas, puolustukseni horjumaton. Ja minä olin raivokas. On käsittämätöntä, miten suuruudenhulluksi huono itsetunto ja valtava ego voivat miehen saada." Tysonin brutaalia loistoa nyrkkeilykehissä varjosti holtiton käytös niiden ulkopuolella. Vuosia jatkunut juhliminen, nyrkkitappelut ja oikeusjutut vaativat veronsa vuonna 2003, kun jo tuomitusta rikollisesta tuli vararikon tehnyt lurjus, joka päätyi lukemattomien talk show -vitsien aiheeksi. Mutta Tyson taisteli tiensä takaisin huipulle. Mies, joka myönsi kerran olevansa koukussa kaikkeen, sai lopulta otteen elämästään, itsekunnioituksestaan ja perheestään. Tysonin matka on ollut hurja, mutta liki käsittämätöntä on se viisaus, jolla hän kykenee kaiken jälkeen elämästään kertomaan.
****
Jonas Gardell
Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin
Sairaus
 
Gardellin AIDS-trilogian toinen osa Sairaus vie lukijan yhä lähemmäs ensimmäisen osan nuoria miehiä. Tarina tulee iholle, ja painuu suoraan sydämeen. Sairaus on ihmeellinen kirja, jossa Gardell yhdistää mestarillisen ajankuvan 80-luvusta äärimmäisen koskettaviin rakkauskuvauksiin ja kohtauksiin sairaaloiden eristyshuoneissa. Tarinan keskiössä on pieni tukholmalainen homoyhteisö, erityisesti Rasmus ja Benjamin. Se kertoo homorutoksi tuolloin kutsuttuun aidsiin sairastuneiden miesten kohtaloista sekä heidän rakkaistaan. Ja silti lukijasta tuntuu, että tämä kaikki on tapahtunut minulle ja läheisilleni. Ravistellen, mutta hellästi.
****
Roman Schatz
Voi maamme, Suomi
Kansallisten ajatustottumustemme riemukkaita ristikuulusteluja.
 
Kuinka Suomi aikoo pelastaa Euron? kysyi Saksan radion toimittaja Roman Schatzilta kesällä 2013. Tajuavatko suomalaiset, kuinka kusessa he ovat? Roman Schatz on saanut seurata, miten tämä pieni kansa teki perinpohjaisen kurssinvaihdon Idästä Länteen, miten se pikavauhtia vaurastui, ja yritti hampaat irvessä rentoutua cocktailien, lumilautailun ja nettipokerin parissa. Hän on saanut todistaa basilikaruukkujen ja marihuanan, optiomiljonäärien ja prostituution, Big Brotherin ja PopUp-ravintoloiden saapumisen Suomeen. Mutta kuinka meidän käy Nokian jälkeen, kun Putinin Venäjä on naapurina ja uusi uljas Eurooppa on toimintakyvytön sirkus?
Noin 12 Suomea ja suomalaisuutta luotaavaa esseetä. Ennakkoluulottoman isänmaallisesti. Suomeksi ja englanniksi samoissa kansissa. Teoksen kuvittaa Fingerporin läänitaiteilija Pertti Jarla
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
Johnny Kniga kevät 2014